Εντάχθηκε στην Ένωση Λιμένων Ελλάδας (ΕΛΙΜΕ) ως μέλος – παρατηρητής το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου, μετά από θετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της

Στήριξη στην προώθηση κρουαζιέρας

Πολύτιμος αρωγός στην προσπάθεια ανάπτυξης και προώθησης της κρουαζιέρας θα είναι επισήμως η Ένωση Λιμένων Ελλάδας (ΕΛΙΜΕ) για τη Σύρο, καθώς εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιό της, η ένταξη του Λιμενικού Ταμείου Σύρου στη λίστα των παρατηρητών – μελών της.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που ανέμενε η διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, μετά από τη σχετική θετική απόφαση των μελών του διοικητικού συμβουλίου, με κύρια κατεύθυνση και σκοπό, την ενίσχυση της προβολής της πρωτεύουσας των Κυκλάδων στις αγορές του θαλάσσιου τουρισμού και ειδικότερα της κρουαζιέρας.

Το γεγονός πως, το Λιμενικό Ταμείο Σύρου είναι μέλος της ΕΛΙΜΕ έγινε γνωστό, κατόπιν της συνοπτικής ενημέρωσης του ΔΣ της Ένωσης σχετικά με την πρόσφατη συνεδρίασή του, εντός Σεπτεμβρίου, στη διάρκεια του οποίου τέθηκε επί τάπητος και το σοβαρό θέμα της δυνατότητας συμμετοχής ως κανονικών μελών, των Λιμενικών Ταμείων.

Επί της εξέλιξης, κλήθηκε να προβεί σε λιτή δήλωση ο πρόεδρος του Ταμείου, Δημήτρης Κοσμάς, ο οποίος μεταξύ άλλων εξέφρασε την ικανοποίησή του.

Αξίζει να τονισθεί πως, ως μέλη – παρατηρητές από το νησιώτικο σύμπλεγμα των Κυκλάδων συμμετέχουν ήδη εδώ και σημαντικό χρονικό διάστημα, τα Λιμενικά Ταμεία Θήρας, Μυκόνου και Μήλου, με αποτέλεσμα την προβολή τους και στο ειδικό έντυπο της ΕΛΙΜΕ που παρουσιάζει και προβάλλει με περιεκτικό και μεστό τρόπο τους λιμένες – προορισμούς κρουαζιέρας της Ελλάδας και το οποίο είναι αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα της. Από το περιεχόμενό του, σήμερα απουσιάζει η Σύρος καθώς αποτελεί μαζί με το Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας, ένα από τα νεότερα μέλη του.

Στόχος η ένταξη των Λιμενικών Ταμείων ως κανονικών μελών

Ειδικότερα, η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΛΙΜΕ στην οποία έγινε δεκτή η απόφαση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, στη Θεσσαλονίκη, στις εγκαταστάσεις της
Διοίκησης του Ο.Λ.Θ, με την παρουσία και του Γεν. Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Χρ. Λαμπρίδη.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, “Το Διοικητικό Συμβούλιο ασχολήθηκε, μεταξύ των άλλων, με δύο σημαντικά θέματα, που αφορούν την μελλοντική θεσμική αναδιοργάνωση της Ένωσης, καθιστώντας την τον κύριο φορέα έκφρασης και αντιπροσώπευσης όλων των λιμανιών της χώρας που λειτουργούν με κάθε νομική μορφή, Ιδιωτικού ή Δημοσίου Δικαίου, όπως ορίζει το καταστατικό της και αποτελούν τον κορμό του Ελληνικού Λιμενικού συστήματος”. Πιο αναλυτικά, “Το πρώτο θέμα αφορά την παροχή δυνατότητας σε εθελοντική βάση, μέσω σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας από τα αρμόδια Υπουργεία, ένταξης των Λιμενικών Ταμείων και ιδιαίτερα αυτών που διαχειρίζονται λιμενικές εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης κρουαζιέρας, σαν πλήρη μέλη της ΕΛΙΜΕ και όχι μόνο σαν μέλη – παρατηρητές”. Στο περιεχόμενο της ανακοίνωσης δε, σημειώνεται επιπλέον πως, “μετά από την αποδοχή από το ΔΣ της ΕΛΙΜΕ της ένταξης του ΔΛΤ Καλαμάτας και του ΔΛΤ Σύρου στο δίκτυο των μελών – παρατηρητών, το σύνολο αυτών των Λιμενικών
Ταμείων ανέρχεται στα 17”. Ως εκ τούτου, τονίζεται πως, “αποφασίσθηκε η αναγκαία τροποποίηση του καταστατικού της ΕΛΙΜΕ από την επόμενη γενική καταστατική συνέλευση, ώστε να
μπορεί να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις που δημιουργούνται από την σύγχρονη
λειτουργία όλων των λιμανιών που εντάσσονται στον Λιμενικό Χάρτη της Χώρας ανεξάρτητα νομικής μορφής”.

Επιτροπή χειρισμού θεμάτων κρουαζιέρας

Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια της ίδια συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης αποφασίσθηκε και “η δημιουργία εσωτερικής επιτροπής χειρισμού θεμάτων Κρουαζιέρας, στην οποία θα συμμετέχουν ανώτατα στελέχη των Ελληνικών λιμανιών (Οργανισμών Λιμένων και Λιμενικών Ταμείων), με σκοπό να αντιμετωπίζουν από κοινού θέματα που αφορούν την εξυπηρέτηση και ανάπτυξη των λιμενικών εγκαταστάσεων” και η οποία όπως καθίσταται σαφές, “θα λειτουργεί συμβουλευτικά προς την Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας που
συγκροτήθηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Ναυτιλίας και Τουρισμού”.

Επιθυμία και προσπάθεια για πρόοδο στον θαλάσσιο τουρισμό

Επί της ουσίας του θέματος, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Δημήτρης Κοσμάς διατύπωσε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή στην Ένωση, με φόντο τις προσπάθειες - που τονίζεται συστηματικά εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής -, πως καταβάλλονται για την πρόοδο του νησιού στο πεδίο της κρουαζιέρας.

“Εκτιμώ ότι είναι σημαντική απόφαση η συμμετοχή μας στον συγκεκριμένο Όμιλο προκειμένου να έχουμε ένα “προβάδισμα” κι εμείς στο πεδίο της προώθησης της κρουαζιέρας. Γι αυτό και πήραμε την απόφαση” σημείωσε αρχικά ο κ. Κοσμάς, εξηγώντας ωστόσο πως, “βέβαια ίσως καθυστερήσαμε λίγο”. Κληθείς να εξηγήσει τους λόγους, ο ίδιος απλώς σημείωσε ότι αφορούσαν στην ακριβή λειτουργία και τον ρόλο της Ένωσης, συμπληρώνοντας πως ο ίδιος δεν είχε σαφή εικόνα. “Επιθυμία μου ήταν να γνωρίζω ακριβώς για τη λειτουργία της Ένωσης πριν την απόφαση συμμετοχής του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου”.

Όπως πρόσθεσε, “Μιλώντας με μέλος του ΔΣ και συγκεκριμένα με τον γραμματέα κατάλαβα ότι έπρεπε σύντομα να γίνουμε μέλη” καθώς επεσήμανε πως, “μέσω της Ένωσης θα προωθηθεί η Σύρος όχι μόνο για το κομμάτι ανάπτυξης της κρουαζιέρας, αλλά και η Σύρος ως προορισμός συνολικά”.

Διευκρινίζοντας τον ρόλο του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, σημείωσε πως, όπως και τα άλλα Λιμενικά Ταμεία, σήμερα “είμαστε μέλη – παρατηρητές σύμφωνα και με το καταστατικό”, το περιεχόμενο του οποίου μέχρι και πριν την απόφαση τροποποίησής τους, “έδινε τη δυνατότητα συμμετοχής ως κανονικών μελών μόνον στα λιμάνια”.

“Σήμερα, δεν θα έχουμε ψήφο, θα συμμετέχουμε στις γενικές συνελεύσεις, αλλά μόνον ως μέλη παρατηρητές. Δεν έχουμε καμία οικονομική επιβάρυνση. Αυτή η αλλαγή καταστατικού δεν αποκλείεται να δώσει τη δυνατότητα στα μέλη – παρατηρητές να ενταχθούν και ως κανονικά μέλη. Αναμένουμε την επίσημη ενημέρωση” δήλωσε ο Δημήτρης Κοσμάς κλείνοντας το θέμα.