Σε οριακό σημείο οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ

Απειλητική αξιολόγηση

Σε αναβρασμό οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ, με την εφαρμογή εκ μέρους της κυβέρνησης του προσυμφωνημένου μέτρου της αξιολόγησης των υπαλλήλων, που θα οδηγήσει πολλές χιλιάδες εξ αυτών στην απόλυση, με το συνδικαλιστικό τους όργανο να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για την αντισυνταγματικότητα του μέτρου.

Εν μέσω της αποφασιστικότητας του υπουργού διοικητικής μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, να εφαρμοστεί άμεσα το μνημονιακό μέτρο της αξιολόγησης, της έλευσης της τρόικας που θα συμπεριλάβει στους ελέγχους της την εφαρμογή του και των αιρετών της αυτοδιοίκησης που αρνούνται να προχωρήσουν στην υλοποίηση του, βρίσκονται οι εργαζόμενοι οι οποίοι επιλέγουν τον δρόμο της δικαιοσύνης, των προσφυγών και των εξωδίκων, για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους.

Εντός του επόμενου τριημέρου επανέρχονται στην Αθήνα οι ελεγκτές της τρόικας, οι οποίοι από τις 7 Ιουλίου θα ξεκινήσουν τους ελέγχους ανά υπουργείο, σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, στο οποίο περιλαμβάνεται τόσο η υλοποίηση του μέτρου της αξιολόγησης όσο και η απόλυση 6.500 υπαλλήλων, όχι μόνο του στενού αλλά και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, διαδικασία που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Εντυπωσιακή πάντως η πρόθεση της κυβέρνησης να παραβλέψει, για την άμεση εφαρμογή του προγράμματος, ακόμα και την υπάρχουσα νομοθεσία η οποία δεν επιτρέπει την όποια υπηρεσιακή μεταβολή των δημοτικών υπαλλήλων έως την 1η Σεπτεμβρίου που θα αναλάβουν οι νέες δημοτικές αρχές.

Υπουργική αποφασιστηκότητα

Καθώς ο Κ. Μητσοτάκης, έχει αποδείξει την πίστη του στο πρόγραμμα που υπαγορεύει η τρόικα, το οποίο καλείται να υλοποιήσει άμεσα, θα επιχειρήσει να ανταπεξέλθει στις πιέσεις των δανειστών με τον καλύτερο τρόπο, αποδεικνύοντας εμπράκτως την εφαρμογή των κυβερνητικών δεσμεύσεων.

Σε αυτό το μήκος κύματος ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Στεφάνου, απέστειλε έγγραφο προς κάθε υπηρεσιακό παράγοντα των συναρμόδιων Υπουργείων, με το οποίο ζητά την επίσπευση της διαδικασίας εφαρμογής της «αξιολόγησης», απειλώντας πως στη μη συμμόρφωση τους θα υπάρξουν ακόμα και με πειθαρχικές διώξεις.

Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρεται ειδικά στο Υπουργείο Εσωτερικών, ζητώντας όλα τα στοιχεία επιμερισμού των ποσοστών ανα κλίμακα αξιολόγησης, όπως ορίζονται κατά την αξιολόγηση, που αφορούν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις των Ο.Τ.Α. Α΄ και Β’ Βαθμού.

Εμφανής η απειλητική διάθεση του κειμένου στο οποίο αναφέρεται πως «Σε περίπτωση που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η σχετική διαδικασία, παρακαλείσθε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας και σταθμίζοντας κατά περίπτωση τους λόγους μη ολοκλήρωσης του πρώτου σταδίου της διαδικασίας αξιολόγησης, να διερευνηθεί από τους αρμόδιους πειθαρχικώς προϊσταμένους το ενδεχόμενο πειθαρχικής ευθύνης των εργαζομένων στο πλαίσιο των προβλεπόμενων στον Υπαλληλικό Κώδικα».

Από την πλευρά του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε τηλεοπτικές του δηλώσεις στράφηκε κατά των αιρετών, τους οποίους απείλησε με παραπομπή τους για παράβαση καθήκοντος, καθώς δεν ασκούν, όπως οφείλουν, «ένδικα είτε έφεση είτε αναίρεση στον Άρειο Πάγο» για τις δικαστικές αποφάσεις τις σχετικές με τους συμβασιούχους.

Στράφηκε και κατά των υπαλλήλων λέγοντας πως «Οι καλοί δημόσιοι υπάλληλοι δεν αντιδρούν στην αξιολόγηση», η οποία όπως ανέφερε «είναι εργαλείο διοίκησης», ενώ έστρεψε τα βέλη του και κατά των δικαστικών, όταν χαρακτήρισε «περίεργη» την απόφαση που δικαιώνει συμβασιούχους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, των οποίων το εργασιακό τους αντικείμενο είναι να περνούν στο σύστημα τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων και τώρα ο ίδιος κρίνει ότι δεν χρειάζονται, αντιθέτως με τους δικαστές που έκριναν ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Στη δικαιοσύνη οι εργαζόμενοι

Την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων περί αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και την ακύρωση τους ζήτησε με προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας η ΠΟΕ- ΟΤΑ, αποστέλλοντας παράλληλα προς τα συναρμόδια υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών, εξώδικες διαμαρτυρίες.

Το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων αναφέρει, μεταξύ άλλων, στη σχετική ανακοίνωση πως η κυβέρνηση και το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης λειτουργούν «με διαδικασίες παράνομες και επιζήμιες τόσο για τους ίδιους τους εργαζόμενους όσο και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Καλεί τους εργαζόμενους σε «καθημερινή επαγρύπνηση και ετοιμότητα προκειμένου έστω και εκ των υστέρων καμία ενέργεια να μην πραγματοποιηθεί» και έναντι των όσων υποστηρίζει το αρμόδιο υπουργείο, πως η αξιολόγηση δεν συνδέεται με τις απολύσεις, αντιτάσσει τις δηλώσεις «εκείνων που πράγματι κυβερνούν αυτή τη χώρα (Πολ Τόμσεν-εκπρόσωπος του Δ.Ν.Τ.) που ευθαρσώς δήλωσε πως πρέπει επιτέλους να τελειώσουμε με την αξιολόγηση προκειμένου να φύγουν από το Δημόσιο όσοι έχουν χαμηλή απόδοση!».

Με χθεσινό της έγγραφο δε η ΠΟΕ-ΟΤΑ προς τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, διαμαρτύρεται για την άρνηση του να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση προκειμένου να συζητηθούν τα «σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στους Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού και σχετίζονται με την αξιολόγηση, τις διαθεσιμότητες, τις απολύσεις σχολικών φυλάκων και δημοτικών αστυνομικών και τα οποία παραμένουν σε εκκρεμότητα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται στους εργαζόμενους και στις υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. κλίμα έντασης και αναταραχής».

Πέραν αυτών οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση θέτουν και το πρόβλημα που αφορά στη μείωση των μισθών, στην οποία προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ως συνέχεια το μειώσεων του νέου μισθολογίου που εφαρμόστηκε το 2011 περιορίζοντας τις αποδοχές του Δημοσίου, μεσοσταθμικά, πάνω από 25%.

Υπενθυμίζεται ότι «ήδη, από το 2011 στη διαμόρφωση των κατώτατων μισθών, σε όλες της κατηγορίες των εργαζομένων στο Δημόσιο υπήρχε η ανάλογη αντιστοίχηση με αυτούς του Ιδιωτικού Τομέα. Τα 780,00 ευρώ κατώτατος μισθός στο Δημόσιο αντιστοιχούσε στα 751,00 ευρώ στον Ιδιωτικό Τομέα.

Σήμερα, ο κατώτατος μισθός στον Ιδιωτικό Τομέα είναι τα 586,00 ευρώ για τους εργαζόμενους ηλικίας άνω των 25 ετών και τα 510,00 ευρώ για τους νεότερους και με το νέο θεσμικό πλαίσιο διαμόρφωσής του, μετά την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (Σ.Σ.Ε.).

Στα επίπεδα αυτά σκοπεύει η κυβέρνηση να πάει και τους μισθούς στο Δημόσιο Τομέα μειώνοντας δραματικά τον κατώτατο εισαγωγικό μισθό της Υ.Ε. κατηγορίας. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία ο μισθός θα είναι «πείνας». Για τους Δ.Ε. 645,00 ευρώ από 858,00 για τους εργαζόμενους ηλικίας άνω των 25 ετών και 561,00 ευρώ για τους νεότερους, για τους Τ.Ε. 779,00 ευρώ από 1.037 ευρώ για τους εργαζόμενους ηλικίας άνω των 25 ετών και 678,00 για τους νεότερους και για τους Π.Ε. 820,00 ευρώ από 1.092 ευρώ για τους εργαζόμενους ηλικίας άνω των 25 ετών και 714,00 ευρώ για τους νεότερους».

Ετικέτες: