Στα χέρια της γ.γ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για το οικονομικό σκάνδαλο Μυκόνου

Με ταχύτητα φωτός οι εξελίξεις

Με ταχύτητα “φωτός” τρέχουν οι εξελίξεις που αφορούν το οικονομικό σκάνδαλο Μυκόνου.

Προχθές η εφημερίδα δημοσίευσε τις πληροφορίες που είχε περί της αργίας των αιρετών του Δήμου, κάνοντας ταυτόχρονα αναφορά και στο ότι μέχρι και την Δευτέρα η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, δεν είχε παραλάβει το Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα θέσει σε αργία ή όχι τόσο τον Δήμαρχο, όσο και τους δύο Αντιδημάρχους.

Χθες το μεσημέρι, όμως, ο φάκελος της υπόθεσης μαζί με το βούλευμα με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη, έφτασε στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Οι προϋποθέσεις για να τεθούν σε αργία

Στα χέρια της έχει η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, το Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη ο Δήμαρχος Μυκόνου, Αθανάσιος-Κουσαθανάς-Μέγας και οι Αντιδήμαρχοι Θρασύβουλος Κοντομήτρος και Αλέξανδρος Βαμβακούρης.

Η κ. Καλογήρου θα εξετάσει το περιεχόμενο του βουλεύματος, το οποίο πρέπει να έχει καταστεί αμετάκλητο από την ίδια δικαστική αρχή, συνθήκη η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση ώστε οι αιρετοί του Δήμου Μυκόνου να τεθούν σε διαπιστωτική αργία και, ως εκ τούτου, να παυθούν οριστικά από τα καθήκοντά τους. Σε διαφορετική περίπτωση, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, το πιθανότερο είναι να απευθύνει σχετικό ερώτημα στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, ούτως ώστε να αποσαφηνιστεί αν το βούλευμα είναι αμετάκλητο ή όχι.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, το Βούλευμα είναι αμετάκλητο. Άλλωστε, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, ο Δήμαρχος Μυκόνου αμέσως μετά το δημοσίευμα της “Κοινής Γνώμης” σχετικά με το Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, με το οποίο παραπέμπεται σε δίκη με βαριές κατηγορίες, κατέθεσε αίτηση ανάκλησης της προδικασίας, λαμβάνοντας, ωστόσο, αρνητική απόφαση.

Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο, ότι τόσο το Βούλευμα, όσο και οι υπόλοιπες αποφάσεις, όπως είναι η συγκεκριμένη που έλαβε ο Δήμαρχος Μυκόνου στην αίτηση αναίρεσης της προδικασίας, οι ενδιαφερόμενοι δεν τα έχουν παραλάβει ακόμη επισήμως από τις Δικαστικές Αρχές.

“Τελικός κριτής ο μυκονιάτικος λαός”

Ο Δήμαρχος Μυκόνου, Αθανάσιος Κουσαθανάς-Μέγας με ανακοίνωσή του προς την εφημερίδα, με το οποίο αμφισβητεί το δημοσίευμα της “Κοινής Γνώμης” σχετικά με τον κίνδυνο να τεθεί τόσο εκείνος, όσο και οι Αντιδήμαρχοι του νησιού σε αργία, θεωρεί ότι όλα όσα αναφέραμε στο πρωτοσέλιδο της Δευτέρας, “δεν εκπορεύονται από την Εισαγγελία Εφετών και σαφέστατα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα”. Όπως, μάλιστα, σημειώνει, “είναι λυπηρό κάποιοι να βιάζονται να μας “καθαιρέσουν” χωρίς να έχουν γνώση των πραγματικών γεγονότων. Ας περιμένουμε λοιπόν, να αποφασίσουν τα θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης, τα οποία απόλυτα εμπιστεύομαι, πριν προκριθεί οιαδήποτε εικασία. Σε ό,τι μας αφορά, δηλώνουμε ρητά και ξεκάθαρα ότι ο τελικός μας κριτής ήταν και θα είναι και πάλι ο Μυκονιάτικος λαός που τιμούμε και σεβόμαστε από την πρώτη ώρα της εκλογής μας”.

Ο χρόνος θα δείξει κ. Δήμαρχε

Η “Κοινή Γνώμη” προφανώς και δεν έχει ως “σημαία” της την παραπληροφόρηση ούτε και την παραπλάνηση του αναγνωστικού της κοινού, γεγονός που έχει αποδείξει με την πολύχρονη παρουσία της στον χώρο της ενημέρωσης στις Κυκλάδες. Αντιθέτως, η εφημερίδα έχει ως “σημαία” της την αντικειμενική πληροφόρηση του κοινού και βεβαίως δεν ασχολείται με παραπολιτικά παιχνίδια.

Με δεδομένο ότι οι εξελίξεις γύρω από το οικονομικό σκάνδαλο είναι ραγδαίες και επειδή είναι ένα θέμα που δεν ταλανίζει μόνο τη Μύκονο, αλλά και όλη την επικράτεια, θα συνιστούσαμε ψυχραιμία. Τελικός κριτής είναι μόνο η δικαιοσύνη. Ο χρόνος θα δείξει...

ΚΕΠΟΜ: Ο πραγματικός κίνδυνος δεν είναι η ακυβερνησία

Θέση για το ίδιο θέμα πήρε και η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου (ΚΕΠΟΜ), η οποία μεταξύ άλλων θέτει ως αίτημα τη σωστή εκπροσώπηση του Δήμου Μυκόνου στη διεκδίκηση και των χαμένων εσόδων και των χρημάτων που έχουν υποκλαπεί.

“Από μέρα σε μέρα αναμένεται να επιβληθεί κατά του δημάρχου Μυκόνου Αθανάσιου Κουσαθανά-Μέγα και των αντιδημάρχων Βαμβακούρη Αλέξανδρου και Κοντομήτρου Θρασύβουλου, η αναγκαστική παύση από τα καθήκοντά τους. Είχαμε από καιρού ζητήσει την παραίτηση των κατηγορουμένων για να διευκολυνθούν οι εξελίξεις στον τόπο. Δυστυχώς προτιμήθηκε ένας δρόμος νομικίστικος κι έτσι τώρα οι κατηγορούμενοι φαίνεται ότι θα υποστούν την ατιμωτική ποινή της αργίας”.

Ταυτόχρονα, η ΚΕΠΟΜ επισημαίνει ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση παραμένει ως αίτημα η σωστή εκπροσώπηση του Δήμου Μυκόνου “στη διεκδίκηση και των χαμένων εσόδων και των χρημάτων που έχουν υποκλαπεί”. Οι Ενεργοί Πολίτες Μυκόνου, σημειώνουν ότι μέχρι σήμερα συμβαίνει το απίστευτο: “να συμπίπτουν οι σύμφωνα με το κατηγορητήριο θύτες με τον έχοντα υποστεί την βλάβη Δήμο Μυκόνου. Αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος και όχι η “ακυβερνησία” η οποία έτσι κι αλλιώς χαρακτηρίζει σε πολιτικό επίπεδο όλη τη θητεία των κατηγορουμένων”.

Να κόψουμε τον δρόμο σε παραβατικότητα και αδιαφάνεια

Σε αντίθεση με τον Δήμαρχο Μυκόνου, η ΚΕΠΟΜ παρατηρεί ότι “η συνήθως καλά πληροφορημένη εφημερίδα “Κοινή Γνώμη” προαναγγέλλει το αναμενόμενο από καιρό, τελικό στάδιο της πορείας προς την κάθαρση της σύγχρονης μυκονιάτικης τραγωδίας. Ραγδαίες αναμένονται μέρα με τη μέρα οι εξελίξεις του σκανδάλου, που αποκαλύφθηκε μετά την αιφνίδια κι ανεξήγητη ως τότε παραίτηση του επίσης κατηγορούμενου σε βαθμό κακουργήματος, Χρήστου Βερώνη. Η εξέλιξη, είτε διοικητική είτε δικαστική, δεν αντανακλά σε όλη την κοινωνία της Μυκόνου. Παραπλανηθέντες ή όχι, αδύναμοι ή αφελείς, συνοδοιπόροι ή αντίθετοι, όσοι κατοικούμε αυτόν τον τόπο οφείλουμε πέρα από τα όσα η δικαιοσύνη επιλαμβάνεται, να κόψουμε τον δρόμο σε όσους ευαγγελίζονται και τρέφουν την παραβατικότητα και την αδιαφάνεια”.