Η Σύρος καλείται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κρουαζιέρας
- Τετάρτη, 2 Ιουλίου, 2025 - 06:20
Από την πρώτη άφιξη του MSC LIRICA στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, χθες, αναμένεται να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα για τη Σύρο, ως προορισμό κρουαζιέρας, ώστε ο Όμιλος MSC Group, να αξιολογήσει προσεχώς - και με δεδομένη την πορεία και άλλων αφίξεων κρουαζιερόπλοιών του -, αν το νησί θα διατηρηθεί σταθερά στους νέους προορισμούς που εντάσσει στον προγραμματισμό του, για τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο στρατηγικός σύμβουλος της MSC Cruises, Κυριάκος Αναστασιάδης, χθες, στην ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πάνω στο εντυπωσιακό κρουαζιερόπλοιο, η εταιρεία έχει την πρόθεση της συνεργασίας με τον τόπο, υπό την προϋπόθεση πως “θα υπάρξει σκληρή δουλειά από τη Σύρο, ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κρουαζιέρας”.
Ο κ. Αναστασιάδης υπήρξε σαφής ως προς το τι ζητάει η εταιρεία για την ικανοποίηση των επισκεπτών της, κατά την άφιξη και παραμονή τους στο νησί, ευελπιστώντας στη συνεργασία με τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης, το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, το Επιμελητήριο Κυκλάδων και γενικότερα την επιχειρηματική κοινότητα του νησιού, για τις παροχές και τις υποδομές.
Υπενθυμίζεται πως η συνεργασία με την MSC έχει αρχίσει προ καιρού και σε συνέχεια πρωτοβουλίας του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, που προσέγγισε την εταιρεία, ώστε η Σύρος και άλλα νησιά να ενταχθούν στους νέους προορισμούς της. Μάλιστα, σε συνέχεια αυτής της επαφής, τον Οκτώβριο του 2024, η εταιρεία είχε φροντίσει για τον κατάπλου του EXPLORA I στο λιμάνι της Ερμούπολης.
Χθες, το πλοίο MSC LIRICA γέμισε με κόσμο την πόλη και το νησί, αφού μετέφερε 2.500 επιβάτες, πάρα πολλοί εκ των οποίων αποβιβάστηκαν στο νησί. Με τους ανθρώπους της εταιρείας είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, ο δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου που όμως λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στον Δήμο αναχώρησε στο μέσον της ενημερωτικής εκδήλωσης, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Γιάννης Βουτσίνος, καθώς επίσης ο αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Φραγκίσκος Βακόνδιος, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, όπως όμως και η λιμενάρχης Σύρου, Μαριάννα Δαλεζίου. Την εκδήλωση παρακολούθησε ακόμη η βουλευτής Κυκλάδων, Κατερίνα Μονογυιού.
Η αξία της κρουαζιέρας και η παρουσία του ομίλου MSC Group
Αρχικά ο κ. Αναστασιάδης μίλησε για το τι εστί κρουαζιέρα στην Ελλάδα. “Η κρουαζιέρα στην Ελλάδα ευθύνεται το 2023 για πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ προσφορά στην ελληνική οικονομία και είναι υπεύθυνη για τουλάχιστον 22.500 θέσεις εργασίας”, ανέφερε, σημειώνοντας εξ αρχής πως “η χώρα τα τελευταία χρόνια αρχίζει και γίνεται στρατηγικός προορισμός γενικά για την κρουαζιέρα και υπάρχει η πιθανότητα να αναπτυχθεί γιατί έχει πληθώρα προορισμών”. Κατά συνέπεια, εξήγησε πως το ζητούμενο από εδώ και στο εξής “είναι πώς η Ελλάδα θα αξιοποιήσει αυτό που έχει”.
Μάλιστα, πρόσθεσε πως η σημασία της MSC όσον αφορά στην κρουαζιέρα στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντική καθώς επί της ουσίας “η MSC σαν γκρουπ (MSC Cruises και Explora) είναι υπεύθυνη και φέρνει ετησίως πάνω από 470 προσεγγίσεις σε ελληνικά λιμάνια. Και αυτές οι 470 προσεγγίσεις συνολικά φέρνουν γύρω στο 1 εκατομμύριο επιβάτες. Άρα, η MSC είναι μακράν ο μεγαλύτερος και σοβαρότερος “παίκτης” στην Ελλάδα”.
Ανάπτυξη νέων προορισμών
Με φόντο τα παραπάνω, επεσήμανε πως οι ενημερωτικές εκδηλώσεις και οι δοκιμαστικές προσεγγίσεις γίνονται “για να αρχίσουμε να εξηγούμε ποιοι είμεθα και ποιοι είναι οι στόχοι και το όραμά μας”.
Σύμφωνα με όσα ανέλυσε, “το όραμά μας είναι να αναπτύξουμε όντως νέους προορισμούς”, ανάμεσα στους οποίους είναι και η Σύρος αλλά και άλλα λιμάνια των Κυκλάδων, πέραν της Σαντορίνης και της Μυκόνου. “Σήμερα που είμαστε εδώ, λέμε πως θα θέλαμε να δούμε την ανάπτυξη νέων προορισμών, οπότε σε 35 χρόνια, αυτοί που θα ακολουθήσουν εμάς, να πουν ότι από εκεί που είχαμε τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, σήμερα έχουμε τουλάχιστον 20 νέους προορισμούς”, πρόσθεσε, λέγοντας μάλιστα πως σαν εταιρεία έχουν αρχίσει το πρώτο βήμα και “έχουμε κάνει από φέτος πρόγραμμα και επισκεπτόμεθα με την Explora, άρα, σαν MSC 20 νέους προορισμούς στην Ελλάδα”.
Σε συνέχεια των παραπάνω, επεσήμανε πως ο Όμιλος επισκέπτεται φέτος αυτούς τους προορισμούς με οκτώ πλοία (6 της MSC και 2 της Explora).
Αξιολόγηση στο τέλος της σεζόν από την εταιρεία
Ακολούθως, ο κ. Αναστασιάδης ξεκαθάρισε πως αυτές οι προσεγγίσεις, όπως και οι προσεγγίσεις στη Σύρο, θα “δείξουν” τον δρόμο για το πώς θα προχωρήσει ο Όμιλος στην κρουαζιέρα σε αυτούς τους νέους προορισμούς, κατόπιν αξιολόγησης στο τέλος της σεζόν. Διευκρίνισε, δε, πως αυτή η αξιολόγηση θα συμπεριλάβει όλες τις απόψεις των επισκεπτών, οι οποίοι θα ερωτηθούν για την εξυπηρέτηση και τις εντυπώσεις αναφορικά με τη Σύρο. Σε αυτό το μήκος κύματος, σημείωσε πως στο ερώτημα αν είναι δεδομένο πως η Σύρος θα διατηρηθεί στους προορισμούς της MSC, διευκρίνισε πως αυτό εξαρτάται από την ανταπόκριση του νησιού.
“Αυτή η εξόρμηση και αυτός ο προγραμματισμός που έχουμε κάνει στη Σύρο φέτος, όπως και στα άλλα νησιά είναι η αρχή ενός προγραμματισμού για να δούμε πώς θα ανταποκριθεί ο προορισμός στις ανάγκες της κρουαζιέρας”, δήλωσε σε απόλυτο τόνο ο κ. Αναστασιάδης, εξηγώντας παρακάτω τι ζητά ο Όμιλος.
“Όπως είπε ο κ. Ρούσσος, ήρθε και μίλησε με τον κ. Vago, μίλησε με όλους μας, μας καλέσανε, ήρθαμε εδώ, είδαμε και είπαμε ναι, να κάνουμε αυτό το πρώτο βήμα. Από εκεί και πέρα όμως χρειάζεται πάρα πολύ σκληρή δουλειά. Σκληρή δουλειά για να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι ο επισκέπτης που θα έρθει στη Σύρο, θα φύγει με τις καλύτερες εντυπώσεις”, τόνισε, λέγοντας πως δεν αρκεί να έρθουν τα κρουαζιερόπλοια μόνο στο λιμάνι. “Το θέμα είναι τι γίνεται πέρα από το λιμάνι. Αυτή είναι η εμπειρία”, συμπλήρωσε.
Λιμενικές υποδομές και εκπαίδευση των εμπλεκομένων
“Θέλω να τονίσω την ανάγκη του να αρχίσουμε να κάνουμε σωστές κινήσεις”, ανέφερε παρακάτω ο κ. Αναστασιάδης, απαριθμώντας τες. “Σίγουρα, εμείς σαν MSC θεωρούμε ότι θα χρειαστεί να υπάρχει ένα πρόγραμμα επενδύσεων στις υποδομές. Οι υποδομές δεν είναι μόνο λιμενικές εγκαταστάσεις, γιατί πάρα πολλές φορές μιλάμε στην Ελλάδα και λέμε ότι το λιμάνι δεν έχει τις υποδομές”, συμπλήρωσε, λέγοντας πως πέρα από το λιμάνι είναι και η εξυπηρέτησή τους εκτός λιμένα. “Όλοι αυτοί οι επισκέπτες που ήρθαν σήμερα, οι 2.500 που είναι εκτός, αν έχουν ανάγκη να πάνε σε μία τουαλέτα, πού θα πάνε; Είναι αναγκασμένοι να πάνε στο καφενείο να ρωτήσουν;”, περιέγραψε πρωτίστως γλαφυρά, λέγοντας πως γενικά στα λιμάνια της χώρας οι υποδομές είναι ελλιπείς. “Μου θυμίζει την κατάσταση στα αεροδρόμια πριν δέκα χρόνια και τα πήρε η Fraport και μπορούμε να πάμε σαν επισκέπτες σε ένα καθαρό περιβάλλον”, σχολίασε.
Δεύτερον, μίλησε για το κομμάτι της μεταφοράς των επισκεπτών. “Αυτοί οι 2.500 επισκέπτες θα πάνε με ένα μεταφορικό μέσον, θα πάνε στα λεωφορεία. Τα λεωφορεία είναι σε καλή κατάσταση; Είναι καθαρά; Έχουν πάρει τις ανάλογες άδειες και είναι σε καλή κατάσταση; Ο οδηγός είναι προετοιμασμένος και έτοιμος να υποδεχθεί τους επισκέπτες, καλά ντυμένος και όχι με τη συνηθισμένη εικόνα που κάθονται με το τσιγάρο και περιμένουμε να έρθουν;”, περιέγραψε συγκεκριμένα, λέγοντας πως όλα αυτά, προς τα μάτια των επισκεπτών “είναι η εικόνα της χώρας”.
Την ίδια ώρα, όπως υπογράμμισε, “η σύγκριση του επισκέπτη που είναι πάνω σε αυτό το πλοίο είναι με άλλα λιμάνια που έχει πάει, σε άλλες χώρες και συγκρίνει. Δεν λέει πήγα στη Σύρο και τι ωραία, τι καλά”.
Κατά συνέπεια, προτροπή του προς όλους τους εκπροσώπους της Σύρου υπήρξε πως “πρέπει να κάνουμε σκληρή δουλειά της εκπαίδευσης των τοπικών φορέων και εκεί έγκειται ο ρόλος του Επιμελητηρίου και όλων. Δηλαδή να στείλουν το μήνυμα τι κάνουμε όταν φτάνει ο επισκέπτης και πώς θα τους εκπαιδεύσουμε για να εξυπηρετήσουν”.
Τόνισε, μάλιστα, πως γι' αυτόν τον στόχο “σαν MSC είμαστε διατεθειμένοι να σας πούμε ποια είναι τα κυριότερα σημεία που πρέπει να εξακριβώσουμε για να λειτουργούμε σωστά”.
Ανάπτυξη εκδρομών στο νησί
Ακολούθως, ο κ. Αναστασιάδης στάθηκε στο θέμα των εκδρομών στη Σύρο για τους επισκέπτες της κρουαζιέρας. Νωρίτερα, είχε γίνει λόγος για τέσσερις εκδρομές, με τον κ. Αναστασιάδη να σχολιάζει: “Γιατί δείχνουν μόνο τέσσερις και δεν έχουμε δεκαπέντε; Δεν έχει η Σύρος τη δυνατότητα να έχει δεκαπέντε εκδρομές; Ένα βασικό πράγμα που πολλές φορές δεν κατανοούμε στην Ελλάδα είναι ότι θεωρούμε πως η εταιρεία που θα έρθει, ξέρει τα πάντα”, παρατήρησε, ζητώντας συνεργασία γι' αυτή την πολύ βασική προϋπόθεση.
“Δεν είναι έτσι. Εμείς ερχόμαστε σε έναν τόπο και τον μαθαίνουμε από εσάς. Εσείς είστε αυτοί που πρέπει να υποδείξετε σε εμάς τι έχει ενδιαφέρον για να πάει κάποιος, να περάσει όμορφα και να ξοδέψει”, σημείωσε, εξηγώντας πως η ευθύνη πέφτει στους αρμόδιους, τοπικά. “Να μας υποδείξετε, να σκεφθείτε τι άλλο ενδιαφέρον θα υπάρχει στη Σύρο γιατί δεν είναι μόνο να δούμε την Ερμούπολη ή την Άνω Σύρο. Υπάρχουν άλλα χωριά ή άλλες εκδηλώσεις, υπάρχουν Φεστιβάλ να εντάξουμε και να έχουμε γνώση αυτών των προγραμματισμών;”, συμπλήρωσε, λέγοντας με σαφήνεια πως “άρα, θέλουμε να αρχίσετε να έχετε μία πιο ευρεία εκστρατεία και να σκέφτεστε, ό,τι κάνετε, πώς μπορείτε να το εντάξετε και σε ενδιαφέρον για την κρουαζιέρα;”.
