Με ανακοίνωσή της η Ιερά Μητρόπολη Σύρου – Άνδρου εκφράζει τη λύπη της για τις ατελέσφορες προσπάθειες προώθησης ενεργειών αποκατάστασης του κτιρίου του π. Επαρχείου Άνδρου

Έντονη ανησυχία λόγω κάκιστης κατάστασης

  • Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου, 2019 - 06:15

Την αποποίηση κάθε ευθύνης, αναφορικά με την κατάσταση του κτιρίου, όπου στεγάζεται το Επισκοπείο Άνδρου, αλλά και των ενδεχόμενων ατυχημάτων, που ίσως σημειωθούν, λόγω της κάκιστης κατάστασης του κτίσματος, διασαφήνισε η Ιερά Μητρόπολη Σύρου – Άνδρου.

Ένα από τα χρονίζοντα ζητήματα στο νησί της Άνδρου, αποτελεί και η κατάσταση του κτιρίου του πρώην Επαρχείου και νυν στέγης του Επισκοπείου Άνδρου, που εδράζεται στη Χώρα. Το συγκεκριμένο κτίριο, για πάνω από μία δεκαετία, εμφανίζει σημαντικές φθορές, χωρίς οι αρμόδιοι, για τη συντήρηση και αποκατάστασή του να έχουν προχωρήσει σε ουσιαστικές παρεμβάσεις, με αποτέλεσμα, κάθε χρόνο η κατάσταση να χειροτερεύει.

Μετά και το τελευταίο φαινόμενο πτώσης σοβάδων, η Ιερά Μητρόπολη Σύρου – Άνδρου εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία αναρτήθηκε και από την ιστοσελίδα της Μονής Παναχράντου – Αγίου Παντελεήμονος, με την οποία, αφού παραθέτει το ιστορικό των δικών της ενεργειών, στην κατεύθυνση της ταχύτερης αποκατάστασης του κτιρίου, αποποιείται οποιασδήποτε ευθύνης, σχετικά με τη μελλοντική κατάστασή του, εφόσον δεν υπάρξουν άμεσα παρεμβάσεις.

Το ιστορικό του κτιρίου

Αξίζει να σημειωθεί, πως το συγκεκριμένο κτίριο αγοράστηκε, από τον Δήμο Άνδρου το 1985, με παρότρυνση και κονδύλια της τότε Νομαρχίας, προκειμένου να παραχωρηθεί, για τις ανάγκες στέγασης του Επαρχείου. Η παραχώρηση έγινε, με διάρκεια 30 ετών και ρήτρα εντός του συμβολαίου, το κτίριο να διατηρείται και μετά τη λήξη του, να παραδοθεί στο Δήμο σε άριστη κατάσταση.

Από το 2008 το κτίριο του πρώην Επαρχείου επεδείκνυε σημάδια εκτεταμένης φθοράς, χωρίς όμως, ούτε η τότε Νομαρχία Κυκλάδων, ούτε η μετέπειτα Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, να προχωρήσει σε επαρκή επισκευή του, παρά το γεγονός, ότι αποτελούσε αρμοδιότητα και υποχρέωσή της.

Η τριακονταετής περίοδος έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2015, με καμία από τις διοικήσεις της τότε Νομαρχίας Κυκλάδων και αργότερα Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, να μην έχει προχωρήσει έως τότε στις απαραίτητες επισκευές, προκειμένου το κτίριο του π. Επαρχείου να αποκατασταθεί και ως εκ τούτου το κτίριο να επιστρέψει στην ευθύνη του Δήμου, σε ιδιαίτερα κακή κατάσταση.

Από το 2015 και στο εξής, το κτίριο παραχωρούνταν προσωρινά με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, η οποία με τη σειρά της παραχωρούσε το χώρο, για τη στέγαση των υπηρεσιών του Επισκοπείου Άνδρου, οι οποίες βρίσκονται εγκατεστημένες στο συγκεκριμένο χώρο, από το 2005.

Σημειώνεται δε, πως από τη λήξη της τριακονταετούς παραχώρησης του κτιρίου, έχουν υπάρξει αρκετές κινήσεις, μέσα από αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, από την πλευρά του Δήμου Άνδρου, ώστε να υπάρξει εκ νέου πολυετής παραχώρηση προς την Περιφέρεια, κάθε φορά υιοθετώντας τους όρους που τίθενται από το φορέα της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, με το ζήτημα κάθε φορά να “κολλά” από την πλευρά της ΠΝΑι.

Ατελέσφορες προσπάθειες και έντονη ανησυχία”

Στην ανακοίνωσή της, η Ιερά Μητρόπολη Σύρου – Άνδρου, “εξ αφορμής της πτώσεως σοβάδων από το κτήριο που στεγάζεται το Επισκοπείο Άνδρου η Ιερά Μητρόπολη Σύρου και Άνδρου”, έκρινε υποχρέωσή της να επισημάνει, πως “το συγκεκριμένο κτήριο, στο οποίο στεγαζόταν το Επαρχείο Άνδρου και ανήκει στον Δήμο Ἀνδρου, παραχωρήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Σύρου και Άνδρου για τη στέγαση των Υπηρεσιών του Επισκοπείου Άνδρου το 2005”.

Τότε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, “με ευγενείς χορηγίες των Ανδρίων Πλοιοκτητών Ανδρ. Κυρτάτα και Επαμειν. Λογοθέτη, επισκευάσθηκε ο πρώτος όροφος και εγκαινιάσθηκε στις 19.08.2005, παρουσία των τοπικών Αρχών και του λαού της Άνδρου. Ο δεύτερος όροφος του κτηρίου δεν απεδόθη μέχρι σήμερα στην Ιερά Μητρόπολη”.

Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, επισημαίνεται, πως “η κατάσταση του κτηρίου έβαινε συνεχώς επιδεινουμένη, γεγονός που προεκάλεσε συνεχείς παραστάσεις της Ιεράς Μητροπόλεως και του Επισκοπείου Ἄνδρου προς τον Δήμο και το Επαρχείο Άνδρου και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Ήδη από το 2008, με το υπ’ αριθμ. Πρωτ. 230/27.03.2008 έγγραφό του προς το Επαρχείο Άνδρου κατεγραφε την επικινδυνότητα του κτηρίου και ζητούσε την τήρηση της δοθείσης υποσχέσεως να αναλάβει το Επαρχείο την επισκευή του, πράγμα το οποίο ουδέποτε συνέβη”.

Μάλιστα, “το 2012 η Ιερά Μητρὀπολη, εξ αφορμής του υπ’ αριθμ. Πρωτ. 66/08.02.2012 εγγράφου του Αρχιερατικού Επιτρόπου Άνδρου προς το Δήμο Άνδρου, με το οποίο, κατόπιν πτώσεως σοβά, παρακαλούσε για την επισκευή του, εζήτησε από τον Δήμο Άνδρου την παραχώρηση του κτηρίου με πολυετές χρησιδάνειο σ’ αυτήν, η οποία θα ανελάμβανε την ευθύνη επισκευής του, με το υπ’ αριθμ. Πρωτ. 514/29.02.2012 έγγραφό της, το οποίο παρέμεινε αναπάντητο. Κατόπιν τούτου και ύστερα από προσωπική παράκληση του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β΄, η Εταιρεία του κ. Ιω. Βαλμά προσεφέρθη και ετοποθέτησε σκαλωσιές και προστατευτική «σκάφη» γύρω από το οικοδόμημα, προς αποφυγή ατυχήματος”, σημειώνει η Ι.Μ. Σύρου – Άνδρου.

Επίσης, όπως υπογραμμίζεται, “το 2016, με αφορμή της υπάρξεως στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αδιάθετου κονδυλίου 50.000.000 ευρώ για επισκευές κτηρίων και ύστερα από σχετική διαβεβαίωση τοῦ Περιφερειάρχη κ. Γ. Χατζημάρκου, με το υπ’ αριθμ. Πρωτ. 372/10.02.2016 έγγραφό μας προς το Δήμαρχο Άνδρου παρακαλούσαμε για την άμεση επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του συγκεκριμένου κτηρίου, ώστε να χρηματοδοτηθούν οι αναγκαίες επισκευές του, το οποίο παρέμεινε, όπως τα προηγούμενα έγγραφα αναπάντητο, με αποτέλεσμα να εκδοθεί η υπ’ αριθμ. 02/2017 Έκθεση Επικινδύνου Κτίσματος από τη διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Άνδρου, η οποία κοινοποιήθηκε στον Δήμο Άνδρου, ως ιδιοκτήτη και στο Αστυνομικό Τμήμα Άνδρου”.

Τελευταία και δυστυχώς επίσης ατελέσφορη παρέμβαση από την Ιερά Μητρόπολη επί του θέματος, “έγινε με το υπ’ αριθμ. Πρωτ. 202/25.01.2019 έγγραφό της προς τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, τον Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, τον Έπαρχο και τον Δήμαρχο Άνδρου”, ενώ σημειώνεται επιπλέον, ότι “με την προσωπική μέριμνα και δαπάνη του Αρχιερατικού Επιτρόπου Άνδρου συνετάγη την 4η Φεβρουαρίου 2019 από τον Πολιτικό Μηχανικό Τεχνική Έκθεση για την παρούσα κατάσταση του κτηρίου, η οποία κοινοποιήθηκε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο Άνδρου”.

Κλείνοντας την ανακοίνωσή της η Ιερά Μητρόπολη “εκφράζει τη λύπη της για τις προεκτεθείσες ατελέσφορες προσπάθειές της και την έντονη ανησυχία της για τις συνέπειες, που είναι δυνατόν να υπάρξουν από την κατάσταση του κτηρίου και δηλώνει ότι αποποιείται πάσης ευθύνης για τυχόν ατυχήματα”, ενώ επισημαίνεται, πως “δυστυχώς, η Ιερά Μητρόπολη είναι αναγκασμένη, σε ένα νησί με 4 Μοναστήρια και 58 Ενορίες, να αναζητήσει άλλο χώρο στέγασης των υπηρεσιών της στην Άνδρο”.

Σημειώνεται, πως ο Δήμαρχος Άνδρου, κ. Θεοδόσης Σουσούδης, μέσα και από τη σελίδα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεσμεύτηκε, πως ο Δήμος θα εκδώσει αναλυτική ενημέρωση, σχετικά με το ζήτημα του κτιρίου του π. Επαρχείου σήμερα.

Ετικέτες: