Αντικατάσταση της εταιρείας ATC Ορκωτοί Ελεγκτές – Λογιστές ΕΠΕ που είχε αναλάβει προ μηνών τον έλεγχο της πολυσυζητημένης υπόθεσης

Νέος εκκαθαριστής για το ΚΕΚ Φερεκύδης

Αιχμές από τον Κομνηνό Στρογγύλη για ενδεχόμενο “μαγείρεμα” των στοιχείων

Σε αντικατάσταση της εταιρείας που είχε αναλάβει την υπόθεση συνέχισης της εκκαθάρισης του ΚΕΚ Φερεκύδης προχώρησε το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με απόφαση που έλαβαν τα μέλη του - κατά πλειοψηφία – στη χθεσινή συνεδρίαση, κατόπιν σχετικού αιτήματος της ATC Ορκωτοί Ελεγκτές – Λογιστές ΕΠΕ, στη θέση της οποίας τοποθετήθηκε η εταιρεία “MAZARIS Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές Επιχειρηματικοί Σύμβουλοι ΑΕ”.

Στην ενημέρωση του θέματος προχώρησε ο αντιδήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου γνωστοποιώντας στο σώμα όλα όσα αφορούν στην τακτοποίηση και αρχειοθέτηση των στοιχείων που είχαν βρεθεί σε μαύρες σακούλες προκειμένου να προχωρήσει ο έλεγχός τους, με τον δημοτικό σύμβουλο της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Κομνηνό Στρογγύλη να ασκεί δριμεία κριτική προς τη Δημοτική Αρχή και να αφήνει αιχμές σχετικά με το αν τα μέλη της επιθυμούν πράγματι την ολοκλήρωση της υπόθεσης ή αν συνεχίζουν να χρονοτριβούν – όπως ισχυρίστηκε – ακολουθώντας τη στάση που είχε και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Η παρουσία των νέων ορκωτών σύμφωνα με τις δηλώσεις της προέδρου, Μαρίας Καζαντζάκη αναμένεται έως και το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

Συνολικά η συζήτηση προβάλλεται στο web tv της “Κοινής Γνώμης”.

Από αντικατάσταση, σε αντικατάσταση

Η συγκεκριμένη παραίτηση της εταιρείας έρχεται σε συνέχεια μίας ακόμη που είχε εγκρίνει προ μηνών το δημοτικό συμβούλιο μετά από επαναλαμβανόμενες επιστολές του προηγούμενου εκκαθαριστή, Γεώργιου Βαρθαλίτη, ο οποίος είχε δηλώσει την αδυναμία του όσον αφορά στη συνέχιση των απαραίτητων εργασιών λόγω συγκεκριμένων παρατηρήσεων που είχε γνωστοποιήσει. Ανάμεσα σε όσα είχε αναφέρει ως κωλύματα, ο ίδιος είχε καταγράψει πως στο ερώτημα περί ύπαρξης περιουσιακών στοιχείων είχε ενημερωθεί από τον τότε λογιστή του ΚΕΚ Φερεκύδης, Νικόλαο Χαλαβαζή ότι δεν υπήρχαν περιουσιακά στοιχεία, πλην ενός εκπαιδευτικού σκάφους στις εγκαταστάσεις του Ταρσανά, ενώ είχε τονίσει επιπλέον πως, δεν είχε παραλάβει κανένα βιβλίο και στοιχείο που να αφορά στο ίδιο το ΚΕΚ Φερεκύδης.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης και κατόπιν ερωτήσεων σχετικά με τους λόγους παραίτησης της εταιρείας ATC Ορκωτοί Ελεγκτές – Λογιστές ΕΠΕ, αλλά και την παρέμβαση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέα Γιαλόγλου, ο οποίος ζήτησε να ενημερωθεί ποιος εγγυάται ότι η νέα εταιρεία θα μπορέσει να προβεί στη διεκπεραίωση του αναγκαίου ελέγχου αφού στη γραπτή εισήγησή της προς το σώμα, η πρόεδρος σημειώνει πως “το αρχείο του ΚΕΚ είναι έτοιμο να δεχτεί έλεγχο” συμπληρώνοντας ωστόσο παρακάτω πως, η παραιτηθείσα εταιρεία “αδυνατεί να πραγματοποιήσει τον έλεγχο άμεσα”, η Μαρία Καζαντζάκη προέβη σε διευκρινίσεις. Μεταξύ άλλων, τόνισε πως, “το γεγονός ότι δεν μπορούν άμεσα οι ήδη ορισθέντες ορκωτοί να πραγματοποιήσουν τον έλεγχο αφορά δικό τους θέμα και δικό τους φόρτο εργασίας. Ο χρόνος δεν τους επιτρέπει και όχι το υλικό” εξήγησε, αναφορικά με το οποίο υπογράμμισε πως έχει ήδη αρχειοθετηθεί.

