Σε έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2018 με αιτιολογία να μην προστεθεί περισσότερη καθυστέρηση στο ήδη μεγάλο διάστημα του διμήνου

Θερμός κύκλος συνεδριάσεων για τα οικονομικά

Σε μία ημέρα κλήθηκε η αντιπολίτευση να εξετάσει το περιεχόμενό του, με τις πρώτες αντιδράσεις να δηλώνονται δημοσίως

Με δίμηνη καθυστέρηση κατατίθεται προς συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το έτος 2018, με τις πρώτες αντιδράσεις της μειοψηφίας, οι οποίες και συνοδεύονται από συγκεκριμένη επιχειρηματολογία, να προμηνύουν έντονο κύκλο συζητήσεων έως την τελική ψήφιση του προϋπολογισμού στο δημοτικό συμβούλιο.

Η απόφαση του Αντιδημάρχου Οικονομικών, Αλέξη Αθανασίου να συμπεριλάβει την εισήγηση του προσχεδίου στη σημερινή – έκτακτη – συνεδρίαση του δημοτικού οργάνου, “πυροδοτεί” έντονη αντίδραση από τη μείζονα μειοψηφία, αφού είχε στη διάθεσή της μία μόνον ημέρα για να εξετάσει τα οικονομικά στοιχεία, με αποτέλεσμα να στρέφει τα αντιπολιτευτικά “βέλη” της προς τη Δημοτική Αρχή, κάνοντας ξεκάθαρα λόγο περί απουσίας συντονισμού στη συνολική λειτουργία της.

Αλλαγές σε θέσεις Αντιδημάρχων και μεταφορά χαρτοφυλακίων σε νέα πρόσωπα, αποτελούν ορισμένους από τους λόγους καθυστέρησης κατάθεσης του προϋπολογισμού, όπως εξηγεί η πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης και ειδικότερα ο επικεφαλής της, Ανδρέας Γιαλόγλου.

Η βασική κατεύθυνση που ακολούθησε το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018 σε επίπεδο σύνταξής του, σύμφωνα με όσα σκιαγραφεί ο Αλέξης Αθανασίου, εστιάζεται στη συγκράτηση δαπανών και τις περικοπές, με τον ίδιο να περιγράφει τις βασικές αλλαγές με αφορμή τη σημερινή μεσημεριανή συνεδρίαση.

Τονίζεται πως, σε νέα σύγκλιση των μελών της Οικονομικής Επιτροπής, οι αιρετοί θα εξετάσουν το σοβαρό θέμα των δημοτικών τελών του έτους 2018, αλλά και τα οικονομικά – απολογιστικά – στοιχεία του 9μηνου του τρέχοντος έτους.

Μειώσεις δαπανών και περικοπές οι βασικές κατευθύνσεις

Ειδικότερα, σε ένα πρώτο σχόλιό του, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών επισημαίνει πως, το νέο προς ψήφιση προσχέδιο προϋπολογισμού, δεν αποτυπώνει μεγάλες αποκλίσεις σε σχέση με το αντίστοιχο για το οικονομικό έτος 2017, αφού οι μεγάλες αλλαγές στα έσοδα του Δήμου καταγράφηκαν τέλος του 2016. “Η εικόνα που δίνει το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2018 είναι ότι δεν έχουμε μεγάλες αποκλίσεις σε σχέση με το 2017. Έχει όλες τις συνεχιζόμενες δαπάνες και πολυετίες από το 2017 στο 2018, έχει το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα όπως το διαμόρφωσαν τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας και εγκρίθηκε και από την Εκτελεστική Επιτροπή” κι ως εκ τούτου, εξήγησε πως, “Μιλάμε για ένα προσχέδιο προϋπολογισμού με έσοδα και έξοδα της τάξης των 23.427.000 ευρώ, με ένα αποθεματικό 139.882 ευρώ και με εκτίμηση του χρηματικού υπολοίπου μέχρι 31/12/2017 στα 3.303.087 ευρώ”.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε δε, “Η μεγάλη μείωση προέκυψε στο 2017 και αφορούσε στα περίπου 500 χιλ. ευρώ από τα παρακρατηθέντα της τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πήραμε την τελευταία δόση και πλέον μισό εκατομμύριο ευρώ χάθηκε τέλος του 2016 για τον Δήμο”. Στα ανωτέρω όμως, ανέφερε πως τη Δημοτική Αρχή απασχόλησε και απασχολεί έντονα, η ατζέντα της απώλειας εσόδων από το Λατομείο στη θέση Βούλιας, καθώς όμως τα ποσά του ΕΝΦΙΑ που καλείται να καλύπτει ο Δήμος για ακίνητα ιδιοκτησίας του που δεν χρησιμοποιεί ο ίδιος, όπως επίσης και οι εξελίξεις στο θέμα των ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών για τους υπαλλήλους, που όπως χαρακτηριστικά τόνισε, “αυτά είναι ποσά που δεν μπορείς να αντικαταστήσεις ή να καλύψεις εύκολα”.

Ωστόσο, υποστήριξε πως, πρόκειται για ένα “προσχέδιο που χαρακτηρίζεται από ισορροπία και καλύπτει όλες τις δαπάνες που μας ζήτησαν οι Υπηρεσίες”.

Όπως ανέφερε στη συνέχεια, στην παρούσα ιδιαίτερα δεινή οικονομική συγκυρία “απάντηση” στα μεγάλα οικονομικά θέματα, μπορεί να δώσει η “πολιτική συγκράτησης των δαπανών και οι περικοπές”.

Σχετικά με το έργο της αρμόδιας Υπηρεσίας δε, θέλησε να προσθέσει πως, “Είμαι αρκετά ικανοποιημένος γιατί δόθηκε μεγάλη έμφαση και από την Υπηρεσία στο να γίνει λογική περικοπή δαπανών σε αρκετούς τομείς και επίσης να υπάρχει κι ένα αποθεματικό της τάξης των 140 χιλ. ευρώ, το οποίο να μπορεί ο Δήμος να το χρησιμοποιήσει για οτιδήποτε νέο προκύψει μέσα στη χρονιά του 2018”.

Κληθείς να αναφέρει τα βασικά πεδία που θα προκύψουν αυτές οι περικοπές, υπενθύμισε πως, αυτά αποτελούν η δημοτική συγκοινωνία (μείωση 50 χιλ. ευρώ της σύμβασης με την ΚΤΕΛ για τα mini bus), ο Αθλητισμός και ο Πολιτισμός.

Οικονομική συγκράτηση στον Πολιτισμό

Ερωτηθείς για το πεδίο του Πολιτισμού τί θα σημάνει η πολιτική περικοπών, με φόντο δε, πως το νησί στηρίζεται στην ανάπτυξη της πολιτιστικής ταυτότητάς του κι επενδύει σε αυτήν, ο Αλέξης Αθανασίου, επεσήμανε πως, “Στον Πολιτισμό επειδή προσπαθεί βασικά η ίδια η Αντιδήμαρχος να κάνει οικονομία “περάσαμε” την εισήγησή της ως είχε, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού”. Πρόσθεσε μάλιστα πως, “To Τμήμα Πολιτισμού και τα στελέχη του με την Αντιδήμαρχο έκαναν μόνοι τους κάποιες περικοπές σε σχέση με τις αρκετά σημαντικές περικοπές που είχαν γίνει πέρυσι” αναφέροντας ως χαρακτηριστικό και βασικό παράδειγμα τη λειτουργία του θεάτρου “Απόλλων”. “Προσπαθούμε από κάποια λειτουργικά όπως ρεύμα, λειτουργία θεάτρου “Απόλλων” που κοστίζουν πολύ στον Δήμο, εκεί να κάνουμε μία καλύτερη διαχείριση γιατί πρέπει να γίνει” υποστήριξε, απαντώντας ταυτόχρονα και στην ερώτηση αν μελετήθηκε και αποφασίστηκε μείωση σε Φεστιβάλ κι εκδηλώσεις. “Η Αντιδήμαρχος για παράδειγμα στην εκδήλωση για τα Χριστούγεννα που κόστιζε 10 χιλ. ευρώ, μειώνει το ποσόν στα 7.000 ευρώ, γνωρίζοντας βέβαια ότι μπορεί να ανταποκριθεί και να αντεπεξέλθει” ανέφερε, απαντώντας γενικόλογα στο κομμάτι των περικοπών για τη διεξαγωγή Φεστιβάλ στη Σύρο. “Αντιστοίχως, σε κάποια άλλα Φεστιβάλ έχει κάνει κάποια συγκράτηση δαπανών την οποία έχει συμφωνήσει το Τμήμα Πολιτισμού” δήλωσε ο Αλέξης Αθανασίου, γνωστοποιώντας παρακάτω τη στάση της Δημοτικής Αρχής στο θέμα των επιχορηγήσεων των Συλλόγων (Αθλητικών και Πολιτιστικών).

