Με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου συντάσσεται ο Δήμος Άνδρου, αναφορικά με το αίτημα για αναστολή των αδειοδοτήσεων για επενδύσεις ΑΠΕ έως την επικαιροποίηση του ΕΣΧ

«Η κατάσταση έφτασε στο σημείο “μηδέν”»

  • Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου, 2019 - 06:16

Ομόφωνη απόφαση, προκειμένου ο Δήμος Άνδρου, να συνταχθεί μαζί με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όσον αφορά στο αίτημά της για αναστολή όλων των αδειοδοτήσεων αιολικών πάρκων, έως ότου διαμορφωθεί ένα αποδεκτό Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις ΑΠΕ, έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Σε κλίμα σύμπνοιας και ομοψυχίας, όλες οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Άνδρου συμφώνησαν, ο Δήμος να συνταχθεί στο πλευρό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σχετικά με το αίτημα, που ομόφωνα ψήφισε το Περιφερειακό Συμβούλιο, για “πάγωμα” όλων των αδειοδοτήσεων για επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μέχρι την επικαιροποίηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ, η οποία θα προβλέπει χωροθέτησή τους σε σημεία, που έχουν γίνει αποδεκτά από τις τοπικές κοινωνίες των ίδιων των νησιών.

«Το “γάζωμα” των κορυφογραμμών, κάποιοι το θεωρούν επένδυση»

Ξεκινώντας την εισήγηση του θέματος, ο Δήμαρχος Άνδρου, κ. Δημήτρης Λοτσάρης, σημείωσε, πως «με αφορμή όλον αυτό τον αναβρασμό, που υπάρχει στο νησί μας σε σχέση με την άτακτη τοποθέτηση ανεμογεννητριών εδώ και πολλά χρόνια, νομίζω ότι πια η κατάσταση έχει έρθει στο σημείο “μηδέν”. Δεν δηλώνω ότι είμαι απέναντι στις ΑΠΕ και τις ανεμογεννήτριες, δυστυχώς όμως, η εφαρμογή του υπάρχοντος Ειδικού Χωροταξικού αφήνει το σύνολο των νησιών ακάλυπτα, μη λαμβάνοντας υπόψιν ούτε το μέγεθος, ούτε την κλίμακα, ούτε το τοπίο».

Ο Δήμαρχος επανέλαβε την πάγια θέση του, πως «πρέπει να διαμορφώσουμε ως κοινωνία, ως νησί, με ευθύνη του ανώτατου οργάνου, που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο και της δημοτικής αρχής, μία αντιπρόταση», καθώς όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά, «αν δεν συνειδητοποιήσουμε πού βρισκόμαστε και δε γίνουμε ρεαλιστές δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την πραγματική ζημιά που θα δημιουργήσει το “γάζωμα” από βιομηχανικές ή μη ανεμογεννήτριες».

Ο κ. Λοτσάρης δήλωσε την αυξανόμενη ανησυχία του προς το Σώμα, καθώς όπως υποστήριξε, «τόσο με την προηγούμενη κυβέρνηση, όσο και με την τωρινή, αυτό που φοβόμαστε εμείς σε σχέση με το “γάζωμα” όλων των κορυφογραμμών, κάποιοι το θεωρούν επένδυση. Είμαι ανήσυχος, διότι και ο σημερινός πρωθυπουργός πήγε και εγκαινίασε το μεγαλύτερο έργο με αιολικά πάρκα στον Καφηρέα της Εύβοιας, δίπλα δηλαδή από εμάς, αλλά και ο προηγούμενος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Σταθάκης, σε μία συνάντηση που είχαμε, ενώ θεωρητικά άκουγε τις ανησυχίες μας, διέκοψε τη συνάντηση, ώστε να πάει να δώσει παράταση για τα αιολικά στη Βουλή. Αυτό δείχνει, ότι ουσιαστικά αυτή η προσπάθεια δεν πρέπει να έχει γνώμονα ούτε δημοτικές παρατάξεις, ούτε κόμματα. Πρέπει να συστρατευθούμε και να διαμορφώσουμε αντιπρόταση».

Παρ' όλα αυτά ξεκαθάρισε, πως «σίγουρα μπορεί να γίνει και αυτή η μορφή επένδυσης στην Άνδρο και προσωπικά ποτέ δεν είπα ότι δεν θα μπει καμία ανεμογεννήτρια. Ήδη, και με θετική ψήφο από πολλούς παρόντες δημοτικούς συμβούλους, υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις που ως κοινωνία τις έχουμε αποδεχτεί και έχουμε δηλώσει ότι τις θέλουμε σε πολύ συγκεκριμένα σημεία. Σίγουρα όμως δεν μπορεί να επιτραπεί αυτό το “γάζωμα”».

