Δεν επηρεάζει προς το παρόν τους δημότες, η αύξηση της ετήσιας εισφοράς του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης προς τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου για τον ΧΥΤΑ Σύρου

Σταθερά τα δημοτικά τέλη για το 2024 στη Σύρο

Ζητείται ποσό ύψους 1,4 εκατ. ευρώ ως “ταβάνι” για την επόμενη χρονιά

Αυξημένο σημαντικά είναι το ποσό που καλείται να εισφέρει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προς τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου για τη διαχείριση και λειτουργία του ΧΥΤΑ Σύρου για το 2024, το οποίο φθάνει σε 1,4 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως, για την επόμενη χρονιά, να επηρεάζει τα δημοτικά τέλη.

Το σοβαρό θέμα των ετήσιων εισφορών των Δήμων προς τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου για τη διαχείριση των υποδομών τους όσον αφορά στα απορρίμματα, απασχόλησε τη χθεσινή γενική συνέλευση, τα μέλη της οποίας συνεδρίασαν στη Σύρο, με τη συμμετοχή του προέδρου του Φορέα και περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου.

Τις άλλοτε έντονες συζητήσεις της γενικής συνέλευσης, στις οποίες οι δήμαρχοι και οι αιρετοί των νησιών εξέφραζαν σε μεγάλο βαθμό παράπονα για τα “χαράτσια” που συνήθιζαν να λένε πως καλούνται να πληρώνουν στον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου από την ίδρυσή του και μετά, διαδέχτηκε η χθεσινή συνεδρίαση, η οποία κινήθηκε σε εξαιρετικά ήπιους τόνους.

Ομόφωνα εγκρίθηκε το πλάνο των ετήσιων εισφορών για το 2024 για τους Δήμους του Ν. Αιγαίου, με τον περιφερειάρχη, να επισημαίνει εξ αρχής, πως η τιμολόγηση γίνεται βάσει νομοθεσίας και από εξειδικευμένο γραφείο, στο οποίο ανατίθεται η συγκεκριμένη δουλειά.

Να καλλιεργηθεί νέα νοοτροπία για τη διαχείριση απορριμμάτων

Ειδικότερα, προλογικά της συζήτησης για την έγκριση των ετήσιων εισφορών, ο Γιώργος Χατζημάρκος επεσήμανε, πως ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου με τον γενικό διευθυντή του και το προσωπικό που τον στηρίζει πλέον, έχει προχωρήσει σε σημαντικά βήματα σχετικά με τις υποδομές και τη διαχείριση των απορριμμάτων στα νησιά. Ενδεικτικά ανέφερε, πως προωθούνται έργα υποδομής για την προστασία του περιβάλλοντος και την πρόοδο του κάθε νησιού όσον αφορά τα απορρίμματα και την ανακύκλωση, προκειμένου όπως εξήγησε, με σταθερό βηματισμό, το Ν. Αιγαίο να πορευθεί προς την κατεύθυνση που ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση για το περιβάλλον. Από την πλευρά του, ζήτησε για μία ακόμη φορά συνεργασία με τους Δήμους για να προχωρήσουν τα νησιά στην επόμενη ημέρα, εξηγώντας πως η νέα νοοτροπία και αντίληψη για τη διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να καλλιεργηθεί και να γίνει συνείδηση σε όλες τις τοπικές κοινωνίες. Ιδιαίτερη μνεία έκανε για το καινοτόμο πρόγραμμα “Tήλος – Just Go Zero” (το πρώτο νησί στον κόσμο με μηδενικά απόβλητα και χωρίς κάδους σε δημόσιους χώρους), για το οποίο εξήγησε πως όλοι οι Δήμοι και τα νησιά πρέπει να λαμβάνουν ως παράδειγμα.

Ειδικότερα, για το σημαντικό θέμα των ετήσιων εισφορών των Δήμων προς τον ΦΟΔΣΑ, εστίασε στο θέμα του τέλους ταφής – κάτι που αυξάνει αρκετά κάθε ποσό ετήσιας εισφοράς -, για το οποίο υπήρξε κάθετος ως προς την αναγκαιότητα είσπραξής του. Όπως διευκρίνισε ο κ. Χατζημάρκος, αποτελεί ένα ποσό που ζητά το κράτος, στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας, με τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου να έχει τον άχαρο ρόλο του εισπράκτορα, που φυσικά το αποδίδει. Σε απόλυτο τόνο, ο περιφερειάρχης ξεκαθάρισε πως αυτό το ποσό πρέπει απαραίτητα να εισπραχθεί. Ωστόσο, κλείνοντας την ενημέρωσή του, έδωσε έμφαση στο γεγονός πως όλοι οι νησιωτικοί Δήμοι εκεί που πρέπει να εστιάσουν είναι στο πως θα προχωρήσουν προς μία ουσιαστική διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και στην ανάπτυξη της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης.

Με φόντο τα παραπάνω και ειδικότερα για την ετήσια εισφορά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη”, ο επόμενος δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου. Σημειώνεται πως στη γενική συνέλευση έδωσαν το “παρών” ο νυν δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας, ο Γιάννης Βρούτσης ως μέλος της γενικής συνέλευσης και εκπρόσωπος της Σύρου, αλλά και ο νέος αντιδήμαρχος για τα μικρά έργα και την ανακύκλωση, Γιάννης Μαραγκός.

  • Συζητήθηκε το θέμα των εισφορών προς τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου. Σε τι ποσό ανέρχεται η ετήσια εισφορά για το 2024 όσον αφορά στη Σύρο;

“Η ετήσια εισφορά για το 2024 ανέρχεται σε 1,4 εκατ. ευρώ. Μιλάμε για 200 χιλ. ευρώ παραπάνω από το προϋπολογισθέν ποσό για το περυσινό έτος. Βέβαια, να πω ότι απολογιστικά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προς τον ΦΟΔΣΑ πλήρωσε περίπου 580 – 600 χιλ. ευρώ. Άρα, το 1,4 εκατ. ευρώ να πω ότι είναι το ανώτατο που μας ζητείται.”.

  • Αναφορικά με το ταμείο και τα οικονομικά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης είναι διαχειρίσιμη αυτή η κατάσταση ή σας “γεννά” ανησυχία; Θα αυξήσετε τα δημοτικά τέλη ή για το 2024 μπορείτε να διατηρήσετε τις ίδιες χρεώσεις για τους δημότες;

“Είναι διαχειρίσιμη. Βέβαια, αύριο (σ.σ. σήμερα) έχουμε τη σύσκεψη με τον νυν αντιδήμαρχο Οικονομικών, τον Γιάννη Πιταούλη ώστε να δούμε που βρισκόμαστε στην ανταποδοτική Υπηρεσία. Για τους προϋπολογισμούς μας ξεκινάμε με τα τέλη. Από τα στοιχεία που δίνει ο τωρινός αντιδήμαρχος Οικονομικών να πω πως για το 2024 μπορούμε να μείνουμε σταθεροί στην τιμολογιακή πολιτική και να μην αυξηθούν τα τέλη.

Κι αυτό με φόντο το γεγονός πως η εισφορά που μας ζητείται, δηλαδή το ποσό του 1,4 εκατ. ευρώ είναι το “ταβάνι” αλλά δεν θα φτάσουμε εκεί. Αυτό άλλωστε είπε και ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου στη γενική συνέλευση, ο Γιώργος Χατζημάρκος.”.

  • Είναι μία κατάσταση που προκαλεί “πονοκέφαλο” συγκριτικά με τα ποσά που βλέπαμε στο παρελθόν. Ποιο είναι το σχόλιό σας για τις χρεώσεις του ΦΟΔΣΑ και την τιμολογιακή πολιτική του;

“Είναι μια δύσκολη κατάσταση. Έχουμε πει ξανά όμως προεκλογικά και το λέγαμε και κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας πως ο ΦΟΔΣΑ δεν χρεώνει άκριτα. Δεν έβαλε δηλαδή στο μάτι κάποια νησιά. Ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου χρεώνει βάσει της νομοθεσίας και αν θέλουμε να βελτιώσουμε πράγματα πρέπει και με τη στήριξη του Περιφερειάρχη ως ατόμου να το ζητήσουμε από τα συνδικαλιστικά όργανά μας, δηλαδή την ΠΕΔ Ν. Αιγαίου όσον αφορά στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα και φυσικά και την ΚΕΔΕ. Η ΚΕΔΕ πρέπει με τη σειρά της να διεκδικήσει πράγματα για την ανταποδοτική Υπηρεσία, αλλαγή της παρωχημένης νομοθεσίας που υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και φυσικά, κάποια κίνητρα που δεν είναι της παρούσης να τα αναλύσουμε, αλλά υπάρχουν σκέψεις και ιδέες.”.

  • Πολλή συζήτηση γίνεται και για το τέλος ταφής που επιβάλλεται να πληρωθεί. Αφορά σε σημαντικά ποσά. Για τη Σύρο, σε τι ποσό ανέρχεται και βέβαια, περιλαμβάνεται μέσα στο 1,4 εκατ. ευρώ;

“Αυτή τη στιγμή για το 2024 είναι ένα ποσό της τάξεως των 240 χιλ. ευρώ. Ο πρόεδρος εξήγησε και γι αυτό το θέμα κάποια πράγματα. Είναι ένα ποσό που μάλλον δεν θα το γλιτώσουμε ως φαίνεται. Παρόλα αυτά όταν έχω περισσότερα στοιχεία από τον νυν αντιδήμαρχο Οικονομικών, Γιάννη Πιταούλη και τον νυν δήμαρχο, Νίκο Λειβαδάρα, θα μπορώ να πω περισσότερα.”.

  • Η Σύρος έχει ανοικτά πολλά θέματα και με τον ΧΥΤΑ της και σήμερα παρουσιάζει κορεσμό. Σας ανησυχεί η κατάσταση;

“Έχει το νησί αρκετά θέματα με τον ΧΥΤΑ. Βέβαια ευτυχώς περάσαμε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο όσον αφορά στο νέο κύτταρο, δηλαδή αυτό το έργο και θα προχωρήσει το έργο του ΧΥΤΥ. Σε 3 χρόνια θα έχει γίνει το νέο κύτταρο. Και βέβαια πρέπει να δούμε τις βελτιωτικές κινήσεις γι αυτό το κύτταρο σήμερα, ώστε να μας βγάλει αυτά τα επόμενα 3 -3,5 χρόνια.”.