Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Επικοινωνία και πρόγραμμα δράσης

- Προχωρά η διαδικασία ανάδειξης τεχνικού συμβούλου για την επικοινωνιακή στρατηγική του 2015 - “Καμία” επιλογή σχεδιασμού της Αυτοδιοίκησης στο πρόγραμμα δράσης

Η συζήτηση της διακήρυξης πρόχειρου διαγωνισμού για την ανάδειξη τεχνικού συμβούλου της στρατηγικής επικοινωνίας τουριστικής προβολής για το 2015 της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου καθώς και το πρόγραμμα δράσης και η εκτέλεση του προϋπολογισμού της, μονοπώλησαν τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής της ΠΝΑΙ που συνεδρίασαν χθες με τηλεδιάσκεψη σε Σύρο και Ρόδο. 

Στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκαν επιπλέον μία σειρά από θέματα για την προώθηση έργων στις δύο περιφερειακές ενότητες Δωδεκανήσων και Κυκλάδων ανάμεσα στα οποία και η ανανέωση για δύο χρόνια των ονομάτων της τουριστικής ιστοσελίδας της Περιφέρειας, aegeanislands.gr, aegeanislands.gov.gr και aegean-islands.gov.gr με ποσό 200 ευρώ, αλλά και η έγκριση των πρακτικών της επιτροπής διαγωνισμού για τον εξοπλισμό των ειδικών σχολείων των δύο περιφερειακών ενοτήτων. 

Διαφωνίες για τον τεχνικό  σύμβουλο 

Τις παρατηρήσεις – ενστάσεις τους κατέθεσαν περιφερειακοί σύμβουλοι της μειοψηφίας αναφορικά με το πρώτο θέμα που αφορά στον τεχνικό σύμβουλο που θα αναδειχθεί μέσω διαγωνισμού για την στρατηγική προώθησης του Τουρισμού από το 2015 έως και το 2017, οι οποίες κυρίως σχετίζονταν με το ακριβές αντικείμενο που θα έχει η εταιρεία που θα επιλεγεί. 

Συγκεκριμένα, ο Τζώρτζης Μακρυωνίτης ανέφερε προς το σώμα ότι “υλοποιείται από το ενεργειακό γραφείο, έργο που αφορά στο ίδιο αντικείμενο” λέγοντας χαρακτηριστικά πως, “Απ΄ ό,τι γνωρίζω υπογράφηκε σύμβαση με μία εταιρεία το καλοκαίρι και το αντικείμενο είναι συναφές”. Μάλιστα, σημείωσε ότι ο κ. Κόκκινος “ως πρόεδρος της εταιρείας κανονικά, θα το γνωρίζει”. 

Ο κ. Μακρυωνίτης, πλην της ανωτέρω επισήμανσης, υπογράμμισε πως θα πρέπει να δοθεί έμφαση στο περιεχόμενο της διακήρυξης, καθώς παρατηρούνται ελλείψεις, αναφέροντας ενδεικτικά ότι δεν καταγράφεται με σαφήνεια “η σύνδεση του οικονομικού αντικειμένου με την παρεχόμενη υπηρεσία” και ως εκ τούτου, “Δεν φαίνεται πώς θα γίνει η πληρωμή του αναδόχου”. Συμπλήρωσε δε, πως, αυτό το σημείο πρέπει να προσεχθεί ιδιαιτέρως καθώς, “μπορεί να αναλάβει μία εταιρεία το έργο χωρίς να παραδώσει τίποτα και να πληρωθεί”. Ο ίδιος ζήτησε μάλιστα να γνωρίζει σε τί θα αφορά ακριβώς το έργο του αναδόχου και πως θα γίνει η αξιολόγηση και η ανάδειξή του. 

Υπενθυμίζεται πως για την εν λόγω απόφαση, ο τεχνικός σύμβουλος θα λάβει το προϋπολογισθέν ποσό των 60 χιλιάδων ευρώ. 

Την παρατήρησή της κατέθεσε και η περιφερειακή σύμβουλος της “Νησιωτικής Ανατροπής”, Άννα Μαυρουδή, που υπενθύμισε την ερώτηση που είχε θέσει επί τάπητος και σε προηγούμενη συνεδρίαση του θέματος και αφορά στο αν θα υπάρχει χρονικός ορίζοντας για την στρατηγική προώθησης. Τόσο, ο κ. Μακρυωνίτης, όσο η ίδια αλλά και η Ειρήνη Σβύνου καταψήφισαν την εισήγηση του θέματος. 

Μελέτη  επικοινωνίας όχι  Τουρισμού 

Από την Περιφερειακή Αρχή, σε διευκρινίσεις προέβη ο Δημήτρης Σκιαδάς που εισηγήθηκε το θέμα, ο οποίος κατέστησε σαφές πρωτίστως, πως, “θα υπάρξει μία αναλυτική μελέτη με συγκεκριμένα περιεχόμενα”, εξηγώντας μάλιστα ότι το έργο του τεχνικού συμβούλου δεν σχετίζεται “με μία διαδικασία συνεχούς παρουσίας εκπροσώπων είτε στις Κυκλάδες, είτε στα Δωδεκάνησα, οι οποίοι θα υποκαθιστούν ή θα πλαισιώνουν τις οικείες υπηρεσίες Τουρισμού”. Αντίθετα, ο ανάδοχος θα έχει υποχρέωση τη σύνταξη μίας μελέτης “επικοινωνιακής στρατηγικής προς την Περιφέρεια για το έτος 2015” με δράσεις που θα εκτείνονται έως το 2017. Τόνισε δε, πως, “ο ανάδοχος θα πρέπει να υποβάλει συγκεκριμένο πλάνο και να κάνει αναφορά στην ομάδα έργου που θα εκπονήσει τη μελέτη” πριν την ανάδειξή του, διαφορετικά οποιαδήποτε πρόταση ελλιπής, “θα απορριφθεί ως απαράδεκτη”.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου, Φιλήμων Ζαννετίδης, απαντώντας στην τοποθέτηση του κ. Μακρυωνίτη σχετικά με το ότι υλοποιείται ήδη συναφές έργο, υποστήριξε πως, “αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο της έγκρισης της διακήρυξης και μπορούμε αν πράγματι είναι το ίδιο αντικείμενο με την προς ψήφιση σύμβαση που θα έρθει σε επόμενη συνεδρίαση, να το συζητήσουμε ξανά”. 

Ολοκληρώνοντας το θέμα, ο κ. Σκιαδάς επανέλαβε για ακόμη μία φορά πως, η συγκεκριμένη μελέτη θα αφορά σε επικοινωνιακή στρατηγική και όχι σε στρατηγική Τουρισμού για την Περιφέρεια. 

“Έτοιμα” τα οικονομικά δεδομένα

Με φόντο την έγκριση του ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης και την έκθεση αποτελεσμάτων της εκτέλεσης του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το γ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, υπήρξαν σημαντικές τοποθετήσεις από το σύνολο των παρατάξεων, οι οποίες εστίασαν στην εξάρτηση που – δυστυχώς – έχει ακόμη ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος. 

Ο εισηγητής του θέματος τόνισε χαρακτηριστικά πως, “τα παλαιότερα χρόνια το ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης περιελάμβανε για τις Περιφέρειες πολλά περισσότερα πράγματα όπως το πενταετές σχέδιο δράσης, τη στοχοθεσία, τον προϋπολογισμό κ.α.”, κάτι που σήμερα, έχει αλλάξει ριζικά, με το σχέδιο να παρέχεται σχεδόν έτοιμο από την υπηρεσία του λογισμικού του αρμόδιου υπουργείου. Επί της ουσίας μάλιστα, σχολίασε πως, “το πρόγραμμα δράσης είναι η μηνιαία κατανομή του προϋπολογισμού σε κονδύλια που εξελίσσονται με βάση τα τρία προηγούμενα οικονομικά έτη”. 

“Να αγωνιστούμε ενάντια στην απαξίωση”

Στις δηλώσεις του, ο Τζώρτζης Μακρυωνίτης στηλίτευσε την τακτική που εφαρμόζει το κράτος, λέγοντας πως, “Εδώ και χρόνια επισημαίνω ότι η διαδικασία της σύνταξης του προϋπολογισμού και η έγκριση του ολοκληρωμένου προγράμματος δράσης αποτελεί μία καθαρά τυπική διαδικασία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση” γεγονός που καθιστά τον Β΄ Βαθμό Αυτοδιοίκησης εξαρτημένο και αδύναμο να κάνει τον σχεδιασμό που θέλει. Με το επιχείρημα πως πρέπει να λειτουργήσει η Περιφέρεια, ο κ. Μακρυωνίτης εξήγησε ότι στηρίζει την εισήγηση, λέγοντας κατηγορηματικά όμως πως, “πρέπει να αγωνιστούμε από κοινού ενάντια στην απαξίωση που βιώνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση”. 

Σε παρόμοιο μήκος κύματος, κινήθηκε η κ. Μαυρουδή, που υποστήριξε ότι όσα βιώνει η Αυτοδιοίκηση είναι απόρροια των πολιτικών του μνημονίου, κάτι που η ίδια και η παράταξή της όμως, δεν μπορούν να δεχθούν και άρα, να υπερψηφίσουν. Κατά συνέπεια, η ίδια ψήφισε αρνητικά στο εν λόγω θέμα, συμπληρώνοντας πως, “το παρατηρητήριο είναι ένα εργαλείο εφαρμογής αυτής της πολιτικής που διαλύει την Αυτοδιοίκηση και τη μετατρέπει σε επέτη του κεντρικού κράτους”. 

<