Οι θέσεις των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με τη διεξαγωγή του 15ου Περιφερειακού Συνεδρίου στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Προτεραιότητες και διεκδικήσεις για τη Σύρο

Τεκμηριωμένα αιτήματα και διεκδικήσεις για το νησί της Σύρου θέτουν στην πρώτη γραμμή ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, με φόντο τη διεξαγωγή του 15ου Περιφερειακού Συνεδρίου στις Κυκλάδες και τη Σύρο (1, 5 &6 Ιουνίου), οπότε και συνολικά τα στελέχη της κυβέρνησης μεταβαίνουν στο νομό.

Οι κκ. Μαραγκός, Γιαλόγλου, Χρυσαφίδης και Καΐλης κατόπιν της συμμετοχής τους στον προσυνεδριακό διάλογο με εκπροσώπους της συντονιστικής ομάδας των Περιφερειακών Συνεδρίων, καταθέτουν τις θέσεις και τις παρατηρήσεις τους, τα κυριότερα σημεία των οποίων ακολουθούν στο σχετικό ρεπορτάζ.

Η Σύρος που αξίζουμε: Υποδομές, επενδύσεις και Πανεπιστήμιο

Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής και της παράταξης του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργου Μαραγκού έχουν αναλυθεί βασικά και μείζονος σημασίας θέματα σε έξι άξονες και συγκεκριμένα σχετικά με τις υποδομές, τις επενδύσεις (επιχειρηματικότητα), το αρχιτεκτονικό απόθεμα και τους τρόπους διάσωσης και αξιοποίησής του, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τον τουρισμό σε συνδυασμό με τον πολιτισμό και τη γαστρονομία και στο πώς αυτά μπορούν να εισφέρουν στην αύξηση του παραγόμενου τοπικού εισοδήματος, ενώ και τέλος γίνεται αναφορά στον άξονα των οριζόντιων πολιτικών για τα νησιά.

Ξεκινώντας από την κατηγορία των υποδομών, ο κ. Μαραγκός μιλώντας στην εφημερίδα εξήγησε πως “το αεροδρόμιο παραμένει στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας”, υπενθυμίζοντας πως έχουν τρέξει απαραίτητες διαδικασίες για την επέκταση του διαδρόμου και την ταπείνωση του λόφου κι επισημαίνοντας ότι αναμένονται οι δημοπρατήσεις των έργων αυτών.

Σχετικά με το κομμάτι των λιμενικών υποδομών, επεσήμανε πως χθες, έγινε συνεδρίαση της ΕΣΑΛ με πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη την έγκριση του master plan του λιμένα Ερμούπολης, που όπως σχολίασε “αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε μία σειρά από επενδύσεις που έχουν να κάνουν με τις χρήσεις και με τις υποδομές στο λιμάνι”. Τόνισε ιδιαίτερα δε, πως, “όλοι γνωρίζουμε άλλωστε πως το λιμάνι μας αποτελεί το δυνατό χαρτί του νησιού”.

Επιπλέον, στον πρώτο άξονα των υποδομών, ο κ. Μαραγκός έχει επισημάνει και θα θίξει εκ νέου ζητήματα ύδρευσης και αποχέτευσης, αναφέροντας στις δηλώσεις του ενδεικτικά πως πέραν των έργων που έχουν συμβασιοποιηθεί και προχωρούν, “αναμένουμε σε συνεργασία με το Υπ. Εσωτερικών και τη ΔΕΥΑΣ την ένταξη του έργου αποχέτευσης της Βάρης και του Μ. Γιαλού”. Στα ανωτέρω, δεν παρέλειψε δε να επισημάνει πως ο Δήμος είναι σε αναμονή και για “την έγκριση της χρηματοδότησης του έργου αναβάθμισης του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ και της δημιουργίας νέας μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων” ενώ και στο πεδίο της εκπαίδευσης και των υποδομών της Σύρου, ο Δήμαρχος γνωστοποίησε πως έχουν καταγραφεί βασικές προτεραιότητες όσον αφορά σε ανάγκες συντήρησης κι επισκευής των σχολικών μονάδων (31 κτίρια). Προ-εκτίμηση για το εν λόγω κόστος έχει πραγματοποιήσει η Τεχνική Υπηρεσία και φθάνει στο ποσό των 3 εκ. ευρώ.

Παρόμοιες σοβαρές επισημάνσεις έχουν γίνει και θα ακολουθήσουν και στο Περιφερειακό Συνέδριο όσον αφορά στις αθλητικές υποδομές, με τον κ. Μαραγκό να υπενθυμίζει τα ανοικτά θέματα για τις δύο Κλειστές Αίθουσες (Α&β) στο ΑΚΔΕ, ευχαριστώντας δημοσίως τα αρμόδια πρόσωπα για τη δέσμευσή τους περί χρηματοδότησης (κατά 50%) του σταδίου Πευκακίων.

Σχετικά με τον άξονα των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας που συνδυάζεται και με τον τρίτο άξονα του αρχιτεκτονικού αποθέματος, ο Γιώργος Μαραγκός τόνισε πως, “μέριμνά μας είναι πώς διασώζουμε αυτό το απόθεμα και πως το αξιοποιούμε επενδυτικά – επιχειρηματικά για να δημιουργήσουμε ένα οικονομικό αντικείμενο στο νησί μας”. Υπογραμμίζοντας μάλιστα πως, στη Σύρο “υπάρχουν πάρα πολλά ακίνητα (κληροδοτήματα, ιδιωτικά ή δημοτικά) που έχουν αξία” δήλωσε πως “πρέπει πάση θυσία να διασωθούν”. Προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, ο ίδιος δήλωσε κατηγορηματικά πως “διεκδικούμε την απλοποίηση του νομικού πλαισίου για την πραγματοποίηση επενδύσεων σε αυτά τα ακίνητα”. Σε σύνδεση με το συγκεκριμένο θέμα, ο Δήμαρχος έκανε μνεία και στην “πολυαναμενόμενη έγκριση της Πολεοδομικής μελέτης της Ερμούπολης” που όπως πρόσθεσε, “εισάγει μία σειρά από διευκολύνσεις που έχουν να κάνουν με χρήσεις γης, συντελεστές δόμησης κλπ). Σήμερα, όπως ανέφερε “η Πολεοδομική μελέτη βρίσκεται στο στάδιο έγκρισής της από τον Υπουργό Περιβάλλοντος όσον αφορά τα πυκνοδομημένα, ενώ έχει ήδη εγκριθεί από την Υπουργό Πολιτισμού και τις επόμενες ημέρες θα σταλούν στο Υπ. Ναυτιλίας για τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Αιγαίου ώστε να στείλει η Πολεοδομική μελέτη μαζί με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για δημοσίευση σε ΦΕΚ”.

Επιπρόσθετα, στο θέμα των επενδύσεων ο κ. Μαραγκός έκανε λιτή αναφορά στο στρατόπεδο, στο οικόπεδο στη θέση “Αστέρια” και στο “καυτό” θέμα της προώθησης των πρωτοβουλιών για το Νεώριο, που όπως πρόσθεσε “αποτελεί ύψιστης προτεραιότητας ιδιωτική επενδυτική πρωτοβουλία”. “Αναμένουμε και την επιτάχυνση των ενεργειών της κυβέρνησης για να δούμε την επόμενη μέρα του Νεωρίου” πρόσθεσε ο κ. Μαραγκός.

Όσον αφορά δε στην ένταξη στο Πρόγραμμα Ειδικού Αναπτυξιακού Σκοπού του έργου “μηχανισμός προσέλκυσης επενδύσεων για τη Σύρο”, ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να εκφράσει δημοσίως τις ευχαριστίες του προς τους κκ. Σαντορινιό και Χαρίτση.

Ακολούθως, αναφερόμενος στην υπόθεση του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τη λειτουργία του ΤΜΣΠΣ στο νησί, ο κ. Μαραγκός υπενθύμισε πως “βούληση της Δημοτικής Αρχής είναι η στήριξή του με τη δωρεάν παραχώρηση κτιρίων καθώς και μέσω της αξιοποίησης ενός τμήματος του στρατοπέδου”. “Αυτό που μετ΄ επιτάσεως επίσης θα ζητήσουμε από την κυβέρνηση είναι η περαιτέρω ενδυνάμωσή του και όχι μόνον η διατήρηση αυτού του μεγέθους με τη δημιουργία και συνεργιών” συμπλήρωσε κατηγορηματικά, εκφράζοντας την ευχή να μπορέσει να αναπτυχθεί κι άλλο Τμήμα στον τόπο.

Τουρισμός, νησιωτικότητα και ακτοπλοϊκό

Σχετικά με τον άξονα του Τουρισμού και του Πολιτισμού, ο κ. Μαραγκός υπογράμμισε πως, “θέλουμε να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη θεματικών μορφών τουρισμού με πλάνο και σχέδιο που να ταιριάζει με την ταυτότητα του νησιού μας”, αναφέροντας ενδεικτικά τον συνεδριακό τουρισμό (υποδομή αναφορικά με σχέδια επενδύσεων στο στρατόπεδο), τον πολιτιστικό τουρισμό που η Σύρος έχει ήδη ισχυρά εφόδια για την ανάπτυξή του όλον τον χρόνο, τον μαθητικό τουρισμό, τον θρησκευτικό τουρισμό και αθλητικό τουρισμό.

Σκοπός όπως τόνισε είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, κάνοντας μνεία παρακάτω και ειδικότερη αναφορά στον τελευταίο άξονα που αφορά στην ανάδειξη της νησιωτικότητας και των θεμάτων της. Πρώτιστο ζήτημα είναι η συγκοινωνία και η σύνδεση της Σύρου και των νησιών, με τον Δήμαρχο να αναφέρει πως θα τεθεί αναλυτικά το θέμα, αφού ήδη έχει γίνει αρκετός λόγος, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει και την υπόθεση του μεταφορικού ισοδύναμου.

Ο κ. Μαραγκός θέλησε να ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, θίγοντας εκ νέου το ζήτημα του ΦΠΑ κι εξηγώντας πως είναι βασικό ζήτημα για την επιχειρηματικότητα.

Σύρος, ένα βήμα μπροστά: Ανοικτά θέματα και ανάπτυξη

Εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας, ο επικεφαλής Ανδρέας Γιαλόγλου έθιξε συγκεκριμένα ζητήματα κατά τον προσυνεδριακό διάλογο και μάλιστα, άκρως σοβαρά που συνδέονται με τη δρομολόγηση άμεσων λύσεων για το ακτοπλοϊκό, τις υποδομές και την ανάπτυξη, προκειμένου η Σύρος να απολαύσει ποιοτικές βελτιώσεις τόσο για τους κατοίκους της, όσο και για τους επισκέπτες της.

Εκτός αυτών όμως, στο υπόμνημά του, που γνωστοποίησε και στην “Κοινή Γνώμη” καθώς του ζητήθηκε από την εφημερίδα, έκανε αναφορά και σε βασικά πολιτικά θέματα. Δύο εξ αυτών που συνδέονται και με τις αλλαγές που δρομολογούνται στην Αυτοδιοίκηση μέσω του Προγράμματος “Κλεισθένης Ι”, η εφαρμογή της απλής αναλογικής και η αποφόρτιση του δημοτικού συμβουλίου από ζητήματα που μπορούν να δρομολογούνται από τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες.

Όπως εξήγησε σχετικά με το βασικό ζήτημα της απλής αναλογικής, “Θεωρώ θετικό βήμα την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης” καθώς όπως υποστήριξε, “Με τον τρόπο αυτό, πέρα από την πιο αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση των πολιτών, θα αναζητούνται ευρύτερες συναινέσεις κατά την άσκηση της εξουσίας, γεγονός που με τη σειρά του θα εμβαθύνει τη δημοκρατική λειτουργία των οργάνων των ΟΤΑ”.

Στο υπόμνημά του, κατέθεσε μάλιστα και τον προβληματισμό του, σχετικά με “την έλλειψη ενδιαφέροντος από ικανούς ανθρώπους για ενασχόληση με τα κοινά, με αποτέλεσμα η «δεξαμενή» των δυνητικών υποψηφίων συμβούλων στις μικρές κοινωνίες να είναι εξαιρετικά περιορισμένη”.

Αφού ανέλυσε αρκετά θέματα σχετικά με τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών, από την πλευρά του έθεσε επί τάπητος “τη συζήτηση για τη χρήση ενιαίου ψηφοδελτίου συμβούλων”.

Ωστόσο, ο ίδιος σκιαγραφώντας και τη σημασία που έχει η ομαλή ανάπτυξη της Σύρου βάσει των δυνατοτήτων και των πλεονεκτημάτων της, θέλησε να αναφέρει ως παράδειγμα στην προσπάθεια δημιουργίας Γεωπάρκου στη Σύρο.

“Το τρίτο θέμα στο οποίο θα ήθελα να αναφερθώ αφορά σε μια πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί στη Σύρο για τη διατήρηση της Απάνω Μεριάς του νησιού. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας για την υποστήριξη της οποίας έχει συσταθεί και μια ΚΟΙΝΣΕΠ, βασικό ρόλο έχει η ανάπτυξη ενός γεωπάρκου και ενός γεωλογικού εκθετηρίου που θα αναδείξουν το γεωλογικό θησαυρό της περιοχής και θα αναπτύξουν με συντονισμένο τρόπο μια θεματική μορφή τουρισμού που απλώνεται σε περιόδους εκτός της αιχμής του καλοκαιριού. Για τη συγκεκριμένη δράση βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης χρηματοδότηση 367.000 ευρώ από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού σκοπού Νοτίου Αιγαίου ενώ έχει ήδη εγκριθεί μια χρηματοδότηση 3.000 ευρώ από το CPF (Cyclades Preservation Fund)”. Προτού κλείσει την αναφορά του, επεσήμανε σχετικά με την προσπάθεια πως, “παράλληλα συγκροτείται μια επιστημονική ομάδα υποστήριξης αποτελούμενη από διακεκριμένους πανεπιστημιακούς καθηγητές από διάφορες Χώρες του κόσμου”.

Κίνηση Πολιτών Σύρου: Συμμετοχή πολιτών, υποδομές και βασικά αγαθά

Ιδιαιτέρως σαφές είναι το περιεχόμενο του υπομνήματος και της Κίνησης Πολιτών Σύρου, το οποίο και κατατέθηκε σε συνέχεια της προσυνεδριακής συνάντησης που έγινε στο νησί (21/4) και συμμετείχε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Παύλος Χρυσαφίδης.

Ειδικότερα, η Κίνηση Πολιτών Σύρου επισημαίνει αρχικά ως ουσιαστική προϋπόθεση ανάπτυξης ενός τόπου, την συμμετοχή των πολιτών και όχι στο πλαίσιο του θεσμού της “διαβούλευσης” που όπως σχολιάζουν τα μέλη της, “στη Σύρο τουλάχιστον έχει αποτύχει παταγωδώς”. Προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, η ελάσσων μειοψηφία παρατηρεί πως, “Δυστυχώς, όπως και στην κεντρική πολιτική σκηνή, έτσι και στην αυτοδιοικητική, τα προγράμματα και οι προγραμματικές δηλώσεις εξανεμίζονται για πολλούς λόγους και καμία σχέση δεν έχει η θητεία με τα υποσχεθέντα”. Ως εκ τούτου, προβαίνοντας σε μία γενικότερη πολιτική τοποθέτηση, η Κίνηση Πολιτών προσθέτει πως,Ένα κράτος που ενδιαφέρεται για τους πολίτες, του πρέπει να εξασφαλίζει στους πολίτες του μέσω της αυτοδιοίκησης, και όχι μόνο, βασικά αγαθά και άλλα απαραίτητα της δομής μιας πολιτισμένης κοινωνίας”.

Ενδεικτικά, η συγκεκριμένη παράταξη δίνει έμφαση σε θέματα υδροδότησης και καλής ποιότητας νερού τόσο στη Σύρο, όσο και στα νησιά των Κυκλάδων, επισημαίνοντας πως, “υπάρχει λειψυδρία που αντιμετωπίζεται με αφαλάτωση του νερού και με γεωτρήσεις”. Συμπληρώνει μάλιστα πως, “Σαφώς και δεν επαρκεί η παραγωγή και η ποιότητα πολλές φορές υποφέρει από το υψηλό χλώριο (έως 1000) των γεωτρήσεων που ανακατεύεται με το αφαλατωμένο νερό και συνέπεια αυτού είναι η κακή ποιότητα του νερού (ιδίως στα χωριά), μη αξιόπιστο νερό για να είναι πόσιμο, διαφορετικές χρεώσεις σε ενιαίο Δήμο και βέβαια ένα δίκτυο που σε πολλά σημεία είναι υπέργειο με ό,τι αυτό συνεπάγεται τους καλοκαιρινούς μήνες”.

Σε επίπεδο υποδομών, εστιάζει στα ανοικτά θέματα αποχέτευσης για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων, πως, “είναι απαράδεκτο στην εποχή μας να μην υπάρχει αποχέτευση τουλάχιστον στους οργανωμένους οικισμούς του νησιού, που να καταλήγει σε βιολογική επεξεργασία και μάλιστα με το προϊόν της να επωφελούνται οι αγροτικές καλλιέργειες”, κάνοντας ειδικότερη αναφορά και στην Ερμούπολη, όπου “υπάρχει από δεκαετίες αποχετευτικό δίκτυο που καταλήγει σήμερα σε βιολογικό καθαρισμό (χωρίς να εκμεταλλευόμαστε το νερό που προκύπτει)”, ενώ στα χωριά όπως προσθέτει η Κίνηση Πολιτών Σύρου, “όλοι εξυπηρετούνται από υφιστάμενους παλιούς απορροφητικούς βόθρους, οι δε σχετικά νέες οικοδομές εξυπηρετούνται από στεγανούς (που η στεγανότητά τους ελέγχεται)”.

Στα ανωτέρω, η παράταξη προσθέτει και θέματα ασφάλειας σχετικά με το οδικό δίκτυο του νησιού, επισημαίνοντας πως αν και η Σύρος είναι “προνομιούχος” συγκριτικά με τα άλλα νησιά για την έκταση του δικτύου της – μεγάλο μέρος του οποίου όμως με ό,τι αυτό συνεπάγεται, έχει χτιστεί πάνω σε ρέματα κλπ – ωστόσο, καταθέτει τον προβληματισμό της αναφορικά με την ευθύνη γι αυτό, που “σε έναν τόσο μικρό τόπο”, μοιράζεται ανάμεσα σε Δήμο και Περιφέρεια. “Αυτό συνεπάγεται συνήθως ανυπαρξία συντονισμού ως προς τον καθαρισμό των επιδιορθώσεων κλπ, που επιβαρύνουν την καθημερινότητα του πολίτη” σχολιάζουν τα μέλη της.

Πέραν των ανωτέρω, η Κίνηση Πολιτών Σύρου έχει επισημάνει θέματα συγκοινωνίας, αναφέροντας ενδεικτικά πως η εξυπηρέτηση των μαθητών με ΚΤΕΛ ως αρμοδιότητα έχει δοθεί στην Περιφέρεια, παρά το ότι η πλευρά των Δήμων γνωρίζει καλύτερα τις τοπικές ανάγκες. “Ίσως να ήταν καλύτερα η αρμοδιότητα αυτή να δοθεί στους Δήμους” σχολιάζει σχετικά η παράταξη στο υπόμνημά της, προσθέτοντας πως σε γενικότερο επίπεδο θα πρέπει να δίνεται έμφαση στις ανάγκες των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Αναφορικά με την καθημερινότητα των κατοίκων, η Κίνηση Πολιτών Σύρου προβαίνει σε αρκετές παρατηρήσεις που ενισχύουν το “κοινωνικό πρόσωπο” ενός τόπου (πχ. πεζόδρομοι, ΑΜΕΑ, παιδικές χαρές), ενώ προβαίνει σε παρατηρήσεις σχετικά με θέματα ανάπτυξης.

Πολεοδομικό, ακτοπλοϊκές συνδέσεις και στρατόπεδο

Αρχικά, σημειώνει την ανάγκη προώθησης της υπόθεσης του Πολεοδομικού της Ερμούπολης, αφού σήμερα, παρατηρεί και την “ανύπαρκτη οικοδομική δραστηριότητα” στον τόπο ως απόρροια της “στασιμότητας” στο συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ προχωρά και στην υπόθεση του αεροδρομίου. Σύμφωνα με όσα σημειώνει η Κίνηση, “Η επέκταση του αεροδρομίου έχει δρομολογηθεί και κάποια στιγμή θα γίνει” όμως όπως εξηγούν τα μέλη της, “Είναι αμφίβολο αν θα λειτουργήσει στο βαθμό που εικάζεται αφού αν συγκρίνετε το κόστος των εισιτηρίων για Σύρο σε σύγκριση με τα άλλα νησιά, θα κατανοήσετε για ποιον λόγο δεν προτιμά ο κόσμος αυτό το μέσο μεταφοράς στη Σύρο”. Εκ μέρους και του επικεφαλής της, έχει γίνει μνεία σχετικά με το θέμα του στρατοπέδου, ο οποίος όπως έχει επαναλάβει σε δημόσιες συνεδριάσεις, “Μια ενέργεια πνοής για την Ερμούπολη και τη Σύρο ήταν η παραχώρηση του στρατοπέδου (μερική έκταση του) στον Συριανό λαό καθώς υπάρχει δημοσιευμένο ΦΕΚ για την πολεοδόμησή του το οποίο βρίσκεται σε ισχύ. Τελικά, με άστοχους χειρισμούς της σημερινής δημοτικής αρχής, έγινε προθάλαμος μελετών και στερήθηκε το νησί έναν πνεύμονα ανάπτυξης (Πανεπιστημιούπολη, χώροι αναψυχής, στέγαση δημοσίων υπηρεσιών, πάρκινγκ, κλπ)”.

Η Κίνηση Πολιτών Σύρου, αναφέρεται μεταξύ άλλων και στον “πονοκέφαλο” της εκτός σχεδίου δόμησης, που όπως επισημαίνει, δυσκολεύει την Τοπική Αυτοδιοίκηση να προγραμματίσει τα δίκτυά της, ενώ θίγει ιδιαιτέρως το πρόβλημα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων. Όπως σημειώνεται και στο υπόμνημα, πρόκειται για ένα άλυτο επί χρόνια πρόβλημα, αφού “οι αδρές επιδοτήσεις” αποδεικνύονται “βοήθημα για τους εφοπλιστές” και όχι ουσιαστικός τρόπος που βοηθά στην κατεύθυνση της εξασφάλισης ουσιαστικής σύνδεσης των νησιών μεταξύ τους και βέβαια με την πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Όπως παρατηρείται και στο υπόμνημα, Κάθε προσπάθεια προγραμματισμού και συντονισμού των δρομολογίων, έχει αποτύχει διαχρονικά” κι ως εκ τούτου, αναδεικνύεται επιτακτική η ανάγκη άσκησης αποτελεσματικής πολιτικής για το συγκεκριμένο ζήτημα. Τέλος, η Κίνηση σχολιάζει και το θέμα των σωστών δομών της ανακύκλωσης, εξηγώντας πως, πρέπει να λειτουργήσουν “στην κατεύθυνση του συμφέροντος του δημότη και του περιβάλλοντος και όχι του κάθε εργολάβου ιδιώτη”.

Λαϊκή Συσπείρωση: Καμία συμμετοχή, ανατροπή αυτής της πολιτικής

Υπό διαφορετικό πρίσμα βλέπει τη διεξαγωγή συνολικά των Περιφερειακών Συνεδρίων η Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου, εξηγώντας την απόφασή της να μη συμμετάσχει στο Συνέδριο της Σύρου στις 5 και 6 Ιουνίου. Έχοντας αναλύσει το πολιτικό σκεπτικό της, καταλήγει στα εξής: “Ο μόνος δίκαιος δρόμος για το λαό είναι αυτός της οργάνωσης και της ανασύνταξης του εργατικού – λαϊκού κινήματος, της οικοδόμησης της λαϊκής συμμαχίας εργατών – φτωχών αγροτών και ΕΒΕ, με προοπτική την ανατροπή αυτής της πολιτικής, αυτής της εξουσίας και οικονομίας. Σε αυτή και μόνο την προοπτική αξίζει πραγματικά για το λαό να βάλει πλάτη. Στη βάση αυτή, η πρόσκλησή σας δεν γίνεται δεκτή από την παράταξή μας και επιστρέφεται”.