Εργασία του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου Σύρου για την ανάδειξη και τον εκσυγχρονισμό του Ενυδρείου Κινίου μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών

«Το ενυδρείο της Σύρου είναι το καλύτερο στο Αιγαίο»

Συνέντευξη του φυσικού Θανάση Ζορμπά, συντονιστή της δράσης

Ένα εκπαιδευτικό και τουριστικό εργαλείο για την ανάδειξη του Ενυδρείου Κινίου, καθώς και την ενημέρωση μαθητών και επισκεπτών του νησιού τόσο για τον τρόπο λειτουργίας του, όσο και για τα είδη ψαριών που φιλοξενούνται σε αυτό, ανά εποχή, δημιούργησε και θα παραδώσει στο Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, το Εσπερινό ΕΠΑΛ Σύρου.

Η δράση με θέμα: «Ενυδρείο Σύρου, στο Κίνι: Ανάδειξη και εκσυγχρονισμός του με χρήση νέων τεχνολογιών» υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας «Μια νέα αρχή στα ΕΠΑΛ» για το σχολικό έτος 2018-2019.

Στο πρόγραμμα δραστηριοποιήθηκαν οι μαθητές της Α’ τάξης Λυκείου: Βασίλης Αρβανίτης, Ισίδωρος Δαρζέντας, Σταύρος Μιχάλοβιτς, καθώς και ο μαθητής της Β τάξης Μαριάνος Γιάννης. Την επίβλεψη και τον γενικό συντονισμό της εργασίας είχε ο καθηγητής φυσικής του σχολείου, Θανάσης Ζορμπάς ο οποίος μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» για τους στόχους του συγκεκριμένου προγράμματος, που θα παρουσιαστεί το Σάββατο 22 Ιουνίου 2019 και ώρα 19:30, στο Ενυδρείο Κινίου.

Πηγή έμπνευσης νέων ιδεών για τα μέλη της μικρής, αλλά δραστήριας ομάδας, η οποία εργάστηκε εντατικά σε συνεργασία και με τον υπεύθυνο του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης, Αχιλλέα Δημητρόπουλο, αποτέλεσε η εκπαιδευτική εκδρομή της στο Ηράκλειο Κρήτης, κατά την οποία οι μαθητές επισκέφτηκαν το μεγάλο ενυδρείο με τις 60 δεξαμενές και τα 2.000 είδη ψαριών.

Το τεχνικό δελτίο και ο οικονομικός προγραμματισμός της δράσης έγιναν από τον διευθυντή του σχολείου Συμεών Χατζηιερεμία , με την ενεργή συμπαράσταση του Συλλόγου των Εκπαιδευτικών.

Η προγραμματική και οικονομική υποστήριξη έγινε από το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας “ΝΟΗΣΙΣ”.

Μέσω της συγκεκριμένης δράσης, το σχολείο εξασφάλισε κάποιους πόρους για την προμήθεια υποβρύχιας κάμερας και κασετόφωνου ηχογραφήσεων, φωτοτυπίες, μοντάζ βίντεο και εκτυπώσεις.

 «Το εν λόγω πρότζεκτ υπήρχε καιρό στο μυαλό μας, αλλά η ένταξή του στο πρόγραμμα «Μια νέα αρχή στα ΕΠΑΛ» μας έλυσα σίγουρα τα χέρια, καθώς αποκτήσαμε τον απαιτούμενο τεχνολογικό εξοπλισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζορμπάς, εξηγώντας πως κατά την επεξεργασία των πρώτων βίντεο από το ενυδρείο, το οπτικό αποτέλεσμα ήταν τελείως διαφορετικό και εντυπωσιακό.

Βάσεις για τη δημιουργία ακουστικών ξεναγήσεων

Οι μαθητές συγκέντρωσαν πληροφορίες που αφορούν σε περίπου 30 είδη ψαριών και άλλων θαλάσσιων οργανισμών του Ενυδρείου που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στο Κίνι: επιστημονικές ονομασίες, τα συνηθισμένα ονόματα των ψαριών, περιγραφή τους, μέγεθος, βιοτόπους που ζουν, στοιχεία αναπαραγωγής και άλλες ιδιαίτερες πληροφορίες.

Όλα αυτά καταγράφηκαν και στη συνέχεια ηχογραφήθηκαν σε στούντιο με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών: Αναστασίας Αργυροπούλου (φιλολόγου), Δέσποινας Χατζηνικολάου (πλοιάρχου) και Μπέσσυς Σταθοπούλου (γαλλικών). Το συγκεκριμένο υλικό δύναται να αξιοποιηθεί κατάλληλα, ώστε να προσφέρει στους επισκέπτες του Ενυδρείου τη δυνατότητα ακουστικής ξενάγησης στο χώρο. Για την επίτευξη του συγκεκριμένου σκοπού, κρίνεται απαραίτητη η συνδρομή εθελοντών για τη μετάφραση των πληροφοριών σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά).

Παράλληλα, με τη βοήθεια του μαθητή της Γ’ τάξης του Εσπερινού ΕΠΑΛ Σύρου Σταύρου Κάρτα και τη χρήση υποβρύχιας φωτογραφικής μηχανής, ελήφθησαν φωτογραφίες και βίντεο μέσα από τις δεξαμενές του ενυδρείου. Στην επεξεργασία και το μοντάζ βοήθησε ο μαθητής του Γενικού Λυκείου, Ρωμανός Στρογγύλης.

Ήχος και εικόνα έσμιξαν τεχνολογικά και δημιουργήθηκαν βίντεο που «ανέβηκαν» στο YouTube. Καρτέλες με τις βασικά στοιχεία των ψαριών, φωτογραφίες και ειδικό αυτοκόλλητο που «σκανάρεται» με τη βοήθεια ενός smartphone κινητού και wi-fi, επιτρέπουν στο χρήστη να ακούσει τα βίντεο που υπάρχουν στο YouTube. Επίσης, δημιουργήθηκαν και μεγάλες αφίσες με επιστημονικές πληροφορίες γενικά για τα ψάρια, τα θαλάσσια ρεύματα  και την αλατότητα των ελληνικών θαλασσών, προβλήματα οικολογικής διαχείρισης καθώς  και πληροφορίες για τα ψάρια-εισβολείς στα ελληνικά νερά π.χ. λαγοκέφαλο, γερμανό κ.ά.

«Αυτά θα δοθούν στο δήμο για εκπαιδευτική και τουριστική εκμετάλλευση, που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του νησιού», σημείωσε ο κ. Ζορμπάς.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι, σημαντική ήταν η δωρεά του Ομίλου Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου, που έδωσε στην ομάδα τη δυνατότητα για εξειδικευμένη ξενάγηση που αφορούσε σε όλη την διαδικασία «πίσω» από τις δεξαμενές, τα συστήματα ψύξης των δεξαμενών, μηχανικού και βιοχημικού καθαρισμού τους, τον τρόπο εκτροφής των ψαριών και πολλά άλλα, μιλώντας με ειδικούς ενυδριολόγους. Το υλικό αυτό έχει καταγραφεί και μπορεί να χρησιμοποιηθεί καταλλήλως. Οι μαθητές έλυσαν τις απορίες τους σχετικά με τα προβλήματα του Ενυδρείου της Σύρου και σκέφτηκαν τρόπους βελτίωσης και ανάδειξής του.

Συνέχιση της δράσης και την επόμενη χρονιά

«Σε όλες τις Κυκλάδες, δεν υπάρχει αντίστοιχο ενυδρείο» επεσήμανε ο υπεύθυνος καθηγητής, εξηγώντας πως τα εκθέματά του, αυτή τη στιγμή, είναι περισσότερο από αυτά του Ενυδρείου της Ρόδου. Έκρινε, δε, πως «πλην της Κρήτης, η Σύρος έχει το καλύτερο ενυδρείο στο Αιγαίο με τη φιλοδοξία να το αναβαθμίσουμε».

Με τη μετάφραση των κειμένων και σε άλλες γλώσσες, τη δημιουργία κουίζ και άλλων δραστηριοτήτων σχετικών με τα ψάρια του ενυδρείου, αλλά και με την επίλυση του χρόνιου προβλήματος καλύτερης ψύξεως των δεξαμενών (που τους καλοκαιρινούς μήνες δοκιμάζει τις αντοχές των ψαριών του ενυδρείου), το Εσπερινό ΕΠΑΛ Σύρου προσδοκά να συνεχίσει το πρόγραμμα και τη νέα χρονιά, προκειμένου ο χώρος αυτός να καταστεί πόλος έλξης για το νησί και την περιοχή και να ενημερωθεί πληρέστερα η τοπική κοινωνία.

Αξίζει να σημειωθεί, πως για την προσπάθεια αυτή ενημερώθηκε και ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Σύρου, που θα μπορούσε με τη σειρά του να συνδράμει τον κ. Στέλιο Μαύρη που φροντίζει και προμηθεύει ψάρια το ενυδρείο με πολύ μεράκι για πολλά χρόνια τώρα. Επίσης, κάθε ενδιαφερόμενος που θα ήθελε να βοηθήσει είναι ευπρόσδεκτος.

Στο χώρο της εκδήλωσης, θα υπάρχει μικρός μπουφές για τους παρευρισκόμενους, με τη συνδρομή σπουδαστών και εκπαιδευτή του τμήματος Μαγειρικής τέχνης του Δημοσίου ΙΕΚ Σύρου.