Θέμα προβληματισμού στο δημοτικό συμβούλιο το ΦΕΚ με την απόφαση του Υπ. Πολιτισμού Κ. Τασούλα

"Πολλαπλασιάζεται" ο αρχαιολογικός χώρος του Γαλησσά

Με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού Κωνσταντίνου Τασούλα που υπεγράφη στις 19 Αυγούστου και δημοσιεύθηκε σε σχετικό ΦΕΚ στις 8 Σεπτεμβρίου, φαίνεται να επαναοριοθετείται ο αρχαιολογικός χώρος του Γαλησσά και να εντάσσονται σε αυτόν, ακόμη και τμήματα που είναι κατοικημένα και αποτελούν ιδιωτική περιουσία πολιτών.

Η απόφαση όπως αναφέρεται στο περιεχόμενο του σχετικού ΦΕΚ, λήφθηκε μετά από την ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) και αποτέλεσε είδηση που απασχόλησε έντονα το σώμα του δημοτικού συμβουλίου κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του, με τον δημοτικό σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας Γιάννη Βρούτση να θέτει επί τάπητος το θέμα και τον αρμόδιο χωρικό αντιδήμαρχο, Μάριο Βουτσίνο να ενημερώνει το σώμα για τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής.

Υπογραμμίζεται πως, η έντονη ανησυχία που γεννάται, αφορά στο πώς, αν και εφόσον αυτή η απόφαση εφαρμοσθεί, αναμένεται να επηρεάσει ιδιωτικές περιουσίες, κατοικίες αλλά και επιχειρήσεις στον Γαλησσά, αφού παρατηρείται το οξύμωρο, δεδομένων των κτισμάτων που υφίστανται, να μοιάζει αδύνατη η πραγματοποίηση ανασκαφικών έργων για την ανάδειξη αρχαιοτήτων.

Νέα οριοθέτηση

Συγκεκριμένα, στο ΦΕΚ και στην απόφαση με τίτλο “Οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου του Γαλησσά, νήσου Σύρου, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου” τονίζεται ρητά πως ο υπουργός έχοντας υπόψιν - μεταξύ άλλων - διατάξεις για “την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς” καθώς επίσης και την ομόφωνη απόφαση του ΚΑΣ, αποφασίζει “την οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου του “Γαλησσά”, νήσου Σύρου, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για λόγους αποτελεσματικότερης προστασίας της αρχαίας πόλης του Γαλησσά με τις δύο οχυρωμένες ακροπόλεις, στις οποίες σώζονται οικιστικά κατάλοιπα και κατάλοιπα ιερών εντός και εκτός τειχών, δύο φυσικών λιμανιών στους όρμους του Γαλησσά και του Αρμεού, καθώς και του δυτικού τμήματος του αρχαιολογικού χώρου, το οποίο βρίσκεται στα δυτικά του ξηροπόταμου Αρμεού και αποτελείτο απολύτως άμεσο περιβάλλον της αρχαίας πόλης του Γαλησσά”. Τα όρια μάλιστα και οι νέες διαστάσεις του οριζόμενου αρχαιολογικού χώρου, προσδιορίζονται σαφώς από την πολυγωνική γραμμή που διακρίνεται στη φωτογραφία που συνοδεύει το δημοσίευμα και η οποία συμπεριλαμβάνεται και στο ΦΕΚ της απόφασης ως σχεδιάγραμμα.

Διερεύνηση προθέσεων και εκ νέου συζήτηση

Αξίζει να υπογραμμισθεί, πως η οριοθέτηση αρχικά του αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή του Γαλησσά είχε αποφασισθεί το 1992 με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού και οριοθετήθηκε ως αρχαιολογικός χώρος μία σημαντική έκταση στη νοτιοδυτική πλευρά της περιοχής, με άξονα το ότι υπήρχε η αρχαία πόλη Γαλησσού, η οποία έπρεπε να αναδειχθεί. Σήμερα, μετά από 22 χρόνια, ο υπουργός Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Τασούλας στηριζόμενος όπως αναφέρθηκε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο “σε προτάσεις και σε τρεις γνωμοδοτήσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου του 2012 η μία και του 2014 (Φεβρουάριος και Μάρτιος) οι άλλες δύο, έρχεται να επαναοριοθετήσει τον αρχαιολογικό χώρο και σχεδόν “να τον διπλασιάσει”.

Μετά από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, η πλευρά της Δημοτικής Αρχής ενήργησε άμεσα και απέστειλε έγγραφο στο υπουργείο ώστε να υπάρξουν περαιτέρω διευκρινήσεις και το δημοτικό συμβούλιο άμεσα να συνεδριάσει για το ζήτημα έχοντας απτά στοιχεία στη διάθεσή του, τόσο για τις προθέσεις της απόφασης, όσο και για τα δεδομένα που θα έπρεπε να αλλάξουν στην περιοχή.

“Προκειμένου να υπάρξει πληρέστερη ενημέρωση επειδή η απόφαση και το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε είναι λακωνικά και δεν διευκρινίζουν πολλά πράγματα, ζήτησα σήμερα με αίτημά μου προς το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο να μας δώσει διευκρινίσεις για να δούμε το σκεπτικό και τί ακριβώς περιλαμβάνουν αυτές οι γνωμοδοτήσεις του ΚΑΣ και στη συνέχεια να δούμε τί θα γίνει με τις δεκάδες ιδιοκτησίες που βρίσκονται σε αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο” σημείωσε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος.

“Προτάσεις αραχτών αρχαιολόγων”

Ιδιαίτερα έντονη υπήρξε η αντίδραση ορισμένων αιρετών που τοποθετήθηκαν επί του θέματος, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο μάλιστα, να κάνει λόγο για προτάσεις που λαμβάνουν “αραχτοί αρχαιολόγοι”, προσθέτοντας παράλληλα, πως, ο ήδη οριοθετημένος αρχαιολογικός χώρος του Γαλησσά “δεν έχει αναδειχθεί”. “Πρόκειται για προτάσεις αραχτών αρχαιολόγων, οι οποίοι λειτουργούν ως κράτος εν κράτει και με ελαφρά τη καρδία δεσμεύουν τις περιουσίες του κόσμου για να κάνουν την πλάκα τους” υποστήριξε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος, λέγοντας ακόμη ότι “στον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο, δεν μπορούν να γίνουν ολοκληρωμένες ανασκαφές, πολύ απλά επειδή αυτός ο χώρος είναι χτισμένος. Έχει ξενοδοχεία, υπάρχουν κατοικίες, υπάρχουν καταστήματα και υπάρχουν δρόμοι” τόνισε, θέτοντας τον προβληματισμό δε, “Με ποιο σκεπτικό λοιπόν αποφασίζεις την επέκταση ενός αρχαιολογικού χώρου από τη στιγμή που δεν μπορείς να τον αξιοποιήσεις και δεν μπορούν να γίνουν ανασκαφές;” όταν ακόμη “μέρος μάλιστα αυτού του χώρου, είναι τμήμα του παλαιού αιγιαλού, ο οποίος από την Κτηματική Υπηρεσία παραχωρήθηκε πρόσφατα προς το ΤΑΙΠΕΔ για να πωληθεί σε ιδιώτες”.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Βρούτσης μετά την ανακοίνωση του δημάρχου Γιώργου Μαραγκού πως θα επισκεφθεί σύντομα ο αρμόδιος υπουργός, Κωνσταντίνος Τασούλας τη Σύρο, πρότεινε να συζητηθεί το θέμα ώστε να υπάρξει αμεσότερη πληροφόρηση και διευκρινίσεις.

Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, Δομένικος Σαγκινέτος, συνηγόρησε με τη θέση του κ. Βουτσίνου, λέγοντας επιπλέον, πως, μία τέτοια απόφαση “Θα θέτει εμπόδια σε όσους επιθυμούν να χτίσουν αφού θα απαιτούνται πολλές αδειοδοτήσεις”, σχολιάζοντας παράλληλα, ότι, αν υπήρχε ένα θετικό “στοιχείο” στην υπόθεση, αυτό είναι μόνον ότι “το τμήμα του αιγιαλού που περιλαμβάνεται στη νέα οριοθέτηση δεν θα μπορεί να πωληθεί”.