Μεταφορά του υλικού από τις “μαύρες σακούλες” σε χώρο του Δημαρχιακού Μεγάρου από υπαλλήλους

Σχετική ενημέρωση υπήρξε από τον Αλέξη Αθανασίου, ο οποίος γνωστοποίησε πως το υλικό προς έλεγχο βρίσκεται σε ασφαλή χώρο εντός του Δημαρχιακού Μεγάρου. “Μετά την πρόσληψη των ατόμων της Κοινωφελούς Εργασίας μας δόθηκε από εκείνους βοήθεια, ούτως ώστε να μπει το συγκεκριμένο αρχείο σε μία σειρά και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη συγκεκριμένη δουλειά, διότι όπως καταλαβαίνετε ήταν πάρα πολύ μεγάλος ο όγκος των δεδομένων των φακέλων του ΚΕΚ Φερεκύδης αφού είχε μία 20ετή διαδρομή. Δεν ήταν λίγα τα χρόνια” σχολίασε, προσθέτοντας πως, “Αποτέλεσμα αυτού ήταν πως όλη αυτή η δουλειά δεν μπορούσε να γίνει το καλοκαίρι διότι όλες οι υπηρεσίες όπως ξέρετε είναι απασχολημένες είτε με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, είτε με τον όγκο των εργασιών που έχει ο Δήμος το καλοκαίρι. Μας δόθηκε η ευκαιρία να μεταφέρουμε το αρχείο σε χώρο ασφαλή στο Δημαρχείο και πραγματικά αυτό βρίσκεται τώρα σε μία κατάσταση που μπορούν οι ορκωτοί λογιστές να δουλέψουν και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους”.

Με φόντο τα ανωτέρω ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Γιάννης Βρούτσης, επισημαίνοντας εξ αρχής πως δεν είναι αρμόδιος για να κρίνει αν η μεταφορά των στοιχείων απαιτούσε την παρουσία Εισαγγελέα, ωστόσο έθεσε σχετικό ερώτημα, επί του οποίου η Μαρία Καζαντζάκη υπογράμμισε πως, το υλικό “μεταφέρθηκε με ασφάλεια με όχημα του Δήμου μας και από υπαλλήλους του Δήμου μας στο “Πάνθεον” και βρίσκεται καταχωρημένο σε βιβλιοθήκη για να το ελέγξει ο ορκωτός”, ενέργεια για την οποία συμπλήρωσε πως, “έχουν ενημερωθεί εγγράφως οι Εισαγγελικές Αρχές”.

Κ. Στρογγύλης: “Ανεπάρκεια, ανικανότητα και συγκάλυψη”

Στο πλαίσιο της δριμείας κριτικής που άσκησε ο Κομνηνός Στρογγύλης επεσήμανε πως η παρούσα Δημοτική Αρχή με τις πράξεις της “δείχνει μεγάλη ανεπάρκεια, ανικανότητα και συγκάλυψη”, τονίζοντας πως, μέχρι σήμερα “ο εμπαιγμός των πολιτών συνεχίζεται” καθώς δεν έχει υπάρξει κανένα πόρισμα. “Πολλά χρόνια ακούμε για εκκαθαρίσεις” σημείωσε στη συνέχεια, αφήνοντας να αιωρούνται αιχμές σχετικά με το αν για την παραίτηση της εταιρείας ATC, συνηγόρησε και η απόφαση αρχειοθέτησης του υλικού εκ μέρους του Δήμου. “Μήπως αυτή η πρωτοβουλία που πήρατε το τελευταίο δεκάμηνο από τον Φεβρουάριο και μετά με την αντικατάσταση του προηγούμενου εκκαθαριστή και με την ανάθεση του καινούργιου και με την προσπάθεια που κάνατε εσείς “μαγειρέψατε” ή αντικαταστήσατε το έργο που θα έπρεπε να κάνει ο εκκαθαριστής ελεγκτής και αντιδρά και φεύγει η εταιρεία που εσείς είχατε προτείνει;” ρώτησε συγκεκριμένα ο ίδιος, με την πρόεδρο να διασαφηνίζει πως, “Φυσικά και κανένας ορκωτός ελεγκτής ή λογιστής ή άλλο όργανο το οποίο εκτελεί ελέγχους δε θα ήταν σε θέση να επεξεργαστεί 20 ετών αρχεία σε μαύρες σκουπιδοσακούλες. Αν είναι δυνατόν ένας άνθρωπος ή μία ομάδα ανθρώπων που εκτελούν σοβαρότατους τέτοιους ελέγχους να έχουν τη δυνατότητα να επεξεργαστούν το υλικό μπερδεμένο σε σκουπιδοσακούλες. Οι ίδιοι ζήτησαν την αρχειοθέτησή του” πρόσθεσε, καταλήγοντας πως, “Δεν υπάρχει κανένα μαγείρεμα και η παρούσα Δημοτική Αρχή δε θα είχε λόγο να μαγειρέψει το παραμικρό διότι όπως ξέρετε το ΚΕΚ Φερεκύδης είχε τεθεί σε εκκαθάριση και μαζεύτηκε το υλικό σε σκουπιδοσακούλες πολύ πριν την εκλογή της παρούσας Δημοτικής Αρχής”.

Ετικέτες: