Η παράταξη "Σύρος, ένα βήμα μπροστά" για τη γνώμη του Οικονομικού Παρατηρητηρίου που δεν γνωστοποιήθηκε στα αρμόδια όργανα από τη Δημοτική Αρχή

"Να διαφυλαχθεί η γνησιότητα των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου"

Αυτούσια η ανακοίνωση της μείζονος αντιπολίτευσης
  • Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου, 2016 - 11:29

Γνωστοποιούμε σήμερα στο σύνολο των μελών του δημοτικού συμβουλίου τη γνώμη του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ η οποία μας παραδόθηκε μετά από σχετικό αίτημα που απευθύναμε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Το εν λόγω έγγραφο το οποίο θα έπρεπε να συνοδεύει τις σχετικές αποφάσεις ψήφισης του προϋπολογισμού τόσο από την οικονομική επιτροπή όσο και από το δημοτικό συμβούλιο, ζητήσαμε επανειλημμένα αλλά ποτέ δεν λάβαμε από την δημοτική αρχή. 

Όπως προκύπτει, η προαναφερθείσα γνώμη του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ είχε αποσταλεί προς το Δήμο μας από τις 10 Νοεμβρίου 2015. Ωστόσο, πότε δεν παραδόθηκε ούτε στα μέλη της οικονομικής επιτροπής ούτε στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Αντίθετα η δημοτική αρχή, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της 11ης Ιανουαρίου 2016, αγνοούσε την ύπαρξή της και επικαλούταν διαρκώς τον ισχυρισμό ότι η συμμόρφωση με τη γνώμη του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α. δεν είναι δεσμευτική.

Στη δημοσιευμένη πλέον απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τον προϋπολογισμό 2016, αναφέρεται ανακριβώς ότι η παραπάνω γνώμη του παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας αναγνώστηκε κατά την συνεδρίαση του συμβουλίου κάτι το οποίο ουδέποτε συνέβη καθώς το σχετικό έγγραφο δεν τέθηκε στην διάθεση των μελών του δημοτικού συμβουλίου ούτε πριν ούτε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, ούτε φυσικά αναγνώστηκε από κανέναν.

Γι' αυτό το λόγο, με το παρόν εφιστούμε την προσοχή τόσο στην Πρόεδρο και το γραμματέα όσο και στα μέλη του Δημοτικού συμβουλίου να αποφύγουν να υπογράψουν το πρακτικό της σχετικής απόφασης,  προτού πραγματοποιηθεί η σχετική διόρθωση. Σε διαφορετική περίπτωση θα προβούμε στις κατάλληλες ενέργειες προκειμένου να διαφυλαχθεί τόσο η γνησιότητα των αποφάσεων όσο και το κύρος του Δημοτικού συμβουλίου.