Πρώτη Ημερίδα Τουρισμού στη Σύρο και παρουσίαση στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης και προβολής του νησιού

Ενεργοποιήθηκε το “γρανάζι” της ανάπτυξης

“Η Δημοτική Αρχή οφείλει να καταδείξει την κατεύθυνση επάνω στην οποία, η υγιής επιχειρηματικότητα θα πορευθεί με βάση τα ιδιαίτερα συγκριτικά κι ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του νησιού μας για την τουριστική ανάπτυξη”.

Με την ανωτέρω φράση ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός πυροδότησε την έναρξη της σπουδαίας προσπάθειας που καταβάλλει η νέα Δημοτική Αρχή για να οικοδομήσει τα πρώτα τουριστικά βήματα της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, για την επίτευξη των οποίων, σύμφωνα με όσα πρόσθεσε κατηγορηματικά, απαιτούνται μία σειρά από απαραίτητα “υλικά”. Όπως ανέφερε στο πλαίσιο της πρώτης Ημερίδας Τουρισμού που διεξήχθη, το Σάββατο, στο θέατρο “Απόλλων”, κάποια εξ αυτών είναι η συμμετοχή, ο σωστός προσανατολισμός, η κατάλληλη επιλογή ειδικών που θα αναλάβουν οργανωμένα και σύμφωνα με την επαγγελματική εμπειρία τους, να δώσουν σαφές και κοστολογημένο περιεχόμενο στον στρατηγικό σχεδιασμό που παρουσιάστηκε από τον αντιδήμαρχο Τουρισμού, Θάνο Φώσκολο και τον Γενικό Διευθυντή της Ιονική Ξενοδοχιακαί Επιχειρήσεις ΑΕ και συνεργάτη της Δημοτικής Αρχής, Νικόλαο Ρούσσο, αλλά και η ανάπτυξη δημιουργικής νοοτροπίας.

Νοοτροπίας ουσιαστικής και αντίστοιχης του αεικίνητου νου που είχαν όλοι εκείνοι που κατέστησαν το νησί, σταθμό οικονομικής ανάπτυξης, εμπορίου και Πολιτισμού κατά το παρελθόν, ενός νου που χρειάζεται να καλλιεργήσουν όλοι εκείνοι που καλούνται ή ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον κοινό στόχο και οι οποίοι αντιλαμβάνονται τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του τόπου και επιθυμούν να επενδύσουν σε αυτόν.

Μίας νοοτροπίας που θα χαρακτηρίζεται από δημιουργική σκέψη, όπως τη σκέψη των ανθρώπων που δεν γεννήθηκαν εδώ, αλλά ήρθαν, οικοδόμησαν, απέδειξαν και δίδαξαν στην πράξη τί εστί ανάπτυξη. Άλλωστε, ήδη έχουν δοθεί οι πρώτες αδειοδοτήσεις για σημαντικές επενδύσεις προς αυτή την κατεύθυνση και ως φαίνεται, η σπουδαία ανάπτυξη της Σύρου, με σύγχρονη μορφή πλέον, δεν αποκλείεται να επαναληφθεί.

Σημειώνεται πως στη Σύρο για την Ημερίδα Τουρισμού, παρέστησαν ως προσκεκλημένοι ομιλητές ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικών Υποδομών και Επενδύσεων, Ιωάννης Πυργιώτης, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, Κωνσταντίνος Ζήκος, καθώς επίσης, ο περιφερειακός διευθυντής της Hilton International Ελλάδας και Κύπρου,Bart van de Winkel, ο ειδικός ηλεκτρονικού εμπορίου Διεθνούς ξενοδοχειακής αλυσίδας, Ανδρέας Κουκάς, η πρόεδρος Ιστορικών Ξενοδοχείων της Ευρώπης (Yades Hotels), Βαρβάρα Αυδή και ο γνωστός δημοσιογράφος - παρουσιαστής, Βαγγέλης Περρής.

Υπογραμμίζεται πως, το σύνολο της παρουσίασης προβάλλεται στο web tv της “Κοινής Γνώμης”.

Γ. Μαραγκός: Συστράτευση πίσω από έναν σημαντικό οικονομικό πυλώνα

Την έναρξη της Ημερίδας και την παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδιασμού “κήρυξε” ο κ. Μαραγκός, ο οποίος στην ομιλία του δήλωσε πως, στόχος αποτελεί ο Τουρισμός να καταστεί για τη Σύρο ένας από τους οικονομικούς πυλώνες που θα στηριχθεί στην πορεία. Από την πλευρά του, τόνισε πως είναι σημαντικό “να συστρατευθούμε όλοι πίσω από έναν κοινό στόχο, ώστε να μπορέσουμε, ο Δήμος, οι συλλογικοί φορείς εκπροσώπησης, οι μεμονωμένες επιχειρήσεις, οι απλοί πολίτες, να γίνουμε κοινωνοί και συνοδοιπόροι” με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη. Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο ρόλος του Δήμου είναι συγκεκριμένος και μέλημα της Δημοτικής Αρχής αποτελεί το έργο για ενίσχυση υποδομών, όπως, “ένα μεγαλύτερο και ασφαλέστερο αεροδρόμιο, ένα καλύτερο λιμάνι, μία μαρίνα, ένα συνεδριακό κέντρο, υποδομές για την άμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος στην πόλη κ.α.”. Αναφορικά με την τουριστική ανάπτυξη, διευκρίνισε μάλιστα πως, στις πρώτες γραμμές της “ατζέντας” της νέας Δημοτικής Αρχής βρίσκονται οι προσπάθειες διεκδίκησης χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ) ή εργαλείων σύγχρονων που έχουν να κάνουν με συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) ή προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων”.

“Όλα τα παραπάνω είναι εύκολα” σχολίασε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως ο πιο σπουδαίος στόχος “που απαιτεί χρόνο και προσπάθεια” αφορά “στην καλλιέργεια μίας σωστής νοοτροπίας, μίας κουλτούρας τουριστικής, συνέπειας, επαγγελματισμού, συγκρότησης εκ μέρους όλων και των επιχειρηματιών και των συμπολιτών μας. Αν οι ίδιοι δεν αγαπήσουμε τον τόπο μας, δεν γνωρίσουμε τον τόπο μας, δεν είμαστε υπερήφανοι γι αυτόν, δε θα μπορέσουμε να μεταλαμπαδεύσουμε όλα αυτά και να γίνουμε πρεσβευτές της Σύρου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό”.

Ανάδειξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα και τέλος σε μονολιθικές απόψεις

Διατυπώνοντας με σαφήνεια το στίγμα που θα χαρακτηρίζει τις κοινές προσπάθειες, ο δήμαρχος πρόσθεσε πως, “Καλούμαστε σήμερα να χτίσουμε ένα προφίλ το οποίο θα είναι σύμφωνο με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά πλεονεκτήματα της Σύρου. Δεν προσδοκούμε σε μαζικό τουρισμό, αλλά σε επισκέπτες υψηλής κατά τεκμήριο εισοδηματικής στάθμης και αυτός είναι ο λόγος που θα εστιάσουμε σε συγκεκριμένες θεματικές μορφές τουρισμού”. Συμπλήρωσε δε, πως ένα ακόμη στοίχημα που καλείται να κερδίσει ο τόπος, είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αφού η Σύρος, διαθέτει το πλεονέκτημα, να μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους. “Βρεθήκαμε εδώ προκειμένου να πυροδοτήσουμε την έναρξη μίας προσπάθειας κι ενός ταξιδιού που είναι διαρκές και δύσκολο” υπογράμμισε στη συνέχεια, δηλώνοντας κατηγορηματικά πως η Δημοτική Αρχή και ο ίδιος, “Δε διεκδικούμε το αλάθητο. Όμως είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε τα λάθη του παρελθόντος”.

“Αναθέτουμε έργο στους ειδικούς”

Σε αυτό το μήκος κύματος, ο κ. Μαραγκός ανακοίνωσε πως, άμεσα προχωρά η ανάθεση για τη σύνταξη φακέλλου σχετικά με τις λιμενικές υποδομές και ειδικά την κρουαζιέρα, η ανάθεση του έργου για την ανάπτυξη ενός τουριστικού portal για το νησί και η δημιουργία περιεχομένου (φωτογραφικό υλικό, βίντεο, εικόνες κλπ), το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εμπλουτισμό, είτε του portal, είτε για διαφήμιση ή και για παραγωγή φυλλαδίων.

Από το 2015, οπότε και θα ενεργοποιηθεί ο νέος προϋπολογισμός, ο Γιώργος Μαραγκός, πλην των προαναφερθέντων, ανέφερε πως, “θα προχωρήσουμε στην ανάθεση του business plan και του marketing plan για τον Τουρισμό” ώστε να υπάρξουν λεπτομερώς σε κάθε επίπεδο, κοστολογημένες προτάσεις. “Δεν ήρθαμε να εμφανισθούμε ως ειδικοί, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να εμπιστευθούμε τις τύχες της οικονομικής ανάπτυξης του τόπου μας σε ειδικούς και να κριθούμε γι αυτό, αν δηλαδή, η επιλογή του όποιου εξειδικευμένου και ειδικού συνεργάτη συμβούλου είναι επιτυχημένη ή λανθασμένη. Δεν πρόκειται να αναλωθούμε ως Δημοτική Αρχή με τρόπο μονολιθικό ή μονοδιάστατο με τον Τουρισμό”.

“Εργαλείο” αλλαγής ο στρατηγικός σχεδιασμός

Τους γενικούς άξονες που προλόγισε και ο δήμαρχος, για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό αλλά πιο λεπτομερώς, παρουσίασαν από κοινού οι κκ Φώσκολος και Ρούσσος. Εξ αρχής κατέστησαν κατανοητό πως, το πενταετές πλάνο που αναλύουν, αποτελεί έναν “ζωντανό οργανισμό” που διαμορφώνεται, συμπληρώνεται ή αλλάζει, αφού θα εξετάζεται ετησίως και ο οποίος θέτει σκέψεις και προτάσεις για υλοποίηση σύμφωνα με τον ακόλουθο χρονικό σχεδιασμό, ο οποίος χωρίζεται σε τρεις περιόδους. Βραχυπρόθεσμος (2014), μεσοπρόθεσμος (2015 – 2016) και μακροπρόθεσμος (2017 – 2019). Οι δύο ομιλητές στην παρουσίασή τους, μίλησαν για τις βασικές προϋποθέσεις και τους στόχους που θα καταστήσουν τη Σύρο έναν προορισμό ξεχωριστό που θα διαφοροποιείται σύμφωνα με τα πλεονεκτήματά της. Αυτή η ταυτότητά της, εξήγησαν στη συνέχεια, ότι οφείλει να προβληθεί σωστά. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν και σε τομείς δράσης που προϋποθέτουν και επιτάσσουν τη συμμετοχή του συνόλου των πολιτών, των επαγγελματιών, των φορέων και των ειδικών, όπως η δημιουργία οργανωτικής δομής, οι υποδομές, η προσθήκη νέων πόλων έλξης, η βελτίωση δεξιότητας και γνώσεων του ανθρώπινου δυναμικού στον κλάδο του Τουρισμού, οι κοινές δράσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η ανάπτυξη του marketing και branding της Σύρου στην εγχώρια και διεθνή αγορά των φορέων.

“Σκοπός του Στρατηγικού Σχεδιασμού είναι να αποτελέσει ένα εργαλείο που θα βοηθήσει στην αλλαγή” και θα μετατρέψει τη Σύρο σε έναν “ελκυστικό προορισμό” τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για τους επενδυτές, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ο Νικόλαος Ρούσσος, ενώ από την πλευρά του, ο Θάνος Φώσκολος αναφέρθηκε σε όλα όσα μπορεί να αναδείξει το νησί, να αλλάξει, να βελτιώσει, να ενισχύσει και να αξιοποιήσει ώστε να αποκτήσει τη δική του ταυτότητα και να διεκδικήσει μερίδιο στην πίτα της τουριστικής ανάπτυξης.

Η άκρως ενδιαφέρουσα παρουσίασή τους παρουσιάζεται συνολικά στο web tv.

Σχεδιάζει ο επιχειρηματίας, αναπτύσσει και εκσυγχρονίζει υποδομές

Εκ των σημαντικών ομιλητών που τίμησαν με την παρουσία τους την Ημερίδα Τουρισμού ήταν οι κκ Πυργιώτης και Ζήκος, οι οποίοι προσέφεραν τις πολύτιμες γνώσεις τους. Συγκεκριμένα, ο πρώτος ανάπτυξε όλα όσα άπτονται των τουριστικών επενδύσεων στη χώρα και έχουν προωθηθεί ή αλλάξει σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο, δίνοντας έμφαση στο γεγονός των ξενοδοχειακών υποδομών, το οποίο διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στην τουριστική ανάπτυξη. Ο ίδιος, τόνισε δε, πως απαιτείται να κατανοήσει το σύνολο των πολιτών, αλλά και των άμεσα εμπλεκομένων στον τουριστικό κλάδο, ότι πλέον δραστηριοποιούμαστε σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, στο οποίο ο ανταγωνισμός είναι αμείλικτος. Εκτός από τις ενέργειες που έχει κάνει το Υπουργείο σε αυτό το πεδίο, ο κ. Πυργιώτης συμπληρωματικά αναφέρθηκε και σε όσες δράσεις σχεδιάζονται να ακολουθήσουν.

Ιδιαίτερα σημαντικό υπήρξε και το μήνυμα του κ. Ζήκου, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά πως, “στόχος του Υπουργείο Τουρισμού είναι να εμπιστευθεί τον πολίτη και να αφήσει τον ίδιο να σχεδιάσει την ανάπτυξη της επιχείρησής του”. Κωδικοποιώντας κάποια σημαντικά σημεία της ομιλίας του, εξήγησε πως δεδομένου ότι η χώρα επιθυμεί τουριστική ανάπτυξη, οφείλει να εκσυγχρονίσει τις υποδομές της, να εμπλουτίσει το τουριστικό προϊόν της, να στοχεύσει σε πιο ποιοτικό τουρισμό (αύξηση κατά κεφαλήν δαπάνης), να στηρίξει τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη και να αναδείξει νέους προορισμούς. Επιπλέον, να στηρίξει την επιχειρηματικότητα και να τη βοηθήσει να αναπτυχθεί με άξονα την προστασία των περιβαλλοντικών και πολιτιστικών πόρων, αλλά και να τονωθεί η απασχόληση.

Αμέσως μετά τις δύο ομιλίες, στην ημερίδα τοποθετήθηκαν και ο κ. Bart van de Winkel,ο Ανδρέας Κουκάς, η Βαρβάρα Αυδή και ο γνωστός δημοσιογράφος - παρουσιαστής, Βαγγέλης Περρής, του οποίου η πρόταση φιλοξενείται ξεχωριστά στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας.

Κοινή προσπάθεια, κοινός στόχος

Τη συνδρομή τους προς τη Δημοτική Αρχή αναφορικά με τις προσπάθειες που ξεκίνησαν ήδη στο πεδίο του Τουρισμού εξέφρασαν στους σύντομους χαιρετισμούς τους μία σειρά από εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης αλλά και των δύο Εκκλησιών που παρευρέθηκαν στην Ημερίδα. Ανάμεσα σε αυτούς, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, που υποστήριξε ότι απαιτούνται ρήξεις για την προώθηση των στόχων, αλλά και ο Επίσκοπος των Καθολικών Σύρου, Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου, που υπογράμμισε ότι, η Καθολική Εκκλησία τάσσεται αρωγός σε αυτήν τη νέα πορεία, καθώς όμως και ο π. Φλαβιανός Αλμπέσκου ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου, κ. Δωροθέου Β΄, που διαβάζοντας το μήνυμά του, σημείωσε μεταξύ άλλων, πως, “ο Τουρισμός υπό κατάλληλες, σωστά μελετημένες, πλήρως προγραμματισμένες και συντονισμένες αποφάσεις και πρακτικές, με καινοτόμα τουριστικά προϊόντα, υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και σύγχρονες υποδομές που να αξιοποιεί τον Πολιτισμό, να σέβεται το περιβάλλον, να αναδεικνύει και να αξιοποιεί τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του νησιού, μπορεί να αποτελέσει διέξοδο, στα υφιστάμενα κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα”. Τέλος, αναφέρεται πως αναγνώσθηκε και ο χαιρετισμός της αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Μαριέτας Παπαβασιλείου.