Την αργία του Δημάρχου και των Αντιδημάρχων Μυκόνου, θα ζητήσει ο Αντιεισαγγελέας Εφετών

Ραγδαίες εξελίξεις

Την προσωρινή αργία του Δημάρχου Μυκόνου, Αθανάσιου Κουσαθανά -Μέγα, όσο και των Αντιδημάρχων, ζήτησε – σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της “Κοινής Γνώμης”, ο Αντιεισαγγελέας Εφετών, Γιώργος Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου βασιζόμενος στην πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να αποστείλει έγγραφο προς τη Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, με την οποία να την καλεί να θέσει τα παραπάνω αιρετούς σε αργία.

Μετά το βούλευμα η...αργία

Την παραπομπή του Χρήστου Βερώνη, πρώην Δημάρχου και νυν Δημάρχου Μυκόνου, Αθανάσιου Κουσαθανά-Μέγα, καθώς και άλλων αιρετών, υπαλλήλων και επιχειρηματιών στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αιγαίου, αποφάσισε πριν από 15 ημέρες περίπου το Συμβούλιο Εφετών, κάνοντας δεκτή την πρόταση του Εισαγγελέα Εφετών, Γιώργου Οικονόμου.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την πρόταση, τόσο ο κ. Κουσαθανάς-Μέγας, όσο και ο κ. Βερώνης αντιμετωπίζουν την κατηγορία της απιστίας εις βάρος του δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος. Για απιστία και ψευδή βεβαίωση κατηγορούνται και οι δύο Αντιδήμαρχοι της Μυκόνου την περίοδο 2002 – 2009, Θρασύβουλος Κοντομήτρος και Αλέξανδρος Βαμβακούρης, οι οποίοι εξακολουθούν και σήμερα να κατέχουν το ίδιο αξίωμα.

Μετά και από αυτή την εξέλιξη, ο Αντιεισαγγελέας Εφετών, Γιώργος Οικονόμου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αναμένεται να αποστείλει έγγραφο προς τη Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, με την οποία να την καλεί να θέσει τα παραπάνω αιρετούς σε αργία.

Η υπόθεση του οικονομικού σκανδάλου, που ξέσπασε πριν από περίπου 2 χρόνια, σίγουρα θα φέρει και ραγδαίες εξελίξεις στο Δήμο Μυκόνου.

Οι εν ενεργεία αιρετοί, δηλαδή ο νυν δήμαρχος Αθανάσιος Κουσαθανάς - Μέγας και οι δύο αντιδήμαρχοι, Αλέξανδρος Βαμβακούρης και Θρασύβουλος Κοντομήτρος, που έχουν παραπεμφθεί με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, να έρθουν αντιμέτωποι με την ποινή της αργίας, μέχρις ότου τελεσιδικήσει η υπόθεση του σκανδάλου.

Η εφαρμογή της συγκεκριμένης ποινής σε αυτά τα βασικά τρία πρόσωπα, θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάγκη της αντικατάστασής τους, προκειμένου ο Δήμος Μυκόνου να μπορέσει να συνεχίσει το έργο του.

Πάντως σε αυτό το λεπτό ζήτημα, ο νομοθέτης έχει αφήσει ένα μικρό κενό. Σε περίπτωση αργίας του Δημάρχου, τη σκυτάλη, όπως αναφέρει ο νόμος, την παίρνει ο Αντιδήμαρχος. Όμως στην περίπτωση της Μυκόνου τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα, αφού και οι Αντιδήμαρχοι κινδυνεύουν να τεθούν και αυτοί σε αργία.

Δεν έχει παραλάβει ακόμη το έγγραφο του Αντιεισαγγελέα

Η “Κοινή Γνώμη” επικοινώνησε με τη Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Χριστιάννας Καλογήρου, προκειμένου να διαπιστώσει σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία. Η κ. Καλογήρου τόνισε ότι κανένα τέτοιο έγγραφο από Εισαγγελία Εφετών δεν έχει φθάσει στο γραφείο της.

“Η διαδικασία έχει ως εξής. Όταν παραληφθεί από την αρμόδια δικαστική αρχή, δηλαδή από την Εισαγγελία έγγραφο στο οποίο γνωστοποιείται στη Γενική Γραμματεία ότι υπάρχει θέμα παραπομπής, η οποία είναι και αμετάκλητος, τότε βγαίνει η διαπιστωτική πράξη. Προς το παρόν, εγώ ως Γενική Γραμματέας κάτι τέτοιο ακόμη δεν έχω πάρει στα χέρια μου. Αλλά πρέπει να έχει έρθει από τη δικαστική αρχή και να υπάρχει και σαφής αναφορά ότι είναι αμετάκλητο το βούλευμα της παραπομπής”, δήλωσε η Γ.Γ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

“Κάποιοι επιθυμούν να μείνει ακυβέρνητο το νησί”

“Δεν υφίσταται το τεκμήριο της αθωότητας για τους αιρετούς στην αυτοδιοίκηση, όπως είναι οι Δήμαρχοι, οι Περιφερειάρχες. Πριν δικαστούν χάνουν και τη θέση τους βάση του νόμου. Θα έπρεπε ο νόμος που ισχύει για τους απλούς πολίτες, να ισχύει και για εμάς. Δηλαδή να πάμε σε δίκη και εκεί να αποφασιστεί εάν είμαστε ή όχι ένοχοι”, δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” ο Δήμαρχος Μυκόνου, Αθανάσιος Μέγας-Κουσαθανάς.

“ Αυτοί που θα οδηγήσουν το νησί σε ακυβερνησία, εν όψει και του καλοκαιριού, να αναλάβουν και τις ευθύνες τους. Επ' ουδενί η Μύκονος δε θα πρέπει να μείνει ακυβέρνητη, βάση αυτών των διαδικασιών. Άλλωστε, σε εμάς ο λαός του νησιού έχει δώσει την εμπιστοσύνη του για 4 χρόνια και νομίζω ότι πρέπει να εξαντλήσουμε τη θητεία μας και πολύ περισσότερο σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε. Δεν είναι καθόλου απλό το θέμα. Αν πάλι επιθυμούν κάποιοι να φύγουμε και βιάζονται να πάρουν τα ηνία του Δήμου,ας έρθουν να τους δώσουμε τα κλειδιά. Από όπου και να προέρχονται αυτοί”.

Ο Δήμαρχος Μυκόνου τόνισε για άλλη μια φορά ότι αμφισβητεί την πραγματογνωμοσύνη, με βάση της οποίας οι εμπλεκόμενοι διώκονται. “Έχει ζητήσει η Εισαγγελέα Πρωτοδικών, ο πρώην Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Μπρακουμάτσος, αλλά και εμείς να γίνει διαχειριστικός έλεγχος στο Δήμο και μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση. Προχωρά η διαδικασία και εμείς είμαστε κατηγορούμενοι, χωρίς να έχει γίνει αυτό που έχουμε ζητήσει. Διαχειριστικός έλεγχος από Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, διότι για εμάς είναι ο εγκυρότερος τρόπος να εξακριβωθεί το τι έχει γίνει. Αμφισβητούμε τα αποτελέσματα της πραγματογνωμοσύνης διότι έχουν γίνει άπειρα λάθη”, δήλωσε ο κ. Κουσαθανάς-Μέγας.