Ημερίδα των Υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης με θέμα “Διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση”

"Η ώρα των μεγάλων αποφάσεων"

Ομιλία του Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γεωργίου Σούρλα

“Ήρθε η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για όλους μας” δήλωσε χθες από τη Σύρο ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γεώργιος Σούρλας, στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε για το Νότιο Αιγαίο με θέμα “Διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση”.

Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών και τη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

Διάβρωση του πολιτικού συστήματος

Όπως τόνισε ο κ. Σούρλας, τα γεγονότα των τελευταίων ημερών που ήρθαν να προστεθούν σε ένα ήδη βαρύ, πολιτικό και κοινωνικό κλίμα προκαλούν θλίψη, αγανάκτηση και έντονη ανησυχία για το μέλλον της χώρας, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτουν το βάθος της κρίσης και την έκταση της διάβρωσης του πολιτικού συστήματος από τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Επιπλέον, καταδεικνύουν ότι δεν έχει γίνει αντιληπτό από όλους σε ποια κατάσταση έχει περιέλθει η Ελλάδα και ποιους κινδύνους διατρέχει καθώς και ότι αδίστακτοι και επίορκοι καιροσκόποι που τιμήθηκαν από την πολιτεία συνεχίζουν να λεηλατούν το δημόσιο χρήμα.

Σημείωσε μάλιστα ότι κάτω από το βάρος της διαφοράς, η οποία φθείρει συνειδήσεις και δημοκρατικούς θεσμούς, πλήττει την εθνική οικογένεια και αντιστρατεύεται κάθε προσπάθεια ανάπτυξης, έχει οδηγηθεί η χώρα μας στη χρεοκοπία και την ηθική ταπείνωση. Ως εκ τούτου, υπογράμμισε ότι ο μόνος δρόμος για την αντιμετώπιση της διαφθοράς είναι η διαφάνεια, που αποτελεί προϋπόθεση Δημοκρατίας. Δεν παρέλειψε δε να τονίσει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση μαζί με τη δημόσια διοίκηση είναι δύο από τα ισχυρότερα βάθρα πάνω στα οποία πρέπει να στηριχθεί οποιαδήποτε προσπάθεια για την αναγέννηση του πολιτικού συστήματος.

“Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ανοχής και αντοχής. Ήρθε η ώρα των μεγάλων αποφάσεων, για να κρατήσουμε την πατρίδα όρθια” ανέφερε ο κ. Σούρλας, κρίνοντας ότι οι πολίτες θα πρέπει να θέσουν με την ψήφο τους στο περιθώριο, όσους με πράξεις και παραλείψεις οδήγησαν τη χώρα σε πολιτική και ηθική παρακμή. Σύμφωνα με τον ίδιο, καλούνται να επιλέξουν πολιτικούς με ήθος και εντιμότητα που είναι αποφασισμένοι να υπηρετήσουν το κοινωνικό σύνολο, χωρίς να λυγίσουν μπροστά σε συμφέροντα και πάσης φύσεως διαπλοκή για να κρατηθούν στην εξουσία.

Νομοθετική και διοικητική πολυδιάσπαση

Από την πλευρά της, η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου επεσήμανε ότι η πολυνομία και η μη κωδικοποίηση της νομοθεσίας δημιουργούν θύλακες αδιαφάνειας, η ύπαρξη των οποίων μόνο επωφελής δεν είναι για την ανασυγκρότηση της διοίκησης. Έκρινε μάλιστα ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση αυτής της νομοθετικής και διοικητικής πολυδιάσπασης είναι η επίτευξη ισορροπίας ανάμεσα στην ταχύτητα, τον εκσυγχρονισμό, τη διαφάνεια και την προστασία του διοικούμενου. Καταλήγοντας, εμφανίστηκε βέβαιη ότι οι απαιτήσεις των καιρών θα οδηγήσουν το πολιτικό σύστημα στην ανάδειξη συνθηκών διαφάνειας, οι οποίες θα καταστήσουν την άσκηση εξουσίας ομαλότερη, ουσιαστικότερη και ελκυστικότερη για ενεργές πληθυσμιακές ομάδες προς όφελος της κοινωνίας.

Ανάγκη αποδυνάμωσης της γραφειοκρατίας

Προτεραιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης χαρακτήρισε με τη σειρά του ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης τη μηδενική ανοχή στη διαφθορά, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να δοθούν λύσεις για την ελαχιστοποίηση του τεράστιου πολιτικού, κοινωνικού και ηθικού κόστους της. Τόνισε ακόμα πως η ισχυροποίηση των θεσμών διαφάνειας ενισχύει την αυτοδιοίκηση και αποδυναμώνει τις πρακτικές των πελατειακών σχέσεων της γραφειοκρατίας, των παρασιτικών δραστηριοτήτων και των μικροσυμφερόντων.

Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε, με στόχο την καλύτερη λειτουργία των θεσμών και των υπηρεσιών είναι η κατάργηση όλων των περιττών διοικητικών πράξεων, η απλοποίηση και η απλούστευση όλων των διοικητικών πράξεων και η ηλεκτρονική συναλλαγή του πολίτη με τις υπηρεσίες. Όπως σημείωσε, οι εστίες διαφθοράς οδηγούν στην απαξίωση θεσμών στα μάτια των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα πλήττουν τη Δημοκρατία και τους θεσμούς. Ολοκληρώνοντας, δήλωσε “είναι στο χέρι μας να βοηθήσουμε όλοι στο ξεπέρασμα της κρίσης και στην αποκατάσταση του κύρους των θεσμών και του πολιτικού συστήματος”.

Απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Στις καταστροφικές συνέπειες της διαφθοράς αναφέρθηκε στην παρέμβασή του, ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας, τονίζοντας ότι ανάλογες πράξεις δίνουν την ευκαιρία σε αρκετούς κακόπιστους που καιροφυλακτούν να επιβουλευτούν το δημοκρατικό πολίτευμά μας. Κατέστησε δε σαφές ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα με την ψήφιση του “Καλλικράτη” δημιουργήθηκαν μια σειρά από ελεγκτικούς μηχανισμούς που σκοπό είχαν να επιβάλουν και να αναδείξουν τη διαφάνεια στη διαχείριση του χρήματος στον ευαίσθητο αυτόν θεσμό. Παράλληλα, έκρινε ότι τα μεμονωμένα περιστατικά αδιαφάνειας και διαφθοράς που έχουν πλήξει την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θα πρέπει να οδηγήσουν στην καταδίκη και απαξίωση του συνόλου των ανθρώπων που εκπροσωπούν το θεσμό. Ως εκ τούτου, τόνισε ότι η συνεννόηση, η συνεργασία και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών για την πάταξη της διαφθοράς είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία και επιβεβλημένη.

Για την απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Τζώρτζης Μακρυωνίτης υπογραμμίζοντας ότι η συνεχής εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε αυτή κρατά “δεμένα” τα χέρια της, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τη διαφθορά. “Απέχουμε πάρα πολύ από το να βρούμε λύση σε αυτά τα προβλήματα”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι ένα ακόμη εμπόδιο για την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών είναι η έντονη γραφειοκρατία. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για την υλοποίηση ενός έργου προμήθειας εξοπλισμού σε ειδικά σχολεία, ύψους 800.000 ευρώ απαιτήθηκαν μέχρι σήμερα 46 αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η Δημαρχεύουσα Μυκόνου, Ειρήνη Γρυπάρη η οποία αναφέρθηκε στα προβλήματα αδιαφάνειας που έπληξαν τους προηγούμενους μήνες το δήμο. “Δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση, οι Μυκονιάτες να διαπομπεύονται γιατί είναι τίμιοι και εργατικοί και έχουν φτάσει το νησί στην κορυφή”, δήλωσε.

Ωστόσο, παρά τις ενδιαφέρουσες πτυχές του θέματος, η συμμετοχή των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης για το Νότιο Αιγαίο ήταν ιδιαιτέρως “φτωχή”, καθώς πέρα από τους δημάρχους Σύρου και Μυκόνου, κανείς άλλος εκπρόσωπος δημοτικής αρχής των Κυκλάδων δεν έδωσε το “παρών”.

Ετικέτες: