Τα πεπραγμένα της δημαρχεύουσας Μυκόνου Ε. Γρυπάρη

φωτο: mykonosticker

Σε μία ολοκληρωμένη αναφορά για τα πεπραγμένα της στον Δήμο Μυκόνου καθ΄όλη τη διάρκεια που βρέθηκε στην ευθυνοφόρα θέση της δημάρχου πραγματοποιεί η δημαρχεύουσα Ειρήνη Γρυπάρη μέσω μίας αναλυτικής ανακοίνωσης. 

 

Σε μία δύσκολη συγκυρία για το Δήμο Μυκόνου, αλλά και για ολόκληρη τη Χώρα, κλήθηκα να αναλάβω τα ηνία του στις 27 Ιουνίου 2013, έχοντας μπροστά μου ένα κυκεώνα προβλημάτων και δυσκολιών να αντιμετωπίσω. Ένα από τα κυριότερα προβλήματα που κλήθηκα να αντιμετωπίσω ήταν το γεγονός ότι βάσει νόμου δεν είχα Αντιδημάρχους, και κατά συνέπεια όλες οι αρμοδιότητες της διοίκησης είχαν συγκεντρωθεί στο πρόσωπό μου, με αποτέλεσμα να είμαι στο Δήμο από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ καθημερινά, για να μπορέσω να ανταπεξέλθω στο φόρτο εργασίας κι ευθύνης ενός Δήμου όπως αυτός της Μυκόνου. Για το λόγο αυτό, 14 μήνες δεν έλειψα ποτέ από το νησί μας, παρά μόνο σε σύντομα ταξίδια και μόνο για την Υπηρεσία και το καλό του Δήμου. Παρόλα αυτά με την επίπονη και επίμονη προσπάθεια και βοήθεια των συνεργατών μου και των Υπαλλήλων του Δήμου μας και της Νομικής μας Συμβούλου κας Μάρθα Φρούντζου, καταφέραμε σε πολύ μικρό σχετικά χρονικό διάστημα, να νοικοκυρέψουμε το Δήμο. Κυρίως όμως, καταφέραμε να ανακτήσουμε την αξιοπιστία και την φερεγγυότητα του Δήμου τόσο απέναντι στους Μυκονιάτες όσο κι απέναντι στην κεντρική Διοίκηση. Με σοβαρότητα και πολιτικό ήθος, αποδείξαμε ότι ο Δήμος Μυκόνου δεν είναι ένας «αμαρτωλός» Δήμος, δεν είναι ο Δήμος των Σκανδάλων και της Διαφθοράς, αλλά ένας ισότιμος – ως προς τους άλλους της Χώρας μας, και μάλιστα πρωτοπόρος Δήμος σε θέματα Τουρισμού αλλά και σε άλλους τομείς της καθημερινότητας. Συνοπτικά λοιπόν, να αναφέρω τα εξής:

 

  • Καθαριότητα – Ανακύκλωση- Περιβάλλον – ΧΥΤΑ - Καύσιμα.

Η καθαριότητα του νησιού είναι εμφανώς σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι το ζήτημα έχει επιλυθεί πλήρως. Γι αυτό το λόγο, προσπαθούμε καθημερινά-μαζί με τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Αλέκο Κουκά (που πολλές φορές με δικά μας χρήματα βάζαμε τα προς ανάγκην για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου) αλλά κι άλλους εθελοντές , τους οποίους ιδιαίτερα ευχαριστούμε -για το καλύτερο αποτέλεσμα. Άλλωστε, η προσθήκη ακόμα 30 εργατών καθαριότητας, βοήθησε στον τομέα της Καθαριότητας ακόμα περισσότερο. Παράλληλα, οι παλαιοί κάδοι απορριμμάτων έχουν επί το πλείστον αντικατασταθεί με καινούργιους νέας τεχνολογίας ηλιακούς κάδους συμπίεσης , δέκα συνολικά μέχρι στιγμής στον παραδοσιακό οικισμό του νησιού μας κι έναν στην Άνω Μερά. Ομοίως, η Ανακύκλωση πλέον έχει ξεκινήσει δυναμικά και οι κάδοι ανακύκλωσης επίσης αντικαθίστανται με καινούργιους, και με ‘καμπάνες’ γυαλιού. Άλλωστε, αν κάποιος δει το νησί μας, θα κατανοήσει την εμφανή διαφορά του από πέρυσι μέχρι φέτος. Δεν νοείται τουριστικός προορισμός παγκόσμιας εμβέλειας όπως η Μύκονος και να μην είναι καθαρή, έτσι λοιπόν όλοι μας οφείλουμε να προσπαθούμε καθημερινά για την καλύτερη εικόνα του νησιού μας αλλά και τη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής του νησιού μας. Είναι πλέον κατανοητό, ότι η καθαριότητα του Δήμου μας πρέπει, νομίζω, να δοθεί σε ιδιωτική εταιρεία.

Παράλληλα, στο ΧΥΤΑ της Μυκόνου με τη βοήθεια των Υπαλλήλων, αν και λιγοστών, φτιάξαμε το δρόμο προς το ΧΥΤΑ με μπετόν, ασφαλίσαμε τις πόρτες εισόδου και βάλαμε φύλακες προστατεύοντας έτσι τη Δημόσια περιουσία, εφοδιάσαμε με χώμα ( και σκυρόδεμα) όλα τα προβλεπόμενα σημεία του ΧΥΤΑ στον δρόμο για καλύτερη πρόσβαση των απορριμματοφόρων, αλλά και δώρισα μοτέρ προώθησης νερού λόγω χαμηλής πίεσης για να γεμίζουν οι δεξαμενές. Άλλωστε, η ηλεκτρονική τακτοποίηση όλων των εισερχομένων και εξερχομένων κινήσεων από και προς το ΧΥΤΑ, μας βοήθησε και να ελέγχουμε καλύτερα αλλά και να δούμε τις πιθανές βελτιώσεις και να προβούμε σε πολλές ενέργειες για να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ, και αποκαθιστώντας τις ζημιές να εξετάσουμε μήπως πρέπει να δοθεί σε ιδιώτη για την καλύτερη λειτουργία του.

Για πρώτη φορά, καταρτίσαμε καταλόγους, πλήρης με έσοδα κι έξοδα και πρώτα από όλα, πληρώθηκαν όλοι οι καταστηματάρχες υγρών καυσίμων, γιατί είναι απλά αδιανόητο ο Δήμος Μυκόνου να χρωστάει ποσά σε τοπικές επιχειρήσεις όταν μάλιστα οι επιχειρηματίες είναι πέραν του δέοντος γενναιόδωροι με εμάς. Επιπλέον, διεκπεραιώθηκε η συντήρηση κι επισκευή των οχημάτων του Δήμου Μυκόνου. Τέλος, ο Δήμος μας προμηθεύτηκε με 74 τροχήλατους πλαστικούς κάδους.

 

Επιγραμματικά:

  • Διαβαθμιδική σύμβαση για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ (είναι σε εξέλιξη με την Περιφέρεια)

  • Προσθήκη 30 επιπλέον υπαλλήλων καθαριότητας

  • Νέοι κάδοι συμπίεσης απορριμμάτων υψηλής τεχνολογίας

  • Κάδοι ανακύκλωσης και διαδικασία ανακύκλωσης

  • Βελτίωση υποδομών χώρου ΧΥΤΑ

  • Μίσθωση οχημάτων τρίμηνης υπηρεσίας

  • Μελέτη περιβαλλοντικών όρων

  • Προμήθεια containers συμπίεσης απορριμμάτων (θα αγοραστούν)

  • Ηλεκτρονική τακτοποίηση εισερχόμενων και εξερχόμενων κινήσεων απορριμματοφόρων

  • Πληρωμή καυσίμων

  • Συντήρηση κι επισκευή των οχημάτων

  • Προμήθεια 74 τροχήλατων κάδων

  • Προμήθεια ηλεκτρολογικού υλικού (λαμπτήρες) για φωτισμό όλης της Μυκόνου (έτοιμα για διάθεση)

 

  • Ασφάλεια των Πολιτών.

Στον τομέα της Ασφάλειας, τόσο των πολιτών αλλά και των επισκεπτών στο νησί μας έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Τοποθετήθηκε μία μπάρα ασφαλείας στην κύρια είσοδο του παραδοσιακού οικισμού της Πόλης, συντονισμένη από 2 αστυνομικούς από τις 17:00 έως 23:00 (περιοχή Φάμπρικα) κι έτσι μετριάζεται η αλόγιστη και παράνομη στάθμευση διευκολύνοντας έτσι την πρόσβαση προς κι εκτός πόλης.

Παράλληλα, με προσωπικές κινήσεις της Δημαρχεύουσας κας Γρυπάρη Ειρήνης, και με έγγραφά της, εκτός από την φύλαξη της πόλης με δύο αστυνομικούς καθημερινά, διασφαλίστηκαν και πεζές περιπολίες αστυνόμων στον παραδοσιακό οικισμό αλλά και λιμενικών στη λιμενική ζώνη, κάνοντας πολίτες αλλά και τουρίστες να νιώθουν ασφαλέστεροι.

Η κυρία Ειρήνη Γρυπάρη, με προσωπικές της κινήσεις και αιτήματα προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλη Κικίλια και τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής, κατάφερε να εξασφαλίσει ακόμα 3 (τρεις) πυροσβέστες αλλά κι ένα μεγάλο Πυροσβεστικό - Διασωστικό όχημα που προστέθηκε στον μόνιμο πυροσβέστη του νησιού μας αλλά και στο μικρό πυροσβεστικό του Δήμου μας. Παράλληλα, με διαρκή επαφή και πρωτοβουλίες Δήμου με τους επικεφαλής της Αστυνομίας και του Λιμενικού, προσπαθήσαμε κάπως να περιορίσουμε την αλόγιστη εισροή αθίγγανων στο νησί.

Επιπλέον, για την ασφάλεια των λουόμενων, επανδρώθηκαν όλες οι πολυσύχναστες παραλίες του νησιού μας με ναυαγοσωστικό σώμα. Επίσης οι διαδικασίες της δημοπράτησης των παραλιών έγιναν με όλες της νόμιμες διαδικασίες της ΚΥΑ. Επίσης, η σωστή διαχείριση του ναυαγίου του τουρκικού φορτηγού πλοίου που προσέκρουσε βόρεια της Μυκόνου αποφεύγοντας κάθε πιθανό κίνδυνο πετρελαιοκηλίδας με ολέθριες περιβαλλοντικές συνέπειες, σε αυτό επίσης συνείσφερε και το γεγονός ότι τα αντλήθηκαν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα όλα τα πετρελαιοειδή υγρά. Τέλος, αν και δύο φορές δεχτήκαμε λαθρομετανάστες, 33 την πρώτη φορά και 74 τη δεύτερη φορά, τους αποδόθηκε περίθαλψη και στέγαση μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών που ο Νόμος ορίζει, κι εγώ μαζί με Μυκονιάτες εθελοντές τους εξασφαλίσαμε διατροφή.

 

Επιγραμματικά:

  • Μπάρα ασφαλείας στην Φάμπρικα και αστυνόμευση

  • Πεζές περιπολίες αστυνομικών και λιμενικών

  • Πυροσβεστικό-Διασωστικό όχημα και τρεις έμπειρους πυροσβέστες

  • Περιορισμό αλόγιστης εισροής αθίγγανων

  • Ναυαγοσωστικό σώμα

  • Σωστή διαχείριση του ναυαγίου του τουρκικού φορτηγού πλοίου

  • Αντιμετώπιση παράνομης εισροής μεταναστών.

  • Νερό – Αντιμετώπιση Λειψυδρίας.

Όπως όλοι γνωρίζουμε ζούμε σε ένα άνυδρο νησί με τα υδάτινα αποθέματα ιδιαίτερα φέτος να λιγοστεύουν ολοένα και περισσότερο. Παρόλα αυτά όμως η συνεχής προσπάθεια του Δήμου και της Δημαρχεύουσας για το καλύτερο αποτέλεσμα για το νησί έχουν ως ακολούθως :

Μετά από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 24 Φεβρουαρίου εισηγούμεθα να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για το νερό. Κάποιοι αρμόδιοι φορείς λοιπόν, θεώρησαν ότι ήταν πολύ νωρίς και το αίτημά μας δεν έγινε αποδεκτό.

«Όλοι γνωρίζετε ότι η αγωνία μου για τη λειψυδρία ξεκίνησε από το Δεκέμβρη του 2013, όταν πολλοί με χαρακτήρισαν υπερβολική. Αρχές Φεβρουαρίου λοιπόν, κάλεσα Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα τη λειψυδρία παρόντων και του Προέδρου της ΔΕΥΑΜ κ. Κουσαθανά Παναγιώτη αλλά και του Προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΜ. Μετά λοιπόν από έγγραφα και μελέτες της ΔΕΥΑΜ για το φλέγον αυτό ζήτημα, άρχισα αγώνα δρόμου προς τον Περιφερειάρχη κ. Μαχαιρίδη και τον Αντιπεριφερειάρχη κ Πουσσαίο, τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ Ζωίδη, την Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κα Καλογήρου, τον Αναπ. Υπουργό Οικονομικών κ. Σταικούρα, τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη, τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Βαρβιτσιώτη, την Υπουργό Τουρισμού κα Κεφαλογιάννη, τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μιχελάκη, με αποκορύφωμα το Ιδιαίτερο Γραφείο του Πρωθυπουργού, όπως άλλωστε ενημερωνόσαστε από τα Δελτία Τύπου του Δήμου Μυκόνου.

Παράλληλα, με κάλεσαν σε συνάντηση στην Αθήνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Ταγαρά και τον Γενικό Γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ζωίδη, όπου και κάλεσα τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο κ. Κουκά Κωνσταντίνο μαζί μου, παρόντος και του Τεχνικού Διευθυντού της ΔΕΥΑΜ κου Κώστα Κουνάνη, ο οποίος έκανε μελέτες και ήταν πάντα δίπλα μου στα τεχνικά θέματα.

Κατάφερα λοιπόν, με τη μεσολάβηση του Περιφερειάρχη κ. Μαχαιρίδη αλλά και των Αντιπεριφερειαρχών, και καταφέραμε να μπουν στον κωδικό ΣΑΕΠ το ποσό του ενός εκατομμυρίου τρακοσίων χιλιάδων ευρώ (1.300.000,00) για μονάδες αφαλάτωσης που θα τοποθετηθούν στα παλιά Σφαγεία, έργο που θα έχουμε στο νησί μας και τα επόμενα χρόνια. Αν και οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες, οι μονάδες αυτές θα έχουν τοποθετηθεί περίπου στις αρχές Οκτωβρίου.

Μας εξασφάλισαν χρήματα για τη επισκευή αναβάθμιση της παλαιάς αφαλάτωσης (κωδικός ΣΑΜΠ 067 ποσό 700.000 ευρώ συν ΦΠΑ), βάση μελέτης της ΔΕΥΑΜ , διαδικασίες ναι μεν χρονοβόρες αλλά έχουν πλέον πάρει το δρόμο τους. Η επισκευή της καινούργιας αφαλάτωσης (140.000 ευρώ) η οποία και γίνεται άμεσα. Συνδέουμε το νερό από το διυλιστήριο του Φράγματος της Άνω Μεράς στον αγωγό της Χώρας, το οποίο γίνεται και με αντίθετη προώθηση στην Άνω Μερά σε περίπτωση έλλειψης.

Στην συνέχεια ( 02 Μαΐου 2014 ) ενημερώνω με έγγραφό μου το Ιδιαίτερο Γραφείο του Πρωθυπουργού.

Όπως ανέφερα και προηγουμένως, οι διαδικασίες καθυστερούσαν για αυτό επανυποβάλω την 11η του Ιουλίου 2014 και χωρίς τίποτα να δημοσιευτεί ενώ ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μπούρα Κωνσταντίνο, Γενικό Διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού, για την επίσπευση των διαδικασιών για ενοικίαση δύο κινητών μονάδων αφαλάτωσης παραγωγής νερού 2000 κυβικών ημερησίως, για την άμεση εγκατάστασή τους.

Όπως άλλωστε δήλωσα στην επιστολή μου προς τον Πρωθυπουργό, «Πλέον, τα υδάτινα αποθέματα έχουν μειωθεί δραματικά και με λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι ένα νησί σαν τη Μύκονο απειλείται, εντός λίγων ημερών, να μείνει χωρίς νερό» Την ίδια μέρα δίνει εντολή ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να δοθεί άμεσα λύση αλλά κι όλοι οι εμπλεκόμενοι στο θέμα Υπουργοί και φορείς, κι έτσι θα εγκατασταθούν στο νησί μας οι δύο μονάδες αφαλάτωσης χωρίς να χρειαστεί να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Αυτό άλλωστε φαίνεται και στην απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για την κατεπείγουσα έγκριση τοποθέτησης 2 αφαλατώσεων των 2000 κυβικών παραγωγής νερού, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του Δήμου μας.

Ευχαριστούμε θερμά για την στήριξη τους όλους όσους βοήθησαν στο ζήτημα της λειψυδρίας και την αντιμετώπισή του, και ιδιαίτερα τον κ. Πρωθυπουργό.

Παράλληλα, τοποθετήθηκαν 2 μηχανήματα αυτόματης διανομής πόσιμου νερού σε δυο σημεία στο νησί μας, ένα στην αφετηρία των λεωφορείων στη Φάμπρικα κι ένα στην Άνω Μερά.

 

Επιγραμματικά:

  • Μονάδες αφαλάτωσης με το ποσό του ενός εκατομμυρίου τρακοσίων χιλιάδων ευρώ (1.300.000,00)

  • Επισκευή Παλαιάς Αφαλάτωσης (880.000,00 ευρώ)

  • Επισκευή της καινούργιας αφαλάτωσης (140.000 ευρώ)

  • Σύνδεση νερού από το διυλιστήριο του Φράγματος της Άνω Μεράς στον αγωγό της Χώρας

  • Δύο κινητές μονάδες αφαλάτωσης παραγωγής νερού 2000 κυβικών ημερησίως

  • 2 μηχανήματα αυτόματης και δωρεάν διανομής πόσιμου νερού σε δύο σημεία στο νησί μας

  • Τουρισμός

Όπως είναι από όλους μας αντιληπτό, η Μύκονός μας φέτος, σημείωσε αλματώδη αύξηση στην εισροή τουριστών της τάξης του 50%, ξεπερνώντας τα 2.000.000 επισκέπτες, καταλαμβάνοντας θέση στους πρώτους προορισμούς παγκοσμίως, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο. Αυτό βέβαια αποτελεί συνδυαστική προσπάθεια και επιτυχία τόσο των επιχειρηματιών αλλά και των κατοίκων του νησιού, όσο και των προσπαθειών προβολής του Δήμου μας. Με συνεχής και δυναμική παρουσία σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στον Εξωτερικό, προάγουμε το Τουριστικό προϊόν του νησιού μας με τον πλέον καλύτερο τρόπο και αυτό αποδίδεται άλλωστε και στην αλματώδη αύξηση των επισκεπτών στο νησί μας, αλλά και στα θετικά και αυξητικά μηνύματα και για το 2015.

Παράλληλα, ως απόρροια της τουριστικής αύξησης του νησιού μας είναι και οι συνεχείς ανταποκρίσεις τεράστιων διεθνών μέσων και μιντιακών κολοσσών από όλες τις σύγχρονες και οικονομικά εύρωστες χώρες του πλανήτη. Reuters, BBC, CNN, DEUTCHE WELLE, Travel Channel, Discovery Channel αλλά και πολλά άλλα, συνεχώς διαφημίζουν το νησί μας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Επιγραμματικά :

  • Συνεχής και δυναμική παρουσία σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στον Εξωτερικό

  • Συνεχείς ανταποκρίσεις τεράστιων διεθνών μέσων και μιντιακών κολοσσών από όλες τις σύγχρονες και οικονομικά εύρωστες χώρες του πλανήτη.

  • Συνεχείς συναντήσεις με Τουριστικούς Πράκτορες για περαιτέρω αύξηση του Τουρισμού.

 

Κοινωνικά

 

Κατά την δεκατετράμηνη θητεία μου πραγματοποιήθηκαν συνολικά 65 πολιτικοί γάμοι στο Δημαρχείο μας (Ελλήνων και Αλλοδαπών), διαφημίζοντας έτσι το νησί μας για τις άρτιες υπηρεσίες του σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

  • Οδοποιία – έργα υποδομής

Από τις αρχές του περσινού καλοκαιριού, πολλά κακώς κείμενα στους δρόμους του νησιού μας βελτιώθηκαν. Εκτός από τον καθαρισμό πολλών οδικών αξόνων του νησιού μας, αποξήλωση και καθαρισμός, βελτιώθηκε και η υποδομή των δρόμων, με ασφαλτόστρωση και τσιμεντοποίηση πολλών τμημάτων του οδικού δικτύου, έτσι ώστε να αποφεύγονται ατυχήματα τα οποία πιθανών να προέρχονται από την άσχημη κατάσταση του οδικού δικτύου.

Παράλληλα, έχουμε εξασφαλίσει μπετό 470μ3 για ακόμα περισσότερες μπετοστρώσεις, οι οποίες δεν πραγματοποιήθηκαν ακόμα λόγω φόρτου του μήνα Αυγούστο, και δρομολογούνται να πέσουν μέσα στο Σεπτέμβριο μετά από αυτοψίες της Τεχνικής Υπηρεσίας, για την ασφαλή διέλευση των Μυκονιατών .

Δρομολογήθηκε κι επιτέλους κατασκευάζεται το νέο Κλειστό στην Καρδαμίδα Μυκόνου, μετά από δωρεά Οικοπέδου του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Δωροθέου Β’ και της κας Χανιώτη Παναγιώτας, ένα έργο πνοής για τη Νεολαία του νησιού μας.

Οι κτηριακές εγκαταστάσεις στον παλαιό αλλά και στο νέο Λιμάνι του Τούρλου ολοκληρώνονται και μάλιστα το Λιμεναρχείο έχει ήδη μετεγκατασταθεί στο Λιμάνι του Τούρλου. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν χρωματισμοί σχολικών κτιρίων για το 2013.

Παράλληλα, για πρώτη φορά στο Δήμο Μυκόνου έγινε χαρτογράφηση κι αρίθμηση και των δύο Δημοτικών Κοιμητηρίων.

Επιγραμματικά:

  • Καθαρισμό πολλών οδικών αξόνων του νησιού μας

  • Αποξήλωση και καθαρισμός

  • Ασφαλτόστρωση και τσιμεντοποίηση πολλών τμημάτων του οδικού δικτύου

  • Υπό κατασκευή νέο κλειστό Γυμναστήριο στην Άνω Μερά Μυκόνου

  • Οι κτηριακές εγκαταστάσεις στον παλαιό αλλά και στο νέο Λιμάνι

  • Πραγματοποίηση χρωματισμών σχολικών κτιρίων

  • Χαρτογράφηση κι αρίθμηση και των δύο Δημοτικών Κοιμητηρίων

  • Υπηρεσίες και Στελέχωση

 

Ο Δήμος Μυκόνου είναι δυστυχώς ένας υποστελεχωμένος Δήμος. Παρόλα αυτά, καταφέραμε και με λίγους με αξιόλογους υπαλλήλους να στελεχώσουμε την Οικονομική και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας, που με την συνεργασία τους δώσαμε λύσεις σε θέματα άμεσης ανάγκης και που παρέμεναν άλυτα τα τελευταία χρόνια. Η υποστελέχωση του Δήμου είναι υπαρκτή δυστυχώς, όμως δεν μπορεί να αποτελεί τροχοπέδη στη λειτουργία του Δήμου, έτσι όλοι μας αγωνιούμε κάθε μέρα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και πολεμάμε με όλα τα εφόδια που μπορεί να μας έχουν απομείνει, κι είναι πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα.

Παράλληλα, ο Δήμος μας με την διαδικασία της ενδοδημοτικής κινητικότητας ζήτησε εγγράφως και με ανοιχτές προσκλήσεις άτομα αλλά δυστυχώς, αυτό δεν απέδωσε το αναμενόμενο. Πιο συγκεκριμένα, ήρθαν στο Δήμο μας οι ειδικότητες ενός Πολεοδόμου-Αρχιτέκτονα Μηχανικού, ενός Διοικητικού Υπαλλήλου και ενός δενδροκηπουρού. Επιπλέον, χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ Σύμβουλος για τεχνική βοήθεια για την ωρίμανση φακέλων προς ένταξη για χρηματοδότηση. Στελέχωση των παιδικών σταθμών και διοικητικού προσωπικού μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, χωρίς την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση του Δήμου. Παράλληλα, μειώσαμε τα δημοτικά τέλη κατά 15%, μείωση που θα φανεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ .

Επιγραμματικά:

  • Στελέχωση Τεχνικής και Οικονομικής Υπηρεσίας

  • Λύσεις σε θέματα άμεσης ανάγκης και που παρέμεναν άλυτα τα τελευταία χρόνια

  • Έγγραφες προσκλήσεις για ενδοδημοτική κινητικότητα

  • Σύμβουλος για τεχνική βοήθεια

  • Μείωση δημοτικών τελών κατά 15 %

  • Πολιτισμός

Oι εθνικές μας επέτειοι 28η Οκτώβριου και 25η Μαρτίου έλαβαν χώρα με σωστή οργάνωση και προγραμματισμό. Επίσης χριστουγεννιάτικη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία κάτω από το Δημαρχιακό Μέγαρο με πλήθος κόσμου και παιδιών να χαίρονται την βόλτα με το  στολισμένο με μπαλόνια τρενάκι και τα δώρα του Αγ. Βασίλη καθώς και εκδηλώσεις για τον εορτασμό των αποκριών στο θεατράκι της Λάκκας. Επιπλέον στα πλαίσια των φιλοζωικών συναισθημάτων πραγματοποιήθηκε στείρωση αδέσποτων ζώων έργο αξίας 20.000,00 ευρώ. Επιπλέον αλλεπάλληλες μουσικές, θεατρικές και κοινωνικές εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στο Γρυπάρειο πολιτιστικό κέντρο με την αρωγή και την χρηματοδότηση του Δήμου μας, για την ψυχαγωγία των Μυκονιατών και των επισκεπτών του νησιού μας, καθώς διετέλεσα Πρόεδρος του Πολιτιστικού, Αθλητικού και Κοινωνικού Οργανισμού «Γ. Αξιώτης».

Επίσης έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τον μουσικό εσπερινό Δήλου στις 6 Σεπτεμβρίου με τη Μαρίζα Κοχ.

Συνοπτικά:

  • Εθνικές επέτειοι 28η Οκτώβριου και 25η Μαρτίου

  • Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία

  • Εορτασμός των αποκριών στο θεατράκι της Λάκκας

  • Στείρωση αδέσποτων ζώων έργο αξίας 20.000,00 ευρώ

  • Αλλεπάλληλες μουσικές, θεατρικές και κοινωνικές εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στο Γρυπάρειο πολιτιστικό κέντρο

  • Μουσικός εσπερινός Δήλου

 

ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ 2014-2015

  • Συνέχιση του έργου για την ολοκλήρωση του κλειστού Γυμναστηρίου Άνω Μερά (θέση Καρδαμίδα)

  • Προχώρησε η διαδικασία για αδειοδότηση για το νέο βρεφονηπιακό σταθμό στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο (για να μπορεί να ενταχθεί στη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ) , κι ακολουθούν οι νέες κτηριακές εγκαταστάσεις για το Επαγγελματικό Λύκειο Μυκόνου (ΕΠΑΛ) και κλειστό Γυμναστήριο στη θέση Πετεινάρος ( για την ένταξή του στο ΕΣΠΑ)

  • Αγορά κτηρίου για να στεγαστούν οι Υπηρεσίες του Δήμου Μυκόνου και συντήρηση των ήδη υπαρχόντων, αποφεύγοντας έτσι τη χρόνια δαπάνη των ενοικίων.

  • Αποκατάσταση χώρου στάθμευσης στη θέση Νταβιάς Μυκόνου

  • Μελέτη τοπικού ρυμοτομικού για τη δημιουργία Γυμνασίου στην Άνω Μερά Μυκόνου στο άμεσο μέλλον.

  • Αγορά containers αλλά και νέα απορριμματοφόρα προστίθενται στον στόλο του Δήμου μας (έγκριση από το ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών κι αναμένεται η μελέτη για τα ην αγορά τους).

  • Αντικατάσταση χλοοτάπητα γηπέδου Κόρφου με νέο για να είναι όλα έτοιμα για τη νέα αγωνιστική περίοδο (είμαστε στις τελικές διαδικασίες).

  • Πραγματοποίηση χρωματισμών σχολικών κτιρίων για το 2014

Οικονομικά:

Τα σημερινά ταμειακά διαθέσιμα υπόλοιπα (29-08-2014) για το Δήμο Μυκόνου ανέρχονται στα 11.130.118,50 ευρώ, για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο (ΔΛΤΜ) στα 4.019.009,67 ευρώ και για τον Πολιτιστικό, Αθλητικό και Κοινωνικό Οργανισμό (ΠΑΚΟ) Γ. Αξιώτης στα 318.289,48 ευρώ.

 

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Κοιτώντας λοιπόν πίσω αυτούς τους 14 μήνες, μπορώ πλέον να πω ότι μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα καταφέραμε πολλά. Όμως, το μεγαλύτερό μας επίτευγμα ήταν η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του Δήμου αλλά και η αποκατάσταση των σχέσεών μας με τους Δημότες. Ο Δήμος Μυκόνου έπαψε πια να είναι η «πέτρα του Σκανδάλου» και με σοβαρότητα και υπευθυνότητα ανακτήσαμε τη χαμένη μας αίγλη. Η Μύκονος πλέον αντιμετωπίζεται ως η Ναυαρχίδα του Ελληνικού Τουρισμού, ως ένας Δήμος με δύναμη και δυνατότητες, καθαρός, ισότιμος και ισάξιος με κάθε άλλο Δήμο της Χώρας. Με συνέπεια, εντιμότητα, δουλειά, φιλότιμο, προσπάθεια και πάνω απ’ όλα χαμόγελο και πόρτες ανοιχτές στο Δημαρχείο, προθυμία για επίλυση και διευθέτηση ζητημάτων.

Θέλω λοιπόν, σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους της πλειοψηφίας που με συνόδευσαν στην 14μηνη πορεία μου, τον επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας κ. Ανδρέα Φιορεντίνο με τους Δημοτικούς Συμβούλους του, τους επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κα Άννα Καμμή και κ. Αντώνη Κουσαθανά (Άνοιξη) που άλλοτε με την απουσία τους και κάποιες φορές με την παρουσία τους αλλά και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σκαγιά, που πραγματοποίησε τα Δημοτικά Συμβούλια.

Παράλληλα, θέλω να ευχαριστήσω τον Διοικητή του Α.Τ. Μυκόνου κ. Λαγογιάννη αλλά και τον Λιμενάρχη, για τις υπηρεσίες που προσέφεραν στο νησί.

Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην ευχαριστήσω την οικογένειά μου, και κυρίως τον σύζυγό μου κ. Δαμιανό Γρυπάρη, που με αγάπη και θέρμη μου συμπαραστάθηκε και με βοήθησε όλο αυτό το διάστημα και με στήριξε σε αυτή μου την προσπάθεια.

Από Δευτέρα, αναλαμβάνει η νέα Δημοτική αρχή στην οποία έχω την τιμή κι εγώ να είμαι μέρος της. Έτσι λοιπόν, μετά από 12 χρόνια εμπειρίας και προσφοράς στο νησί μου από όπου κλήθηκα, θα κάνω αυτό που ξέρω καλύτερα, δηλαδή να αγαπώ και να αγωνίζομαι για τον τόπο μου. Καλή Αρχή και Καλή Επιτυχία σε όλους μας, και στον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Μυκόνου κ. Κωνσταντίνο Κουκά και σε όλους του Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους και Καλή Συνεργασία..