Από 7 έως 21 Ιουλίου στη Σύρο

Συνέντευξη Τύπου για το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου

Αναλυτικά το πλούσιο πρόγραμμα του 9ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αιγαίου παρουσιάστηκε σήμερα το μεσημέρι στο δημαρχείο Σύρου στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε.

 

Ο δήμαρχος, Γιάννης Δεκαβάλλας, ο πρόεδρος του ΟΠΑΣ, Γιάννης Κεράνης, ο αρχιμουσικός Peter Tiboris, η σοπράνο Eilana Lappalainen καθώς και ο Γερμανός σκηνοθέτης Dirk Schattner μίλησαν για το περιεχόμενο του Φεστιβάλ, στο οποίο θα συναντήσει κανείς αφιέρωμα στον Βέρντι, μουσικές παραστάσεις για το έργο του Μότσαρντ, κονστέρτα, άριες και χορωδιακά έργα.

Αξίζει να σημειωθεί πως, φέτος θα συμμετάσχει και το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής υπό την καθοδήγηση του Ρενάτο Τζανέλλα και τη μουσική επιμέλεια της Ελένης Καραΐνδρου. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί μία παιδική παράσταση, η Ιστορία της Σταχτοπούτας στο θέατρο "Ευανθία Καΐρη" ενώ θα λάβει χώρα και μία βραδιά "Κάτω από τα άστρα" στην πλατεία Μιαούλη. Τέλος, όπως και τα παλαιότερα έτη θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα όπερας 35 καλλιτέχνες στο Greek Opera Studio.

 

Μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος τόνισε ότι πρόκειται για μία σπουδαία συνδιοργάνωση, η οποία προβάλει το νησί, επισημαίνοντας ότι αυτό το καλοκαίρι για τις ανάγκες του Φεστιβάλ θα επισκεφθούν τη Σύρο περίπου 500 καλλιτέχνες με τις οικογένειές του από Αμερική, Ευρώπη και Ελλάδα. Με τη σειρά του, ο Γιάννης Κεράνης σημείωσε ότι το Φεστιβάλ Αιγαίου που έχει καθιερωθεί από το 2005 προσφέρει σημαντικό μουσικό θέαμα στους μουσικόφιλους ενώ συστήνει με έναν ιδιαίτερο τρόπο την όπερα σε όλους. Αναφορικά με το κόστος της διοργάνωσης των εκδηλώσεων της όπερας, υποστήριξε ότι ο δήμος συμμετέχει ετησίως με το ποσό των 48.000 ευρώ και όλες οι υπόλοιπες οικονομικές υποχρεώσεις καλύπτονται από χορηγίες που αναζητά ο Peter Tiboris. Υπενθύμισε ότι, το 2011 ο ΟΠΑΣ είχε όφελος κατά 3.000 ευρώ ενώ το 2012 έχασε ο Οργανισμός περίπου 3.500 χιλιάδες ευρώ. "Επί της ουσίας δεν κόστισε ούτε ένα ευρώ. Τα περισσότερα χρήματα που δίνουμε, επιστρέφονται πίσω", ανάφερε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως πήραν το λόγο, ο κ. Tiboris και η κ. Lappalainen, οι οποίοι εξέφρασαν τη χαρά τους για την παρουσία τους στο νησί και ευχαρίστησαν όσους στηρίζουν το Φεστιβάλ, επισημαίνοντας ότι η Σύρος αποτελεί για εκείνους το μουσικό σπίτι τους. Εν κατακλείδι, ο Dirk Schattner εξέφρασε την ικανοποίησή του για το παιδικό έργο "Η Ιστορία της Σταχτοπούτας", λέγοντας ότι πρόκειται για μία δουλειά που απευθύνεται σε παιδιά και "ζωγραφίζει" έναν καμβά συναισθημάτων.