“Να ξέρουμε τι χρεώνουμε και τι προσφέρουμε”
Παρακάτω, ο στρατηγικός σύμβουλος της MSC έκανε αναφορά και στο θέμα του τέλους κρουαζιέρας, ζητώντας συνεργασία από τις τοπικές αρχές σχετικά με το πώς αυτό, επί της ουσίας θα επιστρέφει πίσω. “Το να εξακολουθεί η Ελλάδα να αναπτύσσεται και πραγματικά να γίνει στρατηγικό μέρος της κρουαζιέρας, η Ανατολική Μεσόγειος. θα πρέπει να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι η Ελλάδα και όλα τα λιμάνια της εξακολουθούν να έχουν ένα κοστολόγιο, το οποίο να είναι ελκυστικό”, παρατήρησε προλογικά, λέγοντας πως “η σύγκριση που γίνεται κοστολογικά, δεν είναι μόνο με τα άλλα λιμάνια της Ελλάδος, αλλά με τα λιμάνια της Τουρκίας, με τα λιμάνια – αύριο, μεθαύριο της Αιγύπτου, με τα λιμάνια του Ισραήλ, με τα λιμάνια της Ιταλίας, της Κροατίας”.
Κατά συνέπεια, πρόσθεσε πως “πρέπει σαν Ελλάδα να ξέρουμε τι χρεώνουμε και τι προσφέρουμε. Και σε αυτό το σημείο υπάρχει το θέμα που πάρθηκε πρόσφατα μία απόφαση για να επιβληθεί αυτό το περίφημο τέλος, για το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει βγει η ΚΥΑ”.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε πως οι εταιρείες κρουαζιέρας και συγκεκριμένα η MSC “δεν είμαστε έναντι, αλλά αυτό που ζητάμε είναι να υπάρχει μία διαφάνεια και ένας σωστός προγραμματισμός για το πού πάνε τα χρήματα”. Και επί της ουσίας, πρόσθεσε πως “αν λέμε πως αυτό το τέλος είναι για ανάπτυξη των υποδομών, η ερώτηση που εμείς κάνουμε είναι εντάξει, δείξτε μας πού είναι. Τι υποδομές θέλετε να “χτίσετε”, σε ποιον προορισμό και το κοστολόγιο για να καταλάβουμε πού πάνε τα χρήματα”.
Επιπλέον, υπογράμμισε πως το 1/3 του τέλους που θα πάει στο Υπουργείο Τουρισμού, “πώς θα ξοδευτεί;”. Υπενθύμισε μάλιστα πως αυτό άρχισε προ ενάμισι έτους για τη Σαντορίνη που ήταν κορεσμένη. Ωστόσο, όπως αναρωτήθηκε, τελικά το κράτος έχει σχεδιασμό για το πώς προβάλλεται η χώρα και οι προορισμοί, από τη στιγμή που στο εξωτερικό “παίζει” συστηματικά η Σαντορίνη;
“Το ερώτημά μας είναι: Σωστά θέλετε να αναπτύξετε νέους προορισμούς, αλλά να το κάνουμε μαζί να ξέρουμε πού θα πάμε. Υπάρχει στρατηγική εθνική τουρισμού;”, αναρωτήθηκε, λέγοντας πως για όλα αυτά τα θέματα πρέπει να υπάρξει συνεργασία, αλλά και ενημέρωση από το κράτος για τις προτεραιότητες και για τις υποδομές που θα αναπτυχθούν. Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε ακόμη πως τα πολύ μεγάλα πλοία της MSC δεν μπορούν παρά να προσεγγίσουν στην Ελλάδα δύο με τρία λιμάνια, “όμως τα άλλα με 2.500 και παραπάνω μπορούν να πάνε παντού”.
“Ζητάμε διαφάνεια και έναν σωστό διάλογο για τον προγραμματισμό”, ανέφερε ο ίδιος, λέγοντας πως “αυτό το μήνυμά μας, θα πρέπει να το μεταφέρετε ως τοπικοί άρχοντες στην κεντρική εξουσία για να δουλέψουμε σωστά”.
“Μικρό το αποτύπωμα των πλοίων”
Προτού ολοκληρώσει την ενημέρωσή του, ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε πως οι εταιρείες κρουαζιέρας έχουν και ευθύνη απέναντι στους προορισμούς για το αποτύπωμα που αφήνουν και δη, στο περιβάλλον. “Για παράδειγμα στη χώρα μας έχουμε λειψυδρία. Δεν έχουμε νερό. Εμείς δεν βαρύνουμε καθόλου γιατί κάθε πλοίο έχει τη δυνατότητα να παράγει μόνο του το νερό και να εφοδιάσει εντελώς. Κάνει επεξεργασία των λυμάτων. Τα πάντα γίνονται πάνω στο πλοίο”, ανέφερε, λέγοντας πως “θα ήταν καλό να καταλάβουν τοπικά όλες οι κοινωνίες, πως όταν ένα πλοίο έρχεται έχει πολύ μικρό αποτύπωμα. Είναι οικολογικά τα πλοία και δεν βαρύνουν την τοπική κοινωνία”. Έκλεισε την τοποθέτησή του, σημειώνοντας επιπλέον πως το πρόγραμμα ναυπήγησης της εταιρείας “περιλαμβάνει ό,τι καινούργιο υπάρχει τεχνολογικά”.
Τον Οκτώβριο σύσκεψη στη Σύρο
Αναφορικά με όλα τα παραπάνω και το πώς θα πρέπει να ανταποκριθεί η Σύρος και τα άλλα νησιά του νομού, σαν προορισμοί για την κρουαζιέρα, τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος. Συγκεκριμένα, για τις εκδρομές, την εκπαίδευση και την προετοιμασία των εμπλεκομένων στη Σύρο, τόνισε πως στις αρχές φθινοπώρου (μετά τις 20 Οκτωβρίου) έχει προγραμματιστεί μία πολύ σημαντική σύσκεψη για όλα αυτά. Εκεί, διαβεβαίωσε, πως θα συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι για τον τουρισμό, ώστε το νησί να κάνει το επόμενο βήμα, από τη στιγμή που πρέπει να ανταποκριθεί στην κρουαζιέρα. Γνωστοποίησε πως με φόντο δουλειά που έκανε μία εταιρεία για τη Σύρο, υπάρχουν έτοιμα πακέτα εκδρομών, τα οποία θα τύχουν επεξεργασίας και τροποποιήσεων ή εμπλουτισμού, ώστε να “κουμπώσουν” με τις ανάγκες των εταιρειών. Ο κ. Ρούσσος ξεκαθάρισε πως το Επιμελητήριο Κυκλάδων θα είναι σε όλα αρωγός και αυτό που ζητάει από την MSC είναι να συνεργαστεί και να μεριμνήσει ώστε να υπάρχει αποτύπωμα οικονομικό στην τοπική αγορά, δηλαδή να βγαίνουν οι επισκέπτες και να προβαίνουν σε αγορές.
Ο ίδιος σημείωσε, πως με την άφιξη του MSC LIRICA η Σύρος θα καταγράψει αδυναμίες της για να τις διορθώσει, τονίζοντας πως η ανάπτυξη της κρουαζιέρας είναι προτεραιότητα γιατί από αυτήν ωφελούνται τα μέλη του, δηλαδή οι επιχειρηματίες, τουριστικοί πράκτορες κ.α..
Τέλος, ο κ. Ρούσσος γνωστοποιώντας πως έχει αναπτυχθεί το δίκτυο Aegean Cuisine πρότεινε στην εταιρεία να εξετάσει το ενδεχόμενο να εντάξει στα πολυτελή εστιατόριά της, τοπικά προϊόντα και γεύσεις. Σημείωσε πως είναι ενήμεροι οι παραγωγοί και πως με στοιχεία, υπάρχει η δυνατότητα αυτής της συνεργασίας.
Αμέσως μετά, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Γιάννης Βουτσίνος επεσήμανε πως είναι θετική η παρουσία της MSC στη Σύρο, δεσμευόμενος πως ο Δήμος και το Λιμενικό Ταμείο θα φροντίσουν να δουν πώς θα δουλέψουν πάνω στις αδυναμίες που έχει το νησί.
Τέλος, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης σημείωσε πως η συζήτηση με την εταιρεία πρέπει να είναι σε τεχνοκρατική βάση για να υπάρξει αμοιβαίο όφελος.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Το MSC LIRICA στη Σύρο - Συζήτηση για την κρουαζιέρα
1 Ιουλ. 2025 - 13:51 - Η Σύρος στον “χάρτη” κρουαζιέρας του Ομίλου MSC Group
1 Οκτ. 2024 - 6:20 - Δήμος και φορείς μαζί για τον τουρισμό
14 Απρ. 2025 - 6:20 - Η Σύρος πηγαίνει για ρεκόρ στην κρουαζιέρα το 2025
28 Μαρ. 2025 - 6:20 - Το Επιμελητήριο Κυκλάδων για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την κρουαζιέρα στη Σύρο
20 Σεπ. 2024 - 16:03