Σε αναμονή ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης για την προμήθεια 60 ποδηλάτων και του απαραίτητου εξοπλισμού εντός του επόμενου μήνα

Οργανώνεται η ιδέα χρήσης ποδηλάτων στην Ερμούπολη

Εντός Οκτωβρίου αναμένεται να προμηθευτεί εξήντα καινούργια ποδήλατα ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προκειμένου να τα διαθέσει μελλοντικά προς τους πολίτες με σκοπό να ενισχύσει την ιδέα χρήσης τους, απόρροια της οποίας σταδιακά, θα είναι η κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της πόλης.

Η εντολή που έλαβε ο ανάδοχος πριν από μήνες εκ μέρους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, συνάντησε τις δυσκολίες που επέβαλαν οι οικονομικές εξελίξεις στις τράπεζες, με τις περιορισμένες κινήσεις στη μεταφορά μεγάλων χρηματικών κεφαλαίων να “παγώνουν” για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, ο οποίος περιλαμβάνεται στους σταθμούς μίσθωσης ποδηλάτων που λειτουργούν οργανωμένα σε πολλές πόλεις, κυρίως σε χώρες του εξωτερικού.

Τα συγκεκριμένα εμπόδια οδήγησαν τον ανάδοχο, μέσω γραπτής επιστολής, να αιτηθεί τη χρονική παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας παράδοσης της σχετικής προμήθειας, προκειμένου να διευθετηθεί οικονομικά το θέμα, καθώς όπως διευκρινίζεται στο περιεχόμενό της, τα συγκεκριμένα είδη απαιτούν την πραγματοποίηση άμεσων πληρωμών μέσω εμβασμάτων από την πλευρά των προμηθευτών του εξωτερικού.

Οικονομικοί έλεγχοι σε κινήσεις κεφαλαίων, εμπόδια στην προμήθεια

Συγκεκριμένα, ο ανάδοχος ζητά από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης να ορίσει ως καταληκτική ημερομηνία παράδοσης του εξοπλισμού και των ποδηλάτων την 14η Οκτωβρίου του 2015, προκειμένου να έχουν ξεπεραστεί τα οικονομικά εμπόδια και να είναι εφικτή η αποστολή του προαναφερθέντος εξοπλισμού στη Σύρο. Μάλιστα, σημειώνει στο περιεχόμενο του αιτήματος, πως ο εν λόγω εξοπλισμός κρίνεται απαραίτητος και για την ανάπτυξη και λειτουργία των υποσυστημάτων λογισμικού που περιλαμβάνονται στη σχετική σύμβαση, ώστε να γίνουν και οι τελικές δοκιμές. Ως εκ τούτου, το δημοτικό συμβούλιο καλείται στην αυριανή συνεδρίαση να αποφασίσει αν θα εγκρίνει το αίτημα περί μετάθεσης του συνολικού χρονοδιαγράμματος, με δεδομένο ότι πρόκειται – όπως σημειώνει ο ανάδοχος – για ένα “δίκαιο και νόμιμο αίτημα”.

Εξετάζεται η επιβολή μικρού αντιτίμου

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην τηλεφωνική επικοινωνία με την εφημερίδα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Σταύρος Γουσγουνέλης, ο οποίος και θα εισηγηθεί το θέμα στη συνεδρίαση, το βασικό ζήτημα είναι να προωθηθεί οργανωμένα η ιδέα της χρήσης των ποδηλάτων για τις μετακινήσεις στην πόλη ώστε να αποσυμφορηθεί το κέντρο από οχήματα και δίκυκλα. Ο ίδιος, πρόσθεσε δε, πως, τα εξήντα ποδήλατα που θα προμηθευτεί ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προβλέπεται να τοποθετηθούν σε σταθμούς ποδηλάτων αλλά και να χρησιμοποιούνται από τους δημότες ενδεχομένως έναντι ενός μικρού - συμβολικού αντιτίμου μετά από την παρέλευση κάποιου χρονικού διαστήματος, κατά το οποίο θα επιτρέπεται η δωρεάν χρήση τους. Αναφορικά με τη συγκεκριμένη σκέψη, διευκρίνισε κατηγορηματικά πως, η Δημοτική Αρχή δεν έχει πάρει ακόμη την τελική απόφασή της, αλλά συμπλήρωσε πως, θα εξετασθεί ο τρόπος διάθεσης αυτών, ενώ βάσει της εξέλιξης του έργου της ανάπλασης, προβλέπεται κατά πάσα πιθανότητα να τεθούν στη διάθεση των πολιτών, μετά το πέρας των εργασιών στην παραλιακή ζώνη, αφού στο έργο προβλέπεται και η κατασκευή ποδηλατόδρομου. Πάντως, ο κ. Γουσγουνέλης επεσήμανε πως, θα είναι θετικό αν οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα χρήσης τους προκειμένου να μετακινηθούν από τους περιφερειακούς χώρους στάθμευσης προς το κέντρο και το αντίστροφο ώστε να γίνει ηπιότερο το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Ερμούπολης.