Διαμαρτυρία των μελών του δημοτικού συμβουλίου Ανάφης προς το Υπουργείο Ναυτιλίας

Ζητούν προγραμματισμό ακτοπλοϊκών δρομολογίων

Την απουσία της Ανάφης από τον ακτοπλοϊκό “χάρτη” σε επίπεδο διαδικτυακής αναζήτησης επισημαίνει το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ανάφης με σχετικό ψήφισμα διαμαρτυρίας που απέστειλε προς το Υπουργείο Ναυτιλίας, στην προσπάθειά του να αναδείξει σήμερα, τη μη δυνατότητα ενημέρωσης των επισκεπτών που θέλουν να προγραμματίσουν ταξίδι στο μικρό Κυκλαδονήσι για την προσεχή περίοδο.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της τελευταίας σύγκλισης των μελών του, με κύριο θέμα την πρόθεση γνωστοποίησης της διαμαρτυρίας τους προς το αρμόδιο Υπουργείο σχετικά με τον “μη προγραμματισμό ακτοπλοϊκών δρομολογίων”, τόνισαν κατηγορηματικά τις επιπτώσεις που θα έχει η συγκεκριμένη κατάσταση σε επίπεδο τουριστικής ανάπτυξης του νησιού, καθιστώντας σαφή δε, την προσπάθεια επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου για την Ανάφη.

Αίτημα ανάρτησης δρομολογίων για έγκαιρο προγραμματισμό

Επί του θέματος μίλησε στην εφημερίδα ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ανάφης, Γιάννης Πατηνιώτης, ο οποίος επεσήμανε πως, αν και η πλευρά του νησιού γνωρίζει τις προσεχείς ακτοπλοϊκές συνδέσεις που θα εξυπηρετούν τις μετακινήσεις από και προς το νησί, ωστόσο, σήμερα, αυτή τη δυνατότητα δεν την έχουν οι δυνητικοί επισκέπτες. “Το επόμενο διάστημα θα έχουμε τα πλοία της γραμμής το “Πρέβελης” και το Aqua Spirit τέσσερις φορές την εβδομάδα, όπως επίσης, υπάρχει προγραμματισμένο πλοίο της Blue Star Ferries που θα ξεκινήσει από 13 Ιουνίου” σχολίασε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως, η απουσία ανάρτησης των δρομολογίων, δεν ευνοεί τον προγραμματισμό ταξιδιών κι άρα το πολυεπίπεδο όφελος για την τοπική κοινωνία μέσω της οικονομικής δραστηριότητας. “Στόχος μας είναι να κινηθούμε τουριστικά και να επιμηκύνουμε τη σεζόν, για όλους τους λόγους που αναφέρουμε στο ψήφισμά μας. Έτσι θα πρέπει να υπάρχουν στο διαδίκτυο, ώστε να ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος επισκέπτης. Αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα για το τουριστικό κομμάτι του νησιού που συνοδεύει τα υπόλοιπα. Είναι ένα πρόβλημα που παρουσιάζεται τα τελευταία δύο έτη” πρόσθεσε στη συνέχεια, εξηγώντας πως, το συγκεκριμένο ψήφισμα διαμαρτυρίας πέραν της αποστολής του προς το Υπουργείο Ναυτιλίας, έχει κοινοποιηθεί και στους βουλευτές. “Έχουμε κάνει το ψήφισμα διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και το έχουμε προωθήσει και σε όλους τους βουλευτές των Κυκλάδων” ενώ όπως συμπλήρωσε, “θα μεταφέρουμε τα αιτήματά μας και στις προσωπικές επαφές που έχουν ο δήμαρχος και μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο”.

 

Επιμήκυνση τουριστικής περιόδου, οικονομική δραστηριότητα στο νησί

Αναλυτικά το σκεπτικό του αιτήματος του δημοτικού συμβουλίου περιλαμβάνεται στο σχετικό ψήφισμα, με το σημαντικότερο μέρος του να ακολουθεί αυτούσιο παρακάτω: “Σοβαρότατα προβλήματα δημιουργούνται στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας από τα μη προγραμματισμένα ακτοπλοϊκά δρομολόγια που εξυπηρετούν το νησί μας. Δυστυχώς τα τελευταία χρονιά η Ανάφη αντιμετωπίζει δημογραφικό πρόβλημα, οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας είναι μόνο για το διάστημα της πλήρους καλοκαιρινής περιόδου (ήτοι Ιούλιος-Αύγουστος). Η επίτευξη της επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν μέσω τουριστικής προβολής της Ανάφης, είναι ο μόνος τρόπος να δοθεί λύση. Επιπροσθέτως, ο επισκέπτης ο όποιος επιθυμεί να έρθει στο νησί μας, δεν γνωρίζει για τους επόμενους μήνες τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια προς και από το νησί μας, με αποτέλεσμα να επιλεγεί άλλον τουριστικό προορισμό και οι όποιες προσπάθειες μας για ανάπτυξη να πέφτουν στο κενό. Αυτή την στιγμή αν χρησιμοποιήσει κάποιος πολίτης το διαδίκτυο, για να δει τα δρομολόγια πλοίων προς Ανάφη, η εντύπωση που θα δημιουργηθεί είναι ότι τους επόμενους μήνες στην Ανάφη δεν πάει πλοίο. Θα πρέπει να σας τονίσουμε την αναγκαιότητα για τους κατοίκους του νησιού μας και τους επισκέπτες του να υπάρχει μια σταθερή και συνεπής ακτοπλοϊκή συγκοινωνία η οποία θα βρίσκεται στο σύστημα εύρεσης εισιτήριων για μεγάλο χρονικό διάστημα έτσι ώστε να είναι δυνατός ο προγραμματισμός ταξιδιού προς και από το νησί μας. Το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα κι εκφράζει την διαμαρτυρία προς Υπ. ναυτιλίας και τους αρμοδίους φορείς για τα προβλήματα που δημιουργούνται στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας από τα μη προγραμματισμένα ακτοπλοϊκά δρομολόγια που εξυπηρετούν το νησί μας. Ζήτα το συντομότερο δυνατόν την επίλυση του προβλήματος (...).”.