Animasyros: Βραβεύσεις και διοργανώσεις εργαστηρίων

  • Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2019 - 18:17

Η βράβευση των συνθετών που συμμετείχαν στον τρίτο Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης για ταινία animation, ο οποίος αποτελεί πλέον θεσμό σε συνδιοργάνωση με το Animasyros, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Μαΐου στις 9:00 το βράδυ στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Η κριτική επιτροπή, έχοντας προεπιλέξει δέκα συνθέτες, παρουσίασε ενώπιον του κοινού την ταινία μικρού μήκους Once Upon A Line της Alicja Jasina (υποψήφια για Όσκαρ το 2016), επενδυμένη μουσικά με τις δημιουργίες των διαγωνιζόμενων. Οι τρεις νικητές που επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή είναι οι εξής: 

Πρώτο βραβείο: Απόστολος Τσιάρκας (Ελλάδα)
Δεύτερο βραβείο: Richard  Campbell (Νότια Αφρική)
Τρίτο βραβείο: Σπυριδούλα Μπώκου (Ελλάδα)

Επίσης δόθηκαν διακρίσεις στην Ελένη Εξάρχου (Ελλάδα) και στον Pierre-Yves Langlois (Γαλλία). 

Η κριτική επιτροπή απαρτίστηκε από τους: Φοίβο Δεληβοριά (συνθέτης-τραγουδιστής), Μαρινέτα Κρητικού (σκηνοθέτις), Δημήτρη Μαραγκόπουλο (συνθέτης και επικεφαλής της σειράς ΓΕΦΥΡΕΣ), Ευανθία Ρεμπούτσικα (συνθέτρια), Theodore (συνθέτης) και Gary Salomon (συνθέτης). 

Οι τρεις καλύτερες από τις προεπιλεγμένες συνθέσεις έλαβαν χρηματικά βραβεία, και οι βραβευμένοι συνθέτες θα δουν την ταινία να προβάλλεται επενδυμένη με τη μουσική τους στο Διεθνές Φεστιβάλ + Aγορά Κινουμένων Σχεδίων Animasyros της Σύρου. 

 

Εκπαιδευτικό εργαστήριο κινουμένων σχεδίων για εφήβους στην Αττική
Στο πλαίσιο του προγράμματος MILT (Media Literacy for Living Together)

Το εκπαιδευτικό εργαστήριο κινουμένων σχεδίων για μαθητές/τριες του 4ου Γυμνασίου Χαϊδαρίου Αττικής διοργανώθηκε στις 18 -19 Απριλίου 2019 από το Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, στο πλαίσιο του προγράμματος MILT (Media Literacy for Living Together) που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το εργαστήριο επιμελήθηκε η ανιμέιτορ και εκπαιδεύτρια Αναστασία Δημητρά. Σκοπός του εργαστηρίου ήταν η εξοικείωση των μαθητών με το ανιμέισον, ως μορφή οπτικοακουστικής έκφρασης στις τέχνες και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθώς και η διερεύνηση των δομών και της σχεδίασης μιας ταινίας μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων. Οι μαθητές μαζί με την εκπαιδεύτριά τους δημιούργησαν το δικό τους σενάριο και τη δική τους ταινία μικρού μήκους. Δείτε την ταινία εδώ. 

Animasyros #tour18_19

Το Animasyros #tour αποτελεί μια σειρά περιφερειακών εκδηλώσεων, που υλοποιούνται σε συνδυασμό με δράσεις άτυπης εκπαίδευσης σε πόλεις της Ελλάδας. Το Animasyros #tour18_19 θα διαρκέσει ως την επόμενη διοργάνωση του Animasyros 12 που πρόκειται να πραγματοποιηθεί 18-22.09.2019 στη Σύρο.

Animasyros #tour18_19 | Αίγυπτος

Το Animasyros σε συνεργασία με το Athens Games Festival πραγματοποίησαν στις 20 και στις 22 Απριλίου 2019 ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο ανιμέισον για παιδιά και νέους στην Αλεξάνδρεια και στο Κάιρο αντίστοιχα. Η ενέργεια πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης καθώς και με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Αλεξάνδρειας. Η ανιμέιτορ και εκπαιδεύτρια που συμμετείχε είναι η Κατερίνα Μαστορά. 

Δείτε το βίντεο εδώ  

Animasyros #tour18_19 | Φεστιβάλ Διαδρομές στη Μάρπησσα, Πάρος

Το Animasyros ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Πάρο για μία δημιουργική συνεργασία με τις Διαδρομές στη Μάρπησσα. Στο πλαίσιο του Animasyros #tour18_19, διοργανώθηκε ένα μοναδικό εκπαιδευτικό εργαστήριο κινουμένων σχεδίων για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Αρχιλόχου Μάρπησσας Πάρου το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2019. Ο πρόεδρος του Animasyros Βασίλης Καραμητσάνης μύησε τους μαθητές στον μαγικό κόσμο των κινουμένων σχεδίων και τις δράσεις του Animasyros. Το εργαστήριο επιμελήθηκε ο ανιμέιτορ και εκπαιδευτής Τόμας Κούνστλερ. Το εργαστήριο αξιοποίησε τις τεχνικές της κοκκίδωσης (pixilation) και της φωτογράφισης (stop motion) για να οπτικοποιήσει μια σύντομη αφήγηση για τονπαραδοσιακό οικισμό και τους ανθρώπους της Μάρπησσας, με έμπνευση τα δέκα χρόνια του φεστιβάλ Διαδρομές στη Μάρπησσα. Η δράση πραγματοποιήθηκε με την αρωγή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Αρχιλόχου Μάρπησσας.

Δείτε το βίντεο εδώ.
 
Το εργαστήριο ήταν η πρώτη από μια σειρά προγραμματισμένων δράσεων στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας ανάμεσα στα δύο αναγνωρισμένα φεστιβάλ, που έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν φωτεινές εστίες πολιτισμού στις Κυκλάδες. Οι δύο φορείς ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον προσεχή Αύγουστο, στο 10ο φεστιβάλ Διαδρομές στη Μάρπησσα, όπου θα πραγματοποιηθούν προβολές βραβευμέvων ταινιών μικρού μήκους από το πρόγραμμα του Animasyros.

Animasyros #tour18_19 | Χίος 

Το Animasyros #tour18_19, η ετήσια περιοδεία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros, αποβιβάστηκε για πρώτη φορά στη Χίο 14 - 15 Μαρτίου 2019. Η δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου.
Το εκπαιδευτικό διήμερο περιείχε μια best of προβολή ταινιών κινουμένων σχεδίων από το αρχείο του Animasyros και δύο εκπαιδευτικά εργαστήρια, για παιδιά Δημοτικού και Λυκείου, υπό την καθοδήγηση του animator-εκπαιδευτή Thomas Kunstler. Τα εργαστήρια στόχευαν στην εξοικείωση των παιδιών με την τέχνη της εμψύχωσης μέσω της τεχνικής stop motion.

Δείτε το βίντεο εδώ.

ΚΔΑΠ ΜεΑ Ε του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης  & Animasyros | Ένα πρωτότυπο εργαστήριο εμπνευσμένο από το Συριανό Καρναβάλι «Γεώργιος Σουρής 2019»

Την Πέμπτη 7 & την Παρασκευή 8 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε το καρναβαλικό εργαστήριο animation με μέλη του ΚΔΑΠ-ΜεΑ του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, στο πλαίσιο του Συριανού Καρναβαλιού "Γεώργιος Σουρής" 2019. Με εκπαιδεύτρια την Ελένη Παυλάκη, η αγαπημένη ομάδα του ΚΔΑΠ ΜεΑ Ερμούπολης δημιούργησε μία ταινία εμπνευσμένη από το καρναβάλι. Δείτε την ταινία εδώ. 

ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση & Animasyros | Εκπαιδευτικό εργαστήριο κινουμένων σχεδίων 2019

Το τριήμερο εκπαιδευτικό εργαστήριο μικτών τεχνικών ανιμέισον με θέμα "Η περιπέτεια του σώματος: Αναγέννηση" διοργανώθηκε από το Animasyros σε συνεργασία με την Εναλλακτική Κοινότητα Παρέμβαση του ΚΕΘΕΑ, στις 23 Φεβρουαρίου, 2 και 3 Μαρτίου 2019, στις εγκαταστάσεις της Κοινότητας στη Ραφήνα Αττικής. 

Το εργαστήριο υλοποιήθηκε με την ευγενή δωρεά του John S. Fafalios Foundation.

Ετικέτες: