Συνέντευξη του υποψήφιου Δημάρχου Π. Χρυσαφίδη

Ενεργοποίηση του κόσμου

Μία συζήτηση με τον Περιφερειακό Σύμβουλο και υποψήφιο Δήμαρχο Για τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, Παύλο Χρυσαφίδη, ο οποίος ηγείται του δημοτικού συνδυασμού «Κίνηση Πολιτών Σύρου».

Εισαγωγικά στη συζήτηση, ο κ. Χρυσαφίδης αναφέρθηκε στο κεφάλαιο της θητείας του στην Περιφερειακή αυτοδιοίκηση, το οποίο κλείνει, σημειώνοντας ότι το νέο κεφάλαιο του Δήμου που ανοίγει είναι για εκείνον σημαντικότερο, διότι αφορά στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Πως αξιολογείτε τους δύο θεσμούς της αυτοδιοίκησης;

«Η τοπική κοινωνία έχει ανάγκη από περισσότερο ενδιαφέρον όλων των πολιτών. Είναι δύο διαφορετικές δομές, μπορεί να έχουν συνάρτηση, όμως δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Οι περισσότερες δομές λειτουργίας μίας τοπικής κοινωνίας ανήκουν στην αρμοδιότητα των Δήμων. Οι Δήμοι είναι αυτοί που με την πολιτική που θα χαράξουν θα σηματοδοτήσουν το μέλλον των κατοίκων αυτού του τόπου».

Οι Ενεργοί Πολίτες, ακολούθησαν μία διαδικασία που συζητήθηκε, καθώς λειτούργησαν αντίστροφα. Δηλαδή αντί να ξεκινήσουν από την εκλογή του επικεφαλής και στη συνέχεια να διαμορφώσουν τις προγραμματικές τους θέσεις, έπραξαν το αντίθετο.

«Δεν κάναμε κάτι περίεργο. Για μας ήταν το σωστό αυτό κι έτσι πρέπει να κάνουν όλοι. Δεν μπορεί να υπάρχει ένα υπόβαθρο χωρίς να υπάρχει μία διακήρυξη πολιτική, χωρίς προγραμματικές θέσεις, κάποιος από το «πουθενά»-και δεν θέλω να παρεξηγηθώ από κανέναν- να πάρει την ευθύνη, να μαζέψει φίλους του, συγγενείς, επαγγελματικά γνωστούς, να συγκροτήσει ένα ψηφοδέλτιο και όλοι μαζί μετά να κάνουν προγραμματικές θέσεις».

Με αυτή την κίνηση η «Ενεργοί Πολίτες» δίνεται μία περισσότερο πολιτική χροιά στον συνδυασμό, με καθαρά πολιτική σκέψη, πέρα από αυτό που συνηθίσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια να λειτουργεί στην αυτοδιοίκηση.

«Είναι το βασικό πλεονέκτημα μας απέναντι σε όλες τις άλλες παρατάξεις, ότι εμείς έχουμε πολιτική ταυτότητα. Δεν έχουμε κομματική ταυτότητα, σε αντίθεση με αρκετές άλλες παρατάξεις που έχουν κομματική ταυτότητα, ασχέτως εάν το απεμπολούν αυτό, φαίνεται όμως από τα άτομα που μετέχουν στους συνδυασμούς και πως καθοδηγούνται από διάφορα κόμματα».

Ευθείες βολές και ποιός θα απαντήσει;

«Ειδικά οι δύο «μεγάλοι» αυτοδιαφημιζόμενοι συνδυασμοί δεν έχουν ανάγκη να ασχοληθούν με εμάς σε αυτή τη φάση. Έχουν τόσο αγώνα να κάνουν μεταξύ τους, για το ποιος τελικά θα επικρατήσει στη συνείδηση του Συριανού λαού, που με εμάς θα ασχοληθούν όταν εμείς θα έχουμε επιτύχει να πείσουμε τον Συριανό λαό για τις προθέσεις μας, για το σχέδιο μας, για το όραμα μας».

