Το 5ο Eye’s Walk Digital Festival ανοίγει τα φτερά του για τον μεσαιωνικό οικισμό

Το ποτάμι του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού "βρέχει" την Άνω Σύρο

Συνέντευξη της curator, Φιλίας Μηλιδάκη

Στην Άνω Σύρο θα ανάψουν για πρώτη φορά οι προβολείς του Eye’s Walk Digital Festival, που ετοιμάζεται φέτος να φωτίσει τον πολιτισμό και το πρόσωπο της Ευρώπης σε μια διαδραστική εμπειρία με τους θεατές και την κοινότητα του μεσαιωνικού οικισμού.

Το επιτυχημένο φεστιβάλ του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός» θα διεξαχθεί από 27 έως 29 Ιουλίου 2018 με έδρα τα γραφικά σοκάκια της Άνω Σύρου, που αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα περάσματα-στέκια κατοίκων και επισκεπτών, ιδιαιτέρως στην «καρδιά» του καλοκαιριού.

Φέτος, η παραγωγή εντάσσεται στον εορτασμό της Χρονιάς Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 και στόχο έχει να δείξει την Ευρωπαϊκή ταυτότητα του πολιτισμού της Σύρου σε σύνδεση με χώρες που τις βρέχει η θάλασσα, όπως τη Μάλτα την Ιταλία, και γενικότερα όλη την Ευρώπη.

Το -ξεχωριστό για την παγκόσμια πρωτοτυπία του- φεστιβάλ θα περιλαμβάνει video installations και αλληλεπιδραστικές performances με το κοινό, καθώς και εκπαιδευτικά σεμινάρια για παιδιά και ενήλικες.

Ένα φεστιβάλ που ξεπερνά τα όρια και γίνεται βίωμα

Η επιλογή της Άνω Σύρου για τη διεξαγωγή του 5ου Eye’s Walk Digital Festival δεν θεωρείται τυχαία. «Το σκεπτικό μας είναι να βρεθούμε ακριβώς εκεί όπου χτυπάει η καρδιά του κόσμου, εκεί όπου γίνεται η μεγαλύτερη συνάντηση των σωμάτων και των ανθρώπων», δηλώνει χαρακτηριστικά στην «Κοινή Γνώμη», η curator, Φιλία Μηλιδάκη.

Αποκαλύπτει μάλιστα πως, πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό περιβάλλον, το οποίο η ίδια «φλερτάρει» εδώ και πολύ καιρό. «Η Άνω Σύρος αποτελεί ένα μαγικό σκηνικό, που εξυπηρετεί τη φιλοσοφία του Eye’s Walk. Επιτρέπει την πραγματοποίηση προβολών από ένα μπαλκόνι σε μια ταράτσα και από την ταράτσα στο δρόμο. Παίζοντας αρχιτεκτονικά, το σύνολο του οικισμού μπορεί να μετατραπεί σε ένα γεγονός, σε ένα νέο τοπίο. Σου δημιουργεί την αίσθηση ενός θεάτρου. Έχει δύο εισόδους και μέσα εξελίσσονται όλα».

Η αυξημένη επισκεψιμότητα που σημειώνεται κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών στον μεσαιωνικό οικισμό, ήταν ένας ακόμη λόγος για να «ανοίξει» το φεστιβάλ τα φτερά του. «Στα τέλη Ιουλίου, ο κόσμος θα είναι εκεί. Θα περπατάει στα στενά, θα σπρώχνεται. Ο προβολέας θα τραβήξει την προσοχή του, το βλέμμα του. Ως εκ τούτου, μας ενδιαφέρει να εκμεταλλευτούμε τη ροή του κόσμου και να μεγιστοποιήσουμε τον συναισθηματικό αντίκτυπο που θα προκύψει μέσω της μοναδικής αυτής εμπειρίας», υπογραμμίζει η κ. Μηλιδάκη.

Εξερεύνηση και αποτύπωση του ευρωπαϊκού πολιτισμού

Η Άνω Σύρος, πέρα από αρχιτεκτονικό «κόσμημα», αποτελεί επίσης σύμβολο, αναφορικά με την ιστορία του νησιού. «Ήταν το σημείο συνάντησης, ώσμωσης διαφορετικών κοινοτήτων. Ένα σημείο που δέχτηκε και εξέφρασε το νέο στο ελληνικό κράτος». Σκοπός της ομάδας του Eye’s Walk Festival είναι να αξιοποιήσει τον οικισμό σαν το νερό ενός ποταμιού, πάνω στο οποίο θα επιχειρήσει να καθρεφτίσει τη σημερινή ευρωπαϊκή πραγματικότητα. «Οι καλλιτέχνες θα προσπαθήσουν να μεγεθύνουν και να αποτυπώσουν τη μορφή της Ευρώπης σε διάφορα μέρη. Τον τρόπο με τον οποίο την αντιλαμβάνεται ο κόσμος, όχι μόνο στην Ευρώπη. Θα έρθουν καλλιτέχνες και από την Ασία, τη Βόρεια Αφρική, την Αμερική. Άρα, βρισκόμαστε στην Άνω Σύρο λόγω του συμβολισμού της για να εξερευνήσουμε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό».

Μέσα από αυτό το εγχείρημα, επαναφέρεται το μεγάλο θέμα της ελευθερίας της μετάβασης, της μετακίνησης. Φωτίζεται η αξία του μετανάστη, του ανθρώπου που έρχεται και τίθενται σημαντικά ερωτήματα όπως: «πώς υποδεχόμαστε τον ξένο;». Συνεπώς, το νερό ως σημείο καθαρισμού και απολύμανσης, θα αποτελέσει σημαντικό σύμβολο στο φετινό eye’s walk.

Συνεργασία και διάδραση με κατοίκους και επιχειρηματίες

Ένα από τα στοιχήματα της Φιλίας Μηλιδάκη και της ομάδας της είναι η υποστήριξη του φεστιβάλ από την οικογένεια της Άνω Σύρου. «Θα πραγματοποιήσουμε συναντήσεις με τους κατοίκους του οικισμού για να τους ενημερώσουμε, να λάβουμε τη συγκατάθεσή τους και να ακούσουμε τις ιδέες τους. Πρέπει να τους κάνουμε συμπαραγωγούς», αναφέρει χαρακτηριστικά η curator, επισημαίνοντας πως η καρδιά του Eye’s Walk είναι η κοινότητα. «Δεν μπορεί να γίνει το φεστιβάλ σε έναν τόπο, η κοινότητα του οποίου δεν θα εμπλακεί ή θα ρεμβάζει αλλού. Πρέπει να συνδημιουργήσουμε μαζί με τους ανθρώπους της Άνω Σύρου, τους κατοίκους, τους επιχειρηματίες. Θέλουμε να το υποστηρίξουν και να είναι υπερήφανοι γι’ αυτή την παραγωγή που θα ζωντανέψει μπροστά στα μάτια των επισκεπτών. Άρα θα γίνει 100% συνεργατικά».

Καθιστά δε γνωστό πως, αρκετοί έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους για να συμβάλουν στην πραγματοποίηση του project, είτε παραχωρώντας την ταράτσα ή την αυλή τους, είτε συμμετέχοντας στην οργάνωση της παραγωγής.

Κομβικό σημείο η Ερμούπολη

Τόπος διεξαγωγής των εκπαιδευτικών σεμιναρίων του φεστιβάλ θα είναι για μία ακόμη φορά η Ερμούπολη, καθώς διευκολύνει την πρόσβαση και τη μετακίνηση του κοινού. «Η Ερμούπολη θα λειτουργήσει σαν ένα είδος πρεσβείας που θα εισάγει με τολμηρό και έντονο τρόπο τον επισκέπτη στη λογική όλων αυτών που θα συμβούν στην Άνω Σύρο. Θα χρησιμοποιήσουμε πάλι σημεία που συμβολίζουν τη μετακίνηση του κόσμου, κοντά στο λιμάνι. Μέσα από διαδραστικά βίντεο, ο επισκέπτης θα έρχεται σε επαφή με τον «παράδεισο» του νησιού και θα μαθαίνει τι σημαίνει νησί, Κυκλάδες, νησιωτική κοινοπολιτεία. Είναι ένωση ή απομάκρυνση; Άρα, θα δουλέψουμε και πάλι το κομμάτι της επικοινωνίας, της μετακίνησης των πληθυσμών και από κει με έναν τρόπο βιωματικό, θα τους εξηγούμε τι συμβαίνει στην Άνω Σύρο, ώστε να ενωθούν αυτές οι δύο εμπειρίες.

Καταλήγοντας, η κ. Μηλιδάκη εκφράζει τη χαρά της για τη θερμή ανταπόκριση του καλλιτεχνικού κόσμου, ο οποίος δηλώνει ενεργά «παρών» και πρόθυμος να ενταχθεί στην ομάδα του φεστιβάλ. «Είναι όμορφο να ανοίγεις την πόρτα σου κάθε χρόνο και να βλέπεις δίπλα σου νέους δημιουργικούς ανθρώπους Η συνεργασία μας με την Eileen Botsford – Βελισσαροπούλου είναι σταθερή και προχωράει. Στη διοργάνωση συμμετέχουν χορογράφοι από τη Σύρο, ενώ μας υποστηρίζουν και αρκετές ομάδες από την Αθήνα, που αναγνωρίζουν και επικροτούν την προσπάθειά μας».