«Ταξιδεύοντας» με την Κατερίνα Ζάκα

Η μεταφυσική διάσταση της σύγχρονης καθημερινότητας που αλλοιώνεται στο χρόνο, επηρεάζεται από την κοινωνική πραγματικότητα και μεταβάλλεται από τη διατάραξη της ισορροπίας αποτυπώνεται στην έκθεση της Κατερίνας Ζάκα «Ταξιδεύοντας».

Η καταξιωμένη ζωγράφος με ισχυρή παρουσία τόσο στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό επέστρεψε στην αγαπημένη της Ερμούπολης, επτά χρόνια μετά το πρώτο καλλιτεχνικό τους αντάμωμα, για να παρουσιάσει τη νέα ενότητα των έργων της.

Η έκθεση φιλοξενείται στην Αίθουσα Εμμανουήλ Ροΐδη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός». 

Άξια εκπρόσωπος του μοντερνισμού, η κ. Ζάκα προσεγγίζει εξπρεσιονιστικά οικείες καταστάσεις και εικόνες, καταφέρνοντας με τη χρήση των χρωμάτων και των μοτίβων που μετατρέπονται και επανακάμπτουν σταθερά να τις  μετουσιώσει σε ζωντανές μνήμες.

Όπως σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης κ. Γιάννης Παπαφίγκος, το κοινωνικό περιβάλλον και οι ανθρώπινες συμπεριφορές απασχολούν συχνά τη ζωγράφο, η οποία απεικονίζει τους συμβολικούς συνειρμούς της, κάτω από ένα φάσμα διαρκούς μετεξέλιξης και αέναων αλλαγών. 

Η παρούσα έκθεση περιλαμβάνει έργα μεγάλων αλλά και μεσαίων διαστάσεων, κυρίως ακρυλικά, τα οποία . Οι πίνακες της καλλιτέχνιδος ως διαλεκτικές συνιστώσες ανάμεσα στο γνώριμο και το παράξενο, υποδηλώνουν μια ερμηνεία που εστιάζει σε κατακτήσεις που τείνουν στη μετάπλαση της αφηρημένης τέχνης και της μεταφυσικής διάστασης.

Την έκθεση της κ. Ζάκα χαιρέτισαν ο πρόεδρος της Επιτροπής Εικαστικών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Αλτουβάς και ο κ. Αντρέας Τζίνης. 

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά (11:00 – 14:00 & 19:00 – 22:30) και θα διαρκέσει έως 21 Ιουλίου 2016.