Σύμφωνα με το Δήμαρχο της Άνδρου, «ήρθε η ώρα, επειδή το μέγεθος του νησιού είναι μικρό και με αφορμή την απόφαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όλα τα νησιά του Νότιου Αιγαίου που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα να συνταχθούν μαζί με τον Περιφερειάρχη και την περιφερειακή αρχή, για να διεκδικήσουμε το αυτονόητο, που είναι μία επικαιροποίηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, σχετικά με τα νησιά, ώστε να μπορούν να καθοριστούν οι περιοχές που μπορούν να αναπτυχθούν οι ΑΠΕ», ενώ κλείνοντας τόνισε, πως «αυτή τη στιγμή είμαστε στο και πέντε».

Παραταξιακή συμπόρευση

Από την πλευρά του και ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας, κ. Θεοδόσης Σουσούδης, δήλωσε απόλυτα σύμφωνος με τη συστράτευση του Δήμου με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στο συγκεκριμένο ζήτημα. «Είναι κάτι που μας εκφράζει κι εμάς, δηλαδή έως ότου να γίνει το Χωροταξικό, να “παγώσουν” τα πάντα και μετά, ανάλογα, να προχωρήσουμε».

Επιπλέον, ο κ. Σουσούδης πρότεινε τη δημιουργία μίας πανκυκλαδικής συντονιστικής επιτροπής για τα αιολικά πάρκα. «Πρέπει να υπάρχει μία συνολική εκπροσώπηση για τις Κυκλάδες, οι οποίες όπως έχουμε πει πολλές φορές, είναι το “διαμάντι” του Αιγαίου. Μία επιτροπή από το σύνολο των νησιών των Κυκλάδων, η οποία θα έχει μεγαλύτερη δύναμη προς τα Υπουργεία και προς κάθε φορέα εμπλεκόμενο», σημείωσε ο κ. Σουσούδης, μία πρόταση που βρήκε σύμφωνο και το Δήμαρχο, ο οποίος υπογράμμισε, πως «μπορεί φαινομενικά να φαίνεται, ότι το πρόβλημα αφορά μόνο τα τέσσερα νησιά (Άνδρο, Τήνο, Πάρο και Νάξο), αλλά εγώ θεωρώ ότι η διάσταση που πάει να πάρει το πράγμα, είναι να γίνουν αντίστοιχες επενδύσεις σε όλα τα νησιά».

Από πλευράς της ελάσσονος μειοψηφίας, ο κ. Γιάννης Καπάκης δήλωσε πως η απόφαση της Περιφέρειας βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση, ενώ στήριξε και την πρόταση του κ. Σουσούδη, περί σύστασης μίας πανκυκλαδικής αντιπροσωπείας, σχετικά με τα ΑΠΕ, προσθέτοντας, ότι πέραν αυτών, η Άνδρος θα πρέπει να “ψάξει” ενεργά συμμάχους σε αυτό τον αγώνα και να προβεί σε περισσότερες πρωτοβουλίες και ενέργειες. Τέλος, τόνισε, πως δεδομένου ότι ειδικά για την Άνδρο, η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επενδυτές των αιολικών πάρκων, θα πρέπει να υπάρχει γνώση τουλάχιστον της φέρουσας ικανότητας του νησιού.

Αγκάθι” οι πρότερες θετικές αποφάσεις

Σημαντικό μέρος του διαλόγου, κατά τη συζήτηση του θέματος αποτέλεσε η ανησυχία των συμβούλων, σχετικά με τις πρότερες αποφάσεις που είχαν ληφθεί, τόσο πριν την ενοποίηση των Δήμων της Άνδρου, όσο και μετά, που γνωμοδοτούσαν θετικά στην εγκατάσταση ΑΠΕ στο νησί, με αρκετούς συμβούλους, συμπεριλαμβανομένου και του Δημάρχου, να εκφράζουν αμφιβολία, αν και κατά πόσον, ο Δήμος ενδεχομένως φανεί ανακόλουθος στη στάση του.

Ωστόσο, όπως έχει σημειωθεί σε αντίστοιχες συζητήσεις, τόσο στην Άνδρο, όσο και σε άλλα νησιά, που αντιμετωπίζουν το ίδιο ακριβώς ζήτημα, οι πρώτες θετικές αποφάσεις ελήφθησαν με τους δημοτικούς συμβούλους και τις τοπικές κοινωνίες, να μη διαθέτουν την κατάλληλη σφαιρική ενημέρωση, σχετικά με τις κατά περιπτώσεις ζοφερές περιπτώσεις που μπορεί να έχει η εγκατάσταση βιομηχανικού τύπου ανεμογεννητριών σε ένα οικοσύστημα και ιδιαίτερο περιβάλλον.

Επιπλέον, στη διάρκεια της συζήτησης έγινε λόγος και σχετικά με την “αδράνεια” των πολιτών της Άνδρου, με τον δημοτικό σύμβουλο, κ. Τρανάκο, να επισημαίνει, πως για πολλά χρόνια, «ο κόσμος ήταν ανενημέρωτος και δεν είχε τις πληροφορίες για να αντιδράσει σε αυτό που αντιδρούμε αυτή τη στιγμή».

Την συμπόρευση του Δήμου Άνδρου με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όσον αφορά στην αναστολή των αδειοδοτήσεων ΑΠΕ, έως την κατάρτιση αποδεκτού Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου, ενέκρινε το Σώμα ομόφωνα.

 

Ετικέτες: