Έκθεση των Syros Open Art Studios σε καταστήματα της Ερμούπολης που συνδέονται με τη διατροφή

«Η γαστρονομία στην Τέχνη»

Μία πρωτότυπη ανοιχτή έκθεση σε βιτρίνες καταστημάτων στο κέντρο της Ερμούπολης, που ενώνει την Τέχνη με τη Γαστρονομία, πραγματοποιεί η καλλιτεχνική ομάδα των Syros Open Art Studios, δίνοντας για έκτη συνεχή χρονιά το «παρών» στα εικαστικά δρώμενα του νησιού.

Με αφορμή την απονομή του τιμητικού τίτλου της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης» στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, από τον Διεθνή Οργανισμό IGCAT, οι καλλιτέχνες των Ανοιχτών Εργαστηρίων εκθέτουν τα έργα τους σε καταστήματα που αφορούν άμεσα ή έμμεσα, στη διατροφή.

Μια φρέσκια ιδέα που εντυπωσιάζει

Η έκθεση με τίτλο «Η Γαστρονομία στην Τέχνη», η οποία θα διαρκέσει έως 31 Αυγούστου, περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία εκφραστικών μέσων με παραδοσιακή και ψηφιακή ζωγραφική, κατασκευές και εγκαταστάσεις και παρουσιάζει τη σημασία της διατροφής με μια άλλη ματιά.

Το κοινό του νησιού, χρησιμοποιώντας το χάρτη στο πίσω μέρος του διαθέσιμου φυλλαδίου, μπορεί να επισκεφθεί τα συμμετέχοντα καταστήματα και να θαυμάσει από κοντά τα έργα του κάθε καλλιτέχνη.

Τα «Ανοιχτά Καλλιτεχνικά Εργαστήρια» (Open Art Studios) αποτελούν μια πρωτοβουλία καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Στόχος τους είναι η δημιουργία μιας διαφορετικής προσέγγισης μεταξύ των δημιουργών και του κοινού. Τα εργαστήρια είναι διάσπαρτα σε όλη την έκταση της Σύρου, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον επισκέπτη να ανακαλύψει την τέχνη, παράλληλα με τις ομορφιές του νησιού.

Η τέχνη ανοίγει την όρεξη…

Στην έκθεση «Η Γαστρονομία στην Τέχνη», η οποία θα διαρκέσει έως 31 Αυγούστου συμμετέχουν εννέα καλλιτέχνες.

Η Γαλλίδα καλλιτέχνης Rachel Gozlan, η οποία ζει εδώ και πολλά χρόνια στη Σύρο, εκθέτει έργα της στο «A Drop Design Studio..» (“H ομορφιά της θάλασσας”) και στο βιβλιοπωλείο «Βιβλιοπόντικας» (“Όλα από τη γη” και “Ευχές Πάσχα: Και του χρόνου”).

Η ίδια παίρνει πάντα μέρος στην πολιτιστική ζωή του νησιού, μέσω της έκθεσης των έργων της, όπως και μέσα από τη διδασκαλία της (εργαστήρια για παιδιά, σεμινάρια χορού κ.α.).

Δημιουργεί έργα με κάθε είδους υλικά, τα οποία βρίσκει κυρίως στη φύση, αλλά και εξαρτήματα από χαλασμένα μηχανήματα ή οικιακό εξοπλισμό, και τα μεταμορφώνει με τέτοιο ιδιαίτερο τρόπο που συχνά δυσκολεύεται το μάτι του ανθρώπου να εντοπίσει την αρχική τους λειτουργία.

Το Open Art Studio, ξεκίνησε με δική της πρωτοβουλία και συνεχίζει να εργάζεται εντατικά για την οργάνωση και εξέλιξή του. Επίσης μαζί με τη Θάλεια Ιστικοπούλου υπήρξε η ψυχή των παραστάσεων με τίτλο “Αέναος Κύκλος” (καλοκαίρι 2013), όπου παρουσιάστηκαν κοστούμια που είχαν δημιουργήσει οι ίδιες από ανακυκλωμένα υλικά.

Το έργο της Θένιας Κόκκα "Eat Pray Love”, που παραπέμπει στο γνωστό best-seller και την ομώνυμη κινηματογραφική ταινία παρουσιάζεται στο «Avant Garden». Η καλλιτέχνης κατάγεται από την Άρτα. Σπούδασε πέντε χρόνια ζωγραφική στο εργαστήριο της Μαρίας Καζάζη και 1 χρόνο χαρακτική με δάσκαλο το Χάρη Λαλέ. Ασχολείται με το εναλλακτικό κόσμημα και τις κατασκευές. Έχει πραγματοποιήσει μία ατομική έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο Άνω Σύρου (2004) και την επόμενη χρονιά συμμετείχε σε ομαδική έκθεση στον ελληνογαλλικό σύλλογο Κολωνακίου. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές.

Guest artist των φετινών Ανοικτών Καλλιτεχνικών Εργαστηρίων είναι η Lisbeth Kvaerndrup, η οποία εκθέτει το έργο της "fish and lemon" στο εστιατόριο «στην Ιθάκη του Αή". Το κατάστημα «Μεϊντάνι»  είναι η γωνιά της Ματίνας Μάμαλη. Πέρα από την πραγματοποίηση ατομικών εκθέσεων και τη συμμετοχή της σε ομαδικές εκθέσεις σε πολιτιστικούς χώρους της Σύρου, η ίδια έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή με τίτλο «Άχρονο Ταξίδι».

Τα έργα του Κώστα Μάστορη “Process" και "Christopsomo” εκτίθενται στα καταστήματα «Ρουσσουνέλος» και «Πιτσικάλης», ενώ δουλειά της Κωνσταντίνας-Μαργαρίτας Τερζή παρουσιάζεται στον «Κορρέ».

«Food of Love and Light» είναι το θέμα του έργου της Χρυσάνθης Ζαράρη που φιλοξενείται στο «Ελληνικό Καφενείο». Η ίδια δημιουργεί τα κοσμήματα και τα έργα της, αντλώντας έμπνευση από το απέραντο γαλάζιο, αλλά και τον φυσικό πλούτο της πρωτεύουσας των Κυκλάδων. Κατά τη διάρκεια των ετών οι τεχνικές γνώσεις και ικανότητές της έχουν εξελιχθεί, ωστόσο ο ενθουσιασμός της παραμένει τόσο ισχυρός όσο ήταν και στην αρχή της ενασχόλησής της με την τέχνη. Όπως τονίζει, τελικός προορισμός αυτού του ταξιδιού είναι ο κόσμος που θα καλωσορίσει τις εμπνεύσεις της και θα της επιλέξει για να κοσμήσει το σώμα και τη ζωή του.

Έργα τους εκθέτουν επίσης η Μισέλ Μπάλκον Βαρθαλίτου και η Αγγελική Μπρισνόβαλη.

Σημειώνεται πως η έκθεση «Η Γαστρονομία στην Τέχνη» θα φιλοξενηθεί από 5 έως 16 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη», στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2017».

 

 

Ετικέτες: