9ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων

Viva V.E.R.D.I.

Τον μεγάλο Ιταλό συνθέτη Guiseppe Verdi τιμά το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων, το οποίο διοργανώνεται στη Σύρο από 16 έως 24 Αυγούστου, με σύνθημα το ακρωνύμιο του κρυφού επαναστατικού μηνύματος που δέσποζε στους τοίχους της Ιταλίας ολόκληρη τη δεκαετία του 1860: “Viva V.E.R.D.I.”.

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από τη γέννησή του, το φεστιβάλ έχει προγραμματίσει ένα τριήμερο αφιέρωμα στο συνθέτη, που κορυφώνεται τις δύο τελευταίες μέρες του φεστιβάλ (23 και 24 Αυγούστου) με τον “Rigoletto”, έργο με το οποίο εγκαινιάστηκε το θέατρο “Απόλλων” της Σύρου το 1864.

Αυτή τη φορά, το έργο θα παρουσιαστεί σε μια πρωτοποριακή σύλληψη και ενορχήστρωση του Θεόδωρου Λεμπέση, στην οποία η εικοσαμελής ορχήστρα εγχόρδων Musica Vitae από τη Σουηδία θα συμπράξει με το Κουιντέτο ξύλινων πνευστών της Καμεράτας της Σμύρνης, και με κορυφαίους Έλληνες σολίστ και συνεργάτες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, όπως την υψίφωνο Βασιλική Καραγιάννη, τη μεσόφωνο Ειρήνη Καράγιαννη, τον τενόρο Δημήτρη Πακσόγλου και τον βαρύτονο Χάρη Ανδριανό.

Έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης, αριστουργηματικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, αλλά και μια μουσικoθεατρική παράσταση αφιερωμένη στον Γάλλο ιμπρεσιονιστή συνθέτη, που σύμφωνα με πολλούς μουσικοκριτικούς άλλαξε την πορεία της μουσικής, Claude Debussy.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το φεστιβάλ θα πλαισιώσουν μουσικά καταξιωμένοι σολίστ, όπως ο διεθνούς φήμης Έλληνας πιανίστας και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Ναυπλίου, Γιάννης Βακαρέλης, ο ι 1ος κορυφαίος στη Βασιλική Ορχήστρα της Δανίας, Lars Bjornkjaer, η πιανίστα και καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ "Γύρω από το πιάνο" Αλεξάνδρα Νομίδου, τρεις βραζιλιάνικης καταγωγής σολίστ και πολλοί ακόμα καλλιτέχνες.

Υψηλή ποιότητα

Στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχιακό μέγαρο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, παρουσία του καλλιτεχνικού φεστιβάλ, Γιάννου Μαργαζιώτη, ο δήμαρχος Γιάννης Δεκαβάλλας επεσήμανε ότι “μία διοργάνωση όπως αυτή προσδίδει μία ξεχωριστή ποιότητα και προσδιορίζει μια ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα της Σύρου που μας κάνει όλους περήφανους”. Πρόσθεσε δε ότι το φιλόμουσο κοινό θα πρέπει να κατανοήσει τη σημασία της και να της στηρίξει, σημειώνοντας ότι “είναι θετικό για το νησί να πραγματοποιούνται σε αυτό φεστιβάλ υψηλής ποιότητας και διεθνούς εμβέλειας, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Σύρου, Γιάννης Κεράνης δήλωσε ότι “το παρελθόν της Σύρου και το θέατρο Απόλλων υποχρεώνουν το νησί να έχει φεστιβάλ τέτοιου επιπέδου”, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση είναι αυτοχρηματοδοτούμενη.”Βοηθήσαμε όπως μπορούσαμε σε σχέση με το θέατρο, αλλά από κει και πέρα, δεν έχουμε δαπανήσει ούτε ένα ευρώ”, εξήγησε.

Δωρεάν εισιτήρια σε ανέργους

Από την πλευρά του, ο κ. Μαργαζιώτης εξέφρασε την άποψη ότι στις δύσκολες εποχές που ζούμε “ο πολιτισμός και η μουσική είναι ψυχοθεραπεία”. Σημείωσε μάλιστα, πως το Φεστιβάλ, αφουγκραζόμενο τη γενικότερη δυσμενή κοινωνικο-οικονομική συγκυρία έχει προχωρήσει σε σημαντική μείωση των τιμών, ενώ αναμένεται να προσφέρει συνολικά 180 δωρεάν εισιτήρια σε ανέργους, 30 εισιτήρια ανά συναυλία, για έξι από τις επτά συναυλίες του φεστιβάλ.

Επίσης, οι θεατές θα συμμετέχουν σε έναν μικρό διαγωνισμό, όπου θα δηλώνουν ποια φωτογραφία μέσα από το πρόγραμμα του φεστιβάλ τους αρέσει και κατόπιν κληρώσεως, ένα ζευγάρι θα παρευρεθεί στη δεξίωση που θα πραγματοποιηθεί τιμής ένεκεν της Σουηδικής Ορχήστρας, την Παρασκευή 23 Αυγούστου.