Και οι Αθλητικοί και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι θα επιχορηγηθούν ανάλογα με τις δυνατότητες του προϋπολογισμού. Το προσχέδιο είναι οι εκτιμήσεις μας. Θα δούμε τί θα έχουμε στις 31/12 σε πραγματικά ποσά και στην πρώτη μεγάλη αναμόρφωση που γίνεται κάθε χρόνο, θα δούμε πώς θα κλείσουμε και θα έχουμε αυξομειώσεις σε κάποια ποσά” ανέφερε σχετικά.

Δεν αποκλείεται μελλοντική συρρίκνωση των ωραρίων λειτουργίας αθλητικών χώρων

Εστιάζοντας στο πεδίο του Αθλητισμού, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος επεσήμανε πως, παρομοίως θα προκύψει μείωση σε επίπεδο λειτουργικών δαπανών. “Αντιστοίχως και στον Αθλητισμό, τέτοιες προβλέψεις έχουμε κάνει ούτως ώστε από τα λειτουργικά μας να μειωθούν ποσά. Για παράδειγμα το ρεύμα στο Αθλητικό Κέντρο το 2016 κόστισε 80 χιλ. ευρώ. Αν από αυτό το ποσό κάνεις οικονομία έστω και 10 χιλ. ευρώ είναι κέρδος” σημείωσε σχετικά, απαντώντας ακολούθως, στην ερώτηση αν αυτή η προσπάθεια μείωσης των λειτουργικών, προϋποθέτει τη συρρίκνωση των ωραρίων λειτουργίας αθλητικών χώρων που χρησιμοποιούν ομάδες, αθλητές και δημότες της Σύρου γενικά. “Καταρχήν θα κάνουμε μία σωστή και καλύτερη διαχείριση στο κομμάτι των λειτουργικών όταν δεν χρησιμοποιούνται τα γήπεδα. Πρέπει να σβήνουν οι προβολείς και να υπάρχει μία τέτοια συνετή διαχείριση σε κάποιο γήπεδο που δεν χρησιμοποιείται” σημείωσε ο ίδιος, αφήνοντας όμως ανοικτό το προαναφερθέν “σενάριο” για την επόμενη αγωνιστική περίοδο. “Το πρόγραμμα ούτως ή άλλως το φετινό έχει βγει για τον Αθλητισμό και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Άρα, τα ωράρια δεν θα πειραχτούν. Ενδεχομένως όμως από του χρόνου, από την επόμενη αγωνιστική περίοδο να το δούμε κι αυτό και να συρρικνώσουμε λίγο τα ωράρια” δήλωσε σχετικά.

