Πανηγυρισμοί του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης για την επιφόρτιση των δημοτών με το κόστος του portal

Ικανοποίηση αντί ντροπής

Πανηγυρισμοί άνευ αντικρίσματος της Δημοτικής Αρχής για την υπόθεση της ανάθεσης του τουριστικού portal, των κατατμήσεων των ποσών και της πραγματικής αξίας αυτού του εγχειρήματος, για την οποία υπήρξε θετική απόφαση εκ μέρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Το μένος του κατά του τοπικού τύπου, επέδειξε σε όλο του το μεγαλείο ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, με αφορμή την υπόθεση του «προβληματικού» τουριστικού portal, για το οποίο αντί να ντρέπεται επιχαίρει.

Μέσω ανακοίνωσης που προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις και με την προσωπική του τοποθέτηση για το θέμα εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος εμφανίστηκε για ακόμα μία φορά πολύ κατώτερος του αναστήματος που λόγω της θεσμικής του θέσης οφείλει να επιδεικνύει, εξ αφορμής της θετικής απόφασης που εκδόθηκε για το portal, για το οποίο όμως συνεχίζει να μην πείθει περί των «αγνών προθέσεων» της δημιουργίας, αλλά και της διαχείρισης του.

Η πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίνει ότι υπάρχει κατάτμηση, ότι η δαπάνη δεν είναι νόμιμη, αλλά απαλλάσσει λόγω συγγνωστής πλάνης. Κατά πόσον μία τέτοια απόφαση μπορεί να σε νομιμοποιεί σε πανηγυρισμούς!

Η ανακοίνωση του Δήμου

Όπως αναφέρει στη σχετική του ανακοίνωση ο Δήμαρχος:

«Σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 230 πράξη του Κλιμακίου Προληπτικού Ελέγχου Δαπανών (VII Τμήμα), το Ελεγκτικό Συνέδριο δικαίωσε το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και αποφάνθηκε θετικά για τη πληρωμή του Τουριστικού Portal του Δήμου μας. Ειδικότερα, το ανωτέρω δικαστικό κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκανε αποδεκτές τις αιτιάσεις και τα επιχειρήματα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, αναφορικά με τη διαδικασία και το περιεχόμενο της εν λόγω ανάθεσης, δικαιώνοντας πλήρως το Δήμο μας.

Όπως είναι γνωστό, ιδιαίτερα κατά την περίοδο του τελευταίου έτους, η Δημοτική Αρχή λοιδορήθηκε, κατασυκοφαντήθηκε και διαβλήθηκε αναίτια από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας αλλά και από μερίδα του Τύπου, η οποία αβασάνιστα και μεροληπτικά υιοθέτησε και πρόβαλλε τις θέσεις της, επικαλούμενη ζητήματα αδιαφάνειας και ελεγχόμενης ηθικής. Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου βάζει τέλος στις φρούδες ελπίδες και επιδιώξεις, τόσο της μείζονος μειοψηφίας, η οποία στήριξε το σύνολο της αντιπολιτευτικής της τακτικής στις προσδοκίες της για τη μη πληρωμή του Τουριστικού Portal, όσο και φίλα προσκείμενων δημοσιογραφικών και μη κύκλων.

Ο Δήμος μας, σταθερά προσηλωμένος στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του νησιού μας, έχει προβεί στην υλοποίηση στοχευμένων ενεργειών και δράσεων, κομμάτι των οποίων αποτελεί και το σύγχρονο, καλαίσθητο και λειτουργικό Τουριστικό Portal του νησιού μας, το οποίο θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την ανάδειξη του τουριστικού μας προϊόντος. Η συγκεκριμένη εξέλιξη, με τον πλέον επίσημο τρόπο, βάζει οριστική ταφόπλακα στις προσδοκίες και τις επιδιώξεις όσων ήταν θιασώτες της τουριστικής ανυπαρξίας, της αναπτυξιακής στασιμότητας και της οικονομικής καθίζησης του νησιού μας.

Προσδοκούμε δε η συγκεκριμένη εξέλιξη για λόγους ηθικής αλλά και δημοσιογραφικής δεοντολογίας να λάβει ανάλογη δημοσιότητα με αυτήν που έλαβε καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα, η προσωρινή εμπλοκή πληρωμής, με πηχυαίους τίτλους, βαρύγδουπα πρωτοσέλιδα και τόνους μελάνης και λάσπης, σε μια πρωτοφανή προσπάθεια να τρωθεί το κύρος και η ηθική της Δημοτικής Αρχής.

Η Σύρος δικαιούνται και αξίζει πολλά περισσότερα στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης και προβολής και είμαστε αποφασισμένοι, με τη βοήθεια όλων όσων ενδιαφέρονται για το καλό του νησιού μας, να της τα προσφέρουμε απλόχερα».

Πανηγυρισμοί για το κόστος που επιφορτίζει τους δημότες

Η τόσο μεγάλη ικανοποίηση εκ μέρους του Δημάρχου και οι πανηγυρισμοί για την θετική απόφαση που έλαβε η υπόθεση του portal δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό, όσον αφορά το βαρύ κόστος με το οποίο επιφόρτισε τους δημότες της Σύρου.

Καθώς χρησιμοποιήθηκε, χωρίς επιτυχία, κάθε πρόσφορο μέσον προκειμένου να φτάσουν τα χρήματα αυτά στους παραλήπτες τους, η εμπλοκή που δημιουργήθηκε αφορούσε αποκλειστικά τη νομιμότητα των συμβάσεων, χωρίς όμως να αναιρεί σε τίποτε την ελλειμματική δημιουργία της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, ούτε και την δυσαναλογία του κόστους με το προσφερόμενο αποτέλεσμα.

Εντός του Δημοτικού Συμβουλίου εκ μέρους του Δημάρχου επαναλήφθηκαν όσα ανέφερε και στην ανακοίνωση του, λέγοντας ότι πρόκειται για «φιάσκο» και για «πανηγυρική δικαίωση του Δήμου», για το ζήτημα «για το οποίο αναπτύχθηκε τεράστια παραφιλολογία, κινδυνολογία».

Μόνο που ξέχασε να αναφέρει πως το αποτέλεσμα αυτού του portal που με δεκαδες χιλιάδων ευρώ θα επιβαρύνει τους δημότες του νησιού, γίνεται άμεσα αντιληπτό από τον κάθε επισκέπτη της ιστοσελίδας και πως τα μετρήσιμα αποτελέσματα της επισκεψιμότητας της βρίσκονται σε τόσο χαμηλό αριθμό που δεν είναι δυνατόν ούτε καν να καταγραφούν.

Ενώ έκανε αναφορά στις συνθήκες της «πρωτοφανούς κρίσης» της οποίες βιώνει τα τελευταία χρόνια η χώρα, για τις οποίες, παραδέχθηκε ότι «δεν επιτρέπουν, όχι μόνο στο Δήμο τον δικό μας, σε όλους του Δήμους, αλλά και στο κεντρικό κράτος και στην κυβέρνηση να προσπαθήσει ένα στέρεο οικονομικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό».

Με την παραδοχή εκ μέρους του ότι «το κεντρικό κράτος, τα τελευταία χρόνια, αποδείχθηκε αδύναμο να παράσχει στοιχειωδώς υπηρεσίες προς τους δημότες και αυτό τον ρόλο καλείται να παίξει η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, χωρίς βέβαια το κεντρικό κράτος να μας έχει μεταβιβάσει και τους ανάλογους πόρους».

Χαρακτήρισε ως «μείζων προτεραιότητα την εξυπηρέτηση του δημότη» και έναν προϋπολογισμό με «κοινωνικό προσανατολισμό», προσπαθώντας «να περιστείλει όσες δαπάνες δεν είναι αναγκαίες».

Σε αυτή την οικονομική στενότητα, έρχεται ο Δήμαρχος και επιχαίρει ότι τα χρήματα για το portal μπορούν να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, αντί να καλύψει με αυτά άλλες επείγουσες ανάγκες του Δήμου, κρίνοντας πως η συγκεκριμένη δαπάνη ορίζεται ως αναγκαία.

Εάν, η εκφρασμένη πανηγυρική διάθεση εκ μέρους του Δημάρχου είναι γιατί κατάφερε να επιβαρύνει τελικά τους δημότες του για ένα δημιούργημα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, τότε σε τι πανηγυρισμούς θα έπρεπε να προβεί κάποιος που έσωσε το σπίτι του;

Στοχοποίηση των ΜΜΕ

Η κριτική των Μέσων Ενημέρωσης για τα κακώς κείμενα της Δημοτικής Αρχής αποδεικνύεται «δύσπεπτη» για τον Δήμαρχο, ο οποίος δεν μπήκε καν στον κόπο να περιορίσει την έκθεση του σχετικά με την ενόχληση του.

Όπως είπε «….Ένα θέμα το οποίο έγινε «καραμέλα» στα χείλη των μελών της μείζονος μειοψηφίας, το οποίο απασχόλησε, κατά αδικαιολόγητο τρόπο κατ’ εμέ, μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης των τοπικών, για το οποίο χύθηκαν τόνοι μελανιού, έλαβε περίοπτες θέσεις σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων και θα ήλπιζα να τύχει ανάλογης δημοσιότητας και αυτή η θετική έκβαση της περίπτωσης αυτής και να μην το δω σε κανένα μονόστηλο δίπλα στα κηδειόσημα. Ο κάθε ένας είναι υπόλογος και υπεύθυνος των στάσεων, των πράξεων και των συμπεριφορών του».

Επιτέλους ας σταματήσει εκ μέρους του Δημάρχου αυτό το ύφος των υποδείξεων προς τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, διότι πέραν της έλλειψης της πολιτικής επάρκειας για ανάλογες κινήσεις, το μόνο που καταφέρνει είναι να επιβεβαιώσει το μένος του εναντίον τους.

Η όποια κριτική για τις λανθασμένες, αμφίβολες και υπό αίρεση ενέργειες του από τον τοπικό τύπο, δεν σημαίνει αυτομάτως ταύτιση με την μείζονα δημοτική μειοψηφία, όπως θέλει να το παρουσιάζει προς πολιτική του εξυπηρέτηση, αλλά απλά πως τα Μέσα επιτελούν το έργο τους, αναδεικνύοντας τα προβλήματα.

Άλλωστε η κάθε Αρχή, υπόκειται σε κριτική και το κάθε Μέσον υποχρεούται να αναδεικνύει τα κακώς κείμενα, όσο και αν αυτή η διαδικασία ενοχλεί. Ίσως ο καλύτερος τρόπος να ήταν η λειτουργία υπέρ των δημοτών και όχι τα επικοινωνιακά χαμόγελα της κάθε υπό αίρεση επιτυχίας.