Στο μικροσκόπιο το μέλλον της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Απλήρωτοι οι μουσικοί για έναν χρόνο

Ο τρόπος καταβολής των οφειλομένων αποδοχών στους μουσικούς της Φιλαρμονικής, που εξακολουθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, παρά το γεγονός ότι παραμένουν απλήρωτοι για έναν σχεδόν χρόνο, εξετάστηκε στην τελευταία συνάντηση των υπευθύνων με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Θάνο Φώσκολο και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, κατατέθηκαν οι απόψεις όλων των υπηρεσιών και τέθηκε ένα σχετικό χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να βρεθούν απαντήσεις και λύσεις. 

Κοινή συνισταμένη και των δύο πλευρών ήταν η αναζήτηση λύσης για την άμεση αποπληρωμή των οφειλών, καθώς και των λόγων που οδήγησαν στην υφιστάμενη κατάσταση. “Δεν με ενδιαφέρει τι έγινε και τι δεν έγινε, αλλά να μην επαναληφθεί μελλοντικά το ίδιο λάθος” δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” ο κ. Φώσκολος, καθιστώντας γνωστό ότι έχει ήδη κατατεθεί σχετική πρόταση στην Οικονομική υπηρεσία, η οποία και εξετάζεται. 

Υπό εξέταση το καθεστώς λειτουργίας της

Πρόσθεσε επίσης ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες ερευνούν τη νομοθεσία σχετικά με το καθεστώς λειτουργίας της Φιλαρμονικής, από το 2015 και μετά τον αριθμό των μουσικών που τη στελεχώνουν και τις συμβάσεις οι οποίες μπορούν να υπογραφούν. “Θα βγει προκήρυξη μέσα στο νέο έτος για την απορρόφηση των ατόμων που εγκρίνει και επισήμως το υπουργείο. Για όλους τους υπόλοιπους θα γίνει γνωστό ότι θα βρίσκονται πλέον εθελοντικά στη Φιλαρμονική με μόνη υποχρέωση να παίρνουν μέρος στις επίσημες εκδηλώσεις του δήμου (Άγιος Νικόλαος, Αγία Παρασκευή, 25η Μαρτίου, 28η Οκτωβρίου)” ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, έκρινε ότι όλα αυτά τα χρόνια οι μουσικοί της Φιλαρμονικής έδιναν τον καλύτερο εαυτό τους και ανταποκρίνονταν σε κάθε τηλεφώνημα που δέχονταν μέχρι και σήμερα. 

“Η Φιλαρμονική δεν είναι μόνο για εμβατήρια”

Ωστόσο, θεώρησε απαραίτητο να διευκρινιστεί ότι η Φιλαρμονική δεν είναι μία μπάντα μουσικής που την καλούμε μόνο για να παίζει εμβατήρια και να συμμετέχει σε κάποιες εκδηλώσεις. “Πρέπει να την αντιμετωπίσουμε και σαν εργαλείο πολιτισμού” τόνισε, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει κάποιος που μπορεί να αμφισβητήσει το έργο της αρχιμουσικού Alice Labarche και των μελών της Φιλαρμονικής. “Αν μη τι άλλο, τα τελευταία χρόνια έχουμε δει μία φιλαρμονική συνεχώς εξελισσόμενη που μας κάνει πραγματικά περήφανους. Αυτή τη Φιλαρμονική θέλω να σταματήσει ο κόσμος να την αντιμετωπίζει και να τη βλέπει σαν τη φιλαρμονική που βγαίνει μόνο και παίζει τα εμβατήρια στις παρελάσεις ή σε καταθέσεις στεφάνου.

Εργαλείο  πολιτισμού

 Η Φιλαρμονική είναι εκεί για να παράγει πολιτισμό και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε σαν ένα τέτοιο εργαλείο”, υπογράμμισε. Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι ο ίδιος δεν επιρρίπτει ευθύνες στις υπηρεσίες. “Το βασικότερο πρόβλημα ήταν ότι δεν υπήρχε μεταξύ τους συνεννόηση για την εξεύρεση κάποιας λύσης με αποτέλεσμα τα παιδιά της Φιλαρμονικής να γίνονται μπαλάκι. Θεωρώ ότι ευθύνη φέρνει η όποια δημοτική αρχή”, σημείωσε. 

<

Ετικέτες: