Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή του πρώην Δημάρχου Μυκόνου, Αθανάσιου Κουσαθανά-Μέγα

Παραμένει σε αργία

“Πόρτα” και από το Συμβούλιο της Επικράτειας (ΣτΕ), “έφαγε” ο πρώην Δήμαρχος Μυκόνου, Αθανάσιος Κουσαθανάς -Μέγας.

Ο κ. Μέγας είχε προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας την αναστολή της απόφασης της Γενικής Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, με την οποία είχε τεθεί σε αργία.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας στάθηκε στο γεγονός ότι “η ηθική βλάβη” την οποία είχε επικαλεστεί ο πρώην Δήμαρχος Μυκόνου, ανεπανόρθωτη και μπορεί να αποκατασταθεί σε περίπτωση ευνοϊκής δικαστικής εξέλιξης.

Προσέφυγαν....αλλά δε δικαιώθηκαν

Στην απόρριψη της αίτησης του πρώην δημάρχου Μυκόνου Αθανάσιου Κουσαθανά- Μέγα, ο οποίος ζητούσε να ανασταλεί η απόφαση που εξέδωσε στα τέλη Ιουνίου η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίο,υ με την οποία τέθηκαν σε κατάσταση αργίας, λόγω παραπομπής τους στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αιγαίου με το 34/13 βούλευμα του συμβουλίου Εφετών Αιγαίου, προχώρησε η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ.

Να σημειωθεί ότι την ίδια αίτηση, απόρριψης δηλαδή της απόφασης περί αργίας, είχαν καταθέσει και οι πρώην Αντιδήμαρχοι Μυκόνου, Αλέξανδρος Βαμβακούρης και Θρασύβουλος Κοντομήτρος και οι οποίοι δε δικαιώθηκαν από το ΣτΕ.

Υπενθυμίζεται ότι με το βούλευμα παραπέμπονται για τα αδικήματα της ψευδούς βεβαίωσης με σκοπό να προσποριστεί όφελος σε τρίτους και αντίστοιχη βλάβη του Δήμου και της απιστίας στην υπηρεσία λόγω ελάττωσης της περιουσίας του δήμου για να ωφεληθούν άλλοι. Για την υπόθεση έχουν κατηγορηθεί και είχαν προφυλακισθεί υπάλληλοι για υπεξαίρεση.

Οι τρεις υποστήριξαν ότι υφίστανται ανεπανόρθωτη ηθική και επαγγελματική βλάβη, είναι αθώοι και πλήττεται το κύρος και το όνομά τους και δημιουργείται εσφαλμένα εντύπωση ηθικής ανεπάρκειας και δυσφήμησης προσωπικής και πολιτικής, ενώ θα χάσουν σημαντικό μέρος της θητείας τους μέχρις ότου κριθεί η υπόθεση. Υποστήριξαν επίσης, ότι ο Δήμος έχει μεγάλες ανάγκες αυτή την περίοδο, λόγω επίσκεψης 2 εκατ. τουριστών, για την αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών.

Το σκεπτικό της απόφασης

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, απέρριψε την αίτηση τόσο του πρώην Δημάρχου, όσο και των πρώην Αντιδημάρχων, κρίνοντας ότι η αργία αποτελεί κατά τον νόμο δέσμια αρμοδιότητα, ότι η ηθική βλάβη τους δεν είναι ανεπανόρθωτη και μπορεί να αποκατασταθεί σε περίπτωση ευνοϊκής για αυτούς δικαστικής εξέλιξης, ενώ προβλέπεται αναπλήρωση στα καθήκοντά τους, όπως ήδη συνέβη.

Τέλος, επισήμανε ότι στάθμισε και το δημόσιο συμφέρον που επιβάλλει την προσωρινή απομάκρυνση των εκλεγμένων οργάνων ΟΤΑ από τα καθήκοντά τους σε περίπτωση παραπομπής για να διασφαλίζεται το αδιάβλητο των ενεργειών των ΟΤΑ και η ανεμπόδιστη απονομή της δικαιοσύνης.