Καταδικάστηκε ο ένας εκ των 4 κατηγορουμένων επιχειρηματιών της Μυκόνου

30 μήνες φυλάκιση με 3τη αναστολή

Σε 30 μήνες κάθειρξη με τριετή αναστολή, καταδικάστηκε ο ένας εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων επιχειρηματιών της Μυκόνου, που είτε με τον ένα, είτε με τον άλλο τρόπο, εμπλεκόταν στο οικονομικό σκάνδαλο του Δήμου.

Η απόφαση βγήκε χθες το πρωί, ενώ άγνωστο παραμένει εάν ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος θα ασκήσει έφεση.

Οι υπόλοιποι τρεις κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν των κατηγοριών.

Στο ειδώλιο ως ηθικοί αυτουργοί

Την περασμένη Πέμπτη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σύρου ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεσης της παραπομπής των 4 επιχειρηματιών του νησιού, οι οποίοι κατηγορούνταν για ηθική αυτουργία στις ψευδείς βεβαιώσεις που εκδιδόταν από την Οικονομική Υπηρεσία.

Μία δίκη η οποία αποτελεί σίγουρα “παρακλάδι” της μεγάλης υπόθεσης που θα εκδικαστεί στις 9 Ιανουαρίου του 2014 στη Σύρο, με κατηγορουμένους, τους πρώην Δημάρχους Μυκόνου, Χρήστο Βερώνη και Αθανάσιο Κουσαθανά-Μέγα, τους δύο Αντιδημάρχους που έχουν τεθεί σε αργία, αλλά και με υπαλλήλους του Δήμου.

Η δίκη συνεχίστηκε και το μεσημέρι της επόμενης ημέρας, με την κατάθεση των κατηγορουμένων, αλλά και με την αγόρευση των συνηγόρων υπεράσπισης. Να σημειωθεί ότι η υπεράσπιση των 4 κατηγορουμένων από την πρώτη ημέρα της εκδίκασης, είχε στηριχθεί στην άγνοια που είχαν οι επαγγελματίες για τις οφειλές τους στο Δήμο, με δεδομένο ότι η Οικονομική Υπηρεσία δεν ενημέρωνε τους οφειλέτες.

Επίσης, είχε τονιστεί ότι οι κατηγορούμενοι είχαν εξοφλήσει σημαντικό μέρος των οφειλών, προσκομίζοντας μάλιστα και τα απαραίτητα δικαιολογητικά. “Δεν μπορούν να την πληρώνουν οι πολίτες για τα λάθη του Δήμου Μυκόνου”, ήταν μια χαρακτηριστική έκφραση των συνηγόρων υπεράσπισης. Η δίκη διεκόπη αργά το μεσημέρι της Παρασκευής, ενώ η απόφαση του Δικαστηρίου για τους συγκεκριμένους κατηγορούμενους, ανακοινώθηκε χθες το πρωί.

Στο σημείο αυτό, να αξίζει να τονιστεί ότι η πρόταση του Εισαγγελέα είχε απαλλακτικό χαρακτήρα και για τους 4 κατηγορούμενους.

Αναμένονται σημεία και τέρατα

Αν η συγκεκριμένη δίκη κράτησε δύο ημέρες, μπορεί να φανταστεί κανείς πόσες ημέρες και πόσες ώρες θα χρειαστούν για να εκδικαστεί η μεγάλη υπόθεση του οικονομικού σκανδάλου του Δήμου, όπου εκεί πλέον θα ανοίξουν όλοι τα “χαρτιά” τους, ενώ δε θα λείπουν και τα “κονταρο-χτυπήματα”, ανάμεσα στους δύο πρώην συνεργάτες, Χρήστο Βερώνη και Αθανάσιο Κουσαθανά-Μέγα.

Σύμφωνα πάντως με το κατηγορητήριο, αλλά και με την έκθεση της Ορκωτής Λογίστριας, επί πολλά έτη συνέβαιναν “σημεία και τέρατα” στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Μυκόνου, κάτω από τη “μύτη” των υπευθύνων της δημοτικής αρχής.

Ψευδείς βεβαιώσεις, μη βεβαιωμένες οφειλές, πλαστά διπλότυπα, χρήματα που έκαναν φτερά, αλλά και που άλλαζαν χέρια, ανεπαρκής έλεγχος από τους υπεύθυνους, αλλά και πολλά άλλα στοιχεία τα οποία βρίσκονται στον ογκωδέστατο φάκελο της υπόθεσης, σκιαγραφούν το μεγαλύτερο σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει στην μικρή κοινωνία των Κυκλάδων.