Εξετάζονται τα περιθώρια ενίσχυσης για την ατζέντα του Τουρισμού

Δεδομένου ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή είχε εξ αρχής “σημαία” της τον Τουρισμό για την πολιτική πορεία της στην τρέχουσα θητεία, ο κ. Αθανασίου κλήθηκε να μιλήσει για τις νέες οικονομικές εκτιμήσεις που θα διαχειριστεί η Τουριστική Επιτροπή.

“Θα υπάρχει ένας προϋπολογισμός για τον Τουρισμό, που στο προσχέδιό του, περιλαμβάνει το υπόλοιπο της σύμβασης για το web marketing, 10 χιλ. ευρώ για το νέο τουριστικό φυλλάδιο της Σύρου, 5.000 ευρώ για συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις και 5.000 ευρώ για συμμετοχή σε διάφορα τουριστικά events” σχολίασε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας πως, “Όταν κλείσει το οικονομικό έτος (σσ.2017) και μας δώσει πιθανά περιθώρια, ίσως να ενισχύσουμε τους κωδικούς τους Τουρισμού”. Σε αυτό το σημείο, χρήσιμο είναι να αναφερθεί η απαίτηση μελών της αρμόδιας Επιτροπής για αύξηση του ποσού της συμμετοχής σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις.

Έμφαση σε αθλητικές υποδομές στο Τεχνικό Πρόγραμμα

Εκτός των ανωτέρω, ζητήθηκε από τον Αλέξη Αθανασίου να θέσει το γενικό πλάνο της Δημοτικής Αρχής στο κομμάτι του Τεχνικού Προγράμματος, που ούτως ή άλλως, θα συμπεριληφθεί στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού.

“Οι μεγάλοι άξονες φέτος του Τεχνικού πέραν από οδοποιίες, δημοτικά κτίρια κλπ, αποτυπώνονται στη συντήρηση κι επισκευή των Αθλητικών εγκαταστάσεων” ανέφερε ξεκάθαρα ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, επισημαίνοντας πως, “Έχουν προβλεφθεί μεγάλα ποσά και σε συνεργασία με το Υπ. Αθλητισμού για το στάδιο Πευκακίων” ενώ όπως πρόσθεσε, “με δεδομένο ότι έχει τελειώσει και η μελέτη της Β΄ Κλειστής Αίθουσας και σε ένα 5μηνο περίπου θα τελειώσει και η μελέτη της Α΄ Κλειστής Αίθουσας, μεγάλα ποσά θα μπουν στη συντήρηση κι επισκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων”. Σύμφωνα με τη δήλωσή του μάλιστα, “Ήταν μία δέσμευσή μας και την ικανοποιούμε”.

Δεν υπάρχει συντονισμός, ούτε επικοινωνία μεταξύ των Υπηρεσιών”

Με φόντο τον έκτακτο χαρακτήρα της σημερινής συνεδρίασης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου, θέλησε να εστιάσει την κριτική του στη στάση της Δημοτικής Αρχής, η οποία όπως φωτογράφισε, δεν λαμβάνει υπόψιν τις θέσεις της μειοψηφίας, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να συνδράμει σε μία κατεύθυνση ομαλής λειτουργίας του Δήμου.

Επισημαίνοντας πως, η πλευρά της αντιπολίτευσης έχει στη διάθεσή της για μελέτη - το προσχέδιο του προϋπολογισμού -, μία μόνον ημέρα προ της σημερινής συνεδρίασης, ο κ Γιαλόγλου, θέλησε να διευκρινίσει τα παρακάτω: “Είναι αλήθεια πως υπάρχουν κάποια επείγοντα ζητήματα για τα οποία θα γίνει η Οικονομική Επιτροπή την Τετάρτη με τη διαδικασία της έκτακτης. Κατανοώ επίσης, κάποιους λόγους που μου περιγράφηκαν κι από τον Αντιδήμαρχο που έχουν να κάνουν με τη διακοπή λειτουργίας του “Διαύγεια” για κάποιες ημέρες και με τη λήξη της σύμβασης για τα τρόφιμα. Κατανοώ αυτούς τους λόγους ως προς το έκτακτο”, ωστόσο, όπως εξήγησε, “Το ζήτημα όμως είναι πως, το προσχέδιο προϋπολογισμού το οποίο είναι ένα σοβαρότατο θέμα, δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνεται στη διαδικασία του έκτακτου. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού έπρεπε να έχει κατατεθεί εδώ και δύο μήνες, διατηρήσαμε τη μέγιστη ανοχή περιμένοντας, αλλά δεν μπορεί αυτό που καθυστέρησε δύο μήνες, να προλάβουμε να το μελετήσουμε σε μία μέρα. Αυτό είναι εις βάρος της λειτουργίας τους Δήμου και των θεσμικών οργάνων του”.

Όπως επανέλαβε κατηγορηματικά δε η παράταξή του θα δηλώσει “παρών” καθώς “σε καμία περίπτωση δεν είναι ορθό κατά την άποψή μου αυτό που γίνεται”.

Ερωτηθείς, να αναφέρει τους λόγους που εκτιμά πως το προσχέδιο έρχεται καθυστερημένα προς ψήφιση, ο κ. Γιαλόγλου εστίασε την επιχειρηματολογία του στην εσωτερική λειτουργία της Δημοτικής Αρχής. “Κατά την άποψή μας, θεωρούμε ότι υπάρχει το τελευταίο διάστημα μία μεγάλη αποσάθρωση πολλών υπηρεσιών του Δήμου, αρχής γενομένης από το Τμήμα Προγραμματισμού, από τις αλλεπάλληλες αλλαγές προσώπων και χαρτοφυλακίων, τόσο στην Τεχνική Υπηρεσία, όσο και στη Οικονομική Υπηρεσία. Για διάστημα πάνω από έτος, βιώνουμε διαρκώς αλλαγές προσώπων. Αυτή η κατάσταση είναι εις βάρος του Δήμου” δήλωσε κατηγορηματικά, συμπληρώνοντας μάλιστα πως, “εκείνο που βγαίνει προς τα έξω είναι ότι δεν υπάρχει συντονισμός και πραγματικά η Τεχνική Υπηρεσία με την Οικονομική Υπηρεσία δεν έχουν καμία συνεννόηση, εξ ου και τα τεράστια προβλήματα που έχουμε επισημάνει κατά καιρούς όσον αφορά στην εκτέλεση του Τεχνικού Προγράμματος και στα σφάλματα αυτού”.

Στα ανωτέρω, θέλησε να υπενθυμίσει και τη μη εκπόνηση και σύνταξη του Επιχειρησιακού Σχεδίου μέχρι σήμερα, τονίζοντας καυστικά πως, “αυτό το θέμα έχει καταντήσει πλέον ιδέα και αστείο. Ένα από τα καλύτερα αστεία. Έχουμε απογοητευθεί και πιστεύουμε πως σε αυτή τη θητεία δεν θα υπάρξει ποτέ Επιχειρησιακό Σχέδιο. Όλα τα παραπάνω έχουν σοβαρές συνέπειες, μεταξύ των οποίων και η εισαγωγή του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2018, τον Νοέμβρη”.

Προτού κλείσει την αναφορά του στο θέμα του προσχεδίου, υπογράμμισε πως, “Επί του περιεχομένου, δεν θα τοποθετηθούμε και θα το δηλώσουμε στην Οικονομική Επιτροπή (σσ. σήμερα)”, αφού όπως τόνισε, “Το προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν είναι κάτι που μπορεί να το δει και να το μελετήσει κάποιος σε μία μέρα για να έχει σωστή άποψη. Δεν είναι δυνατόν να μετακυλύετε η καθυστέρηση η εσωτερική στα θεσμικά όργανα και να καλούνται αυτά να συμπτύξουν τους χρόνους τους”.

Μας εγκαλούν και τώρα δεν προλαβαίνουν. Πολιτική η αντίδρασή τους”

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Αθανασίου δίνοντας τη δική του απάντηση στην ανωτέρω κριτική, υποστήριξε πως, καθώς δεν ενεργεί παράτυπα, η έγκριση θα προχωρήσει, επισημαίνοντας μάλιστα και την προσωρινή παύση λειτουργίας της “Διαύγεια” ως τις 8 Νοεμβρίου, που σε διαφορετική στάση της Δημοτικής Αρχής, θα σήμαινε επιπλέον καθυστέρηση στην καταχώρηση του προσχεδίου στην πλατφόρμα ελέγχου του Υπ. Εσωτερικών.

“Ψάχνοντας παντού στη νομοθεσία, εκτός κι αν μου φέρει κάποιος άλλος κάτι διαφορετικό, δεν βρήκαμε πουθενά ότι απαγορεύεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού να μην μπορεί να μπει σε έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Επιπλέον, από 3 έως και 7 Νοεμβρίου λόγω αναβαθμίσεων της “Διαύγεια” που δεν θα λειτουργεί, δεν θα μπορούσαμε να το ανεβάσουμε στην πλατφόρμα του Υπ. Εσωτερικών” ανέφερε ο Αλέξης Αθανασίου, υπογραμμίζοντας πως, ως εκ τούτου, “Αν έβγαινε μία τυπική πρόσκληση για την Παρασκευή, την Παρασκευή δεν θα μπορούσαμε να το αναρτήσουμε στη “Διαύγεια”. Άρα, ούτε στην πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών για να γίνει ο έλεγχος. Δεν γίνεται κάτι παράτυπο. Μας εγκαλούσαν επειδή δεν το φέρναμε και τώρα μας λένε ότι δεν προλαβαίνουν σε δύο μέρες να το διαβάσουν. Νομίζω πως είναι πολιτική η αντίδρασή τους”.

Ερωτηθείς, αν θεωρεί πως είναι εφικτός ο έλεγχος από μέρους της μειοψηφίας, του περιεχομένου του προϋπολογισμού εντός μίας ή δύο ημερών, ο ίδιος απάντησε καταφατικά. “Ναι, εγώ θεωρώ ότι σε δύο μέρες, μπορούν. Το έχουμε στείλει από το μεσημέρι της Δευτέρας και ουσιαστικά είναι σχεδόν δύο ημέρες. Το να έχεις τις τρεις ημέρες της τακτικής συνεδρίασης, δεν κάνει τεράστια διαφορά. Αν ήταν κάτι εκ του νόμου, ειλικρινά, θα το απέσυρα. Δεν υπάρχει λόγος να πάμε να φάμε τα μούτρα μας” δήλωσε κατηγορηματικά, λέγοντας επιπρόσθετα, πως, σε επόμενη συνεδρίαση θα έρθει και το θέμα των δημοτικών τελών, για τα οποία διευκρίνισε πως, “Δεν θα υπάρχουν αυξήσεις για τους δημότες”.

Πιστεύουμε ότι υπάρχει τρύπα στα οικονομικά του Δήμου”

Θέτοντας τον επίλογο των δηλώσεών του, συνολικά για την οικονομική πορεία της Δημοτικής Αρχής, ο Ανδρέας Γιαλόγλου σε κριτικό τόνο επεσήμανε τα ακόλουθα: “Μελετάμε την οικονομική πορεία του Δήμου. Δυστυχώς καθυστέρησαν να έρθουν τα απολογιστικά στοιχεία του 9μηνου, πήραμε κάποια στοιχεία κατόπιν δικής μας αιτήσεως από την Οικονομική Υπηρεσία, αλλά δεν έχουμε ακόμη, ολοκληρωμένη εικόνα. Δυστυχώς, η αίσθηση που έχουμε είναι ότι εξακολουθεί να υπάρχει τρύπα στα οικονομικά του Δήμου και πολύ φοβόμαστε ότι αυτό θα εκφραστεί και στον προϋπολογισμό του 2018, με συρρίκνωση σημαντικών παροχών”.