Ο χρόνος υλοποίησης του έργου “Ανάπλαση πλατείας Παπάγου” εξαρτάται από τη νέα νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών

Αναμονή για διευκρινίσεις

Στο προσκήνιο η ανάγκη αντικατάστασης του ξύλινου δαπέδου

“Στον πάγο” παραμένει προσωρινά το έργο ανάπλασης της πλατείας Παπάγου στο παραλιακό μέτωπο της Ερμούπολης εξαιτίας της νέας νομοθεσίας για τις δημόσιες συμβάσεις των έργων, με τη Δημοτική Αρχή να αναμένει τις απαραίτητες διευκρινιστικές εγκυκλίους του αρμόδιου Υπουργείου για να “τρέξει” την υλοποίησή του.

Η επιχειρηματική αναμονή όσων δραστηριοποιούνται στο εν λόγω τμήμα της Ερμούπολης, που αποτελεί ίσως το πλέον παραμελημένο σημείο του παραλιακού μετώπου, μετά το μεγάλο έργο της ανάπλασης, λαμβάνει νέα παράταση, καθώς σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Σταύρο Γουσγουνέλη, η ανάθεση του μικρού έργου δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν δοθεί το “πράσινο φως” στην ερμηνεία της νομοθεσίας για τις απευθείας αναθέσεις έργων.

Αν και η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης είχε εγκρίνει – αρχές Ιουλίου - τη μελέτη του τρόπου επιλογής εργοληπτικής επιχείρησης, καθώς και τη διάθεση πίστωσης για το εν λόγω έργο της αντικατάστασης των φθαρμένων ξύλινων δαπέδων, ωστόσο, η νέα νομοθεσία εντός Αυγούστου, “μπλόκαρε” προσωρινά την εξέλιξη των διαδικασιών.

Αναφορικά με την επίσημη θέση της Δημοτικής Αρχής σχετικά με τη μη υλοποίηση του έργου εντός Οκτωβρίου, όπως αρχικώς είχε προγραμματισθεί και γνώριζαν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες, κλήθηκε να προβεί σε δηλώσεις και κατ΄επέκταση σε σχετική ενημέρωση ο κ. Γουσγουνέλης.

Δεν είχαμε κάνει την ανάθεση”

Πρωτίστως, αξίζει να υπενθυμιστεί πως, το έργο με τίτλο “Ανάπλαση πλατείας Παπάγου” αφορά στην ικανοποίηση ενός δίκαιου αιτήματος των επιχειρηματιών της συγκεκριμένης πλευράς του παραλιακού τμήματος της πόλης, το οποίο εστιάζει στη βελτίωση του δαπέδου, το οποίο σήμερα φέρει σημαντικότατες φθορές. Η δαπάνη που είχε προϋπολογισθεί ανέρχεται σε 9.849,32 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, με την πίστωση να έχει ήδη εγγραφεί στον προϋπολογισμό του Δήμου για το οικονομικό έτος 2016 και να προβλέπεται η υλοποίηση του έργου με απευθείας ανάθεση.

“Το έργο το “σταματήσαμε” κατά κάποιο τρόπο για να περιμένουμε να περάσει το καλοκαίρι ώστε να μην ενοχλήσουμε τις επιχειρήσεις” σημείωσε αρχικά ο κ. Γουσγουνέλης, επισημαίνοντας πως, “σκοπός μας ήταν μέχρι τέλος Οκτωβρίου να είχε ολοκληρωθεί”. Κληθείς να απαντήσει σχετικά με τα εμπόδια που συνάντησε η Τεχνική Υπηρεσία, με αποτέλεσμα σήμερα το συγκεκριμένο έργο να μην έχει προχωρήσει, ο ίδιος υποστήριξε πως, “Το θέμα είναι ότι άλλαξε η νομοθεσία για τα δημόσια έργα, τον τρόπο ανάθεσης και βγήκε τον Αύγουστο νέα νομοθεσία, η οποία μας ανατρέπει πολλά πράγματα. Περιμένουμε να βγουν κάποιες διευκρινιστικές εγκύκλιοι από το Υπουργείο ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην ανάθεση του έργου”.

Με φόντο την απάντησή του, ρωτήθηκε να διασαφηνίσει αν πράγματι δεν είχε προχωρήσει η αρμόδια Υπηρεσία στη φάση της ανάθεσης καθώς και για ποιον λόγο, με τον ίδιο να σημειώνει τα ακόλουθα: “Δεν είχε κάνει την ανάθεση σε συγκεκριμένο ανάδοχο η Οικονομική Επιτροπή. Είχε δοθεί η έγκριση να προχωρήσουμε στην απευθείας ανάθεση. Μετά η διαδικασία προβλέπει τη λήψη προσφορών, να βγει ποια θα είναι η καλύτερη τιμή και με απόφαση δημάρχου να γίνει η απευθείας ανάθεση”. Πέραν της περιγραφής της διαδικασίας, δήλωσε μάλιστα πως, εντός της θερινής περιόδου ως Δήμος “Είχαμε τις προσφορές, τα πάντα. Απλά είπαμε να μην το υπογράψουμε, να περιμένουμε να περάσει ο Αύγουστος και δυστυχώς άλλαξε η νομοθεσία”. Σύμφωνα με όσα τόνισε ο ίδιος, από την αλλαγή της νομοθεσίας “Επηρεάζεται όλη η Ελλάδα”, όπως παρομοίως “αναβάλλονται” και άλλα έργα. “Ενώ είχαμε στο πλάνο και κάποια άλλα έργα όπως τα πεζοδρόμια στα Λαζαρέττα και άλλα μικρά έργα που τα είχαμε για το τέλος του καλοκαιριού να γίνουν, μας έχει κολλήσει η νομοθεσία. Περιμένουμε να βγει διευκρινιστική εγκύκλιος για να τα υλοποιήσουμε” σχολίασε σχετικά.

Κατοχυρωμένη η χρηματοδότηση. Στις προτεραιότητές μας”

Ζήτημα που έρχεται στο προσκήνιο είναι και το ποσό που θα δαπανηθεί για την υλοποίηση του έργου. Σε σχετική ερώτηση προς τον κ. Γουσγουνέλη, αν η δαπάνη παραμένει εξασφαλισμένη απάντησε καταφατικά. “Εννοείται. Όλα αυτά δεν έχουν αλλάξει. Και αν γίνει κάτι, θα συμπεριληφθούν και στο νέο πρόγραμμα (σσ. τεχνικό πρόγραμμα 2017)” δήλωσε χαρακτηριστικά, απαντώντας παράλληλα και στο αν η ανάπλαση της πλατείας Παπάγου, υπό την προϋπόθεση της έκδοσης των σχετικών διευκρινιστικών εγκυκλίων, θα είναι εφικτό να υλοποιηθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους. “Απ΄ό,τι έχουν πει, σύντομα θα εκδοθεί αυτή η εγκύκλιος. Βέβαια κανείς δεν ξέρει πότε θα βγει και τί θα λέει γιατί τροποποιεί τελείως τη διαδικασία ανάθεσης έστω και των μικρών έργων. Έχουν αλλάξει τελείως μία διαδικασία και τώρα προσπαθούμε να δούμε ακριβώς πώς θα την κάνουμε (σσ. την ανάθεση). Τα πάντα είναι έτοιμα. Μόλις έχουμε τις εγκυκλίους, άμεσα θα γίνει” ανέφερε, προσθέτοντας πως, εύλογα το έργο δεν υλοποιήθηκε εντός καλοκαιρινής σεζόν, προκειμένου να μην υπάρχει παύση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε περίοδο αιχμής. “Δεν γινόταν να προχωρήσουμε εντός καλοκαιριού, μέσα στον Αύγουστο. Όταν υπογράφεις συμφωνητικό πρέπει να υπογράψεις κι ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Δεν μπορείς να πεις υπογράφω Αύγουστο και το φτιάχνεις Δεκέμβριο. Κανείς δεν φανταζόταν ότι θα αλλάξει η νομοθεσία” συμπλήρωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, δεσμευόμενος πως, θα αποτελέσει προτεραιότητα για την Τεχνική Υπηρεσία η υλοποίηση της μίνι ανάπλασης (αντικατάσταση δαπέδου), αμέσως μόλις δοθούν οι απαιτούμενες οδηγίες από το αρμόδιου Υπουργείο. “Δεν έχουμε κάνει κάποια ολοκληρωμένη ενημέρωση, καθώς αναμένουμε από μέρα σε μέρα μήπως βγει η εγκύκλιος. Ίσως τον επόμενο μήνα, μέσα Νοέμβρη να γίνει” σχολίασε ο αντιδήμαρχος καταλήγοντας στο θέμα.