Προώθηση της κομποστοποίησης και προστασία του ΧΥΤΑ

Άμεσος τρόπος ανακύκλωσης

-Σημαντική προμήθεια κομποστοποιητών στο δήμο Σύρου – Ερμούπολης- Διάκριση για τους Συριανούς στο θέμα της ανακύκλωσης από το αρμόδιο υπουργείο

Να καταστήσει συνείδηση στους Συριανούς την ορθολογικότερη διαχείριση των απορριμμάτων, επιχειρεί ο δήμος Σύρου – Ερμούπολης μέσα από την προώθηση της κομποστοποίησης.

Πρόσφατα, τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου ενέκριναν το θέμα της αποδοχής της χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια, με τα οποία ο δήμος θα έχει τη δυνατότητα να προμηθευτεί 300 οικιακούς κομποστοποιητές, καθώς επίσης και άλλους σαράντα για τοποθέτηση σε μικρά πάρκα αλλά και σε συγκεκριμένα σημεία στα χωριά του νησιού.

Αναφορικά με το ζήτημα της διαχείρισης των οργανικών αποβλήτων, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” η υπεύθυνη υπάλληλος του τμήματος προγραμματισμού του δήμου, Γεωργία Βαρελά, η οποία μεταξύ άλλων, υπογράμμισε πως, σκοπός της λειτουργίας της κομποστοποίησης είναι αφενός, η ανακούφιση του ΧΥΤΑ κι αφετέρου, η παραγωγή λιπάσματος χωρίς κόστος, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι κάτοικοι για τις ανάγκες του κήπου τους και όχι μόνο.

Αρχή από Ερμούπολη και Άνω Σύρο

Σύμφωνα με όσα δήλωσε, η Γεωργία Βαρελά, “Ο δήμος κομποστοποιεί εδώ και κάποιο καιρό. Μέχρι σήμερα, οι παλαιοί κομποστοποιητές έπρεπε να τοποθετούνται σε κήπο”. Η διαφορά των νέων κομποστοποιητών, ωστόσο, όπως εξηγεί στη συνέχεια, συνίσταται στο ότι “μπορούν να τοποθετηθούν ακόμη και σε έναν μικρό χώρο. Δεν χρειάζεται να υπάρχει η επαφή με το χώμα και αυτό γίνεται για έναν συγκεκριμένο λόγο. Διότι στην Ερμούπολη οι περισσότερες κατοικίες δεν έχουν αυλές και κήπους. Αν λοιπόν θέλουμε την κομποστοποίηση, θα πρέπει να λύσουμε το “πρόβλημα” των συγκεκριμένων κατοικιών. Οι πρώτοι τριακόσιοι κομποστοποιητές που θα προμηθευτούμε θα διατεθούν στην Ερμούπολη και την Άνω Σύρο που είναι οι οικισμοί με τον μεγαλύτερο πληθυσμό επιπλέον”.

“Ανακούφιση του κυττάρου”

Ανάμεσα στους βασικούς σκοπούς του δήμου, μέσω της προώθησης της κομποστοποίησης είναι και η προάσπιση της ζωής του ΧΥΤΑ, στον οποίο καταλήγουν όλα τα απορρίμματα. Εκτός από τους πρώτους τριακόσιους κομποστοποιητές, η κ. Βαρελά πρόσθεσε ότι η δημοτικά αρχή θα προμηθευτεί κι άλλους μεγαλύτερου μεγέθους. “Έχουμε παραγγείλει ακόμη σαράντα, οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε σχολεία και σε πάρκα ή μικρά κηπάρια. Άρα, μπορούν και σε άλλες περιοχές, οι κάτοικοι να ρίχνουν τα οργανικά απορρίμματά τους στον κομποστοποιητή”, σημειώνει χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι, “Το προϊόν που θα παραχθεί κατά κάποιο τρόπο, μπορούν να το χρησιμοποιήσουν είτε για τις γλάστρες και τους κήπους τους, είτε για να παραμείνει στα ίδια τα πάρκα και ανάλογα να αξιοποιηθεί ως λίπασμα”.

Επιπρόσθετα, ο δήμος θα τοποθετήσει και τρεις αυτόματους μεγάλους κομποστοποιητές στα χωριά. “Σκοπεύουμε τη λειτουργία τους να την αναλάβει η τοπική ή η δημοτική κοινότητα” επισημαίνει, συμπληρώνοντας ότι, “Με τη σειρά τους, τα μέλη της κοινότητας μπορούν να προμηθεύουν το κομπόστ, σε αγροτικές καλλιέργειες. Φυσικά θα υπάρχει και έλεγχος στο προϊόν που εξάγεται” αλλά αυτό, σύμφωνα με όσα τονίζει ακολούθως, “εξαρτάται από τα υλικά που θα κομποστοποιούνται. Χρειάζεται συνέπεια από όλους και πρέπει οι πολίτες να είναι ενεργοί”.

Ενημέρωση σε μαθητές από περιβαλλοντολόγο

Κατά συνέπεια, για να μπορεί κάποιος να μιλά για επιτυχία της κομποστοποίησης, θα πρέπει να ενεργοποιηθούν και οι κάτοικοι του νησιού. Από την πλευρά του δήμου ήδη, υπάρχει σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα που σχετίζεται με την ενημέρωση των πολιτών. “Ο δήμος ξεκίνησε να προωθεί ένα πρόγραμμα πριν ακόμη ενταχθούμε στο ΕΣΠΑ. Υπάρχει ένας περιβαλλοντολόγος, ο οποίος τους τελευταίους μήνες καθημερινά επισκέπτεται τα δημοτικά και τα γυμνάσια που επιθυμούν να ενημερωθούν και παραχωρεί μαθήματα στα παιδιά. Στόχος είναι να τοποθετηθούν και να λειτουργήσουν οι κομποστοποιητές στα σχολεία αλλά και να εκπαιδεύσει τους μαθητές σε περιβαλλοντικά ζητήματα”, αναφέρει η κ. Βαρελά.

Μάλιστα, απόρροια της δουλειάς που γίνεται στα σχολεία, ήταν η δενδροφύτευση που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες σε δύο σημεία της πλατείας Μιαούλη, από τους μαθητές του 1ου και του 3ου δημοτικού σχολείου, με την καθοδήγηση του περιβαλλοντολόγου. “Σκοπός μας είναι σε ένα χρόνο να βάλουμε στα φυτά αυτά, κομπόστ που θα έχει παραχθεί από τα σχολεία” πρόσθεσε η ίδια.

Πολυεπίπεδο όφελος

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το όφελος που αναμένεται να προκύψει από τη λειτουργία της κομποστοποίησης θα είναι πολυεπίπεδο. Ειδικότερα, όποιος πολίτης απευθύνεται στο δήμο και ζητά να παραλάβει κάποιον κομποστοποιητή, θα προμηθεύεται μαζί και έναν έντυπο οδηγό. Ο δήμος ωστόσο, όπως επισημαίνει η κ. Βαρελά δε σταματά σε αυτό το σημείο, αλλά θα προχωρήσει με αρκετούς τρόπους στην ενημέρωση των κατοίκων της Σύρου. “Υπάρχουν σκέψεις για δημιουργία σποτ, διαφημίσεων και ενημέρωση ακόμη και σε γειτονιές. Αυτή η προσπάθεια προώθησης της κομποστοποίησης θα διαρκέσει ένα με δύο έτη. Δεν θα γίνουν δύο ημερίδες και εκεί θα τελειώσουμε. Είναι κάτι που πρέπει να γίνει συνείδηση. Θα γίνει κατανοητό ότι η κομποστοποίηση έχει πολλά οφέλη” υποστηρίζει η υπεύθυνη προώθησης του προγράμματος, επεξηγώντας ότι, “Προστατεύεται το περιβάλλον, μειώνονται τα απορρίμματα και προστατεύεται φυσικά το κύτταρο (ΧΥΤΑ) ενώ ταυτόχρονα, έχουμε λίπασμα χωρίς κόστος. Τα σκουπίδια τα παράγουμε εμείς και πρέπει κατά συνέπεια, εμείς να μάθουμε να τα διαχειριζόμαστε”, τονίζει. Όσον αφορά δε, στην προστασία του ΧΥΤΑ, “θα υπάρχουν μετρήσεις πριν τη χρήση των κομποστοποιητών αλλά και μετά” καθώς “στοχεύουμε τουλάχιστον σε μείωση του οργανικού κλάσματος κατά 15%”, αναφέρει η κ. Βαρελά.

Βραβεύεται η Σύρος για την ανακύκλωση

Θετικό γεγονός για το δήμο Σύρου – Ερμούπολης, αποτελεί η βράβευση στην οποία θα προχωρήσει την επόμενη Τρίτη, 4 Ιουνίου, στις 11 το πρωί, το ΥΠΕΚΑ με αφορμή τα υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης που έχει “χτυπήσει” το νησί και το τρέχον έτος. Συγκεκριμένα, πριν από δύο ημέρες, στάλθηκε επιστολή προς το δήμαρχο, Γιάννη Δεκαβάλλα, στον οποίο ανακοινώθηκε ότι το υπουργείο προκρίνει τη Σύρο για να βραβευθεί. Αναφορικά με την ανωτέρω εξέλιξη, η κ. Βαρελά, σημείωσε, “Στην ανακύκλωση χρόνια τώρα ο δήμος πηγαίνει καλά συγκριτικά με άλλες περιοχές της Ελλάδας. Θεωρώ όμως, ότι μπορούμε κι ακόμη καλύτερα, αφού υπάρχει μία μερίδα ανθρώπων που δεν συμμετέχουν ακόμη. Καλό είναι τα πρότυπά μας να είναι τα υψηλά ευρωπαϊκά κι όχι τα μεσαία ελληνικά”, δήλωσε εν κατακλείδι.

Ετικέτες: 

Σχόλια

ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΔΟΜΕΝΙΚΟΣ Πέμ, 30 Μαΐου. 2013 - 19:30

…..μα φυσικά κομποστοποίηση αφού ο ΧΥΤΑ θα γεμίσει ξαφνικά σε λίγα χρόνια γιατί έχουμε παρατήσει την ανακύκλωση αφού δεν είναι ανταποδοτική, με τα χιλιάδες ευρώ που παίρνει ο συγκεκριμένος φορέας του δήμου να μην έχουμε δει κάποιο «πράσινο» έργο. Μου θυμίζει κάτι με αυτό που σε λίγους μήνες θα μας ανακοινώσει η ΔΕΥΑΣ ( θα μας πιάσει πάλι τον ASS? ) με τους συνοικιακούς βιολογικούς επειδή κάποιοι φάνηκαν ανίκανοι να συνεχίσουν ένα έργο του πρώην δημάρχου Ποσειδωνίας. Αναμένετε και θα γελάσουμε παρέα