Προσφεύγει ο Κώστας Απέργης κατά της απόφασης που αφορά στη διάθεση ορισμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού για το 2013

Μίας προσφυγής... και δεύτερη έπεται

Διαφωνεί μόνο για την επιχορήγηση της ΡΕΔΗΣΕ, “η οποία πάσχει και για λόγους δημοσιονομικού ελέγχου”

Γ. Δεκαβάλλας: “Κάνουμε ό,τι προβλέπει ο νόμος. Αυτές οι ενέργειες δεν έχουν καμία τύχη”

Μία ακόμη προσφυγή κατέθεσε προς την Αποκεντρωμένη Περιφέρεια Αιγαίου, ο Κώστας Απέργης, με την οποία στρέφεται κατά της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, που αφορά στην έγκριση διάθεσης πιστώσεων του προϋπολογισμού για το τρέχον οικονομικό έτος.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης, “Ενωμένη Σύρα”, ζητά “την ακύρωση (μερικώς) της σχετικής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Σύρου – Ερμούπολης” και τη “διόρθωσή της στο ορθό”, επισημαίνοντας πως, η πίστωση που αφορά στη ΡΕΔΗΣΕ, “πάσχει και για λόγους δημοσιονομικού ελέγχου” ενώ ταυτόχρονα, η προσβολή της απόφασης σχετίζεται και με άλλες αποφάσεις μέσω των οποίων ψηφίστηκε να διατεθούν δαπάνες, οι οποίες “δεν είναι δικαιολογημένες” και “δεν εξειδικεύονται” με αποτέλεσμα να μην καθίσταται σαφής η σκοπιμότητά τους. Παράλληλα, τόνισε ότι από την πλευρά του δεν υπήρξε καμία πρόθεση να μην ψηφιστούν οι προνοιακές δαπάνες, τις οποίες ο ίδιος στη διάρκεια της συζήτησης, τόνισε πολλάκις πως θα υπερψηφίσει όπως και έπραξε.

Κληθείς, ο δήμαρχος να παραχωρήσει τη θέση του σχετικά με την ενέργεια στην οποία προχώρησε ο κ. Απέργης, δήλωσε πως: “η προσφυγή δεν πρόκειται να γίνει δεκτή από τη στιγμή που έχει εγκριθεί ο προϋπολογισμός”.

Πρόσχημα τα προνοιακά επιδόματα

Μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη”, ο Κώστας Απέργης, διευκρίνισε ότι, η σοβαρή διαφωνία του όσον αφορά στην επίμαχη απόφαση, είναι ότι παρά το γεγονός πως υπήρξαν κάποιες αμφισβητήσεις “σχετικά με το ότι κανονικά η διάθεση πιστώσεων για τα προνοιακά ζητήματα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί από την οικονομική επιτροπή του δήμου” και να μην έρθει με την ετικέτα του κατεπείγοντος, ωστόσο, όπως υποστήριξε: “τα προνοιακά ήλθαν ως πρόσχημα για να νομιμοποιήσουν το κατεπείγον της σύγκλισης για το οποίο σημειώθηκε γενικότερη αντίδραση από την πλευρά ορισμένων δημοτικών συμβούλων”.

Εξηγώντας πως “κάθε διάθεση πιστώσεως είναι αυτοτελής διοικητική πράξη” και άρα, αυτό σημαίνει ότι, “κάθε δημοτικός σύμβουλος μπορεί να ψηφίσει τη μία πράξη και να μην ψηφίσει την επόμενη για παράδειγμα”, ο ίδιος πρόσθεσε: “Εμείς δεν είχαμε σε καμία περίπτωση διάθεση να μην πληρωθούν οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη τα χρήματα. Θα μπορούσαν τα προνοιακά επιδόματα να τα έχουν δώσει χωρίς να έχει έρθει η απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο. Την έβαλαν μπροστά ως ασπίδα για να μπορέσουν απλά να νομιμοποιήσουν με τη διαδικασία του επείγοντος υποχρεώσεις οι οποίες δεν ήταν αναγκαίο – τουλάχιστον - να πληρωθούν πρόωρα”.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ο κ. Απέργης εξήγησε πως, αυτού του είδους οι πολιτικές πρακτικές που δείχνει να ακολουθεί ο δήμος, “είναι παλαιοκομματικές μέθοδοι τις οποίες οι νεότεροι και αυτοί που έχουμε ένα αίσθημα πολιτισμού και ευπρέπειας δεν μπορούμε να τις απεμπολούμε”, κατέληξε.

