Τριάντα εθελοντές, εργάστηκαν για περίπου οκτώ ημέρες, προκειμένου να καθαριστούν, να διανοιχθούν και να χαρτογραφηθούν τα μονοπάτια της Πάρου

Στα “μονοπάτια” του εθελοντισμού

  • Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου, 2016 - 06:23

Ο Δήμος Πάρου σε συνεργασία με την Φυσιολατρική κίνηση «Βριλησσός» πραγματοποίησε εθελοντικό πρόγραμμα καθαρισμού, διάνοιξης και χαρτογράφησης μονοπατιών στην Πάρο.

Η εργασία διήρκησε 8 μέρες, από τις 17 έως  και τις 24 Αυγούστου 2016 και έλαβαν μέρος 30 εθελοντές.

Τα μονοπάτια που καθαρίστηκαν είναι ο «Βυζαντινός Δρόμος» που συνδέει το χωριά Πρόδρομος και Λεύκες, το «Μονοπάτι των μαρμάρων», μια κυκλική διαδρομή γύρω από τις Λεύκες μέσω του παλιού μονοπατιού των μαρμάρων Βίγλας και ένα μονοπάτι στη περιοχή «Βουνιά» που φθάνει μέχρι τη Μονή Θαψανών, μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου. 

Η ενδοχώρα της Πάρου διαθέτει υπέροχες περιηγητικές διαδρομές, όπου το φυσικό περιβάλλον είναι άρρηκτα συνδεμένο με το πολιτιστικό στοιχείο, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία σε κάθε επισκέπτη. «Περιστοιχιζόμαστε από ένα απαράμιλλο και μοναδικό φυσικό περιβάλλον, το οποίο πρέπει να σεβόμαστε και να προστατεύουμε», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου.

Ο Δήμος Πάρου, στο δελτίο Τύπου του, ευχαριστεί θερμά την Φυσιολατρική κίνηση «Βριλησσός» για το σπουδαίο έργο που προσέφερε, τον Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Μαραθίου «ο Άγιος Μηνάς» για την προσφορά του οικήματος του Δημοτικού Σχολείου Μαραθίου για την διαμονή των εθελοντών, τον κ. Αντρέα Ραγκούση για την αμέριστη βοήθεια του και όλους όσοι συνέβαλλαν στην υλοποίηση αυτής της δράσης.

Πολιτιστικής και συναισθηματικής αξίας μονοπάτι

Το «Μονοπάτι των μαρμάρων» που διανοίχτηκε στις Λεύκες, ξεκινά από την πλατεία Ηρώων Λευκών διασχίζει το Ράμνο (πλακόστρωτο) μέχρι τη στάση λεωφορείου και από εκεί ακολουθεί το μονοπάτι που οδηγεί στον μύλο του συλλόγου Yρία. Μετά τον μύλο κατευθύνεται προς την Βίγλα και κατηφορίζει προς τον ποταμό Βροντά φτάνοντας στις παρυφές των Λευκών και στην συνέχεια στην εκκλησία Αγία Τριάδα και από τα σοκάκια του χωριού γίνεται επιστροφή στην πλατεία Ηρώων. Η διάρκεια της διαδρομής είναι 1 ώρα και 30 λεπτά σε χαλαρό ρυθμό.

Η διαδρομή έχει ιδιαίτερη ιστορική κ συναισθηματική αξία για την κοινότητα των Λευκων, αφού από εκεί μεταφέρθηκαν τα μάρμαρα κ οι πρώτες ύλες το 1830, για να κτιστεί ο περικαλλής μητροπολιτικός ναός της Αγίας Τριάδας, κόσμημα της κωμόπολης.

Λίγα λόγια για τον «Βριλησσό»

Ο Βριλησσός ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2001 στα Βριλήσσια από μια ομάδα ανθρώπων με αγάπη για την φύση και τις δραστηριότητες σε αυτήν. Στην αρχή δραστηριοποιήθηκε ως κίνηση πολιτών και λειτούργησε ως μια μεγάλη παρέα. Η δραστηριότητα του είναι από την αρχή αποτέλεσμα της εθελοντικής προσφοράς των ανθρώπων που την απαρτίζουν και συνεχίζει να έχει μεγάλη απήχηση.

Έχει την έδρα του στα Βριλήσσια, στους πρόποδες της Πεντέλης από την οποία παίρνει και το όνομα του (Βριλησσός κατά Θουκυδίδη). Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει από την αρχή ποικιλία διαδρομών, ως προς το επίπεδο δυσκολίας και απευθύνεται τόσο σε αρχάριους όσο και σε πιο έμπειρους πεζοπόρους και ορειβάτες.

Σκοποί του συλλόγου είναι γνωριμία με την ελληνική φύση, η εξοικείωση με τα αθλήματα της υπαίθρου, η ανάπτυξη φυσιολατρικού πνεύματος και η αναζήτηση πολιτιστικών διαδρομών.