Δηλαδή σας αντιμετωπίζουν μειονεκτικότερα σε σχέση με αυτόν που έχει επιλέξει ο καθένας για αντίπαλο του. Σας φέρνουν σε δεύτερη μοίρα ως συνδυασμό;

«Όχι. Τώρα καταλαβαίνουν ότι η προσπάθεια μας είναι σοβαρή. Λογικό είναι για κάποιους που δεν έχουν γνωρίσει αυτές τις διαδικασίες να αναρωτιούνται «θα κατορθώσουν ποτέ αυτοί οι άνθρωποι που μαζεύτηκαν εκεί και με την ανορθόδοξη μέθοδο να εκλέξουν επικεφαλής, να καταρτήσουν ψηφοδέλτιο;» Όμως τα πράγματα σιγά-σιγά μπαίνουν στη θέση τους, ήδη μου έκαναν την τιμή να είμαι εγώ επικεφαλής της «Κίνησης Πολιτών» και μπαίνουμε στην τελική ευθεία για κατάρτιση ψηφοδελτίου. Φιλοδοξούμε και πιστεύουμε ότι θα είναι ένα γεμάτο ψηφοδέλτιο και θα παλέψουμε για τις ιδέες μας και το καλό αυτού του νησιού, επί ίσοις όροις για το καλό αυτού του νησιού».

Με την πολιτική εμπειρία που διαθέτετε, βλέπετε η εκλογική διαδικασία για τον Δήμο να περνά στην δεύτερη Κυριακή;

«Λογικά σκεπτόμενος, αν και ακόμη είναι νωρίς γιατί δεν ξέρω τι θα παρουσιαστεί στους άλλους συνδυασμούς, γιατί προβλήματα θα παρουσιαστούν από την μεταξύ τους αντιπαράθεση, πιστεύω ότι θα περάσουμε στην δεύτερη Κυριακή και είμαι σίγουρος ότι ο δικός μας συνδυασμός θα είναι στην δεύτερη Κυριακή».

Στις προγραμματικές σας θέσεις δίνεται ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης των μικρών μας τόπων. Μιλάτε για συλλογικότητες και για αλλαγή του αυτοδιοικητικού μοντέλου. Πόσο εφικτή είναι η υλοποίηση αυτού του προγράμματος;

«Όταν πήραμε την πρωτοβουλία να συγκροτήσουμε ένα πολιτικό κείμενο, το οποίο ονομάσαμε διακήρυξη-πρωτοβουλία δημιουργίας πολιτικής κίνησης. Σε αυτό αποτυπώνουμε τι πάμε να κάνουμε, ποιοι έχουν θέση σε αυτή την κίνηση και ποιο είναι ο όραμα μας. Είναι το πολιτικό πλαίσιο που κινούμαστε. Δεν είναι ένα κείμενο που αποκλείει ανθρώπους άλλων πολιτικών χώρων. Έχει θέση ο κάθε ένας μέσα στην Κίνηση, εκτός από ανθρώπους που έχουν εμπλακεί σε μνημονιακές πολιτικές και όσοι έχουν φασίζουσα ή φασιστική συμπεριφορά. Σε αυτή την διακήρυξη λέμε «Επιδίωξη μας δεν είναι η συγκυριακή προώθηση ενός ακόμα ψηφοδελτίου στις Δημοτικές εκλογές. Μας ενώνει η αγωνία για το παρόν και το μέλλον και βασικά η πεποίθηση ότι η κατάσταση στον νέο Δήμο μας αύριο δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι όμοια με τη σημερινή». Είναι σαφέστατο. «Προτεραιότητα μας αποτελεί η συγκρότηση ενός αυτοδιοικητικού μετώπου ενωτικής διεκδίκησης και δημοκρατικής ανατροπής των μνημονιακών επιλογών». Είναι ξεκάθαρο. «Στην κίνηση αυτή δεν μπορούν να συμμετέχουν φθαρμένα ή αναξιόπιστα πρόσωπα ούτε εκφραστές ή υποστηρικτές μνημονιακών επιλογών». Σαφέστατο. «Η Κίνηση Πολιτών θα παλέψει για ένα Δήμο που σχεδιάζει το μέλλον με γνώμονα τις κοινές ανάγκες, τις αρχές και τις αξίες των δημοτών». Είναι και αυτό σαφέστατο, όπως και το σύνθημα μας «Κανένας μόνος του στην κρίση. Προστασία των συμπολιτών μας που πλήττονται από τα μνημόνια». Προσδοκούμε έναν δήμο που θα αντισταθεί τις καταστροφικές συνέπειες του «Καλλικράτη». Με αυτή την διακήρυξη καλέσαμε όλο τον κόσμο να μας βοηθήσει να πάρουμε τον Δήμο στα χέρια μας, σε έναν κοινωνικό αγώνα ανατροπής της υφιστάμενης κατάστασης και σε μία ενωτική προσπάθεια για έναν τόπο ειρήνης, δημοκρατίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης. Αυτό το κείμενο είναι και το πλεονέκτημα μας απέναντι σε άλλες παρατάξεις. Δεν υπάρχει πολιτική διακήρυξη σε καμία άλλη παράταξη και δεν υπάρχει στις δύο κυρίως φαβορί δημοτικές παρατάξεις, καμία μα καμία επισήμανση για τις καταστροφικές πολιτικές του μνημονίου και το τι κακό έχουν κάνει όχι μόνο στους πολίτες, αλλά και στην ίδια την τοπική αυτοδιοίκηση, γιατί ο «Καλλικράτης» δεν έγινε για το καλό της αυτοδιοίκησης, έγινε σαν εργαλείο για να καθυποτάξουν τους Δήμους και να μπορέσει να περάσει η πολιτική που μας έχουν επιβάλλει και πρόθυμα ορισμένοι ακολουθούν».

Έχουμε τις μνημονιακές πολιτικές που αποφασίζονται από την κεντρική κυβέρνηση και υλοποιούνται από την τοπική αυτοδιοίκηση. Πόση δύναμη μπορεί να έχει ένας βαθμός αυτοδιοίκησης στο να αλλάξει δεδομένα που αφορούν σε αποφάσεις της κεντρικής πολιτικής;

«Πρέπει να κάνει αυτοκριτική ο κάθε ένας που έχει εμπλακεί στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή, γιατί παρουσιάζεται με έναν νέο συνδυασμό, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι είναι η διάδοχος κατάσταση του Γιάννη Δεκαβάλλα, να σκεφτεί και να πει τι έχει κάνει, γιατί δεν έκανε αυτά που έπρεπε να κάνει, γιατί αποτύχανε αυτά που έκανε. Να τα πει να τα μάθει ο κόσμος, γιατί ο κόσμος δεν είναι ενημερωμένος. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα πω ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν έχει κάνει τίποτα. Έχει κάνει, αλλά εάν ρωτήσουμε για το έργο της Δημοτικής Αρχής όλοι έχουν παράπονα, ιδιαίτερα στα χωριά όπου ο κάθε ένας πιστεύει ότι έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους το τελευταίο διάστημα».

Σε θέμα αποτελεσματικότητας, πως μπορεί ένας Δήμος μπορεί να αλλάξει δεδομένα «Καλλιρκατικά» ή διοίκησης ή διαχείρισης, καθώς οι τελικές αποφάσεις δεν εξαρτώνται από τον Δήμο αλλά επιβάλλονται από την Αθήνα;

«Όταν ο Δήμαρχος που θα εκλεγεί αποδεχθεί ότι είναι ένας ακόμη υπάλληλος και είναι ακόμη ένας διαχειριστής λογιστής, τότε δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Όταν όμως φροντίσει αυτός ο Δήμαρχος που θα εκλεγεί να ενημερώνει συνεχώς τον λαό, να συμμετέχει ο λαός στις αποφάσεις μπορεί να αντισταθεί. Αν είχαν αντισταθεί όλοι οι Δήμαρχοι αυτή τη στιγμή η χώρα μας δεν θα ήταν στην κατάσταση που είναι. Είμαι σίγουρος γι’ αυτό».

Στις θέσεις σας αναφέρεστε συχνά στην συμμετοχική διαδικασία των πολιτών. Πως αυτό μπορεί να υλοποιηθεί;

«Μπορεί να υλοποιηθεί πρωτίστως με την ενημέρωση των πολιτών και με την παρότρυνση τους να συμμετέχουν είτε στις γειτονιές, είτε στα σωματεία είτε στον τόπο εργασίας τους ή ακόμη και με δημοψηφίσματα, τα οποία είναι στις προγραμματικές μας θέσεις ότι εμείς θα καθιερώσουμε. Αυτό εμείς θα προσπαθήσουμε να πετύχει. Αν δεν πετύχει θα είναι ευθύνη του κόσμου».

Στις προγραμματικές σας δηλώσεις αναφέρεστε στην απλή αναλογική εντός του Δημοτικού Συμβουλίου και για πλασματικές πλειοψηφίες. Όταν θέλετε να περάσετε μία συγκεκριμένη πολιτική για την οποία η αντιπολίτευση πρεσβεύει κάτι τελείως διαφορετικό. Εάν δεν έχετε την πλειοψηφία πως θα το καταφέρετε;

«Αυτό είναι το σημαντικό στη δημοκρατία. Να γίνει πραγματική συζήτηση και να βγει ένα αποτέλεσμα κοινή συναινέση. Δεν είναι πρόθεση μας να επιβάλλουμε αποφάσεις. Πρόθεση μας είναι να ενεργοποιήσουμε τον κόσμο και οι αποφάσεις να είναι του κόσμου για το μέλλον το δικό του και των απιδιών του».

Έχουμε συνηθίσει να επιβάλλονται στην πολιτική σκηνή πρόσωπα ήδη γνωστά, προχωρημένης ηλικίας, χρόνια στην αυτοδιοίκηση. Τώρα γίνεται μία προσπάθεια να έρθουν στην επιφάνεια νέα πρόσωπα, που δεν έχουν «καεί», θέλοντας να δώσουν μία νότα αναγέννησης και προόδου. Απέναντι σε αυτό εσείς θέσατε τη δημιουργία «συμβουλίων νέων». Πόσο αυτά τα δύο πράγματα που αφορούν σε δύο τελείως διαφορετικές διαδικασίες, συγκλίνουν στο ίδιο;

«Οι νέοι είναι το μέλλον αυτού του τόπου. Εάν οι νέοι δραστηριοποιηθούν, τα όποια πολιτικά αποτελέσματα, σε οποιαδήποτε εκλογή θα είναι τελείως διαφορετικά από αυτά που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Μένει λοιπόν να πείσουμε να δραστηριοποιηθούν οι νέοι προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν το έχουν καταφέρει. Εμείς θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε, όχι μόνο για τις εκλογές τις επικείμενες, αλλά μετά να τους δώσουμε θέση για το μέλλον που τους ανήκει».

Όσον αφορά την παρουσία νέων στα ψηφοδέλτια;

«Δεν είναι αρνητικό. Είναι αρνητικό όμως αυτό που παντού συμβαίνει, ίσως μόνο η παράταξη μας που δεν το κάνει, ούτε θα το κάνει, ότι αυτό έχει τον σκοπό του. Την προσέλκυση ψηφοφόρων, να εμπεδώσουν στον κόσμο ότι πρόκειται για κάτι διαφορετικό από το προηγούμενο, για μία παρθενογένεση, που σαφώς δεν υπάρχει, αναβαθμίζονται με καινούργιους συνδυασμούς τα ίδια πρόσωπα και στον κόσμο μένει να πιστέψει αυτούς που είχαν πιστέψει και χθες, αλλά είχαν προδώσει τις προσδοκίες του».

Στις προγραμματικές σας θέσεις γίνεται αναφορά σχεδόν σε όλα τα επίπεδα τα οποία αναλύεται για διατήρηση στις δομές, του δημόσιου χαρακτήρα, όμως ξέρουμε ότι η πολιτική που τώρα εφαρμόζεται έχει να κάνει αποκλειστικά με την ιδιωτική εκμετάλλευση των πάντων, οπότε πόσο εφικτή είναι μία τέτοια εφαρμογή πολιτικής σε τοπικό επίπεδο;

«Αυτά είναι επιλογές της δημαρχιακής αρχής, προς τα πού κατευθυνθεί και για τι θα αγωνιστεί. Το αποτέλεσμα δεν το γνωρίζει κανένας. Άλλο όμως είναι το αποτέλεσμα σε έναν αγώνα προς αυτή τη κατεύθυνση και άλλο είναι σε κάποιον που το δέχεται στωικά. Από εκεί και πέρα είναι η ικανότητα της κάθε Δημοτικής Αρχής να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες, να τους ενημερώσει και να συναποφασίσουν μαζί τι θέλουν. Αυτή η ενημέρωση λείπει από τον κόσμο. Δεν δίνει κανένας σημασία στον κόσμο. Ασχολούνται μαζί του μόνο τρεις μήνες πριν τις εκλογές, φροντίζει να δημιουργήσει ένα ψηφοδέλτιο με σόγια, να πάρει ψήφους όχι σαν συνδυασμός αλλά σαν πρόσωπα που μετέχουν στον συνδυασμό. Εμείς θα φροντίσουμε να μας εμπιστευθούν για το πρόγραμμα μας, για τις θέσεις μας, για τα οράματα μας, γιατί είμαι σίγουρος ότι είναι οράματα όλων των Συριανών».

Πέραν της γενικής συζήτησης να το εξειδικεύσουμε και να έρθουμε σε συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Σύρου, όπως για παράδειγμα το ακτοπλοϊκό, καθώς είναι απαράδεκτο η πρωτεύουσα των Κυκλάδων να υπολείπεται σε ακτοπλοϊκά δρομολόγια έναντι άλλων νησιών.

«Είναι πρόσφατο το τι ξεσηκωμό κατάφερε και έκανε ο Δήμαρχος Τήνου σχετικά με ένα πλοίο που πήγε να βγει από τη γραμμή. Πότε έγινε αυτό το πράγμα από τον νυν Δήμαρχο Σύρου. Ας μας πει κάποιος πότε αγωνίστηκε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή να διεκδικήσει κάτι, όπως έχουνε κάνει η Τήνος για το πλοίο της, η Πάρος για το Κ. Υγείας της, η Μύκονος για τα απορρίμματα της, η Σαντορίνη για το νοσοκομείο της. Πότε επιχείρησε η Δημοτική Αρχή να ενημερώσει και να ενεργοποιήσει τον κόσμο ώστε να αγωνιστεί για να διεκδικήσει ένα καλό αποτέλεσμα. Είναι αδιανόητο η πρωτεύουσα των Κυκλάδων να μην έχει καθημερινή συγκοινωνία με τα νησιά των Κυκλάδων. Όμως όλα αυτά τα χρόνια η Δημοτική Αρχή εν φρόντισε να πείσει ότι είναι πράγματι πρωτεύουσα η Σύρος. Έχει απεμπολήσει πολλά δικαιώματα της. Το ζω καθημερινά σαν περιφερειακός σύμβουλος. Πολλές δομές θα μπορούσε να τις έχει η Σύρος σαν πρωτεύουσα και σαν έδρα της Περιφέρειας, όμως ο Δήμαρχος δεν φρόντισε να έχει τη θέση που της αξίζει».

Ως επίλογο κρατάμε τις προτεραιότητες σας για την καθημερινότητα του πολίτη, όμως ας κλείσουμε με το σύνθημα σας γι’ αυτές τις εκλογές.

«Δεν είμαι των συνθημάτων, είμαι των έργων. Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να δώσουμε στον λαό της Σύρου τους οραματισμούς μας. Να μας πιστέψει. Και μετά ενωμένοι να προχωρήσουμε για την μεγάλη ανατροπή, που θα είναι ο ίδιος ο λαός να είναι μέσα στα πράγματα και όχι οι άρχοντες για τον λαό».


Σχόλια

Grigoris Miskedakis Τετ, 5 Μαρ. 2014 - 12:06

Καλη επιτυχία για μια ουσιαστική αλλαγή στο Δήμο Σύρου.