Κατά του τρόπου εφαρμογής της αξιολόγησης η Περιφερειακή Αρχή και οι περιφερειακοί υπάλληλοι των Κυκλάδων

Αξιολόγηση πριν την απόλυση

Την στιγμή που η τρόικα εμμένει και ασκεί ασφυκτικές πιέσεις για την ελάφρυνση του δημόσιου τομέα, με την σωρεία των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες θα επέλθουν συνεπαγωγικά από την εφαρμογή του μέτρου της αξιολόγησης.

Πρόκειται για το μέτρο που βρίσκει αντίθετους όχι μόνο τους εργαζόμενους του δημοσίου, αλλά και τους αιρετούς των Περιφερειών, οι οποίοι συνηγορούν στα όσα υποστηρίζονται από την ΑΔΕΔΥ περί αντισυνταγματικότητας των διατάξεων, με την ανάλογη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στον παραλογισμό και την αντισυνταγματικότητα του μέτρου της αξιολόγησης, που αποτελεί την πύλη χιλιάδων απολύσεων, αναφέρεται και ο Σύλλογος υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων, οι οποίοι αποδέχονται την αξιολόγηση μόνο με πλήρη κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων και εν συνεχεία εφαρμογή μιας αντικειμενικής διαδικασίας.

Η στάση των Περιφερειαρχών

Στις περικοπές άνω του 67% των ΚΑΠ που λειτουργούν περιοριστικά στους προϋπολογισμούς των Περιφερειών, προστίθεται και η μισθοδοσία των υπαλλήλων τους από 1-1-2015, γεγονός το οποίο ίσως να ευελπιστούσε η κυβέρνηση ότι θα λειτουργούσε ενισχυτικά στην στάση των περιφερειαρχών που αναμενόταν να ταχθούν υπέρ της απόλυσης χιλιάδων υπαλλήλων, ως απόρροια του μέτρου της αξιολόγησης.

Εκ μέρους των αιρετών της Περιφέρειας η αξιολόγηση του προσωπικού αποτελεί ένα «αυτονόητο και απαραίτητο εργαλείο για τις Περιφέρειες», που όσον αφορά στους εργαζόμενους σημειώνεται ότι «πρέπει όλοι να την επιζητούν και να μην την φοβούνται», προκειμένου όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδα, Γιάννης Σγουρός, «να πάψει ο στιγματισμός και η απαξίωση των δημοσίων υπαλλήλων. Για να μην μπαίνουν όλοι στο ίδιο τσουβάλι».

Όμως πέραν αυτών των στοιχείων της αξιολόγησης, επισημάνθηκε πως «ο τρόπος και ο χρόνος που επιλέγεται για την εφαρμογή της, βεβιασμένα και αντιεπιστημονικά, οδηγεί σε παράλογα αποτελέσματα».

Βάσει αυτού του σκεπτικού, οι 13 Περιφερειάρχες της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, σε χθεσινή τους σύσκεψη αποφάσισαν «να παραστεί η ΕΝΠΕ υπέρ της ΑΔΕΔΥ κατά την εκδίκαση της αίτησης ακυρώσεως στο Συμβούλιο Επικρατείας».

Αιτιολογώντας αυτή την απόφαση ο κ. Σγουρός ανέφερε πως «Η αξιολόγηση του προσωπικού δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν κριθούν οριστικά και αμετάκλητα από το ΣτΕ οι επίμαχες αποφάσεις του παραβιάζουν σωρεία συνταγματικών διατάξεων» και δήλωσε για το σύνολο των περιφερειαρχών ότι στέκονται «στο πλευρό των εργαζομένων έμπρακτα, κάνοντας παρέμβαση υπέρ της ΑΔΕΔΥ στο ΣτΕ».

Οι εργαζόμενοι αποδεικνύουν ότι αξιολόγηση σημαίνει απολύσεις

Σαφής και κατηγορηματικός ο Σύλλογος υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων, πως πρόκειται για παραπληροφόρηση ότι η δημόσιοι υπάλληλοι αντιτίθενται στην αξιολόγηση, με τον ίδιο τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης, Κ. Μητσοτάκη να επιβεβαιώνει ότι το μέτρο της αξιολόγησης συνδέεται με απολύσεις και διαθεσιμότητες.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού, σε τηλεοπτικής του συνέντευξη «.... όταν λέμε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι αξιολογήσεις, δεν το λέμε μόνο γιατί πρέπει να πετύχουμε ένα ποσοτικό στόχο απολύσεων, θα έλεγα ότι αυτή είναι η συνέπεια της διαδικασίας της αξιολόγησης...».

Εύλογα εξάγεται το συμπέρασμα ότι η αξιολόγηση είναι προσχηματική και ανοίγει το δρόμο για απολύσεις, διαθεσιμότητες, μειώσεις μισθών και διάλυση του δημόσιου τομέα.

