Εκτός χρονοδιαγράμματος η αξιολόγηση των υπαλλήλων

Ανεφάρμοστη διαδικασία

Δεν φαίνεται να οδεύει σε επιτυχή έκβαση η αξιολόγηση των υπαλλήλων του Δημοσίου και των ΟΤΑ, καθώς οι έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων αλλά και των αυτοδιοικητικών που αρνούνται να συνεργαστούν, οδηγούν σε καθυστερήσεις και συνεχείς παρατάσεις ολοκλήρωσης της διαδικασίας.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αν και εμφανίστηκε εξ αρχής πρόθυμο να εφαρμόσει τις επιταγές των δανειστών για καθιέρωση του μέτρου της αξιολόγησης, που ουσιαστικά θα λειτουργήσει υπέρ του εξορθολογισμού λειτουργίας του Δημοσίου, οδηγώντας σε αναγκαστική απομάκρυνση χιλιάδες εργαζομένους, η αρνητική στάση που αντιμετωπίζει από τους συλλογικούς φορείς και εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, λειτουργεί ακυρωτικά στην άμεση εφαρμογή του μέτρου.

Στον αέρα οι υπουργικές προθεσμίες

Με συνεχείς εγκυκλίους, ο αρμόδιος υπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταθέτει τις ημερομηνίες εφαρμογής του μέτρου, με αρχική προθεσμία ολοκλήρωσης της διαδικασίας την 19η Μαΐου και εν συνεχεία με παράταση έως εχθές 30 Ιουνίου, για τον υπολογισμό του αριθμού των υπαλλήλων που θα αξιολογηθούν, χωρίς όμως να υπάρξει ανταπόκριση.

Οι προθεσμίες ολοκλήρωσης της αξιολόγησης στενεύουν για την κυβέρνηση, που θα πρέπει να έχει τελειώσει οριστικά με το θέμα αυτό έως και τον Σεπτέμβριο, καθώς συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών των οποίων θα ελέγξει την πρόοδο τους η τρόικα.

Σύμφωνα με την υπουργική εγκύκλιο θα πρέπει να ακολουθηθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, με την σχετική απόφαση επιμερισμού των ποσοστών ανά κλίμακα βαθμολόγησης να έχει εκδοθεί μέχρι 30 Ιουνίου, την αυτοαξιολόγηση των υπαλλήλων να έχει πραγματοποιηθεί έως τις 15 Ιουλίου 2014, την εισήγηση για την αξιολόγηση των υπαλλήλων να έχει ολοκληρωθεί από τους εισηγητές έως τις 31 Ιουλίου 2014 από 18 Ιουλίου και τέλος, τις εκθέσεις αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων να έχουν συνταχθεί από τους αξιολογητές έως την 29η Αυγούστου 2014.

Έτσι σύμφωνα με την εγκύκλιο «με το πέρας της ως άνω καταληκτικής προθεσμίας σύνταξης των εκθέσεων αξιολόγησης και το αργότερο μέχρι 30/9/2014 παρακαλούνται τα Υπουργεία να συγκεντρώσουν για το σύνολο των φορέων που υπάγονται ή εποπτεύονται από αυτά, στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις ενέργειες, στις οποίες προέβησαν για την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων για την αξιολόγηση του προσωπικού. Ειδικότερα, η Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Ο.Τ.Α. του Υπουργείου Εσωτερικών παρακαλείται για τη συγκέντρωση των στοιχείων από τους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και η Διεύθυνση Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών να συγκεντρώσει τα στοιχεία για τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις».

Τα βήματα που πρακτικά πρόκειται να ακολουθηθούν ως προς την διαδικασία εφαρμογής της αξιολόγησης και συναντούν την μεγαλύτερη αντίδραση, αφορούν στον επιμερισμό των ποσοστών των υπαλλήλων, τα οποία αναλογούν σε κάθε κλίμακα βαθμολόγησης, στις οποίες αποφασίζει ο αξιολογητής την κατάταξη των εργαζομένων.

Το μεγαλύτερο ποσοστό (60%) των υπαλλήλων αξιολογείται με 7 έως 8 βαθμούς, ένα μέσο ποσοστό (25%) υπαλλήλων βαθμολογείται με 9 έως 10 και ένα μικρότερο ποσοστό (15%) υπαλλήλων λαμβάνει την χαμηλή βαθμολογία από 1 έως 6 βαθμούς.

Κινητοποιήσεις εργαζομένων

Οι αντιρρήσεις που εκφράζονται από τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης καθώς και από τους εργαζομένους δεν επιτρέπουν την άμεση εφαρμογή της διαδικασίας, με την ΑΔΕΔΥ να προχωρά σε κινητοποιήσεις, με γενικές συνελεύσεις των σωματείων, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και καταλήψεις των γραφείων διοίκησης και προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες και χώρους εργασίας, που θα κορυφωθούν με την 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 9 Ιουλίου.

Κύριο αίτημα των εργαζομένων είναι η ακύρωση της αξιολόγησης, η κατάργηση του Ν.4250/2014, η επαναπρόσληψη όλων των διαθεσίμων και απολυμένων υπαλλήλων και η επαναλειτουργία όλων των δομών και των υπηρεσιών που καταργήθηκαν.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΠΟΕ-ΟΤΑ που αντιδρά στην προσχηματική αξιολόγηση, που θα οδηγήσει στη δημιουργία περαιτέρω δεξαμενών διαθεσιμοτήτων και υποψήφιων προς απόλυση και προχωρά από παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ.

Πάντως καταλυτική θεωρείται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για σχετική προσφυγή αντισυνταγματικότητας που κατατέθηκε, με το σύνολο των υπαλλήλων, των αυτοδιοικητικών εκπροσώπων, αλλά και της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να καθορίσουν, κατόπιν αυτής, την περεταίρω στάση τους.

Αντιδράσεις αυτοδιοικητικών

Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, δεν συναινεί στην αξιολόγησης των υπαλλήλων της, καθώς το ακολουθούμενο σύστημα δεν «παρέχει ουσιαστικά κίνητρα για την βελτίωση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας του έργου τους προς όφελος του πολίτη και των ίδιων των εργαζομένων».

Παράλληλα, σημειώνει ότι «υφίστανται ζητήματα αντισυνταγματικότητας των διατάξεών του, τα οποία έχουν επισημανθεί από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου».

Κρίνει δε πως «το πάγωμα της εφαρμογής του νόμου ειδικά στις αιρετές Περιφέρειες επιβάλλεται και από τους νομικούς περιορισμούς που έχουν τεθεί στη διενέργεια πάσης φύσεως υπηρεσιακών μεταβολών μέχρι την ανάληψη της θητείας των νέων Περιφερειακών αρχών».

«Η ΕΝΠΕ θεωρεί ότι ο νόμος είναι αντικειμενικά ανεφάρμοστος και στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων μέχρι να δοθούν από το Υπουργείο οι απαραίτητες οδηγίες και διευκρινίσεις καθώς και να κριθούν οριστικά τα σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας που έχουν εγερθεί ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας».

Εκ μέρους του συλλογικού οργάνου των Δημάρχων, διατυπώθηκαν από την ΚΕΔΕ, προς τον αρμόδιο υπουργό, οι ανάλογες αντιρρήσεις για την αξιολόγηση, τονίζοντας πως «το σύστημα αξιολόγησης πρέπει ρητά να αναφέρει πως δεν συνδέεται με απολύσεις και διαθεσιμότητες, αλλά με πρόγραμμα αναδιοργάνωσης και βελτίωσης των δομών και αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού».

Όσο αφορά δε στα ποσοστά κατηγοριοποίησης του προσωπικού, αυτά κρίνονται ως «αυθαίρετα και δεν στηρίζονται σε μια επιστημονικά αποδεκτή μέθοδο και είναι αμφιβόλου συνταγματικότητας, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής».

Από την πλευρά του ο υπουργός, Κ. Μητσοτάκης, δεν φάνηκε να πείθει τους αντιδρώντες, παρά την κατηγορηματική του δήλωση πως «η διαδικασία αξιολόγησης δεν συνδέεται καθ' οιονδήποτε τρόπο με κινητικότητα, διαθεσιμότητα-πόσω μάλλον με απολύσεις-αλλά ούτε και με μισθολογικές μειώσεις ή οποιαδήποτε αρνητική υπηρεσιακή μεταβολή».

Ζητά δε από την ΚΕΔΕ να συμβάλει στην εφαρμογή του νόμου, καταθέτοντας τις προτάσεις της στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για τον σχεδιασμό του πάγιου και οριστικού συστήματος αξιολόγησης που θα ισχύσει από το 2015.

Ετικέτες: