Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Στ. Γουργουνέλης μιλά για την πρόοδο του έργου ανάπλασης στην Ερμούπολη

Επιταχύνουν για να προλάβουν

Έως και το ύψος της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου (πρ. Ερμού) έχουν μετακινηθεί τα σύνορα του εργοταξίου για την υλοποίηση του έργου της ανάπλασης, με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Σταύρο Γουσγουνέλη να τονίζει πως “προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι σχετικές εργασίες” ευελπιστώντας πως ο Δήμος Σύρου Ερμούπολης θα καταφέρει να διεκπεραιώσει συνολικά το έργο, έως και την καταληκτική ημερομηνία της χρηματοδότησης, ήτοι την 31η Δεκεμβρίου του 2015.

Στην ενημέρωση που παρέχει προς τους δημότες μέσω των δηλώσεών του στην “Κοινή Γνώμη”, σημειώνει πως, το πιο δύσκολο τμήμα του έργου εστιάζεται στο ύψος του Αγάλματος της Νίκης (αφιερωμένο στην Εθνική Αντίσταση), όπου και έχουν δρομολογηθεί εργασίες για τη ρύθμιση της απορροής των ομβρίων υδάτων, ενώ γνωστοποιεί πως, η Γ΄ Φάση του έργου (ύψος παλαιάς Αγροτικής Τράπεζας έως και πλ. Κανάρη) θα υλοποιηθεί συνολικά κι όχι τμηματικά, με την παραλιακή οδό να μένει κλειστή στο συγκεκριμένο τμήμα και να ανοίγει προσωρινά ο πεζόδρομος των οδών “Θυμάτων Σπερχειού” και “Πρωτοπαπαδάκη” προς εξυπηρέτηση των οδηγών.

Εντείνουν τους ρυθμούς τους τα συνεργεία

“Το έργο προχωρά με πολύ γοργούς ρυθμούς. Υπάρχει επιτάχυνση και από την Τεχνική Υπηρεσία και πίεση προς τον ανάδοχο, ο οποίος ανταποκρίνεται πολύ θετικά” δηλώνει αρχικά ο Σταύρος Γουσγουνέλης αναφορικά με τα σημερινά όρια του εργοταξίου και την πρόοδο των εργασιών εντός αυτού, εξηγώντας πως, “Δουλεύουν ταυτόχρονα πολλά διαφορετικά συνεργεία, στα οποία πρέπει να παρέχουμε άμεσα χώρο για τη διευκόλυνσή τους”. Βάσει των όσων πρόσθεσε, το ένα συνεργείο διαδέχεται το άλλο για τη σταδιακή υλοποίηση των εργασιών.

Εστιάζοντας στο νέο τμήμα του παραλιακού μετώπου που μετατράπηκε σε εργοτάξιο από χθες, δηλαδή το κομμάτι με κέντρο του το Άγαλμα της Νίκης, επισημαίνει πως, “σε αυτό το σημείο, της πιάτσας των ταξί, υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα με τους αγωγούς ομβρίων υδάτων, οι οποίοι καταλήγουν στο λιμάνι και πολλές φορές πλημμυρίζει το εν λόγω τμήμα. Έχουμε προγραμματίσει να υλοποιηθεί ένα τεχνικό έργο για να λυθεί το πρόβλημα και άρα, πρέπει να επιταχύνουμε όσο μπορούμε”. Συμπλήρωσε δε, πως, ενδεχομένως “να αντιμετωπισθούν κάποιες δυσκολίες που δεν τις περιμένουμε όμως θα τις αντιμετωπίσουμε”.

Μετακίνηση κι επανατοποθέτηση του Αγάλματος της Νίκης

Δεδομένων των εργασιών που θα πρέπει να υλοποιηθούν, καθίσταται αναγκαία και η μεταφορά του υπάρχοντος αγάλματος. Αναφορικά με αυτό, ο ίδιος διευκρίνισε, “Θα διαμορφωθεί ο χώρος όπως ορίζει η μελέτη. Το άγαλμα καταρχήν θα μεταφερθεί και όσον αφορά στα περιφερειακά μάρμαρα που έχει, κάποια από αυτά θα “καταργηθούν”. Στην επανατοποθέτησή του θα καταλαμβάνει μικρότερο χώρο. Η μεταφορά του θα γίνει ανάλογα με την εξέλιξη των εργασιών”. Υπογράμμισε μάλιστα πως, “Το πιθανότερο είναι να το μετακινήσουμε σε παρακείμενο σημείο, ώστε μετά τις εργασίες να τοποθετηθεί στο νέο του χώρο”.

Προσεχώς κλείνει συνολικά το τμήμα των επιχειρήσεων με τραπεζοκαθίσματα

Επόμενο βήμα για το έργο, αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες του σημερινού ανοικτού τμήματος είναι να ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις στη Γ΄ Φάση. Όπως τόνισε υπήρξε προχθές ενημερωτική συνάντηση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες παρουσία του δημάρχου. “Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και χθες είχαμε συνάντηση στο Δημαρχείο με όλους τους επιχειρηματίες της παραλίας. Υπάρχει συντονισμός, υπάρχει κατανόηση και αναμένουν την εξέλιξη. Τους εξηγήσαμε πώς και πότε θα προχωρήσει το έργο στο μέτωπο των επιχειρήσεών τους (σσ επιχειρήσεις που διατηρούν τραπεζοκαθίσματα)” σημείωσε, εξηγώντας ταυτόχρονα πως, “Το πιθανότερο είναι μάλλον αρχές Οκτωβρίου, να κλείσει όλο το παραλιακό μέτωπο”. Αυτή η απόφαση να υλοποιηθούν συνολικά οι εργασίες, όπως υπογράμμισε λήφθηκε βάσει του σκεπτικού να μην υπάρξει μεγάλη χρονική ταλαιπωρία των επιχειρηματιών. “Ουσιαστικά για να έχει τη μικρότερη χρονική επιβάρυνση το εν λόγω τμήμα, θα προσπαθήσουμε να γίνει συνολικά και ενιαία το έργο” ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας παρακάτω ότι, “Όταν κλείσει η παραλία θα χρειαστεί να διέρχονται τα οχήματα από τον πεζόδρομο της Θυμάτων Σπερχειού και της Πρωτοπαπαδάκη” καθώς η διέλευσή τους θα απαγορευθεί από την παραλιακή οδό. Σχολίασε δε, πως, “Όλα αυτά θα προκαλέσουν εύλογα μία αναστάτωση όμως, σκοπός είναι να ολοκληρωθεί το έργο σωστά και στην ώρα του”.

Οι τελικές παρεμβάσεις στο εναπομείναν τμήμα της Α΄ και Β΄ Φάσης

Δεδομένου ότι μέχρι στιγμής η ανάπλαση υλοποιείται στο τμήμα του δρόμου που βρίσκεται στην πλευρά του λιμένα και της θάλασσας, ο Σταύρος Γουσγουνέλης κλήθηκε να ενημερώσει για τον χρόνο υλοποίησης του εναπομείναντος τμήματος από το ύψος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έως και την οδό Ελ. Βενιζέλου (πρ. Ερμού). “Επειδή θεωρούμε ότι πρόκειται για το εύκολο τμήμα του έργου, το αφήνουμε προς το τέλος” εξήγησε, επαναλαμβάνοντας πως, “Το δύσκολο κομμάτι είναι το σημερινό κλειστό τμήμα καθώς και ο χώρος μπροστά από τις καφετέριες”. Διευκρίνισε πάντως, πως, το επόμενο χρονικό διάστημα “το εργοτάξιο θα είναι από το ύψος της οδού Ελ. Βενιζέλου (π. Ερμού) έως και την πλατεία Κανάρη” αφού “θα “κλείσει” όλο το πρώτο κομμάτι”.

Στόχος η υλοποίηση του έργου έως 31 Δεκεμβρίου

Πριν ολοκληρώσει την αναφορά του, ο κ. Γουσγουνέλης προέβη σε ένα γενικότερο σχόλιο για το χρονοδιάγραμμα και τη μη τήρησή του, όπως αρχικώς είχε ανακοινωθεί. “Το αρχικό χρονοδιάγραμμα έχει σχέση με την ημερομηνία περαίωσης του έργου” ανέφερε, εξηγώντας πως, “Οι ενδιάμεσοι χρόνοι προσαρμόζονται αναλόγως τις ανάγκες. Αν τηρούνταν το χρονοδιάγραμμα θα κλείναμε τελείως τον δρόμο και δεν θα εξυπηρετούνταν οι επιχειρηματίες. Το θέμα είναι να δημιουργείται όσο το δυνατόν μικρότερη αναστάτωση”. Συμπληρωματικά, με φόντο τη χρηματοδότηση των εργασιών και την πληρωμή του αναδόχου, ανέφερε, “Το θέμα της χρηματοδότησης κυλά κανονικά. Έχει βοηθήσει πολύ η Περιφέρεια, ο Περιφερειάρχης, η Διαχειριστική Αρχή και από την Τράπεζα της Ελλάδος και από τον κ. Στουρνάρα υπάρχει κατανόηση”. Αντίστοιχα, όπως κατέληξε, πρέπει να δείξουν κατανόηση και οι πολίτες τους οποίους και ευχαριστεί δημόσια. “Θέλω να ζητήσω από τον κόσμο να δείξει κατανόηση και στο θέμα της μεταφοράς των στάσεων των mini bus και να υπενθυμίσω πως, η αφετηρία με προορισμό την Άνω Σύρο μεταφέρεται στο ύψος της Πυροσβεστικής, η στάση της πλατείας Μιαούλη μεταφέρεται μπροστά στον ΟΤΕ και η στάση της παραλίας (Eurobank) ορίζεται πλέον μπροστά από το κατάστημα “Οδός Ερμού”. Ευχαριστούμε τον κόσμο, τους επαγγελματίες οδηγούς Ταξί, αλλά και το ΚΤΕΛ για την κατανόηση που έχουν παρουσιάσει έως σήμερα”.