Ο δήμαρχος Ανάφης, κ. Ιάκωβος Ρούσσος, για το μείζον πρόβλημα του ακτοπλοϊκού που αντιμετωπίζει την τελευταία περίοδο το νησί

«Σαν να κόβεις το δρόμο σε ένα ορεινό χωριό»

Για τα ζητήματα, που απασχολούν το μικρό νησί της Ανάφης, μιλά στην εφημερίδα ο δήμαρχος, κ. Ιάκωβος Ρούσσος, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, το οποίο έχει φέρει το νησί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Ο κ. Ρούσσος, εξηγεί τις δυσκολίες που προκύπτουν από την συγκοινωνιακή αποκοπή της Ανάφης, από την παύση των δρομολογίων των πλοίων, των εταιριών ΑΝΕΚ και ΝΕΛ, που εξυπηρετούν την σύνδεση του νησιού με τα άλλα νησιά και με τον Πειραιά, ενώ εστιάζει και στις αντικειμενικές δυσκολίες, που αντιμετωπίζει ένας μικρός Δήμος, σε σχέση με την υλοποίηση έργων υποδομής. Ακόμη, αναφέρεται και στον τομέα του τουρισμού, στον οποίο η Ανάφη, σημειώνει σταθερή άνοδο, χρόνο με το χρόνο.

Το μεγάλο «αγκάθι» του ακτοπλοϊκού

Εξηγώντας την τραγική κατάσταση, που επικρατεί στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Ανάφης, ο δήμαρχος σημειώνει, πως «είχαμε δυο προγραμματισμένα δρομολόγια την εβδομάδα με το ΕΓ/ΟΓ AQUA SPIRIT και δυο προγραμματισμένα δρομολόγια με πλοία της ΑΝΕΚ από Πειραιά. Φέτος, βγάλαμε σχεδόν όλο το χειμώνα με ένα πλοίο, καθώς το ΕΓ/ΟΓ «ΠΡΕΒΕΛΗΣ» είχε υποστεί κάποια βλάβη και παρέμενε στο λιμάνι του Πειραιά. Στη θέση του έβαλαν το ΕΓ/ΟΓ «Β. ΚΟΡΝΑΡΟΣ», το οποίο άλλες φορές ερχόταν και άλλες δεν ερχόταν, έγινε επίσχεση εργασιών στο AQUA SPIRIΤ, με αποτέλεσμα να μείνουμε χωρίς πλοίο. Πρόσφατα είχε ξεκινήσει και πάλι δρομολόγια το AQUA SPIRIT και μπορώ να πω, ότι εξυπηρετούμαστε κάπως, αν και χάσαμε όλο το μήνα Μάϊο. Τώρα, σταμάτησε για ακόμη μια φορά το AQUA SPIRIT και τώρα το μόνο που περιμένουμε, είναι να ξεκινήσουν τα δρομολόγια της Blue Star από 15 Ιουνίου, αλλά έχουμε ήδη χάσει τον Μάιο, χάνουμε και τον μισό Ιούνιο. Ασχολούμαι 35 περίπου χρόνια με την τοπική αυτοδιοίκηση. Τέτοιο πράγμα δεν το έχω ξαναδεί. Ποτέ. Είναι πρωτοφανές».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, πάμε από το κακό στο χειρότερο. Πάνω που λέμε “δόξα τω Θεώ”, πάμε στο “βόηθα Παναγία μου”».

Σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, που συνεκλήθη για το θέμα, «εγώ σήκωσα τα χέρια ψηλά. Πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να γίνει. Μετά από 35 συναπτά έτη στην αυτοδιοίκηση, πραγματικά, μαζευτήκαμε, για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα, πως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα», αναφέρει, λέγοντας, πως «δεν υπάρχει τίποτε, που να μπορούσαμε να κάνουμε και να μην το έχουμε κάνει ήδη. Στον πρωθυπουργό απευθυνθήκαμε, σε υπουργούς απευθυνθήκαμε, σε βουλευτές, σε εταιρείες, δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να γίνει», ενώ καταλήγει στο γεγονός, ότι δεν έχει υπάρξει λύση από κανέναν αρμόδιο.

«Το μεγάλο πρόβλημα, δημιουργήθηκε με την ΑΝΕΚ, η οποία είχε προγραμματισμένα δύο δρομολόγια κάθε βδομάδα, με σταθμό στο νησί μας και πραγματοποιούνταν πότε το ένα, πότε κανένα και φυσικά, με το AQUA SPIRIT που, μια η επίσχεση εργασιών, μια τα προβλήματα, δεν πραγματοποιούσε τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια», υπογραμμίζει.

Ως λύση στον αποκλεισμό της Ανάφης, «περιμένουμε είναι να πραγματοποιηθεί η δέσμευση της ΑΝΕΚ, η οποία ανακοίνωσε, πως από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει και πάλι κανονικά τα δρομολόγιά του το ΕΓ/ΟΓ ΠΡΕΒΕΛΗΣ, προκειμένου να το έχουμε, τουλάχιστον, δύο φορές την εβδομάδα», υποστηρίζει ο δήμαρχος.

Όπως εξηγεί, «υπάρχουν δεκάδες οικογένειες που ζουν μόνο από τον τουρισμό, είτε πρόκειται για εστιατόρια, για ενοικιαζόμενα δωμάτια, για οχήματα, με αυτές τις δραστηριότητες να είναι η μόνη πηγή εσόδων τους. Δεν δουλεύουν πουθενά αλλού. Είναι φυσικό να υπάρχει μεγάλη απογοήτευση όταν βλέπουν ότι δεν υπάρχουν κρατήσεις, ότι υπάρχουν ακυρώσεις, λόγω του ακτοπλοϊκού. Είναι σαν να κόβεις τον δρόμο σε ένα ορεινό χωριό. Όταν δεν υπάρχει πλοίο στα νησιά, είναι σαν να βρίσκεσαι σε ένα χωριό ψηλά σε ένα βουνό και δεν υπάρχει δρόμος να γυρίσεις πίσω».

«Ίσως να είμαστε και ο πλουσιότερος Δήμος της Ελλάδας»

Σχετικά με τη λειτουργία του μικρού Δήμου Ανάφης, ο κ. Ρούσσος τονίζει, πως «με πάρα πολύ καλή διαχείριση των χρημάτων, που λαμβάνει ο Δήμος μας, από ΚΑΠ, ΣΑΤΑ και επιχορηγήσεις του Υπουργείου, αυτή τη στιγμή, ο Δήμος διαθέτει αποθεματικό, το οποίο αγγίζει το ποσό των περίπου 1.800.000 ευρώ και μπορεί να πει κανείς, πως αναλογικά με τον πληθυσμό, ίσως να είμαστε και ο πλουσιότερος Δήμος της Ελλάδας. Έχουμε προσαρμοστεί. Το θέμα είναι να παίρνουμε, αυτά που μας αναλογούν».

«Το πρόβλημα εντοπίζεται στη διοίκηση», αναφέρει, «όπου δεν γίνονται προσλήψεις. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε δύο υπαλλήλους, εδώ στο Δήμο, με αποτέλεσμα, για παράδειγμα, στον τομέα της Καθαριότητας, να ασχολούμαστε εμείς οι ίδιοι. Άρα κώλυμα υπάρχει στο διοικητικό κομμάτι και όχι στο οικονομικό».

Παράλληλα, όπως σημειώνει, «δεν έχουμε Τεχνική Υπηρεσία. Προσπαθούμε να επισκευάσουμε, με δικά μας χρήματα, εδώ και 4 περίπου χρόνια το κτίριο του παλιού μας δημοτικού. Πράγματα απίστευτα, έχουν περάσει τέσσερα χρόνια, διότι πρέπει να φύγουμε από την Ανάφη, να πάμε στη Σύρο, από τη Σύρο στη Σαντορίνη, από τον Άννα στον Καϊάφα και πάει λέγοντας, μετά η μελέτη, που για να πάρει την έγκριση, μια λείπει το ένα, την άλλη λείπει το άλλο, με αποτέλεσμα να έχουν περάσει τόσα χρόνια, προσπαθώντας να δημοπρατήσουμε ένα έργο, το οποίο, έτσι κι αλλιώς, θα το κάνουμε μόνοι μας».

Ραγδαία τουριστική άνοδος

Κλείνοντας, σε σχέση με το θέμα του τουρισμού, ο κ. Ρούσσος αναφέρει, πως «το νησί, είναι ξεκάθαρο πια, ότι στηρίζεται αποκλειστικά στον τουρισμό. Ακόμα και όσοι ασχολούνται με την αλιεία, την γεωργία, τη μελισσοκομία κτλ, πάνω στον τουρισμό στηρίζονται. Εκεί στοχεύουν να διαθέσουν τα προϊόντα τους. Η Ανάφη, τα τελευταία χρόνια, έχει γνωρίσει ραγδαία άνοδο, όσον αφορά στον τουρισμό. Μάλιστα, για φέτος, υπολογίζαμε να επεκτείνουμε τη σεζόν κατά 15 μέρες, που θα ήταν ένα μεγάλο κατόρθωμα, αλλά δυστυχώς, με το θέμα της συγκοινωνίας πήγαμε πίσω. Το μόνο πρόβλημα σε αυτό, είναι ότι επέρχεται κορεσμός στα καταλύματα την περίοδο του Ιουλίου – Αυγούστου. Εκεί υπάρχει ένα θέμα, καθώς και άλλα τόσα δωμάτια να είχαμε, θα ήταν και αυτά γεμάτα. Κάθε χρόνο, κατασκευάζονται κι άλλα. Πέντε ή δέκα δωματιάκια, οπότε σταδιακά, καλυτερεύει η κατάσταση».

Ετικέτες: