Κάλυψη αναγκών επικαλείται η Δημοτική Αρχή Σύρου-Ερμούπολης για τις επαναλαμβανόμενες ανακατατάξεις υπηρεσιακών παραγόντων

Συνεχείς μετακινήσεις συγκεκριμένων δημοτικών υπαλλήλων

Νέα ανακατανομή του προσωπικού του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, που αποτελεί συνήθη πρακτική της Δημοτικής Αρχής, με την πλευρά της μείζονος δημοτικής μειοψηφίας να ζητά απαντήσεις επ’ αυτού, με αναφορές περί της εύρυθμης λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών από πλευράς Δημάρχου και αρμοδίου Αντιδημάρχου.

Οι συνεχείς μετακινήσεις συγκεκριμένων δημοτικών υπαλλήλων, προκάλεσαν την απορία της δημοτικής μειοψηφίας, ως προς την λογική του προγραμματισμού της Δημοτικής Αρχής, που από ενάρξεως της θητείας της επιδίδεται μετά μέγιστης προσήλωσης στη συγκεκριμένη πρακτική.

Απορία για τον προγραμματισμό

Εκ μέρους του επικεφαλής της δημοτικής μειοψηφίας, Ανδρέα Γιαλόγλου, τέθηκε το ερώτημα κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σχετικά με τις συνεχείς μετακινήσεις των δημοτικών υπαλλήλων, όπως καταγράφεται από τις μετακινήσεις 7 υπαλλήλων, οι οποίοι κατά το διάστημα της τετραετίας της παρούσας Δημοτικής Αρχής τοποθετήθηκαν και επανατοποθετήθηκαν σε διάφορες θέσεις.

Θίγοντας το θέμα ο κ. Γιαλόγλου εξέφρασε την ανησυχία του για την εμφανή πλέον, παρά την πάροδο μίας τετραετίας στη διοίκηση του Δήμου, έλλειψη προγραμματισμού ως προς τη στελέχωση των υπηρεσιών, λέγοντας συγκεκριμένα «Κάθε χρόνο μετακινήσεις. Τι είδους προγραμματισμός είναι αυτός; Πραγματικά με αφήνει άναυδο».

Εκτός αυτού, σημείο άξιο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι μετακινούμενοι υπάλληλοι δεν είχαν λάβει καμία σχετική με τις μετακινήσεις τους ενημέρωση, για τις οποίες έλαβαν γνώση όταν υπήρξε ανάρτηση των αποφάσεων στο Διαύγεια, όπως αντίστοιχα και οι προϊστάμενοι των συγκεκριμένων υπαλλήλων αγνοούσαν το γεγονός ότι υφιστάμενοι τους μετακινούνται εν αγνοία τους.

Με αυτές τις επισημάνσεις από την πλευρά της μείζονος δημοτικής μειοψηφίας, ζητήθηκε από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Διοικητικών Υπηρεσιών, Δομένικο Σαγκινέτο, να αιτιολογηθεί η εν λόγω πρακτική των μετακινήσεων.

Επίκληση κάλυψης υπηρεσιακών αναγκών

Ο Αντιδήμαρχος με την απάντηση του κατέστησε σαφές ότι επρόκειτο για απόφαση Δημάρχου, η οποία προέκυψε κατόπιν συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής.

Στην απάντηση του ο κ. Σαγκινέτος επικαλέστηκε εξυπηρέτηση των αναγκών των υπηρεσιών του Δήμου, που υπαγόρευσαν αυτές τις μετακινήσεις, τις οποίες ο ίδιος έκρινε ότι δεν ήταν τόσες πολλές, αντιθέτως όπως υποστήριξε ήταν λίγες.

Σημείωσε δε ότι δεν καταγράφηκε καμία διαμαρτυρία από τους μετακινούμενους υπαλλήλους ή έστω η δημιουργία οποιουδήποτε προβλήματος από τις συγκεκριμένες κινήσεις.

Την απόφαση του να μετακινηθούν εκ νέου υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου, επιχείρησε να αιτιολογήσει ο Δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός, οι οποίες ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκαν για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών και κενών που παρατηρούνται στις δημοτικής υπηρεσίες.

Όπως συγκεκριμένα ανέφερε για τους μετακινούμενους υπαλλήλους «η επιλογή έγινε με γνώμονα την καλύτερη δυνατή λειτουργία, την των αντίστοιχων τμημάτων στα οποία εμπλέκονται οι υπάλληλοι οι οποίοι μετακινούνται».

Θέλησε να καταστήσει σαφές ότι η εν λόγω κίνηση δεν αποτέλεσε δική του προσωπική απόφαση, αλλά προέκυψε ως αποτέλεσμα συζητήσεων και συναποφάσεων, καθώς όπως είπε «αυτή η απόφαση ελήφθη σε συνάρτηση με τις πραγματικές και διαπιστωμένες ανάγκες των υπηρεσιών, σε συνέχεια διαβούλευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε από τους εμπλεκόμενους πολιτικούς και υπηρεσιακούς προϊσταμένους και τον γενικό γραμματέα του Δήμου».

Υποστηρίζοντας ότι η απόφαση για τις νέες μετακινήσεις υπαλλήλων ήταν επιβεβλημένες για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών, διατύπωσε την συγκεκριμένη άποψη λέγοντας ότι «φρονούμε και πιστεύουμε ότι ήταν αναγκαίες αυτές οι μεταβολές, οι μετακινήσεις, για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου».  

Εμφανίστηκε δε απολύτως αρνητικός έναντι της απορίας που εκφράστηκε εκ μέρους του επικεφαλής της αντιπολίτευσης περί του προγραμματισμού που υπαγορεύουν τις εν λόγω κινήσεις, έναντι της οποίας αντέταξε ότι «δεν μπορώ να δεχθώ κανέναν υπαινιγμό, δεν μπορώ να δεχθώ ότι αυτά έγιναν εκ του προχείρου και «στο πόδι». Επιτρέψτε μας να έχουμε μία καλύτερη γνώση από εσάς αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να λειτουργούν οι υπηρεσίες του Δήμου, σε συνάρτηση και με τον διαπιστωμένο φόρτο, ο οποίος υπάρχει, ιδιαιτέρως βέβαια σε τμήματα όπως αυτό του Προγραμματισμού αλλά και της Τεχνικής Υπηρεσίας».

Καταλήγοντας στην διαβεβαίωση ότι «παρά τη διαπιστωμένη στελέχωση σε συγκεκριμένα τμήματα, αυτές οι αλλαγές θα συνδράμουν ώστε να μπορέσουν οι υπηρεσίες και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του Δήμου κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

«Δεν είναι κριτήριο αν κάποιος έχει μετακινηθεί πολλές φορές»

Η διατύπωση του Δημάρχου προκάλεσε την ανάγκη αποσαφήνισης της διατύπωσης του κ. Γιαλόγλου, ο οποίος θέλησε να καταστήσει σαφές ότι έθεσε το ερώτημα χωρίς να εκφέρει κρίσεις όσον αφορά στην εύρυθμη λειτουργία, σχολιάζοντας ότι «αυτό μάλλον ήταν κάτι το οποίο (ο Δήμαρχος) είχε στο μυαλό του», επιβεβαιώνοντας ότι αυτό διευκρινίστηκε και από την απάντηση του αρμοδίου Αντιδημάρχου.

Επεξήγησε ότι «κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους που μετακινήθηκαν, τα τελευταία 3 χρόνια έχουν μετακινηθεί ένθεν κακείθεν κάμποσες φορές, που σημαίνει ότι αυτό δεν δείχνει μάλλον προγραμματισμό, αλλά κάτι άλλο δείχνει και κάποιοι εξ αυτών ήταν εν αγνοία τους η μετακίνηση τους, τόσο των ιδίων όσο και των προϊσταμένων τους και δε νομίζω ότι αυτό συνάδει με μια σωστή διαχείριση προσωπικών και ανθρωπίνων πόρων».

Στη διευκρινιστική τοποθέτηση του ερωτήματος από την πλευρά του Δημάρχου υποστηρίχθηκε ότι «δεν μετράμε πόσες φορές έχει μετακινηθεί ένας υπάλληλος. Μπορεί κάποιος κατά τη διάρκεια μίας δημοτικής θητείας να μην μετακινηθεί καθόλου, μπορεί να μετακινηθεί και εκατό φορές. Η όποια πράξη διοικητικής μεταβολής ή μετακίνησης υπαλλήλου γίνεται πάντοτε αξιολογώντας τα τρέχοντα δεδομένα, τις διαπιστωμένες ανάγκες και τον φόρτο εργασίας, τον οποίο καλούνται να εξυπηρετήσουν τα διάφορα Τμήματα και οι Διευθύνσεις του Δήμου και δεν είναι κριτήριο αν κάποιος έχει μετακινηθεί περισσότερες ή λιγότερες φορές από κάποιον άλλο».