Το ηφαίστειο της διαφορετικότητας στην Παιδική Βιβλιοθήκη Σύρου

  • Παρασκευή, 13 Μαΐου, 2016 - 18:05

Η Δημοτική  Βιβλιοθήκη, η Βαρδάκειος Σχολή και η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Generation 2.0 for Rights, Equality and Diversity συνεργάζονται για να φέρουν στη Σύρο το παιχνίδι The Diversity Volcano – Το Ηφαίστειο της Διαφορετικότητας, ένα πρωτοποριακό παιχνίδι που χρησιμοποιείται ως εναλλακτικό εκπαιδευτικό εργαλείο με στόχο την κατανόηση και την εξοικείωση των μαθητών με έννοιες όπως αυτή της διαφορετικότητας, της διαπολιτισμικότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων!

Το παιχνίδι θα παιχτεί την Πέμπτη, 19/5, 17:30-19:30 και Παρασκευή, 20/5, 19:00-21:00, στο χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης Σύρου. Η συμμετοχή στο παιχνίδι είναι δωρεάν και είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 2281088089, έως τις 17/5, στα ωράρια λειτουργίας της Βιβλιοθήκης. 

Ποιοι είμαστε

To Generation 2.0 RED είναι μια αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση νέων, που ανεξαρτήτως καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας, φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού, συνδυάζουν την κοινωνική δράση και την έρευνα, λειτουργούν ως εκπρόσωποι των νέων που κατοικούν στην Ελλάδα και μάχονται υπέρ των δικαιωμάτων ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων. Έχοντας ως στόχο μία κοινωνία που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφορετικότητα, και αναγνωρίζοντας πως η σύνθεση της ελληνικής κοινωνίας αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς, η ομάδα του Generation 2.0 RED δημιουργεί και προωθεί εναλλακτικούς τρόπους διδασκαλίας, όπως τα βιωματικά, κινητικά παιχνίδια και τα ειδικά σχεδιασμένα επιτραπέζια γνώσεων!

Το παιχνίδι

Το Diversity Volcano, το οποίο χρηματοδοτείται από το Open Society Foundations και υλοποιείται σε συνεργασία με το Solidarity Now, είναι ένα παιχνίδι γνώσεων για μαθητές από 11 έως 14 ετών που στοχεύει στην αναγνώριση, από την πλευρά των μαθητών, των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην κατανόηση της σημασίας τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ειδικότερα, πρόκειται για ένα επιδαπέδιο παιχνίδι γνώσεων το οποίο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με παιδαγωγούς που ειδικεύονται σε παιχνίδια, ώστε να αξιοποιηθούν στην πράξη οι γνώσεις που έχουν διδαχθεί τα παιδιά από την Ε’ Δημοτικού έως και την Γ’ Γυμνασίου. Οι παίκτες καλούνται να μετακινηθούν πάνω σε έναν παγκόσμιο χάρτη απαντώντας ερωτήσεις γνώσεων και να γίνουν Πολίτες του Κόσμου! Οι ερωτήσεις διαφέρουν σε δυσκολία ανάλογα με τις ηλικίες των παιδιών. Μέσα από αυτήν τη δημιουργική και εναλλακτική εκπαιδευτική διαδικασία, οι παίκτες συμμετέχουν ενεργά, μαθαίνουν και αναγνωρίζουν διαφορετικές κουλτούρες, χώρες και έθιμα, και ευαισθητοποιούνται πάνω σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διακρίσεων. Σε μία εποχή που η εξοικείωση με τον «Άλλον» είναι περισσότερο σημαντική από ποτέ, τόσο εντός του σχολικού περιβάλλοντος όσο και εκτός, το παιχνίδι έρχεται να καλλιεργήσει αισθήματα ανεκτικότητας, αποδοχής και αλληλεγγύης. Μετά την ολοκλήρωση του παιχνιδιού, τα παιδιά συζητούν με τους ειδικά εκπαιδευμένους εμψυχωτές, ώστε να επεξεργαστούν το τι έμαθαν ή σκέφτηκαν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. 

Γι’ αυτό λοιπόν, αν είσαι κι εσύ 11 έως 14 ετών και σου αρέσει να ταξιδεύεις και να μαθαίνεις καινούρια πράγματα, διάλεξε μία ήπειρο για να ξεκινήσεις και… φύγαμε! 

*Το παιχνίδι είναι μία ιδέα της Τόνιας Ασημακοπούλου και του Generation 2.0 RED.