Υπενθυμίζονται οι δηλώσεις του επικεφαλής του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, που ζητούσε «...την άμεση απόλυση όσων δημοσίων υπαλλήλων δεν αποδίδουν...», δείχνοντας ότι για την Τρόικα η αξιολόγηση συνδέεται ευθέως με απολύσεις και ότι η ποσόστωση, η πρόβλεψη δηλαδή για κακή βαθμολογία ενός σημαντικού αριθμού υπαλλήλων, αποβλέπει στη δημιουργία δεξαμενής αποχωρήσεων.

Αμφισβήτηση για τα προκαθορισμένα ποσοστά

Εύλογες οι απορίες που εκφράζονται εκ μέρους των υπαλλήλων για το πως είναι δυνατόν εκ των προτέρων να έχει καθοριστεί ο αριθμός των υπαλλήλων που θα πρέπει να βαθμολογηθούν κάτω από έξη, από 6 έως 8 και από 9 έως 10.

Και ειδικά για τα νησιά πως είναι δυνατόν ένας Γενικός Διευθυντής να αποφασίζει ότι π.χ. στο τάδε τμήμα της περιφερειακής ενότητας Θήρας, Πάρου, Άνδρου, Καρπάθου, Καλύμνου κτλ. (καθόλου τυχαίο ότι οι «κακοί βαθμοί» έχουν επιμεριστεί στις μικρές-από την άποψη στελέχωσης-Περιφερειακές Ενότητες), ένας υπάλληλος, με βάση τη ποσόστωση θα πάρει βαθμό κάτω από έξι.

Γίνεται ειδική αναφορά στο υπόμνημα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, του κατ' εξοχήν επιστημονικού δημόσιου φορέα για τη διοίκηση, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται πως «Με άλλα λόγια, το 15% των υπαλλήλων θα πρέπει αναγκαστικά να κρίνονται ανεπαρκείς, χωρίς να δίνονται εξηγήσεις για ποιον λόγο το ποσοστό αυτό δεν θα είναι 16% ή 20% ή 13%. Πρόκειται, δε, για ένα σύστημα αξιολόγησης που έχει δοκιμαστεί τόσο στην Ευρώπη όσο και αλλού και έχει αποσυρθεί εδώ και πολλά χρόνια λόγω της αναποτελεσματικότητας καθώς και του άδικου χαρακτήρα στην εφαρμογή του, δημιουργώντας μια ανασφάλεια και μια επιπλέον αβεβαιότητα στον χώρο των δημοσίων υπαλλήλων».

Καταρρίπτουν τον μύθο οι εργαζόμενοι της ΠΕ Κυκλάδων

Όσον αφορά στον μύθο ότι οι υπάλληλοι είναι ενάντια στην αξιολόγησή τους, αυτός ανατρέπεται από την κοινή τοποθέτηση των Συλλόγων υπαλλήλων ΠΕ Κυκλάδων και ΠΕ Δωδεκανήσου στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 28ης Απριλίου 2014, όπου αναφερόταν «Ας στελεχωθούν πρώτα έστω στο ελάχιστο οι οργανικές μονάδες όπως πρέπει με βάση άλλωστε και τον Οργανισμό που προτείνατε και ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο και μετά με ένα αντικειμενικό σύστημα να υπάρξει αξιολόγηση με στόχο τη βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης και όχι της περαιτέρω αύξησης άδικων απολύσεων. Αυτό που ουσιαστικά επιχειρείται σήμερα από τους κυβερνώντες και την Τρόικα με τη συγκεκριμένη αξιολόγηση, είναι η περαιτέρω υποβάθμιση και συρρίκνωση του δημοσίου τομέα».

Επιρρίπτεται η ευθύνη στην συγκυβέρνηση Τρόικας-Ν.Δ.-ΠΑ.ΣΟ.Κ. που προσφέρει «γη και ύδωρ» στις απαιτήσεις της τρόικας, χωρίς να σταματά τον αντεργατικό της κατήφορο, που οδηγεί σε διάλυση τον δημόσιο τομέα κατ’ απαίτηση των δανειστών.

Γίνεται αναφορά στην αποχή-απεργία μη συμμετοχής σε κάθε στάδιο της «προσχηματικής» αξιολόγησης, που υποστηρίζεται από την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και σε όλο το δημόσιο, και διευκρινίζεται ότι προσφυγή στη δικαιοσύνη, ήταν η δημόσια και de facto παραδοχή της κυβέρνησης, ότι η αποχή αυτή είναι απεργία και όχι άρνηση καθήκοντος που αντιβαίνει στο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα.

Δηλώνουν δε ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος, μέχρι να καταργηθεί αυτός ο κατάφορα αντισυνταγματικός και παράλογος νόμος.

Ετικέτες: