Με τροπολογία του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, η εξομάλυνση της κατάστασης στο Νεώριο

Τροπολογία ανάσα

Άλλη μια ευκαιρία υπερ του ναυπηγείου και των εργαζομένων

Εξελίξεις που θα λειτουργήσουν ενισχυτικά προς το ναυπηγείο του Νεωρίου, το οποίο παραπαίει υπό το βάρος των χρεών, με τους εργαζόμενους να έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής τους και τη συνέχιση της λειτουργίας του να κρίνεται αμφίβολη.  

Κατόπιν των συνεχών επαφών και συναντήσεων των εκπροσώπων των εργαζομένων, του Μητροπολίτη κ.κ. Δωρόθεου Β΄ και πολιτικών εκπροσώπων, διαφαίνεται μία αχτίδα αισιοδοξίας για τους εργαζομένους του Νεωρίου.

Οι παρεμβάσεις και οι πιέσεις που ασκήθηκαν προς τους αρμόδιους πολιτικούς φορείς, όπως αποδεικνύεται από τις εξελίξεις, φαίνεται να απέδωσαν, καθώς η παρέμβαση του βουλευτή Κυκλάδων, Παναγιώτη Ρήγα, προς τον διοικητή του ΙΚΑ, Ροβέρτο Σπυρόπουλο, με την έγκριση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, οδήγησε σε κοινήαπόφαση κατάθεσης νέας ευεργετικής διάταξης για το Νεώριο.

Πρόκειται για τροπολογία με την οποία θα εξασφαλίζεται η παροχή φορολογικής ενημερότητας προς την εταιρεία, μέσω μείωσης της μηνιαίας υποχρέωσης της επιχείρησης προς τον ασφαλιστικό φορέα, γεγονός που θα επιτρέπει την εξοικονόμηση μεγάλου χρηματικού υπολοίπου το οποίο θα διασφαλίζει την πληρωμή των εργαζομένων.

Η εταιρεία που αφορά στο ναυπηγείο του Νεωρίου «Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Σύρου Α.Ε.», η οποία ελέγχεται εξ ολοκλήρου από τη «Νεώριον Α.Ε. Συμμετοχών», εξαιτίας των τεραστίων οφειλών της προς το ΙΚΑ, που συσσωρεύτηκαν κατόπιν μη καταβολής των εισφορών επί σειρά ετών, οδήγησαν, σε διακανονισμό μηνιαίας πληρωμής τους στον ασφαλιστικό φορέα.

Το ποσό αυτό, με ανάλογες καταβολές προς εφορία και ΔΕΗ, όπου και εκεί υπήρξε όγκος οφειλών, λειτούργησαν αρνητικά ως προς την συνεπή καταβολή των αμοιβών των εργαζομένων, γεγονός που τους οδήγησε σε εξάντληση των ορίων υπομονής, με αποτέλεσμα την απόφαση τους να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

 

 

Η προτεινόμενη διάταξη

Η τροπολογία θα κατατεθεί από τον υπουργό Εργασίας, στις 28 Μαΐου, δηλαδή αμέσως μετά τις εκλογές, οπότε και θα ξεκινήσουν εκ νέου οι εργασίες της Βουλής και θα ψηφιστεί στις 5 Ιουνίου, τυγχάνοντας της στήριξης των πολιτικών προσώπων, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής δηλώσεις τους.

Η επιλογή της κατάθεσης τροπολογίας, υπαγορεύτηκε από την ανάγκη νομιμότητας της όποιας ενέργειας, όπως τονίστηκε τόσο από το Ροβέρτο Σπυρόπουλο, στον οποίο προσέφυγαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και ο Παναγιώτης Ρήγας.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη διάταξη, «στις Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Σύρου Α.Ε. χορηγείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας, κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας, μέχρι την 30/6/2017, υπό την προϋπόθεση της  μηνιαίας καταβολής ποσού που αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,70% των καθυστερούμενων ασφαλιστικών οφειλών περιόδων απασχόλησης μέχρι την 30/4/2014 μετά των αναλογούντων προσθέτων τελών, προσαυξήσεων και επιβαρύνσεων,  τα   οποία κεφαλαιοποιούνται την ίδια ως άνω ημερομηνία, καθώς και της καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1/5/2014 και εφεξής.

Κατά το χρονικό διάστημα που ορίζεται στο προηγούμενο εδάφιο:

α) αναστέλλονται κατά της επιχείρησης καθώς και των κατά το νόμο υπευθύνων αυτής, πάσης φύσεως κατά τον ΚΕΔΕ ή κάθε άλλη κείμενη διάταξη, πράξεις διοικητικής ή αναγκαστικής εκτέλεσης.

β) αναστέλλεται η ποινική δίωξη σε βάρος των υπευθύνων κατά τις διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 1 του Α.Ν. 86/67, όπως ισχύει .

γ) αναστέλλεται ο χρόνος παραγραφής των οφειλών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις της παρ.8 του άρθ. 2 του ν. 2556/1997».

 

Πολιτική στήριξη και ευκαιρίες

Την νομιμότητα των αναγκαίων πολιτικών ενεργειών ως προαπαιτούμενο, έθεσε και η πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τη συνάντηση εκπροσώπων της για το θέμα με τον υπουργό Εργασίας, μετά την επίσκεψη στο ναυπηγείο του βουλευτή Κυκλάδων, Νίκου Συρμαλένιου, από τον οποίο έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι το θέμα της φορολογικής ενημερότητας έχει λυθεί με την κατάθεση της τροπολογίας.

Κατόπιν αυτού δηλώνεται απερίφραστα η παροχή στήριξης σε «κάθε ρύθμιση που θα διασφαλίζει στα πλαίσια της νομιμότητας, τόσο την κατά προτεραιότητα πληρωμή των εργαζομένων, όσο και τη βιωσιμότητα του ναυπηγείου». Παράλληλα υπήρξε η διαβεβαίωση αλληλεγγύης «στους αγώνες των εργαζομένων, με όποια μορφή οι ίδιοι επιλέγουν».

Ήδη σήμερα πραγματοποιεί επίσκεψη στο ναυπηγείο του Νεωρίου, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, προκειμένου να έχει επιτόπια ενημέρωση από τους εργαζόμενους.

Μετά την προσπάθεια που καταβλήθηκε από κάθε πλευρά, την υπουργική πρωτοβουλία και την τροπολογία που πρόκειται να κατατεθεί, η οποία πρόκειται να λειτουργήσει ως τεχνητή αναπνοήστο ναυπηγείο, μένει πλέον να αποδειχθεί η βούληση της διοίκησης να εκμεταλλευτεί θετικά την παρούσα εξέλιξη και να αμβλύνει την οικονομική δυσχέρεια των εργαζομένων.

Ήδη ως πρώτη κίνηση αναμένεται προς τους εργαζόμενους η καταβολή ενός ικανοποιητικού μέρους των αμοιβών τους ώστε να λήξουν τις κινητοποιήσεις τους.

Σήμερα αναμένεται από την διοίκηση της εταιρείας η κατάθεση ανάλογης πρότασης.

Αυτό δεν σημαίνει εφησυχασμό από πλευράς τους, καθώς όπως ανέφερε και ο πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου, Μάρκος Βουτσίνος, «με μια καλή πληρωμή θα τελειώσουν όλα, αλλά χωρίς να επαναπαυόμαστε γιατί μπροστά μας θα τα ξαναβρούμε, γιατί η κατάσταση δεν είναι και τόσο εύκολη».

Ο ίδιος μίλησε για επανεκκίνηση του ναυπηγείου «και μετά με ηρεμία να δούμε τι θα γίνει για το μέλλον του».

Ετικέτες: 

Σχόλια

phoenix simon Παρ, 16 Μαΐου. 2014 - 10:03

Στα προεκλογικά δώρα είσαστε μανούλες! "Μπράβο" σας... Τελικά, ποιος φαίνεται ότι θα πάρει ανάσα με αυτή τη νομοθετική ρύθμιση; Οι ιδιοκτήτες και οι εργοδότες ή οι εργαζόμενοι; Θα το δούμε...