Διάπλους υγείας από την «Ομάδα Αιγαίου»

  • Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2013 - 06:00

Το ταξίδι της στα νησιά του Αιγαίου ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Ομάδα Αιγαίου» στο πλαίσιο του «Διάπλου Αιγαίου πελάγους 2013», που διοργανώνει για 19η χρονιά.

Πρόκειται για μια δραστηριότητα της Ομάδας, η οποία παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης για τη βελτίωση της ζωής των νησιωτών και την αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσής τους, που στόχο έχει την ανακούφιση, στήριξη και ενίσχυση μικρών νησιών και ακριτικών του Αιγαίου, τα οποία αποτελούν έναν σημαντικό και ζωτικό χώρο της Ελλάδας.

Υπηρεσίες ιατρικής σε 7 νησιά

Σίκινος, Θηρασιά, Ανάφη, Αστυπάλαια, Αμοργός, Κουφονήσι και Δονούσα είναι τα νησιά που επισκέπτονται αυτές τις ημέρες τα μέλη της Ομάδας με 11 φουσκωτά σκάφη και το ασθενοφόρο σκάφος «Μηνάς Ε», το οποίο είναι εξοπλισμένο και με ιατρικά μηχανήματα προληπτικής ιατρικής.

Την Πέμπτη η Ομάδα έφθασε στη Σίκινο όπου οι κάτοικοι την υποδέχθηκαν στο λιμάνι με ενθουσιασμό. Το βράδυ ο Δήμαρχος του νησιού, Γιάννης Συρίγος, οργάνωσε δείπνο με μουσική και τραγούδια προκειμένου να τιμήσει τα μέλη της Ομάδα, προσφέροντάς τους το βιβλίο «Σίκινος μια ιστορία». Η Ομάδα Αιγαίου παρέδωσε στη Σίκινο εξοπλισμό για τηλεϊατρική στο πλαίσιο συνεργασίας του νησιού με το Νοσοκομείο του Ναυτικού, ενώ λειτούργησε μικροβιολογικό εργαστήριο και ιατρεία ειδικοτήτων. Μέχρι το τέλος της λειτουργίας των ιατρείων στη Σίκινο, εξετάστηκαν 98 κάτοικοι του νησιού και πραγματοποιήθηκαν 76 αιμοληψίες.

Το Σάββατο η Ομάδα Αιγαίου βρέθηκε στη Θηρασιά και χθες στην Ανάφη όπου, εκτός των άλλων, εγκαινίασε παιδική χαρά. Σε όλα τα νησιά, το ιατρικό τμήμα της Ομάδας διενεργεί ιατρικές εξετάσεις πολλών ειδικοτήτων, με τη λειτουργία ιατρείων προληπτικής διάγνωσης και αντιμετώπισης καρκίνου του δέρματος και γυναικολογικού καρκίνου, καθώς και ιατρείου ελέγχου παθήσεων θυρεοειδούς και ιατρείου υπερήχων. Σε όλους τους κατοίκους των νησιών, διενεργούνται πλήρεις αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις, ενώ στα παιδιά των νησιών πραγματοποιούνται προληπτικός έλεγχος σκολίωσης-κύφωσης, καρδιολογικός, οδοντιατρικός, οφθαλμολογικός έλεγχος, έλεγχος ΩΡΛ, καθώς και παιδοορθοπεδική εξέταση. Ταυτόχρονα, οι γιατροί της Ομάδας εξετάζουν κατ’ οίκον τους κατοίκους των νησιών που είναι ασθενείς.

Το πρόγραμμα της Ομάδας συνεχίζεται σήμερα και αύριο με ιατρικές επισκέψεις στην Αστυπάλαια και ακολουθούν την Τετάρτη και Πέμπτη η Αμοργός, την Παρασκευή το Κουφονήσι και το Σάββατο η Δονούσα, που αποτελεί και τον τελευταίο σταθμό του 19ου Διάπλου Αιγαίου πελάγους.

Προσφορά στους νησιώτες

Στο πλαίσιο του προγράμματος η Ομάδα Αιγαίου προσφέρει στα νηπιαγωγεία και στα σχολεία των νησιών παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό υλικό, διαδραστικούς πίνακες, ηλεκτρονικούς υπολογιστές κλπ. Η Ομάδα Αιγαίου τα τελευταία χρόνια έχει, μεταξύ άλλων, κατασκευάσει και δωρίσει μονάδα αφαλάτωσης στη Σίκινο, που καλύπτει τις ανάγκες του νησιού σε πόσιμο νερό όλο το χρόνο, συμπεριλαμβανομένων και των καλοκαιρινών μηνών, έξι γήπεδα 5x5 σε Λειψούς, Πάτμο, Αστυπάλαια, Σίκινο, Φούρνους και Αγαθονήσι, δύο πολυγήπεδα στους Φούρνους Ικαρίας και στη Σίκινο, 15 χώρους αναψυχής παιδιών σε Λειψούς, Φούρνους, Σχοινούσα, Ψέριμο, Αγαθoνήσι, Αρκιούς, Δονούσα, Κουφονήσι, Καστελόριζο, Πάτμο και Σίκινο, δύο κλειστά γυμναστήρια στους Λειψούς και στο Κουφονήσι και ένα μίνι γυμναστήριο στη Δονούσα.