Παρατηρήσεις για το τουριστικό τέλος ώθησαν τη Δημοτική Αρχή σε προσπάθεια δικαιολόγησης των χειρισμών της όσον αφορά στην τουριστική πραγματικότητα της Σύρου

Επιμονή στις αφίξεις και ολοταχώς για τουριστικό μάνατζερ

Αντιπαράθεση σχετικά με την τουριστική πραγματικότητα της Σύρου “ξέσπασε” ανάμεσα στη Δημοτική Αρχή και τη μείζονα μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, κατά την τελευταία συνεδρίαση, οπότε και η συζήτηση για το τουριστικό τέλος, “γέννησε” την ανάγκη στον Δήμαρχο και τον πρόεδρο της Τουριστικής Επιτροπής να δικαιολογήσουν χειρισμούς όσον αφορά στην προβολή και τη γενικότερη πορεία της Σύρου.

Παρατηρήσεις του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέα Γιαλόγλου σχετικά με τον μη ανταποδοτικό τρόπο που δαπανάται το έσοδο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης από το τουριστικό τέλος που επιβάλλεται στους δημότες του νησιού, προκάλεσαν την τοποθέτηση του Γιώργου Μαραγκού αναφορικά με τις αφίξεις επισκεπτών στον τόπο, αλλά και σχετικά με τη μη ανάπτυξη τουριστικών υποδομών τα τελευταία χρόνια, επιχειρώντας να αποπροσανατολίσει..., από τον οικονομικό σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής για τη σοβαρή υπόθεση της τουριστικής ανάπτυξης.

Δαπάνες που εγείρουν προβληματισμό και δεν ευνοούν σε αποτέλεσμα

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των δυνητικών τελών κι ως εκ τούτου και του τουριστικού τέλους, ο Ανδρέας Γιαλόγλου εξέφρασε τον προβληματισμό του, σχετικά με το κατά πόσον οι δαπάνες σε συγκεκριμένους κωδικούς ευνοούν σε αποτέλεσμα τη Σύρο, αφού προωθούνται για κάλυψη κόστους που επ΄ ουδενί δεν συνδέεται με την προβολή.

“Θα μείνω στο τέλος το τουριστικό. Η τουριστική μας πολιτική βάσει της απόφασης των δυνητικών τελών που καλούμαστε να εγκρίνουμε συνοψίζεται στο ποσό των 45 χιλ. ευρώ, εκ των οποίων το 1/4, δηλαδή οι 10.000 ευρώ αφορούν τιμητικές διακρίσεις, αναμνηστικά δώρα και έξοδα φιλοξενίας φυσικών προσώπων και αντιπροσωπειών. Τα υπόλοιπα κατανέμονται ως εξής: 10.000 για εκτυπώσεις φυλλαδίων, 10.000 για δαπάνες διαφήμισης και 10.000 για εκθέσεις. Αυτή είναι η τουριστική πολιτική μας” σχολίασε σε καυστικό τόνο ο ίδιος, λέγοντας πως, “Υποτίθεται οι δημότες πληρώνουν τουριστικό τέλος και περιμένουν οι δαπάνες που γίνονται να ευνοούν τον τουρισμό, να τον ενθαρρύνουν και να αναλώνονται τουλάχιστον σε τουριστικές στοχεύσεις”.

Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε από τη “Διαύγεια” για τις δαπάνες του Δήμου από κωδικό για τον τουρισμό, ο κ. Γιαλόγλου ανέδειξε πως, έχουν καλυφθεί άσχετες ανάγκες.

“Βλέπουμε δαπάνη διαμονής εκπαιδευτών για πρόγραμμα οδικής ασφάλειας για μαθητές Λυκείου, παράθεση γεύματος σε φιλοξενούμενους για το στρατόπεδο ΛΓΟΥ Ζαφείρη, προμήθεια αναμνηστικών και διανυκτέρευση φιλοξενούμενων για σύσκεψη σχετικά με το στρατόπεδο ΛΓΟΥ Ζαφείρη Αποστόλου, δαπάνη διατροφής εκπαιδευτών προγράμματος για την οδική ασφάλεια, προμήθεια αναμνηστικών δώρων για προσφορά στον Πρωθυπουργό και σε υπουργικά στελέχη κ.α.” πρόσθεσε σχετικά, επισημαίνοντας παράλληλα πως, “Εκφράζω και την ανησυχία μου για το αν αυτό είναι νόμιμο”.