Στο κενό η προσφυγή

Ο Γιάννης Δεκαβάλλας, κατόπιν της γνώσης που έλαβε σχετικά με τη νέα προσφυγή του κ. Απέργη, σημείωσε: “Κάνουμε ό,τι προβλέπεται από το νόμο. Δεν μπορεί με απόφαση δημάρχου, ούτε καν με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής να διατεθούν κατηγορίες πιστώσεων. Γι αυτό ακριβώς γίνεται η διαδικασία αυτή. Χρειάζεται απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τη διάθεση των πιστώσεων. Δεν μπορούμε όλοι να συμφωνούμε σε όλα. Κυβερνά η πλειοψηφία όμως σε όλες τις δημοκρατίες”, καταλήγοντας πως: “Γνωρίζει καλά ο κ. Απέργης, ότι τέτοιου είδους προσφυγές, δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές, αφού έχει ψηφιστεί ο προϋπολογισμός και έχει εγκριθεί. Αυτές οι ενέργειες δεν έχουν καμία τύχη”.

Αμφότερες... οι διευκρινίσεις

Με νέες δηλώσεις, τόσο ο Γιάννης Δεκαβάλλας, όσο και ο Κώστας Απέργης έρχονται να διορθώσουν τα σχόλιά τους στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα το ΚΕΚ Άνω Σύρου και τις δημόσιες τοποθετήσεις τους σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, που αφορούσαν στην επικοινωνία του δημάρχου με τις Δικαστικές Αρχές.

Ακολουθούν αυτούσιες οι δηλώσεις των δύο αιρετών:

Γιάννης Δεκαβάλλας

“Καμία απολύτως σχέση ή συνεργασία έχω με τις Εισαγγελικές ή Ανακριτικές Αρχές πέραν των αρμοδιοτήτων που έχω ως δήμαρχος για τη διευκόλυνση του έργου των Δικαστικών Αρχών, οι οποίες στεγάζονται εντός του Δημαρχιακού Μεγάρου και για αυστηρά και μόνο υπηρεσιακά θέματα. Πολύ περισσότερο δε, σε καμία περίπτωση δεν έχει μεταφερθεί σε εμένα ενημέρωση που έχει να κάνει με το ανακριτικό έργο σχετικά με οποιαδήποτε υπόθεση”.

Κώστας Απέργης

“Οφείλω να τονίσω, ότι η αντίδρασή μου, σε σχέση με τις χθεσινές μου δηλώσεις σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, για τις αναφορές του κ. δημάρχου ,στην ενημέρωση του από τις ανακριτικές αρχές πως μόνος στόχος της τοποθέτησης του, ήταν να μην παρερμηνευτεί το περιεχόμενο της συζήτησης για το ζήτημα του ΚΕΚ Άνω Σύρου και να προστατευθούν τα συμφέροντα του δήμου, τα οποία με επιμονή και πάθος υπηρετώ και ταυτόχρονα το κύρος της Δικαιοσύνης.

Σε καμιά περίπτωση δεν ήθελα να προσάψω, ούτε κόκκο άμμου στα πρόσωπα ,που διακονούν την τοπική δικαιοσύνη, των οποίων η ακεραιότητα, η παρρησία και ευθυκρισία, είναι όχι μόνο εγνωσμένη, αλλά και κρυστάλλινη. Μάρτυράς μου είναι το ίδιο το κείμενο της δήλωσής μου, που δεν επιδέχεται κανένα περιθώριο παρεξήγησης, αφού αφετηριακά τονίζω: Ειδικά σήμερα που η Δικαιοσύνη, δίνει τον υπέρτατο αγώνα της για να εξαλειφθούν τα φαινόμενα ατιμωρησίας… Και βεβαίως, εννοώ και την ενεργό συμμετοχή της τοπικής δικαιοσύνη, που έχει σταθεί και στέκεται στο ύψος των περιστάσεων.

Η συγκεκριμένη στάση μου ,ήταν αυτή μου ως συνεπούς πολίτη ανάμεσα σε αυτό που πάντα πίστευα αλλά και έπραξα και σαν δικηγόρος και σαν πολίτης. Ας μου επιτραπεί, αν και ο συγκεκριμένος λειτουργός, που ασκεί σήμερα ανακριτικά καθήκοντα σε ένα σύνθετο νομικά πολιτικό τοπίο, δεν έχει την ανάγκη τον έπαινο μας, - να δηλώσω - ότι θεωρώ ότι επιτελεί κολοσσιαίο έργο και είναι ανάγκη, να τον αφήσουμε απόλυτα απερίσπαστο σε αυτό. Η οποιασδήποτε, αμφισβήτηση, θα ήταν ένα
πουκάμισο αδειανό” και μια “Ελένη” και θα διακύβευε την τεράστια προσπάθεια απονομής ουσιαστικής πολιτικής δικαιοσύνης, που θα βάλλει τη χώρα σε μια καινούρια πολιτική προοπτική”.