Κατά πλειοψηφία η ψήφισή του με σαφείς πολιτικές παρατηρήσεις της μειοψηφίας

Σε βαρύ κλίμα η επανέγκριση του προϋπολογισμού

Ζητήθηκε η παραίτηση Παπαμανώλη από μέλη της αντιπολίτευσης

Στη σκιά των ραγδαίων εξελίξεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τα εσωτερικά ζητήματα του Δήμου - και κυρίως της Δημοτικής Αρχής - τα τελευταία 24ωρα πραγματοποιήθηκε σε βαρύ κλίμα η συζήτηση για τη συμπλήρωση του προϋπολογισμού του 2016, κατόπιν της αναπομπής του προς διόρθωση με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Επί του σοβαρού θέματος, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης το σύνολο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης επαναδιατύπωσε τις πολιτικές διαφωνίες του για μία σειρά από ζητήματα τόσο πολιτικής φύσεως, όσο και τεχνικού επιπέδου “οχύρωσης” του προϋπολογισμού, που τεκμηρίωσαν εκ νέου την καταψήφισή του από τη μειοψηφία.

Ενδεικτικά, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου τόνισε πως η σημερινή εισήγηση δεν είναι άρτια, αλλά καλύπτει κάποια τυπικά ζητήματα που ίσως αποσπάσουν την έγκριση της Αποκεντρωμένης, ενώ απαρίθμησε τα θέματα για τα οποία η παράταξή του δεν ψήφισε θετικά. Μεταξύ άλλων, έκανε σύντομη μνεία στις δαπάνες του portal, στην τετραετή σύμβαση με τα ΚΤΕΛ, στα έξοδα φύλαξης αθλητικών – πολιτιστικών χώρων, στις μειωμένες δαπάνες για συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις, καθώς επίσης στην ανυπαρξία ποσού για το στάδιο στα Πευκάκια κ.α. Μάλιστα, έδειξε έμπρακτα την πρόθεσή του να μην υψώσει αντιπολιτευτικούς τόνους, παρά το γεγονός πως η παράταξή του “λοιδορήθηκε” - όπως χαρακτηριστικά είπε - στην προηγούμενη συνεδρίαση που τέθηκε επί τάπητος ο προϋπολογισμός, εμμένοντας μόνον σε αυστηρά πολιτικού ύφους παρατηρήσεις επί του προϋπολογισμού.

Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Κομνηνός Στρογγύλης, απουσία του επικεφαλής, Παύλου Χρυσαφίδη επεσήμανε κατηγορηματικά πως, οι διορθώσεις στις οποίες προέβη η Δημοτική Αρχή δεν ακολουθούν τις υποδείξεις της Αποκεντρωμένης τεκμηριώνοντας με συγκεκριμένα παραδείγματα τον ισχυρισμό του κι εκφράζοντας τέλος, την πεποίθηση πως ο προϋπολογισμός δεν αποκλείεται να τύχει δεύτερης αναπομπής, κάτι που θα προκαλέσει πολύ σοβαρές συνέπειες για τον Δήμο.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλας Καΐλης επανέλαβε πως, η διαφωνία του επικεντρώνεται αποκλειστικά στο ύφος του προϋπολογισμού, το οποίο εξήγησε πως ταυτίζεται με τις υποδείξεις του μεσοπρόθεσμου και “νομιμοποιεί” το πνίξιμο από το κεντρικό κράτος και την εφαρμοζόμενη πολιτική.

Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, ο δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι ο προϋπολογισμός έχει κοινωνική, οικονομική, αναπτυξιακή και τουριστική στόχευση, απαντώντας και στα ζητήματα που έθιξε η αντιπολίτευση.

Ζητήθηκε η παραίτηση Παπαμανώλη

Ιδιαίτερα σκληρή κριτική δέχθηκε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Παπαμανώλης από τον οποίο ζητήθηκε η παραίτησή του εκ μέρους δύο μελών της αντιπολίτευσης. Ειδικότερα, ο κ. Στρογγύλης χρεώνοντάς του ανεπάρκεια (όπως και προς τη Δημοτική Αρχή) για τα σοβαρά λάθη στον προϋπολογισμό που οδήγησαν στη μη έγκρισή του, τόνισε πως θα ανέμενε από τον ίδιο να αφήσει τη θέση που έχει μετά από τις σοβαρές εξελίξεις και την ακύρωση από την Αποκεντρωμένη.

Επιπρόσθετα, σε παρόμοιο ύφος, το μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Μιχάλης Ζουλουφός απευθυνόμενος προς τον Γιώργο Παπαμανώλη και με φόντο τις δημόσιες δηλώσεις του ότι αναλαμβάνει πλήρως την πολιτική ευθύνη για τις παραλείψεις, αιτήθηκε αυτή του η παραδοχή να συνοδευτεί από παραίτηση ως απόδειξη έμπρακτης αναγνώρισης των παραλείψεων και λαθών.

Πέραν των όποιων διευκρινίσεων εκ μέρους του αντιδημάρχου για το περιεχόμενο του προϋπολογισμού, ο ίδιος δεν σχολίασε την ανωτέρω κριτική.

Έμφαση σε συγκεκριμένα σοβαρά ζητήματα στην έντυπη έκδοση.