Αύξηση επισκεψιμότητας βάσει ακτοπλοϊκών αφίξεων

Χωρίς να δίνει απάντηση επί της ουσίας, ο πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής, θέλησε μόνον να τονίσει πως, “Σαν πρόεδρος δεν ασχολούμαι με τις κατανομές” ωστόσο, όπως υποστήριξε “Φέτος προβλέπεται και ένα αρκετά μεγάλο ποσό γι αυτό που είχαμε πει και είχε προταθεί στην τελευταία μας συνάντηση από αρκετά μέλη της Τουριστικής Επιτροπής, να πάρουμε έναν εξειδικευμένο σύμβουλο σε θέματα τουρισμού”.

Δεσμεύθηκε δε, πως, “Τις επόμενες μέρες στην Τουριστική Επιτροπή είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν για να ορίσουμε ποιος θα είναι αυτός”, με τον Δήμαρχο να επιβεβαιώνει την πρόθεση, στρέφοντας όμως σε άλλη κατεύθυνση της απαντήσεις του απέναντι στις παρατηρήσεις του Ανδρέα Γιαλόγλου.

“Βλέπω ότι σχεδόν εμμονικά το τελευταίο διάστημα, σε ό,τι έχει να κάνει με τις δαπάνες της τουριστικής προώθησης και προβολής, επιμένετε να εστιάζετε στο ελάσσον και να χάνεται το μείζον” ανέφερε ο Δήμαρχος, κάνοντας λόγο για “λογιστικού χαρακτήρα προσεγγίσεις”, που όπως υποστήριξε, δεν διευκολύνουν τους δημότες να κατανοήσουν την πολιτική της Δημοτικής Αρχής.

Αναφορικά με το κομμάτι των δαπανών για προώθηση και προβολή της Σύρου, ο Γιώργος Μαραγκός προκειμένου να καλύψει... την κατανομή, θέλησε να μιλήσει και για προβολή της Σύρου μέσω των διάφορων εκδηλώσεών της, λέγοντας μάλιστα πως, καθώς υπάρχουν και χορηγοί, το νησί “απολαμβάνει” μεγαλύτερα ποσά σε προβολή.

Στρέφοντας δε, σε διαφορετική κατεύθυνση τη συζήτηση, αφού πρώτα τόνισε πως, “Δευτερογενή και τριτογενή ανάλυση, θα κάνουμε στον τουριστικό απολογισμό (αναφορικά δηλαδή με την καταναλισκόμενη δαπάνη, την κατά κεφαλή καταναλισκόμενη δαπάνη στο νησί μας, αναφορικά με τον αριθμό διανυκτερεύσεων κλπ)”, ο ίδιος θέλησε για μία ακόμη φορά να εστιάσει την προσοχή τουριστική άνοδο.

“Την τελευταία τριετία, στην χρονική περίοδο του τετραμήνου Ιουνίου – Σεπτεμβρίου, η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών στο νησί, με επίσημα στοιχεία Λιμεναρχείου ξεπερνά τις 40 χιλ. επισκέπτες” ανέφερε, λέγοντας μάλιστα πιο συγκεκριμένα πως, “Το 2013 για το τετράμηνο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου, οι επισκέπτες στο νησί ήταν 149.872 και το 2018, ο αριθμός των επισκεπτών στο νησί για το τετράμηνο είναι 202.599”.

Κατόπιν των ανωτέρω, ισχυρίστηκε μάλιστα πως, “Σύμφωνα με δηλώσεις των επιχειρηματιών του τουρισμού, τα τελευταία χρόνια αυτή η αυξανόμενη ροή επισκεπτών στο νησί μας, δεν είναι τυχαία”, θέλοντας να καλύψει προφανώς “εντέχνως” - πλην όμως ατυχώς - σοβαρά παράπονα που κατά καιρούς είχαν εκφράσει οι μέχρι πρότινος επίσημοι εκπρόσωποι των ξενοδόχων και των επιχειρηματιών εστίασης στην Τουριστική Επιτροπή, περί μη στοχευμένης προσπάθειας του Δήμου.

Ο κ. Μαραγκός δε, παρατήρησε πως, παρά την άνοδο της επισκεψιμότητας με στοιχεία αφίξεων, δεν παρατηρείται ανάπτυξη ποιοτικών υποδομών (σε επίπεδο κλινών).

“Έχετε διαπιστώσει στην ίδια περίοδο να υπάρχει αύξηση σε επίπεδο κατασκευής υποδομών;” ρώτησε ρητορικά, υποστηρίζοντας πως, “Καλό είναι να μην είμαστε μηδενιστικοί. Η Σύρος αρχίζει και δημιουργεί ένα στίγμα στον τουριστικό χάρτη της χώρας”.

Γλώσσα λανθάνουσα...”

Στα ανωτέρω, τοποθετήθηκε ο Ανδρέας Γιαλόγλου, ο οποίος παρατήρησε προς τον Δήμαρχο πως, ο ίδιος στο συγκεκριμένο θέμα, δεν προχώρησε σε μηδενιστικές αναφορές, αναγνωρίζοντας μάλιστα πως, προφανώς, τα σχόλια του Γιώργου Μαραγκού προέκυψαν από την ανάγκη του να δικαιολογήσει, όσα και ο ίδιος διαπιστώνει περί μη ικανοποιητικής τουριστικής πορείας.

“Δεν είπα εγώ περί μηδενισμού. Αυτό μάλλον είναι γλώσσα λανθάνουσα. Αυτό που εμείς νομίζουμε ότι συμβαίνει και προσπαθούμε να το βγάλουμε ότι δε συμβαίνει” σχολίασε καυστικά ο κ. Γιαλόγλου, λέγοντας μάλιστα πως, “Εφόσον γίνεται μνεία, είμαι υποχρεωμένος να τοποθετηθώ ανάλογα. Καλοκαίρι 2018, ιστορικό χαμηλό στην κρουαζιέρα. Μπορεί κανένας να διαφωνήσει σε αυτό; Τα τριάντα κρουαζιερόπλοια που ήρθαν, έφερναν κόσμο που πήγαινε με το πλοίο της γραμμής στην Τήνο κ επέστρεφε για να φύγουν. Αυτό είναι το αποτέλεσμα;”.

Κατόπιν των ανωτέρω, πρόσθεσε δε, πως, τα στοιχεία των αφίξεων δεν επαρκούν ως δεδομένα για την εξαγωγή ορθών συμπερασμάτων, αφού όπως πρόσθεσε, “Εκείνο που μετρά και το ξέρει καλύτερα από εμάς η αγορά είναι ο τζίρος που μπαίνει και τα λεφτά που παίρνουν στο τέλος της ημέρας οι άνθρωποι στην τσέπη τους και που με αυτά καλούνται πολλοί από αυτούς να βγάλουν ολόκληρη τη χειμερινή σεζόν”.

“Δε νομίζω ότι τους ικανοποιεί, ούτε κι εμάς, το αποτέλεσμα το τουριστικό που είχαν φέτος” συμπλήρωσε κατηγορηματικά, υπογραμμίζοντας τέλος πως, η Σύρος δυστυχώς “δεν καρπώνεται την κοσμογονία την τουριστική που γίνεται στη χώρα και στα νησιά μας, γύρω, που έχουν αλλάξει μία και δύο κατηγορίες σε σχέση με εμάς”.

Κλείνοντας δε, το μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Βρούτσης, απαντώντας προς τον Δήμαρχο για το θέμα της ικανοποίησης... των επιχειρηματιών, υπενθύμισε πως, “στην τελευταία συνεδρίαση της Τουριστικής Επιτροπής ο εκπρόσωπος της “Τερψιχόρης” είπε ότι φέτος ήταν 30% κάτω”. Η παράταξη του Ανδρέα Γιαλόγλου, έκλεισε τις τοποθετήσεις της, λέγοντας τέλος, πως, “Θα τα πούμε όλα στην τουριστική ανασκόπηση”.