Το “φαινόμενο” της Σαντορίνης στη μεγάλη οθόνη

Η μοναδική ομορφιά της Σαντορίνης, η οποία γοητεύει ετησίως χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο, αλλά και η ιδιαίτερη σχέση που παρατηρείται ανάμεσα στη φύση και την τέχνη της πρωταγωνιστεί στην νέα ταινία μικρού μήκους του Ευθύμη Kosemound Σανίδη, με τίτλο “Phenomenon”.

Ο Μυτιληνιός σκηνοθέτης έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστός μέσα από συμμετοχές του σε πανελλήνια και διεθνή φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους. Τα τελευταία χρόνια, έχει αποσπάσει αρκετές διακρίσεις και πολύ καλές κριτικές, ενώ παράλληλα συνεχίζει να δουλεύει και άλλα projects, όπως ταινία μεγάλου μήκους, video art, μουσικά και διαφημιστικά βίντεο κ.ά.. Αυτή τη στιγμή, είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στο Studio National des Artes Contemporains της Γαλλίας, όπου γυρίζει την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία.

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες κατάφερε και πάλι να κερδίσει τις εντυπώσεις, παρουσιάζοντας μία άκρως ενδιαφέρουσα ταινία γύρω από την πολυδιάστατη ταυτότητα της Σαντορίνης. Μέσα σε εννέα λεπτά και επάνω σε σενάριο της συνεργάτιδάς του Ελιζαμπέττας Γεωργιάδου, ο Ευθύμης παρουσιάζει το γνωστό κυκλαδίτικο νησί όπως δεν το έχει δει κανείς μέχρι τώρα, αφού κτήρια, εκκλησίες, άνθρωποι και τοπία, “ντύνονται”με τα δικά του επιβλητικά πλάνα.

Η ιδιαίτερη σχέση της φύσης με την τέχνη

Όπως αναφέρει ο ίδιος “στη Σαντορίνη, η άγρια ομορφιά και η δύναμη των στοιχείων της φύσης είναι κομμάτι ενσωματωμένο στην καθημερινή ζωή”. Προσθέτει παράλληλα ότι “αναπόφευκτα, ο χαρακτήρας του νησιού και η γεωγραφία του που κόβει την ανάσα, έχουν μεγάλο αντίκτυπο επάνω σε καλλιτέχνες που ζουν κι εργάζονται εκεί”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το “Phemomenon” ζητήθηκε από “ΑΚ Κέντρο Τεχνών Ασιμής - Κολαΐτου”, ενός μεγάλου εκθεσιακού χώρου της Σαντορίνης, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα του νησιού, τα Φυρά. Εκτός από την προβολή των ίδιων των χώρων τής γκαλερί και του εντυπωσιακού τοπίου που την περιβάλλει, το φιλμ παρουσιάζει τη σχέση που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στη γκαλερί και τις δραστηριότητές της με τη φύση και την πολιτιστική ζωή του τόπου. Ως εκ τούτου, η ταινία είναι στην πραγματικότητα ένα “τρυφερό οπτικό ποίημα”, που έρχεται σε αντίθεση με τα όσα άλλα έχουν κάνει διάσημη τη Σαντορίνη, μέσα και από επιβλητική μουσική.

Μια ιστορία γης, φωτιάς, αέρα και νερού

Από την πλευρά του, ο σκηνοθέτης εξηγεί ότι “πρόκειται για μια ιστορία γης, φωτιάς, αέρα και νερού και του πώς αυτά τα στοιχεία γίνονται μέρος της δουλειάς των τοπικών καλλιτεχνών και συγκεκριμένα μιας νεαρής performance καλλιτέχνιδος, μιας γλύπτριας, ενός ζωγράφου και ενός εικονογράφου”.

Σημειώνεται ότι η φωτογραφία της ταινίας είναι του Νίκου Μεξή και οι καλλιτέχνες που παρουσιάζονται είναι η Μαριάννα Ασιμή, η Ελένη Κολαΐτου, ο Κάτωνας Ασιμής και ο Χριστόφορος Ασιμής. Ο ήχος ανήκει στον Γιώργο Ποταγά και το μοντάζ στον Νίκο Αποστολόπουλου+ EKS».

Το φιλμ επρόκειτο να προβληθεί κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του Πολυχώρου Τέχνης “ΑΚ Κέντρο Τεχνών Ασιμής – Κολαΐτου”.

Ετικέτες: