Το Συμβούλιο Εφετών έκανε δεκτή την πρόταση του Εισαγγελέα για το οικονομικό σκάνδαλο Μυκόνου

Παραπέμπονται με βαριές κατηγορίες

Ελεύθερος με εγγύηση 150.000 ευρώ και ο δεύτερος κατηγορούμενος, Αντώνης Ρουσσάκης

Στις αίθουσες του δικαστηρίου, θα οδηγηθούν τελικά και οι 8 κατηγορούμενοι για το οικονομικό σκάνδαλο του Δήμου Μυκόνου.

Το Συμβούλιο Εφετών, έκανε χθες δεκτή την εισήγηση του Εισαγγελέα Εφετών, Γιώργου Οικονόμου, ο οποίος είχε προτείνει τον περασμένο Απρίλιο, την παραπομπή του νυν και του πρώην Δημάρχου του νησιού, Αθανάσιου Κουσαθανά – Μέγα και του Χρήστου Βερώνη, αντίστοιχα, των δύο αντιδημάρχων, καθώς και των υπαλλήλων του Δήμου.

Εντωμεταξύ, έγινε δεκτό και το αίτημα της αποφυλάκισης που είχε καταθέσει ο υπάλληλος, Αντώνης Ρουσσάκης, ο οποίος θα πρέπει να καταβάλει ως εγγύηση το ποσό των 150.000.

Το Τριμελές Εφετείο θα αποφασίσει για την...τύχη τους

Την παραπομπή του Χρήστου Βερώνη, πρώην Δημάρχου και νυν Δημάρχου Μυκόνου, Αθανάσιου Κουσαθανά-Μέγα, καθώς και άλλων αιρετών, υπαλλήλων και επιχειρηματιών στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αιγαίου, αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών, κάνοντας δεκτή την πρόταση του Εισαγγελέα Εφετών, Γιώργου Οικονόμου.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την πρόταση, τόσο ο κ. Κουσαθανάς-Μέγας, όσο και ο κ. Βερώνης αντιμετωπίζουν την κατηγορία της απιστίας εις βάρος του δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος. Για απιστία και ψευδή βεβαίωση κατηγορούνται και οι δύο Αντιδήμαρχοι της Μυκόνου την περίοδο 2002 – 2009, Θρασύβουλος Κοντομήτρος και Αλέξανδρος Βαμβακούρης, οι οποίοι εξακολουθούν και σήμερα να κατέχουν το ίδιο αξίωμα.

Οι υπεύθυνοι των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου κατηγορούνται για υπεξαίρεση, ψευδή βεβαίωση, υπεξαγωγή εγγράφων και απιστία σε βαθμό κακουργήματος.

Αποφυλακίζεται με εγγύηση και ο δεύτερος υπάλληλος

Όπως έγινε γνωστό, αποφυλακίζεται και ο Αντώνης Ρουσσάκης, ο οποίος βρίσκεται στις φυλακές της Χίου, αφού έγινε δεκτή η αίτηση του συνηγόρου υπεράσπισης, για αναστολή εκτέλεσης της πρωτόδικης απόφασης.

Ο κ. Ρουσσάκης καλείται να καταβάλλει ως εγγύηση το ποσό των 150.000, κάτι που δεν είναι εφικτό, για αυτό ο κατηγορούμενος μέσω του δικηγόρου του, καταβάλλει προσπάθειες να κάνει ρύθμιση του θέματος, μέσω της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει.

Για το ιστορικό του θέματος, ο δεύτερος κατηγορούμενος υπάλληλος του Δήμου, Αντώνη Αρτέμης, έχει αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους, μετά από συμπληρωματική απολογία.

Δηλώσεις με εκατέρωθεν βολές

Έπειτα και από αυτή τη νέα εξέλιξη, η “Κοινή Γνώμη” επικοινώνησε με τους δύο “πρωταγωνιστές” του οικονομικού σκανδάλου Μυκόνου και συγκεκριμένα με το Χρήστο Βερώνη και με τον Αθανάσιο Κουσαθανά-Μέγα.

Και οι δύο δηλώνουν ότι εμπιστεύονται απόλυτα τη δικαιοσύνη, μέσω της οποίας, όπως επισημαίνουν, θα αποδειχθεί η αθωότητά τους.

Όμως, ακόμη και τώρα, ένα βήμα πριν από τη μεγάλη δίκη και οι δύο μέσα από τις δηλώσεις τους, αφήνουν υπονοούμενα ο ένας για τον άλλο, δείχνοντας για άλλη μια φορά ότι οι σχέσεις συνεργασίας και φιλίας που είχαν, ανήκουν στο μακρινό παρελθόν.

“Θα φανεί ότι εγώ και οι δύο Αντιδημάρχοι μου, είμαστε αθώοι”

“Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη”, είναι η πρώτη δήλωση του Δημάρχου, κ. Κουσαθανά-Μέγα, ο οποίος έδειξε ότι δε γνώριζε το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος κάλεσε τη Δικαιοσύνη να ενεργήσει άμεσα, επαναλαμβάνοντας ότι τόσο εκείνος που έφερε, όπως χαρακτηριστικά είπε, στο φως το συγκεκριμένο σκάνδαλο, όσο και οι δύο συνεργάτες του, εννοώντας τους Αντιδημάρχους, Θρασύβουλο Κοντομήτρο και Αλέξανδρο Βαμβακούρη, είναι αθώοι.

“Εμείς πιστεύουμε ότι στο δικαστήριο θα αποδειχθεί ακράδαντα η αθωότητα μας. Εμείς αυτό που επιθυμούμε είναι το δικαστήριο να γίνει άμεσα, για να σταματήσει η ομηρεία μας. Και αυτοί που θέλουν την πολιτικοί μας εξόντωση και είναι πολλοί αυτοί, ας έρθουν να τους δώσουμε τα κλειδιά εάν πιστεύουν ότι είναι μία απλή υπόθεση αυτό που κάνουμε. Το νησί δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητο και μάλιστα εν όψη του καλοκαιριού. Να γίνει η δίκη, εάν γίνεται και αύριο, προκειμένου να αποδειχθεί η αθωότητα η δική μου και των δύο Αντιδημάρχων μου. Τόσο εγώ, όσο και οι Αντιδήμαρχοί μου δεν έχουμε να φοβηθούμε απολύτως τίποτα. Αυτή τη στιγμή τιμωρούνται οι άνθρωποι που πήγαν την υπόθεση στη δικαιοσύνη. Να σημειώσω επίσης, ότι από τη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, έχω φτιάξει 60 βεβαιωτικούς καταλόγους και αυτό τα λέει όλα”.

“Ως Δήμαρχος είχα χρήσει άλλους αρμόδιους για τα οικονομικά του Δήμου”

Ο πρώην Δήμαρχος Μυκόνου, Χρήστος Βερώνης, ο οποίος και εκείνος παραπέμπεται με την κατηγορία της απιστίας εις βάρος του δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος, δήλωσε στην εφημερίδα ότι επιθυμεί να προχωρήσει η δίκη, προκειμένου να αποδειχθεί η αθωότητά του. Μάλιστα ο κ. Βερώνης τόνισε ότι για τα οικονομικά του Δήμου την εποχή εκείνη, άλλοι ήταν αρμόδιοι για να τα παρακολουθούν.

“Επιθυμώ να γίνει η δίκη, προκειμένου να αποδειχθεί η αθωότητά μου. Άλλωστε το έργο μου στην τοπική αυτοδιοίκηση, είναι γνωστό και στη Μύκονο, αλλά και σε όλες τις Κυκλάδες. Δεν ήταν δυνατόν, όταν απουσίαζα 150 μέρες το χρόνο από τη Μύκονο, λόγω των δραστηριοτήτων μου και στο Δήμο, αλλά και στην ΤΕΔΚ, ταυτοχρόνως να επιβλέπω και στους υπολογιστές του Δήμου, ποιος πληρώνει και ποιος δεν πληρώνει, όταν υπήρχαν αρμόδιοι για αυτό”.