Αποχή της μείζονος μειοψηφίας από την Οικονομική Επιτροπή εξαιτίας μη έγκαιρης αποστολής της πρόσκλησης συνεδρίασης

Αντιπαράθεση νομιμότητας

- Α. Γιαλόγλου: “Η εποικοδομητική αντιπολίτευση χρειάζεται μελέτη των οικονομικών στοιχείων”- Γ. Παπαμανώλης: “Δεν έχει σταλεί επίσημη πρόσκληση με καθυστέρηση άλλη φορά”

Την “κατ΄ επανάληψη καταστρατήγηση της τήρησης της νομιμότητας” όσον αφορά στη μη έγκαιρη αποστολή της πρόσκλησης συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, καταγγέλλει δημόσια η μείζον μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, καλώντας τη Δημοτική Αρχή “να τηρεί πρώτη όσα διακηρύσσει περί νομιμότητας”.

Το γεγονός πως η παράταξη του Ανδρέα Γιαλόγλου γνωστοποίησε το θέμα, παρά το γεγονός πως από την έναρξη της θητείας, ασκεί διακριτικά αντιπολίτευση, αποφεύγοντας τους κραυγαλέους τόνους, προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση, με τον ίδιο να εξηγεί πως, η παράταξή του προέβη στη συγκεκριμένη ενέργεια, καθώς πρόκειται για “επαναλαμβανόμενη” τακτική, η οποία αφαιρεί επί της ουσίας, το δικαίωμα από τη δημοτική ομάδα να ασκήσει δημοκρατικά κι εποικοδομητικά το ρόλο της.

Αναφορικά με το ότι, η πρόσκληση της χθεσινής προγραμματισμένης συνεδρίασης που εν τέλει, ματαιώθηκε, εστάλη μόλις μία ημέρα πριν, αλλά και με το γεγονός πως “παρατύπως” έφερε ημερομηνία 27/2/2015, κλήθηκε να τοποθετηθεί ο πρόεδρος και αρμόδιος αντιδήμαρχος, Γιώργος Παπαμανώλης, υποστηρίζοντας πως, “δεν έχει σταλεί επίσημη πρόσκληση με καθυστέρηση άλλη φορά”.

Αξίζει να σημειωθεί, πως, η αποστολή της πρόσκλησης εκ της ισχύουσας νομοθεσίας, πρέπει να πραγματοποιείται – τουλάχιστον - τρεις ημέρες νωρίτερα, καθώς μπορεί να ανακύψει ζήτημα νομιμότητας στην έγκριση οποιασδήποτε απόφασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ως εκ τούτου, καθυστέρηση σε οποιαδήποτε ενέργεια του Δήμου.

Περιθώριο μίας ημέρας για επεξεργασία σοβαρών οικονομικών θεμάτων

Ειδικότερα, στην επιστολή του, ο Ανδρέας Γιαλόγλου γνωστοποίησε πως αν και επρόκειτο για μία τυπική περίπτωση συνεδρίασης, ωστόσο, στην ημερήσια διάταξη είχαν συμπεριληφθεί σοβαρά οικονομικά θέματα όπως αναμόρφωση προϋπολογισμού και έκθεση ελέγχου του Δ΄ τριμήνου του προϋπολογισμού του 2014, κάτι που απαιτούσε χρόνο για έλεγχο των οικονομικών στοιχείων. Αυτούσιο το περιεχόμενο της επιστολής προς τον κ. Παπαμανώλη έχει ως ακολούθως: “Σε συνέχεια της με αρ. πρωτ. 4580/27-2-2015 πρόσκλησης για συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 4/3/2015 η οποία μας εστάλη στις 3/3/2015 και η οποία παρατύπως φέρει ημερομηνία 27-2-2015, θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε ότι αδυνατούμε να συμμετάσχουμε στην εν λόγω συνεδρίαση για την οποία, παρότι δεν αφορά σε κατεπείγουσα περίπτωση, δεν έχει τηρηθεί η ελάχιστη προθεσμία των τριών ημερών που ορίζει η νομοθεσία και ως εκ τούτου δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για να προετοιμαστούμε και να λάβουμε σοβαρές αποφάσεις όπως η 1η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2015, η έγκριση της έκθεσης ελέγχου του προϋπολογισμού Δ΄ τριμήνου 2014 κ.α. Θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στην τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται από τη νομοθεσία καθώς η κατ’ επανάληψη καταστρατήγησή τους όπως σας έχουμε ήδη επισημάνει και προφορικά σε προηγούμενες περιπτώσεις, πλήττει τη λειτουργία των δημοκρατικών διαδικασιών στο Δήμο μας”.

“Κατόπιν της επιστολής, η Δημοτική Αρχή ανέκρουσε πρύμναν”

Πέραν των ανωτέρω, ο επικεφαλής της παράταξης “Σύρος, ένα βήμα μπροστά” δήλωσε στην εφημερίδα πως, “Είναι η τέταρτη φορά που γίνεται αυτό αν και το έχουμε επισημάνει κατ΄ επανάληψη. Η εποικοδομητική αντιπολίτευση απαιτεί μελέτη των οικονομικών στοιχείων”. Ενδεικτικά μάλιστα, ανέφερε, πως ανάλογη καθυστέρηση στην ενημέρωση έλαβε η παράταξή του σχετικά με συνεδρίαση, της οποίας βασικό θέμα αφορούσε στο έργο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Ερμούπολης, με τον ίδιο να ενημερώνεται “μόλις ένα τέταρτο πριν για τη συνεδρίαση” και παρόλα αυτά, να παρίσταται, υποστηρίζοντας πως, “ήταν ένα σοβαρό θέμα για το νησί”. Χαρακτηριστικά πρόσθεσε, πως, “Αν και κλήθηκα αυθημερόν στις 13.30 και η συνεδρίαση ήταν στις 13.45, δεν δημιούργησα θέμα, καθώς πρόταξα το συμφέρον του τόπου. Όμως, η εξαίρεση δεν μπορεί να γίνεται κανόνας. Ακόμη και σε μία τυπική συνεδρίαση οφείλεις να τηρήσεις τις προθεσμίες”.

Συμπλήρωσε μάλιστα, πως, “Η σημερινή παρέμβαση έχει ρόλο διορθωτικό και αξίζει να αναφέρουμε πως, κατόπιν της επιστολής μας, η Δημοτική Αρχή ανέκρουσε πρύμναν, ματαιώνοντας τη συνεδρίαση. Αναγνώρισε την παρατυπία του ζητήματος. Όταν κάποιος διακηρύσσει προσπάθεια κατεύθυνσης νομιμότητας, οφείλει πρώτος να την τηρεί”. Κατέληξε δε, πως, “Με όλη την καλή πίστη και την καλή διάθεση έχουμε συμμετάσχει κατά παρέκκλιση των ημερομηνιών αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί”.

Σημειώνεται πως, τα μέλη της παράταξης του κ. Γιαλόγλου που συμμετέχουν ως τακτικά είναι ο ίδιος και ο Γιάννης Βρούτσης, με αναπληρωματικούς τους, Νικόλαο Φωτεινιά και Γιώργο Πάπιτση.

“Υπήρχε ανεπίσημη ενημέρωση”

Τη δική του απάντηση παραχώρησε στην εφημερίδα ο Γιώργος Παπαμανώλης, λέγοντας πως, ο λόγος καθυστέρησης της επίσημης ενημέρωσης, οφειλόταν στο ότι, “ένα θέμα το επεξεργαζόταν η Οικονομική Υπηρεσία μέχρι και την τελευταία ημέρα και γι αυτό εστάλη η πρόσκληση μία ημέρα πριν τη συνεδρίαση”. Ωστόσο, υπογράμμισε πως, “Ουδέποτε έχει συμβεί ξανά αυτό”, προσθέτοντας ότι, η ματαίωση της συνεδρίασης, προκλήθηκε καθώς, “δεν υπήρξε απαρτία, αφενός λόγω της αποχής των μελών της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κι αφετέρου, λόγω της δικαιολογημένης απουσίας μελών της πλειοψηφίας”.

Σημείωσε μάλιστα πως, “Έχει συμβεί να πρωτοκολληθεί η αίτηση τη Δευτέρα και να σταλεί την Τρίτη ή να πρωτοκολληθεί Παρασκευή και να σταλεί Δευτέρα, όπου σε αυτές τις περιπτώσεις, μένει χρόνος στους συμβούλους να λάβουν γνώση των θεμάτων”. Γνωστοποίησε ωστόσο, πως, σήμερα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος εκτάκτως ένα εκ των θεμάτων ενώ τα υπόλοιπα θα συζητηθούν στη συνεδρίαση της Δευτέρας, υποστηρίζοντας πως, αυτή η αναβολή της συνεδρίασης, έχει ως συνέπεια, “την καθυστέρηση πληρωμών τιμολογίων ύψους 700 χιλ. Ευρώ για πέντε ημέρες”. Αναγνώρισε ωστόσο, πως, “θα μπορούσε να κινδυνεύσει να ακυρωθεί μία απόφαση” σε περίπτωση προσφυγής καθώς δεν τηρήθηκαν τα αναγκαία χρονοδιαγράμματα, γεγονός που θα προκαλούσε “μεγαλύτερη καθυστέρηση”, επαναλαμβάνοντας τέλος, πως, “δεν έχει σταλεί επίσημη πρόσκληση με καθυστέρηση άλλη φορά” αλλά και πως, “ανεπίσημα είχαν ενημερωθεί από τη Δευτέρα μέσω e-mail οι σύμβουλοι”.