Παύθηκαν από τα καθήκοντά τους ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι Μυκόνου

Πανικός και μυστηριώδεις κινήσεις

Κάτι παραπάνω από ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο σκάνδαλο μεγατόνων που ταλανίζει τη Μύκονο.

Το νησί των “ανέμων” από την περασμένη Παρασκευή, βρίσκεται χωρίς Δήμαρχο και Αντιδημάρχους, μετά την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, να τεθούν σε αργία.

Η συγκεκριμένη απόφαση έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στη Μύκονο και ειδικά στους εμπλεκόμενους, οι οποίοι αναζητούν τρόπους αντίδρασης, μέσω της νομικής οδού.

Η υπόθεση έχει πάρει πλέον το δρόμο της Δικαιοσύνης και οδηγείται με ταχύτατους ρυθμούς στις δικαστικές αίθουσες.

Οι πληροφορίες, οι διαψεύσεις, η αργία

Την περασμένη Δευτέρα η “Κοινή Γνώμη” είχε δημοσιεύσει ότι σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις αιρετοί της δημοτικής αρχής Μυκόνου κινδυνεύουν να τεθούν σε αργία, βάση του βουλεύματος. Μάλιστα είχε είχε έρθει σε επαφή με τη Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κ. Καλογήρου, η οποία είχε δηλώσει ότι κανένα σχετικό έγγραφο μέχρι τη συγκεκριμένη στιγμή δεν είχε παραλάβει στα χέρια της.

Την επόμενη ημέρα και συγκεκριμένα την περασμένη Τρίτη, ο Δήμαρχος Μυκόνου, κ. Κουσαθανάς-Μέγας με δελτίο Τύπου κατήγγειλε το συγκεκριμένο δημοσίευμα, τονίζοντας μάλιστα ότι όσα ανέφερε η εφημερίδα δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια.

Μία ημέρα μετά, το βούλευμα του Εφετείου Αιγαίου, φθάνει στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Οι πληροφορίες συγκεχυμένες. Κάποιοι διατείνονταν ότι το σχετικό βούλευμα δεν εμπεριείχε τη λέξη “κλειδί”, με την οποία θα θετόταν σε αργία οι αιρετοί της Μυκόνου. Η “Κοινή Γνώμη” και πάλι απλά απαντούσε προς πάσα κατεύθυνση ότι ο χρόνος θα δείξει. Και τα αποτελέσματα ήρθαν την περασμένη Παρασκευή με την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Η απόφαση που τους παύει από τα καθήκοντά τους

Η απόφαση της Γενικής Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αναρτήθηκε στο “ΔΙΑΥΓΕΙΑ”, λίγα λεπτά μετά τις 3 το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτή, η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου
έχοντας υπόψη, μεταξύ άλλων: Το με αριθμ. πρωτ. 21186/28-05-2012 έγγραφο του Τμήματος Οργάνωσης και Λειτουργίας ΟΤΑ του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα «Επιβολή διοικητικών μέτρων της αργίας και της έκπτωσης αιρετών των δήμων και των περιφερειών εξ΄αιτίας καταδίκης (άρθρο 236 του Ν. 3852/2010, το υπ΄αριθμ. 34/07-06-2013 παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αιγαίου με το οποίο ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Αθανάσιος Κουσαθανάς-Μέγας παραπέμπεται στο Ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, αλλά και το με αρ. πρωτ. 1416/17-06-2013 έγγραφο του Εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου με το οποίο πιστοποιείται ότι το υπ΄ αριθμ. 34/2013 παραπεμπτικό βούλευμα έχει καταστεί αμετάκλητο, θέτει σε κατάσταση αργίας Αθανάσιο Κουσαθανά-Μέγα Δήμαρχο Μυκόνου, διότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις της παραγράφου 2.α. του άρθρου 236 του Ν. 3852/2010, κατόπιν του υπ΄ αριθμ. 34/7-6-2013 παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αιγαίου.
Με την απόφαση αυτή αναστέλλεται και οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα ή άσκηση
καθηκόντων που αποκτήθηκε ή ανατέθηκαν αντίστοιχα εξαιτίας της ιδιότητάς του ως
Δημάρχου, που απέκτησε με το από 16-12-2010 πρακτικό ορκωμοσίας του.

Να σημειωθεί ότι με την ίδια απόφαση, θέτονται σε αργία και οι δύο Αντιδήμαρχοι Μυκόνου, Αλέξανδρος Βαμβακούρης και Θρασύβουλος Κοντομήτρος.

“Άγνωστο” άτομο “ψαχούλευε” τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου

Αμέσως μετά την σχετική ανακοίνωση της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, επικράτησε πανικός στο Δήμο Μυκόνου με τους εμπλεκόμενους να έχουν χάσει τη γη κάτω από τα πόδια τους, αφού μέχρι και την τελευταία στιγμή πίστευαν ότι δεν υπήρχε ούτε το παραμικρό ενδεχόμενο να πάρει τέτοια τροπή η υπόθεση.

Την ίδια ημέρα συνάμα με την απόφαση της αργίας, συνέβηκε στη Μύκονο και ειδικά στο Δήμο, ένα περιστατικό που ερευνάται.

Σύμφωνα με καταγγελίες της Κίνησης Ενεργών Πολιτών (ΚΕΠΟΜ), μέλη της Κίνησης και συγκεκριμένα η δημοτική σύμβουλος, Άννα Καμμή, εντόπισε κάποιες μυστήριες κινήσεις στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου.

Όπως αναφέρει στην “Κοινή Γνώμη”, το μεσημέρι της Παρασκευής μετά την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου όπου έθεσε σε αργία τους αιρετούς του νησιού, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημήτρης Σκαγιάς ζήτησε και πήρε τα δύο από τα τρία κλειδιά της Οικονομικής Υπηρεσίας, τα οποία ως σήμερα κατείχαν αρμόδιοι υπάλληλοι. “Μας προξένησε εντύπωση το γεγονός ότι αυτό έγινε εν απουσία του κ. Μυτηλιναίου κι ενώ την ίδια μέρα παύονταν δήμαρχος και αντιδήμαρχοι από τα καθήκοντά τους. Αυτό το παράξενο τουλάχιστον γεγονός ήρθε να το κάνει ακόμα πιο περίεργο η πληροφορία ότι στο εσωτερικό της Οικονομικής Υπηρεσίας -Παρασκευή απόγευμα κι ενώ το γραφείο ήταν κλειστό- υπήρχε άγνωστο άτομο”, σημειώνει χαρακτηριστικά.
Εντεταλμένοι από την δημοτική παράταξη και συγκεκριμένα, η δημοτική σύμβουλος της ΚΕΠΟΜ, Άννα Καμμή και ο Δημήτρης Ρουσουνέλος έφτασαν στο Δημαρχείο, προκειμένου να ερευνήσουν την καταγγελία.

Η κ. Καμμή περιγράφοντας το περιστατικό, σημειώνει στις 7 το απόγευμα είδαν από το παράθυρο της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου, ένα άγνωστο άτομο το οποίο και προσπάθησαν να εξακριβώσουν ακριβώς έκανε τέτοια ώρα στην Οικονομική Υπηρεσία. “Το συγκεκριμένο άτομο ανέφερε ότι ήταν ορκωτός λογιστής. Στη συνέχεια αντί να απαντήσει στο ερώτημα “τι κάνει τέτοια ώρα μόνος του στην Οικονομική Υπηρεσία”, άρχισε να καλεί από το κινητό του σε άγνωστο σε εκείνους αριθμό.
Σε λίγα λεπτά, όπως σημειώνει η κ. Καμμή, κατέφθασε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίο υ,Δημήτρης Σκαγιάς, φανερά εκνευρισμένος, ενώ στην επισήμανση των μελών της ΚΕΠΟΜ ότι “σήμερα, μια μέρα τόσο σημαντική, όπου ανακοινώθηκε η παύση των τριών ανώτατων στελεχών του Δήμου από τα καθήκοντά τους, δεν έπρεπε κανείς να είναι “κλειδωμένος μόνος του και ανεξέλεγκτος” σε τέτοια νευραλγική υπηρεσία”, απάντησε ότι ο εν λόγω ήταν εκεί με δική του εντολή. Ακολούθησε για αρκετά λεπτά λογομαχία περί της νομιμότητας ή όχι της ενέργειας”, με την κ. Καμμή να ενημερώνει την Αστυνομία Μυκόνου με αίτημα την ταυτόχρονη ενημέρωση του κ. Εισαγγελέα Υπηρεσίας.

Στην ερώτηση της “Κοινή Γνώμης” εάν τελικά εξακριβώθηκε ποιο ήταν το άγνωστο άτομο μέσα στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου, η κ. Καμμή τόνισε ότι απεδείχθη ότι ήταν Ορκωτός Λογιστής, όχι όμως του Δήμου, αλλά των τριών κατηγορουμένων, δηλαδή του Δημάρχου και των Αντιδημάρχων, θέτοντας παράλληλα και κάποια σημαντικά ερωτήματα. “Με ποια εντολή ήταν εκτός ωραρίου μόνος του στο συγκεκριμένο γραφείο; Πως νομιμοποιείται; Ο κ. Σκαγιάς ζήτησε χτες και πήρε τα κλειδιά της Οικονομικής Υπηρεσίας. Γιατί χτες; Γιατί και τα δυο; Σε ποιων τα χέρια είναι αυτή τη στιγμή οι κωδικοί των ηλεκτρονικών αρχείων; Γιατί άραγε συμπίπτει το γεγονός με την απουσία του προϊσταμένου της; Ποια η βία για να τελειώνουμε κάτι τώρα, τη στιγμή που τρέχουν σοβαρά γεγονότα στον Δήμο; Ακούμε ότι όλα είναι νομότυπα κι ότι υπάρχουν οι σχετικές εντολές. Ποια βιασύνη δικαιολογεί έκδοση εντολών δημάρχου κυριολεκτικά τις τελευταίες στιγμές της τυπικής πλέον παρουσίας του στον Δήμο;”

Ομιχλώδες τοπίο

Εκτός από το πρώτο σημαντικό γεγονός, αυτό της αργίας και τα όσα συνέβησαν εκείνη τη μέρα στη Μύκονο, υπάρχει ένα δεύτερο που αφορά τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί σχετικά με τη διαδοχή.

Το θέμα αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο, λόγω του κενού νόμου που υπάρχει για τέτοιες περιπτώσεις. Ήδη δίνονται διάφορες ερμηνείες σχετικά με τον τρόπο διαδοχής και τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι θα αναλάβει χρέη Δημάρχου ο πλειοψηφών σύμβουλος του συνδυασμού της δημοτικής αρχής, ενώ άλλοι επισημαίνουν ότι θα πρέπει γίνει εσωτερική διαδικασία και εκλογή νέου Δημάρχου από τα μέλη του συνδυασμού της δημοτικής αρχής.

Πάντως υπάρχουν δύο άρθρα στον “Καλλικράτη” που κάνουν λόγο για τέτοιες περιπτώσεις. Ειδικότερα, το άρθρο 60 “Εκλογή νέου Δημάρχου”, αναφέρει ότι “αν η θέση του δημάρχου μείνει κενή για οποιονδήποτε λόγο, μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε ημερών

αφότου κενώθηκε η θέση, οι σύμβουλοι του επιτυχόντος συνδυασμού συνέρχονται σε ειδική συνεδρίαση, ύστερα από πρόσκληση του συμβούλου του συνδυασμού αυτού,

που έχει εκλεγεί με τους περισσότερους σταυρούς προτιμήσεως και σε περίπτωση ισοψηφίας, εκείνου που είναι γραμμένος πρώτος, κατά σειρά, στην απόφαση του

δικαστηρίου και εκλέγουν με μυστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των συμβούλων του συνδυασμού, έναν από αυτούς, ως δήμαρχο.

Στη συνεδρίαση προεδρεύει εκείνος που συγκάλεσε το συμβούλιο. Η πρόσκληση επιδίδεται με οποιοδήποτε δημόσιο όργανο ή όργανο του δήμου, ακόμη και την παραμονή της συνεδριάσεως. Αν ύστερα από δύο διαδοχικές ψηφοφορίες κανείς δεν συγκεντρώσει την πλειοψηφία που απαιτεί η παράγραφος 1, γίνεται τρίτη ψηφοφορία, κατά την οποία εκλέγεται όποιος συγκεντρώνει τη σχετική πλειοψηφία. Όλες οι ψηφοφορίες γίνονται στην ίδια συνεδρίαση. Αν στην τρίτη ψηφοφορία δύο ή περισσότεροι έλαβαν ίσο αριθμό ψήφων γίνεται κλήρωση ανάμεσά τους. Για την εκλογή αυτή γίνεται λεπτομερής μνεία στα πρακτικά. Αν δεν επιτευχθεί εκλογή για οποιονδήποτε λόγο ή

αν η συνεδρίαση ματαιωθεί, η διαδικασία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή και εφαρμόζονται όσα ορίζονται στις παραγράφους 1 και 2. Αν και στη δεύτερη συνεδρίαση δεν επιτευχθεί εκλογή ή η συνεδρίαση ματαιωθεί, επειδή δεν υπήρξε απαρτία, διενεργείται τρίτη συνεδρίαση κατά την οποία εκλέγεται αυτός που θα λάβει το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων και σε περίπτωση ισοψηφίας διενεργείται κλήρωση.

Κάθε απόφαση σχετική με την εκλογή του δημάρχου υποβάλλεται μέσα σε προθεσμία δύο ημερών στον Ελεγκτή Νομιμότητας, ο οποίος αυτεπαγγέλτως ή ύστερα από προσφυγή ενός δημότη δήμου ελέγχει τη νομιμότητά της και εκδίδει απόφαση μέσα σε πέντε (5)

ημέρες το αργότερο, αφότου την έλαβε. Αν ο Ελεγκτής Νομιμότητας ακυρώσει την εκλογή του δημάρχου, οι σύμβουλοι συνέρχονται πάλι για να εκλέξουν τον δήμαρχο πέντε ημέρες μετά την περιέλευση της ακυρωτικής αποφάσεως στο δήμο”.