Απάντηση του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης για το πολεοδομικό

  • Τετάρτη, 26 Απριλίου, 2017 - 18:00

Τη δική του απάντηση του σχετικά με την Πολεοδομική Μελέτη της Ερμούπολης, δίνει ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης. Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο, ενώ επισυνάπτονται το σχέδιο και η τεχνική έκθεση της Μελέτης.

"Στα πλαίσια της έγκρισης, από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων Αιγαίου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.Α), της Τεχνικής Έκθεσης και των Σχεδίων της Πολεοδομικής Μελέτης της Ερμούπολης, στη Συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη στις 6 & 7 Απριλίου 2017, ενημερώνουμε τους δημότες, τους επιχειρηματίες και κάθε ενδιαφερόμενο ότι τα πρακτικά αποτελέσματα και οι συνέπειες από την προσδοκώμενη οριστική επίλυση αυτού του χρονίζοντος και σοβαρού ζητήματος είναι πολλαπλά για τον Δήμο και το νησί μας.

Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά και σε σχέση με την επιδιωκόμενη έγκριση του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος και τα αποτελέσματά του, αναφερόμαστε ως ακολούθως:

·         Θα επέλθει αύξηση στην αξία της γης και της περιουσίας των κατοίκων και των επιχειρηματιών, με την αύξηση του συντελεστή δόμησης, και τούτο, σε σχέση με αυτόν που ισχύει σήμερα.

·         Θα υπάρξει καθορισμός χρήσεων γης, γεγονός που θα καταστήσει ελκυστικότερη και φιλικότερη την πραγματοποίηση επενδύσεων και την προσέλκυση κεφαλαίων, σε ταχύτερο χρόνο.

·         Θα διασφαλισθεί η περαιτέρω προστασία της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας της πόλης, η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της Ερμούπολης και είναι δηλωτική της ταυτότητας και των πλεονεκτημάτων της.

·         Θα συντελεσθεί η ένταξη περιοχών στο Σχέδιο πόλης και η πολεοδόμηση οικισμών της Ερμούπολης, όπως ο «Άγιος Κωνσταντίνος», η «Ανάσταση», οι «Καρναρόλες», τα «Καμίνια», οι «Ταξιάρχες», τα «Λαζαρέττα», με εν δυνάμει ευεργετικές συνέπειες, όπως θα είναι η αύξηση στην αξία της γης, με την καθιέρωση μικρότερης κατά κανόνα αρτιότητας απ’ ό,τι ισχύει σήμερα.

Ειδικότερα, οφείλουμε να διευκρινίσουμε, για μία ακόμη φορά, ότι απαιτείται η έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού, αυστηρώς και μόνον για τις περιοχές που βρίσκονται εντός του χαρακτηρισμένου ως «Ιστορικού Τόπου», ήδη από του έτους 2006, και όχι βέβαια για τους προαναφερόμενους οικισμούς και περιοχές της πόλης ή και του νησιού μας.

Κατ’ αρχήν, προς αποφυγήν οποιασδήποτε παρανόησης, οφείλουμε να διευκρινίσουμε και πάλιν ότι έτερον η έγκριση της Πολεοδομικής Μελέτης και άλλο πράγμα είναι οι διατάξεις που διέπουν τον «Ιστορικό Τόπο» και αφορούν στη διαδικασία χορήγησης εγκρίσεως από το Υπουργείο Πολιτισμού, ή κάθε άλλη αρμόδια Αρχή, σύμφωνα με τον Αρχαιολογικό Νόμο 3028/2002.

Είναι σαφές ότι πρόθεσή μας, η οποία εκφράσθηκε και με το υπ’ αριθμ. 8455/31-03-2017 έγγραφο του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης κ. Γ. Μαραγκού προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Π. Κουρουμπλή, ως και προς τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιω. Γιανέλλη - Θεοδοσιάδη (επισυναπτόμενο έγγραφο), αλλά και σε συνεργασία με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ν. Σαντορινιό ως και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, αποτελεί η ελαχιστοποίηση, στο μέτρο του δυνατού, της εξάρτησης από το Υπουργείο Πολιτισμού και ακόμη, πρόθεσή μας είναι η ενίσχυση του ρόλου των αρμόδιων Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής, όπου νομίμως προβλέπεται.

Εντός του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος, επίκειται επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιω. Γιανέλλη – Θεοδοσιάδη στη Σύρο, κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί αναλυτική ενημέρωση ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, επί του ζητήματος έγκρισης της Πολεοδομικής Μελέτης της Ερμούπολης, και εν συνεχεία θα καθορισθεί η στάση του Δήμου, σε συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς, ώστε με τη συνδρομή κυβερνητικών στελεχών να διεκδικήσουμε τη μέγιστη δυνατή απεξάρτηση από το Υπουργείο Πολιτισμού, όπου αυτό είναι δυνατό.

Θεωρούμε τα παραπάνω ως απολύτως αναγκαία προς αναφοράν, προκειμένου κάθε ενδιαφερόμενος να έχει μία ακριβή, ολοκληρωμένη, τεχνικά και επιστημονικά ορθή και άρτια αντικειμενική ενημέρωση, την οποία ο Δήμος μας έχει επανειλημμένως επιδιώξει με δημοσιεύσεις, δημόσιες παρουσιάσεις και αναρτήσεις κλπ., όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.

Η πρόσφατη δημοσιοποίηση του θέματος από την Δημοτική Σύμβουλο κα Μ. Καζαντζάκη με ατεκμηρίωτες αναφορές, ακατάσχετη κινδυνολογία και με υποβολιμαία παρουσίαση του θέματος με εκφράσεις και διατυπώσεις, όπως “καταστροφή της Ερμούπολης”, “το Προεδρικό Διάταγμα είναι απολύτως καταστροφικό για τη λειτουργία και ανάπτυξη της Ερμούπολης και θα συντελέσει στην επιχειρηματική και όχι μόνο παρακμή της Ερμούπολης”, “εγκληματική αμέλεια”, “πλήρης εξάρτηση για σχεδόν τα πάντα από το Υπουργείο Πολιτισμού σε ολόκληρη την Ερμούπολη” και άλλα πολλά, στόχο έχουν να δημιουργήσουν ένα κλίμα “τρομοκρατίας” στην τοπική κοινωνία, για το οποίο η κα Καζαντζάκη, αναγνωρίζουσα το λάθος της, οφείλει δημοσίως να απολογηθεί και να ζητήσει συγγνώμη.

Θα πρέπει να γνωρίζει η κα Καζαντζάκη ότι, με αυτές τις μεθοδεύσεις και τακτικές, δεν μπορεί να “χτίσει” ούτε πολιτική καριέρα, ούτε πολιτικό προφίλ, πολύ δε περισσότερο, όταν τα παιχνίδια που επιδιώκει να “παίζει” σχετίζονται με το μέλλον και την οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

Η ίδια η κα Καζαντζάκη, η οποία χαρακτηρίζει ανεύθυνα ως “καταστροφικό” το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος (επισυναπτόμενο έγγραφο), το οποίο δήθεν εγκρίθηκε από το ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.Α και για το οποίο θα έπρεπε να γνωρίζει ότι δεν αποτελεί αρμοδιότητά του, είναι το ακριβώς ίδιο σε όλα τα “επίμαχα” σημεία του, με αυτά που η ίδια μνημονεύει στην ανακοίνωσή της, το οποίο άλλωστε υπερψήφισε και η ίδια ως Δημοτική Σύμβουλος, ως τούτο προκύπτει από την υπ’ αριθμ. 404/18-12-2012 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης, με την οποία εγκρίθηκε η Πολεοδομική Μελέτη της Ερμούπολης και το Σχέδιο Πολεοδομικού Διατάγματος (επισυναπτόμενο έγγραφο).

Άραγε, η κα Καζαντζάκη, η οποία όψιμα εμφανίζεται κλαίουσα, εμβρόντητη, οδυρόμενη και τιμητής των πάντων, ακόμη και του εαυτού της, για το περιεχόμενο του σχεδίου, δεν γνώριζε; Δεν θυμόταν; Ή, μήπως, σκόπιμα απέκρυπτε όλα αυτά που και η ίδια είχε εγκρίνει δια της ψήφου της;

Εξυπηρετεί μήπως προσωπικά ή άλλα συμφέροντα και επιδιώξεις, στοχεύοντας στην υπαίτια διασπορά “πανικού” στην πόλη;

Μήπως ενοχλείται από το γεγονός ότι φλέγοντα και παραλλήλως χρονίζοντα ζητήματα για την καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης, την ποιότητα ζωής τους και την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του νησιού, όπως, μεταξύ άλλων, η Πολεοδομική Μελέτη, επιτέλους βαίνουν προς οριστική επίλυση, χάριν της βουλήσεως και της αποφασιστικότητας της Δημοτικής Αρχής και του Δήμου εν τη συνεχεία του;

Ειλικρινά, είναι αδύνατον να δοθεί άλλη εξήγηση για αυτήν την ακατανόητη στάση και συμπεριφορά, πολύ περισσότερο δε που, ως εκ των πραγμάτων προκύπτει, και πλημμελή γνώση επί τεχνικών και πολεοδομικών θεμάτων προφανώς έχει, ενώ παραλλήλως αδυνατεί να υποστηρίξει βασίμως,  αυτά τα οποία ενδεχομένως συμβουλάτορες και υποβολείς της “υπαγορεύουν”.

Ο Δήμος και οι Υπηρεσίες του είναι απόλυτα αποφασισμένοι, όπως, κρίσιμα και σοβαρά ζητήματα για την πορεία και το μέλλον του νησιού, μεταξύ των οποίων και η Πολεοδομική Μελέτη, επιλυθούν οριστικώς, ως προς τα οποία δε μπορεί ουδείς να σταθεί εμπόδιο, ούτε και η κα Καζαντζάκη.

“Λυπούμαστε”, εάν με τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα της έγκρισης της Πολεοδομικής Μελέτης στενοχωρήθηκε η κα Καζαντζάκη και οι συνοδοιπορούντες με αυτήν, όμως το να επενδύει στην αποτυχία του νησιού, προκειμένου να “χτίσει” πολιτική καριέρα, είναι ενδεικτικό των πολιτικών της επιλογών.

Αχαρακτήριστη δεν είναι, σύμφωνα με τα λεγόμενα της κας Καζαντζάκη, η πολιτική συμπεριφορά του Δημάρχου για το όλο ζήτημα, αλλά αχαρακτήριστη είναι η δική της στάση και συμπεριφορά, η οποία όχι απλώς δεν είναι υποβοηθητική στην εξέλιξη και εξυπηρέτηση των υποθέσεων, καθώς και στην επιτυχή αντιμετώπιση των προβλημάτων του νησιού, αλλά αντίθετα είναι υπονομευτική, υποβολιμαία και εν τέλει καταστροφική".